Tosya

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (nyt n. 53 cm, 13 kg)
Syntymäaika: 8/2022
Tautitestattu: 2/2023

29.10.2023
Tosya eli Tossu sai kodin Pälkäneeltä.

30.7.2023
Tosya eli Tossu on kiltti ja sopuisa tyttö, joka tulee hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa. Myös kaikki ihmiset ovat Tossusta kovin kivoja!

Kolme viikkoa sitten Tosya, tuttavallisemmin Tossu, siirtyi uuteen kotihoitopaikkaan. Huoltoaseman pihalla hoitajaa oli vastassa suurikorvainen aavikkokettua muistuttava kaunis olento. Neiti seurasi kiinnostuneena parkkipaikan tapahtumia, eikä tuntunut hätkähtävän mitään. Vieraaseen autoon Tossu hyppäsi sen kummempia miettimättä ja niin alkoi matka uuteen hoitopaikkaan.

Perillä vastassa olikin kahdeksan uutta koiraa, joihin yksitellen Tosya tutustutettiin. Alkuun sitä hieman jännitti, mutta muutaman tunnin jälkeen kahden muun nuoren koiraneidin kanssa alkoi jo yhteinen sävel löytyä. Seuraavana päivänä tämä kolmikko paineli jo pitkin aidattua pihaa niin, että nurmikko vaan pöllysi ja isommat saivat väistää alta pois. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen Tossu on ollut kuin kotonaan uudessa hoitopaikassa.

Tossu on kiltti ja sopuisa tyttö, joka tulee hyvin toimeen kaiken ikäisten, -kokoisten ja niin urosten kuin narttujen kanssa. Se rakastaa leikkiä ja juosta pitkin aidattua pihaa koirakavereiden kanssa.

Myös kaikki ihmiset ovat olleet kivoja, niin miehet kuin naisetkin tasapuolisesti. Lapsia Tossu ei ole tavannut, mutta kiltin ja reippaan luonteensa puolesta uskoisimme Tossun pärjäävän etenkin jo hieman isompien lasten kanssa, jotka ovat tottuneita olemaan koirien kanssa.

Sisäsiisteys tuntuisi olevan suurimmilta osin Tossulta hallussa: kahden viikon aikana on tullut kaksi pissaa sisälle ja nämäkin vain hoitomamman heräämisen hitaudesta johtuen. Yksinolojen kanssa on ollut aiemmin jonkin verran haasteita ja Tossu on tarvinnut sallittua tekemistä niiden ajaksi. Kuitenkin nykyisessä hoitopaikassa ollessaan yksinolot sujuneet rauhallisesti koirakavereiden kanssa, lukuunottamatta yhtä kertaa, jolloin oli pissa-alusta hieman saanut kyytiä ja kaksi koriste-esinettä pudotettu lipaston päältä. Vaikka muuten yksinolot ovatkin sujuneet, tulevan kodin on kuitenkin hyvä varautua yksinolojen harjoitteluun.

Tossu on kerrassaan ihastuttava nuori koiraneiti ja onkin käsittämätöntä, miten omaa kotia ei vieläkään ole löytynyt! 

Tossu etsii koirakaverillista kotia paikasta, jossa ei haittaa nuoren koiran innokkuus ilmoittaa haukulla ympärillä tapahtuvista asioista. Kerrostalo ei siis ole Tossulle sopiva asuinmuoto.

30.4.2023
Suloinen Tosya on hiukan vajaa 9 kk ikäinen tyttö, jota kutsutaan hoitopaikassa myös lempinimellä Tossu. Kotikoiran eloa on hoitopaikassa takana 2,5 kuukautta.

Aluksi Tosya oli hyvinkin arka. Hihna saatika remmissä kulkeminen olivat sille täysin vierasta ja jännittävää. Koko maailma oli uusi ja pelottava. Kaikesta huolimatta jo heti ensimmäisenä iltana Tosya käpertyi sänkyyn kotihoitajan viereen ja pisti päänsä syliin silitettäväksi. Alusta asti Tosya on nauttinut oman ihmisen läheisyydestä ja hakeutuu itse tämän syliin.

Päivä päivältä Tosya on rohkaistunut ja saanut lisää itseluottamusta. Edistyminen käy nopeasti ja viikkojen aikana Tosyasta on kasvanut hurjan itsenäinen ja reipas pieni tyttö. Tosya oppii uusia asioita koko ajan ja ottaa koirakavereista mallia.

