Tosya

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi  
Syntymäaika: 8/2022
Tautitestattu: 2/2023
Sijainti: Kaarina, Suomi

26.2.2023
Vähän yli viikko on Suomessa eloa takana, ja Tosya lähettää terveisiä hoitopaikastaan! Kotioloissa Tosya on hoitajan kainalossa makoileva sylivauva, mutta ulkona monet asiat vielä jännittävät.

Tosyan kanssa on sujunut hyvin. Tosyan naispuoleisen hoitajan lisäksi sille on seuraa pitämässä nuori labradoriuros sekä kissa. Reipas ja luottavainen labbispoika onkin näyttänyt Tosyalle hienoa esimerkkiä uusien ja jännittävien asioiden äärellä.

Kotihoitaja kuvailee Tosyaa mahtavaksi ja hyvin kiltiksi koiraneidon aluksi. Uusiin ihmisiin Tosya suhtautuu alkuun epäillen, mutta on kuitenkin utelias. Se käy varsin pian haistelemassa vieraat, mutta ei anna heti koskea. Hoitokodin nuoren uroksen kanssa Tosya tulee hyvin toimeen ja hakee siitä paljon tukea. Se on tavannut myös kotihoitajan ystävän koiria, joihin lukeutuu myös viipurilaisia. Pentumaiseen tapaan Tosya on innokas leikkijä ja juoksija!

Tosyan hoitopaikka on rivitalossa. Kotihoitaja kuvailee Tosyaa vielä melko äänekkääksi, ja haukku kuuluu silloin kun esimerkiksi joku tulee kotiin tai ikkunoista näkyy jotain epäilyttävää. Myös ulkona näköpiiriin tulevat vieraat koirat aiheuttavat jännitystä ja haukuntaa. Sisäsiisteyttä harjoitellaan.

Vaikka hoitojaksoa on takana vasta hiukan yli viikko, paljastui Tosyasta lyhyessä ajassa hellyydenkipeä pusuttelija, joka viihtyy mainiosti kainalossa sunnuntaipäivää viettäen. Tosyaa ei luovuteta ainoaksi koiraksi, se tarvitsee koirakaverihin johon tukeutua. Äänekkyys on vielä sillä mallilla, että toistaiseksi sopivinta asuinmuotoa etsitään muualta kuin kerrostalosta. Lapsiin Tosya ei ole tottunut.

Tosyan yhteyshenkilönä toimii Ira.

17.2.2023
Tosya matkusti Suomeen hoitopaikkaan.

11.2.2023
Tosya valmistautui Suomen-matkaan käymällä sterilisoitavana ja tautitesteissä. Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia olivat Tosyalla negatiivisia.

25.1.2023
Tosya löydettiin sisarustensa kanssa kesämökkialueelta syyskuussa. Niiden emo löytyi ammuttuna ja pennut olivat sinnitelleet useamman päivän ilman ruokaa, emoaan - ja turvaa.

Erään hylätyn kesämökin alta pilkisti syksyllä monta väsynyttä ja huolestunutta silmäparia. Kun Elena sai tiedon pennuista, hän riensi paikalle niiden avuksi. Selvisi, että emo oli synnyttänyt pennut viereisellä tontilla olevan varaston alle. Tontin haltija, mies, oli ampunut emon. Pennut olivat olleet useamman päivän ilman ravintoa ja osa oli jo heikossa kunnossa. Niiden eteen tehtiin kaikki voitava, mutta kuudesta pennusta selvisi ainoastaan kaksi: poika Bosya ja tyttö Tosya. Niille löytyi hoitopaikka erään ystävällisen ja eläinrakkaan naisen luota. Kodissa asui kahden aikuisen koiran lisäksi myös kissoja, joihin pennut saivat tottua.

Hoitopaikassa asuminen oli kuitenkin vain väliaikaista. Kun pennut voimistuivat, muuttivat ne tarhalle. Ne asuvat pienessä tuvassa Elenan tarhan pihan keskiössä muiden pienten pentujen, vanhusten ja vaivaisten kanssa. Elena kertoo pentujen olevan iloisia ja sosiaalisia. Ne eivät kyhjötä nurkassa vaan lähtevät mielellään leikkimään sekä Elenan että muiden pentujen kanssa. Ne tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja väistävät sivummalle, jos tilanteet meinaavat kärjistyä riidaksi. 

Tapaamme pennut lyhyesti tammikuun lopulla. Päivä alkaa jo hämärtyä, mutta nappaamme näistä kulmien alta kuikuilijoista muutamat kuvat ja rapsuttelemme niitä hetken. Niitä jännittää ja ne katselevat peloissaan ympärilleen. Kaikkein eniten pelkoa taitaa aiheuttaa ympärillä haukkuvat lukuisat aikuiset, tuntemattomat koirat. Voi näitä pieniä. Ei ole kauaakaan, kun ne viettivät mukavaa elämää hoitopaikassa pehmeällä sängyllä loikoillen. Nyt olisi kova tarve löytää omat kodit, päästä takaisin siihen tuttuun kotikoiran elämään ja harjoittelemaan uusia taitoja.

Tosyasta kasvaa aikuisena keskikokoinen koira. Hoitopaikassa se eleli kuin kuka tahansa normaali, kaikesta kiinnostunut utelias pentuviikari. Kyllä siinä saattoi muutama johto mennä poikki ja keittiö joutua ratsian kohteeksi, mutta muuten mitään erikoislaatuista ei tapahtunut. 

Tosya on rokotusten puolesta valmis matkustamaan Suomeen helmikuussa.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.