Dzessi

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm, 15 kg)
Syntymäaika: 3/2021
Tautitestattu: 9/2021

24.2.2023
Yli vuoden hoitopaikassaan kotia odottanut Dzessi kuuli uutisista parhaimmat: sen ei enää tarvitse etsiä kotia. Dzessi jää pysyvästi asumaan hoitopaikkaansa.

25.6.2022
Ujo Dzessi odottelee vieläkin omaa, rauhallisella alueella asuvaa aikuisperhettä johon kuuluisi myös reipas koirakaveri.

Dzessi on reipastunut hurjasti kotihoidossa vietettyjen kuukausien aikana. Nykyään se elää kotioloissa ja melko tavallista kotikoiran elämää. Välillä jännitys iskee arkisissakin asioissa, mutta niistä päästään hienosti yli. Dzessi tulee loistavasti toimeen hoitopaikan omien koirien ja kissojen kanssa. Koirakaverit ovat sille iso tuki jännittävissä asioissa, joten siksi tulevasta kodistakin täytyy löytyä toinen koira. Toki kavereista on muutakin iloa, kuin pelkkä turva. Dzessi on kova leikkimään muiden koirien kanssa ja väsyn iskiessä kaverit toimivat myös hyvin tyynyinä.

Ihmisiin Dzessi suhtautuu vielä varauksella ja tarvitseekin paljon aikaa ja tilaa tutustumiseen. Rauhallisesti ja ystävällisesti käyttäytyvät ihmiset ovat alkaneet kuitenkin kiinnostamaan Dzessiä. Kavereiden selän takaa on turvallista kurkkia ja tarpeeksi houkuttelevien herkkujen innoittamana kavereiden selkien yli voi myös kiivetä hakemaan herkkuja jännittävän ihmisen kädestä. Kun Dzessin luottamuksen saa, tyttö olisi koko ajan sylissä halailtavana.

Koska ulkoilu on vielä jännittävää, Dzessillä on edelleen haasteita sisäsiisteyden kanssa. Tulevan kodin on ymmärrettävä, että alussa Dzessin edistyksen kanssa saattaa tulla takapakkia. Suloinen Dzessi on kuitenkin kaiken vaivannäön arvoinen. Ujouden takaa löytyy hassu ja hellyttävä tyttö, joka innostuessaan heiluttaa niin villisti häntäänsä, että jopa hoitopaikan omat koirat ovat sitä oppineet sitä varomaan.

19.12.2021
Dzessi etsii itselleen rauhallisella alueella sijaitsevaa kotia, jossa olisi koirakaveri odottelemassa. Dzessi on vielä ujo tyttö, vaikka onkin reipastunut hienosti kotihoidossa.

Alkuun Dzessi kyhjötti  jännityksestä lamaantuneena turvalliseksi kokemassaan paikassa, mutta uskaltauduttuaan piilostaan pois, tyttö ei ole sinne enää palannut. Ihmiset ovat kovin jännittäviä, mutta enää Dzessi ei luiki heiltä piiloon. Toistaiseksi se ei ole uskaltautunut tekemään uusien ihmisten kanssa tuttavuutta, mutta suhtautuu kuitenkin heihin kiinnostuneesti kunnioittavan välimatkan päästä. Uusiin asioihin tutustutaan hitaasti ja tuumaillen. Tulevalla kodilla täytyykin olla malttia edetä Dzessin tahtia ja myös tiedostaa, ettei Dzessistä välttämättä tule koskaan sitä reippainta koiraa.  Toisaalta Dzessin jo Suomesta kodin saaneet siskot ovat reipastuneet hienosti ja Dzessi saattaa yllättää tulevan kodin ja seurata asian suhteen siskojensa tassunjälkiä.

Dzessin hoitopaikassa on useampi koira, joiden kanssa tyttö tulee hyvin toimeen. Dzessi väistää muita koiria, mutta pyörii niiden touhuissa innokkaasti mukana. Hoitopaikan nuori uroskoira on Dzessistä sen verran kiva, että se ajoittain unohtaa olevansa arka. Kaverin perässä mennään niin tohkeissaan, että välillä tyttö ei edes huomaa sitä pelottavia asioita. Hoitopaikassa on myös useampi kissa, mutta Dzessi ei ole ollut niistä kovinkaan kiinnostunut.