Tosya jännittää alkuun vieraita ihmisiä, mutta kun sen luottamuksen on saanut, kuoriutuu siitä ihan eri koira. Tosya tulee joka kerta ilolla ovelle vastaan ja sen sirot tassut kaapivat lasiovea minkä ehtivät kun se odottaa malttamattomana oman ihanan ihmisen jälleennäkemistä.

Tosya lenkkeilee jo innokkaasti ja remmikävelyt sujuvat hienosti (vastaantulevia koiria täytyy hieman toki haukkua), mutta silti parasta on juosta vapaana ja omaan tahtiin. Ja vauhtia tästä tytöstä löytyykin. Tekemistä saisi keksiä jatkuvasti.

Tosya on kyläillyt usein lähistöllä asuvan toisen kotihoitoperheen luona, missä se on saanut telmiä ja juosta isolla aidatulla pihalla vapaana. Se on tullut toimeen kaikkien tapaamiensa koirien kanssa ja on päässyt tutustumaan myös hevosiin, lampaisiin, possuihin, kanoihin ja kaneihin.

Tosya on hyvin perso ruualle ja namien etsintä luonnistuu tytöltä hienosti ja nopeasti. Riitaa ei ole tullut koirakaverin kanssa edes ruuasta ja syliin yritetään änkeä vaikka samaan aikaan. Tosya on myös kova pusuttelemaan ja kaipaa rapsutuksia. Voikin sanoa, että tämä suloinen tyttö on vienyt kotihoitajan sydämen.

Tosya kaipaa pentumaiseen tyyliin paljon aktiviteetteja ja jos niitä ei ole tarjolla riittävästi, keksii se tekemistä itse. Posteja on välillä löytynyt muualtakin kuin oven edestä, pissa-alustat ovat saaneet kyytiä ja onpa muutama astiakin hajonnut leikkien tiimellyksessä. Ruokakippoja Tosya kanniskelee myös mielellään paikasta toiseen hoitajan ollessa töissä. Tosya on lähes sisäsiisti, vahinkoja tapahtuu harvakseltaan.

Tosyan hoitoperheeseen kuuluu naispuolisen kotihoitajan lisäksi nuori uroslabbis, josta on parissa kuukaudessa tullut Tossun paras kaveri. Lisäksi taloudessa asuu kissa. Tosya suhtautuu kissaan kuitenkin hyvin innokkaasti ja olisi herkästi jahtaamassa sitä aina tilaisuuden tullen, joten kissallinen koti ei ole Tosyalle ihanteellinen. Tosya asuu rivitalossa rauhallisessa asuinympäristössä. 

Tosya jännittää jonkin verran ulkona vastaantulijoita ja reagoi näihin haukkuen ellei välimatkaa ole tarpeeksi, joten sille etsitään kotia rauhallisesta ympäristöstä. Kerrostaloympäristö olisi sille liian stressaava, mutta muille asuinmuodoille Tosya on avoin. Tosya ei ole tottunut lapsiin, mutta sen sijoittamista kotiin missä on jo vanhempia lapsia voidaan harkita. Koirakaveri on tulevassa kodissa ehdoton. Tosyaa ei luovuteta ainoaksi koiraksi.

Tosyalla on nyt vajaa 9 kk:n iässä korkeutta 53 cm ja painoa 13 kiloa, joten se jää aikuisena mukavan siroksi keskikokoiseksi.

Viipurin koirat - Tosya kotihoidossa 3-4/2023

26.2.2023
Vähän yli viikko on Suomessa eloa takana, ja Tosya lähettää terveisiä hoitopaikastaan! Kotioloissa Tosya on hoitajan kainalossa makoileva sylivauva, mutta ulkona monet asiat vielä jännittävät.

Tosyan kanssa on sujunut hyvin. Tosyan naispuoleisen hoitajan lisäksi sille on seuraa pitämässä nuori labradoriuros sekä kissa. Reipas ja luottavainen labbispoika onkin näyttänyt Tosyalle hienoa esimerkkiä uusien ja jännittävien asioiden äärellä.

Kotihoitaja kuvailee Tosyaa mahtavaksi ja hyvin kiltiksi koiraneidon aluksi. Uusiin ihmisiin Tosya suhtautuu alkuun epäillen, mutta on kuitenkin utelias. Se käy varsin pian haistelemassa vieraat, mutta ei anna heti koskea. Hoitokodin nuoren uroksen kanssa Tosya tulee hyvin toimeen ja hakee siitä paljon tukea. Se on tavannut myös kotihoitajan ystävän koiria, joihin lukeutuu myös viipurilaisia. Pentumaiseen tapaan Tosya on innokas leikkijä ja juoksija!

