Alya

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 2017
Tautitestattu: 2/2023

8.4.2023
Alya sai kodin Pieksämäeltä.

22.2.2023
Vuosia tarhalla asunut Alya on yllättänyt reippaudellaan. Ujon kuoren alta on jo nyt kuoriutumassa iloa ja onnea pirskahteleva kainaloinen.

Alya on 6-vuotias steriloitu narttu, joka saapui Suomeen Pieksämäelle kotihoitoon 17.2. Se on elänyt lähes koko ikänsä tarhalla ja on ollut alkuaikoina varsin pelokas ihmistä kohtaan. Tarhalla on tehty Alyan kanssa suunnaton määrä hyvää työtä, sillä kotihoidossa jo pari päivää oltuaan Alya haki omatoimisesti silityksiä, ja neljäntenä päivänä Alya hyppäsi jo vasten rapsutuksien toivossa.

Alya on selvästi hyvin saksanpaimenkoiramainen, todella nopeasti omaan ihmiseen kiintyvä, jatkuvasti oman ihmisen liikkeitä seuraava ja lähettyvillä pysyvä tyttö. Kotihoitopaikan piha on kokonaan aidattu, joten Alya on saanut ensimmäisten päiviensä jälkeen kulkea siellä vapaana, kun kotihoitaja huomasi miten tiiviisti tämä tyttö tarkkailee ihmistä. Se jääkin usein odottamaan, että ihminen varmasti kävelee samaan suuntaan, tai jos se on jäänyt jälkeen haistelemaan jotakin, kiirehtii häntä heiluen ohi johtamaan kulkuetta.

Ulkoilu on Alyan mielestä todella ihanaa, eikä kirpeäkään pakkanen näytä neitiä haittaavan. Se ei todennäköisesti ole koskaan ollut sisätiloissa, mutta tulee silti jo vauhdilla sisälle, kun huomaa kotihoitajan kävelevän ovelle - Alya haluaa olla siellä missä ihminenkin. Sisällä Alya kuitenkin pysyttelee vielä turvalliseksi kokemassaan koirahuoneessa, missä se saa rauhassa levätä tarhaelämän stressiä pois. Toistaiseksi Alya ei vielä ole sisäsiisti, mutta tarpeet ovat enenevissä määrin tulleet ulos.

Alya tulee todella kauniisti toimeen kaikenlaisten koirien kanssa - kotihoitopaikassa on Alyan lisäksi tällä hetkellä 8 muuta koiraa. Se osaa pyytää omaa tilaa, sillä näin kotiutumisen alussa se sitä selvästi tarvitsee, mutta se suhtautuu kuitenkin myös uteliaasti muihin koiriin.

Neljän päivän aikana Alyassa on tapahtunut suunnaton muutos siihen, minkälainen se oli kotihoitoon tullessaan. Ujon kuoren alta on jo nyt kuoriutumassa iloa ja onnea pirskahteleva kainaloinen, joka haluaisi löytää juuri sen Oman Ihmisensä.

Alya etsii omaa kotia rauhallisesta ympäristöstä rivi- tai omakotitalosta. Tarhalla Alya oli hyvin arka ja se on mahdollisesti elänyt koko elämänsä koiralaumassa. Tulevassa kodissa tulisi olla reipas koirakaveri antamassa Alyalle tukea ja turvaa. Alyaa ei luovuteta ainoaksi koiraksi.

Voit seurata Alyan kuulumisia myös täältä.

17.2.2023
Nelisen vuotta ehti kulua ennen kuin kutsu Suomeen kävi. Alya odottaa hakemuksia hoitopaikassaan Pieksämäen seudulla.

15.2.2023
Alya valmistautui Suomen-matkaan käymällä tautitesteissä. Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis) olivat Alyalla negatiivisia.

20.5.2022
Kaunis Alya on varovainen, mutta kovin sympaattinen tyttö. Kun Alyan ystäväksi pääsee, nauttii se kovasti silityksistä ja ihmisseurasta.

Alya on tyttö, jonka reipastumiseen on mennyt vuosia. Alya saapui Snezhannan tarhalle jo vuonna 2019. Se tuli yhdessä Aulin kanssa, joka on jo löytänyt kodin Suomesta. Tytöt tuotiin tarhalle työmaa-alueelta, jossa ne olivat eläneet jonkin aikaa. 

Alkuajat Alya suhtautui ihmisiin varsin pelokkaasti. Kun tyttöjen aitaukseen meni, vilahti Alya saman tien koppiin piiloon. Sieltä se ei juurikaan poistunut ennen kuin ihmiset olivat lähteneet aitauksesta. Emme siis osanneet arvata, että aran ulkokuoren alta voi vielä paljastua ihmisrakas ja sympaattinen tyttö.

Alya on asunut Snezhannan tarhalla jo pian kolme vuotta. Hiljalleen se on alkanut päästä ihmisten jännittämisestä yli ja hakeutua ihmisten seuraan. Rauhallisesti tutustumalla Alyasta saakin jo varsin läheisen ystävän: se tulee viereen nauttimaan silityksistä. Vaikka muille aitauksen koirille olisi herkkuja tarjolla, jää Alya silti mieluummin rapsuteltavaksi.

Alya on asunut niin urosten kuin toisten narttujenkin kanssa. Se on tullut aina hyvin toimeen kaikkien aitauskaveriensa kanssa. Koska rohkaistumisestaan huolimatta Alya on edelleen ujo tyttö, etsiikin se kotia, jossa olisi kiva koirakaveri näyttämässä rohkaisevaa mallia.

Alya tulee tarvitsemaan uudessa kodissaan paljon aikaa ja rauhallista ohjaamista, jotta se tottuu kodissa asumiseen. On nimittäin varsin todennäköistä, että se ei ole koskaan asunut sisätiloissa tai kulkenut edes hihnassa. Tarhan työntekijöillä onkin suunnitelmissa aloittaa Alyan totuttaminen hihnaan, mutta vielä on varauduttava siihen, että edessä on paljon töitä hihnaharjoitusten merkeissä.

Alya on keskikokoinen, mutta kohtuullisen kevytrakenteinen tyttö. Alya etsii kotia, joka sijaitsee rauhallisessa ympäristössä ja jossa olisi oma piha ulkoilun harjoitteluun. On mahdollista, että Alya jää kotonakin varovaiseksi tytöksi, mutta omien ihmistensä seurasta se tulee varmasti nauttimaan täysin sydämin.

Viipurin koirat - Alya 5/2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.