Dzessin hoitopaikka sijaitsee omakotitaloaluleella. Asuinalueen läpi kulkeminen on vielä vähän jännittävää, mutta metsäpoluilla tyttö pärjää hienosti. Dzessin on kovin kiinnostunut eläinten jäljistä ja hajuista. Rusakot ovat kaikista kiinnostavimpia ja niiden perään Dzessi olisi valmis lähtemään aina tilaisuuden tullen. Tulevan kodin on hyvä tiedostaa, että Dzessillä on sen verran riistaviettiä, ettei sitä voi välttämättä koskaan pitää irrallaan metsäpoluilla. Dzessi myös ilmoittelee jonkin verran naapuruston liikkeistä ja hoitopaikan kodinäänistä. Tällöin tytöstä lähtee sen verran jyhmeä ääni, ettei uskoisi kyseessä olevan sama siro ujostelija, joka vaatimattomasti ympäristöään tarkkailee.

Sellainen koti, joka näkee ujon luonteen ja mustan turkin taakse, saa varmasti sievästä ja rauhallisesta Dzessistä uskollisen ystävän itselleen. Dzessi ei sovellu kerrostaloon, eikä perheeseen missä on alakouluikäisiä lapsia.

30.10.2021
Dzessikin pääsi seuraamaan siskojensa esimerkkiä ja muuttamaan Suomeen. Uusi ympäristö ujostuttaa Dzessiä vielä kovasti.

Ennen lähtöä Viipurin Koirat testasi Dzessin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla negatiivisiksi anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis).

16.10.2021
Dzessi pääsi ensimmäistä kertaa hihnakävelylle tarhan ulkopuolelle:

Viipurin koirat - Dzessi 10.10.2021

25.9.2021
Dzessin siskot lähtivät Suomeen ja Dzessi puolestaan muutti Snezhannan tarhalle odottamaan, että koittaisi sen vuoro kiivetä Suomeen matkustavan rekan kyytiin.

Ennen muuttoa Dzessi sterilisoitiin Viipurin Koirien ja oman suomalaisen kummin tuella.

1.9.2021
Kai jossakin on ihminen, joka pitäisi juuri tällaisesta vähän varovaisesta mustasta koiratytöstä? Sitä Dzessi kovasti toivoo!

Mikä ihana musta koiraperhe. Dzessin ja sen sisarusten emo on entinen kotikoira, joka synnytti pennut teollisuuskiinteistön alueella Kamennogorskissa. Tarhanpitäjä Margarita haki emon ja pennut turvaan, kun ne uhattiin myrkyttää. Kuudesta pennusta yksi poika ja yksi tyttö ovat onnistuneet löytämään kodin Venäjältä, samoin emo, ja jäljellä on neljän tytön katras: Deizi, Dora, Dzein ja Dzessi. Viimeisissä kuvissa näkyvä pentujen emo on reipas, fiksu ja ihmisrakas, joten jälkeläisiin on epäilemättä periytynyt samoja hyviä ominaisuuksia.

Dzessi sisaruksineen on niin samasta puusta veistetty, että eroja on vaikea löytää varsinkin kun emme ole itse päässeet tapaamaan tyttöjä tarhalla. Dzessi on sisaruksista pienikokoisin, mustin (pienin valkoinen kaulus) ja muita arempi. Se ei kuitenkaan pelkää tuttuja ihmisiä, kuten Margaritaa. Jos siis kotonasi on koiranpennun mentävä tyhjä tila, tunnet lenkkipolkujen kutsun ja olisit valmis kulkemaan Dzessin rinnalla, kun se tutustuu maailman ihmeisiin, tämä tyttö olisi taatusti kiinnostunut kuulemaan sinusta lisää! Elämä koiranpennun kanssa tarkoittaa tietysti myös oppitunteja sisäsiisteydessä ja yksinolossa, ehkä pureskeltuja matonnurkkiakin, mutta Dzessi varmasti palkitsee nämä vaivat elinikäisellä ystävyydellä.

Pennut on rokotettu ja madotettu Viipurin koirien tuella. Dzessi sterilisoidaan ja tautitestataan ennen Suomeen tuloa.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.