Tosyan hoitopaikka on rivitalossa. Kotihoitaja kuvailee Tosyaa vielä melko äänekkääksi, ja haukku kuuluu silloin kun esimerkiksi joku tulee kotiin tai ikkunoista näkyy jotain epäilyttävää. Myös ulkona näköpiiriin tulevat vieraat koirat aiheuttavat jännitystä ja haukuntaa. Sisäsiisteyttä harjoitellaan.

Vaikka hoitojaksoa on takana vasta hiukan yli viikko, paljastui Tosyasta lyhyessä ajassa hellyydenkipeä pusuttelija, joka viihtyy mainiosti kainalossa sunnuntaipäivää viettäen. Tosyaa ei luovuteta ainoaksi koiraksi, se tarvitsee koirakaverihin johon tukeutua. Äänekkyys on vielä sillä mallilla, että toistaiseksi sopivinta asuinmuotoa etsitään muualta kuin kerrostalosta. Lapsiin Tosya ei ole tottunut.

17.2.2023
Tosya matkusti Suomeen hoitopaikkaan.

11.2.2023
Tosya valmistautui Suomen-matkaan käymällä sterilisoitavana ja tautitesteissä. Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia olivat Tosyalla negatiivisia.

25.1.2023
Tosya löydettiin sisarustensa kanssa kesämökkialueelta syyskuussa. Niiden emo löytyi ammuttuna ja pennut olivat sinnitelleet useamman päivän ilman ruokaa, emoaan - ja turvaa.

Erään hylätyn kesämökin alta pilkisti syksyllä monta väsynyttä ja huolestunutta silmäparia. Kun Elena sai tiedon pennuista, hän riensi paikalle niiden avuksi. Selvisi, että emo oli synnyttänyt pennut viereisellä tontilla olevan varaston alle. Tontin haltija, mies, oli ampunut emon. Pennut olivat olleet useamman päivän ilman ravintoa ja osa oli jo heikossa kunnossa. Niiden eteen tehtiin kaikki voitava, mutta kuudesta pennusta selvisi ainoastaan kaksi: poika Bosya ja tyttö Tosya. Niille löytyi hoitopaikka erään ystävällisen ja eläinrakkaan naisen luota. Kodissa asui kahden aikuisen koiran lisäksi myös kissoja, joihin pennut saivat tottua.

Hoitopaikassa asuminen oli kuitenkin vain väliaikaista. Kun pennut voimistuivat, muuttivat ne tarhalle. Ne asuvat pienessä tuvassa Elenan tarhan pihan keskiössä muiden pienten pentujen, vanhusten ja vaivaisten kanssa. Elena kertoo pentujen olevan iloisia ja sosiaalisia. Ne eivät kyhjötä nurkassa vaan lähtevät mielellään leikkimään sekä Elenan että muiden pentujen kanssa. Ne tulevat hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja väistävät sivummalle, jos tilanteet meinaavat kärjistyä riidaksi. 

Tapaamme pennut lyhyesti tammikuun lopulla. Päivä alkaa jo hämärtyä, mutta nappaamme näistä kulmien alta kuikuilijoista muutamat kuvat ja rapsuttelemme niitä hetken. Niitä jännittää ja ne katselevat peloissaan ympärilleen. Kaikkein eniten pelkoa taitaa aiheuttaa ympärillä haukkuvat lukuisat aikuiset, tuntemattomat koirat. Voi näitä pieniä. Ei ole kauaakaan, kun ne viettivät mukavaa elämää hoitopaikassa pehmeällä sängyllä loikoillen. Nyt olisi kova tarve löytää omat kodit, päästä takaisin siihen tuttuun kotikoiran elämään ja harjoittelemaan uusia taitoja.

Tosyasta kasvaa aikuisena keskikokoinen koira. Hoitopaikassa se eleli kuin kuka tahansa normaali, kaikesta kiinnostunut utelias pentuviikari. Kyllä siinä saattoi muutama johto mennä poikki ja keittiö joutua ratsian kohteeksi, mutta muuten mitään erikoislaatuista ei tapahtunut. 

Tosya on rokotusten puolesta valmis matkustamaan Suomeen helmikuussa.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.