Topa

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 11/2022
Sijainti: Vantaa, Suomi

4.12.2022
Veikeä Topa on reipastunut kotihoidossa huimaa vauhtia. Se on elämäniloinen viikari, joka rakastaa omien ihmisten huomiota.

Topa on reipastunut ja edistynyt aivan huimasti ensimmäisen kahden viikon aikana - pelokkaasta ja arasta koirasta on kuoriutunut varsinainen sydänkäpynen! Topan ilme on muuttunut veikeäksi pennuksi, joka rakastaa rapsutuksia ja huomionosoituksia. Laadukas ruoka ja luut maistuvat mainiosti Topalle ja ruoka-aikaa odotetaankin aina kovasti.

Topa on kotihoidossa ison eläinlauman keskellä. Perheen muut koirat Topa kohtaa rauhallisesti ja kunnioittavasti. Perheen kaksi kissaa ovat myös saaneet tutustua rauhassa Topaan, ja Topa suhtautuu kissoihin ystävällisesti. Välillä Topa kyllä tuumaa, että kissojen kanssa olisi ihana lyödä leikiksi!

Ulkona Topa ottaa paljon mallia ja tukea perheen omista koirista. Topan mielestä ulkona olisikin ihana riehua ja leikkiä ja tunnelma on mukavan vapautunutta ulkoilujen aikana. Topan mielestä maailman paras juttu onkin ulkoilu ja seikkailut. Topa on ulkona hurmiossa, tutkii ympäristöä ja nuuskuttelee uusia tuulia. Topasta saakin aivan mielettömän joka sään seikkailuystävän. Ulkona ei enää jännitä autot ja muu liikenne paljonkaan. Erilaiset ärsykkeet ohitetaan pienen pysähdyksen kautta ja ottamalla laumasta turvaa. Hihnassa kulkeminen alkaa jo luonnistua, vaikka Topa toki pentumaiseen tapaan myös hääräilee ympäriinsä.

Topa ei reagoi kotona ääniin. Se osaa olla rauhallisesti kotona ja selkeästi mukautuu muiden koirien päivärytmiin eli rauhoittuu hyvin niiden mukana. Yöt Topalla sujuvat nätisti yksin rajatussa tilassa nukkuen ja tarpeitakin se jaksaa pidätellä yön ajan. Topa selkeästi pyytää ulos ja haluaa tehdä tarpeet reippaasti ulos.

Lasten ääniä ja liikettä Topa on seuraillut sivusta. Pulkkamäen ohittaminen pelotti sitä vielä aikamoisesti. Topa vaikuttaa kuitenkin koiralta, joka pääsee tilanteista yli positiivisen vahvistamisen avulla, sillä namit kiinnostavat sitä kovasti. Topa ottaakin kontaktia omaan ihmiseen jatkuvasti. Vieraita ihmisiä Topa ei kuitenkaan ryntää suin päin tapaamaan vaan käy varovasti nuuskaisemassa.

Topa voisi hyvin asua rivi- tai omakotitalossa, ehkä myös kerrostaloon totuttelu onnistuisi, kunhan talossa on hissi. Topan perheessä voi olla muita koiria, kissoja ja isompia lapsia ja erityisesti kiva koirakaveri olisikin toiveissa. Topa on aktiviinen koira, joka kaipaa tekemistä. Jonkinlainen hajuharrastus, kuten nosework, olisi Topasta varmasti oikein mielekästä!

Topan tullessa Suomeen havaittiin pian, että se käyttää toista takajalkaansa huonosti. Topa pääsi ortopedin tutkittavaksi ja valitettavasti selvisi, että sen vasemman reisiluun kaula on surkastunut vanhan murtuman seurauksena. Onneksi oikea lonkka on terve, joten vasen jalka kannattaa korjata leikkauksella. Hoitosuosituksena on reisiluupään poistoleikkaus, joka poistaa kivun ja tilalle muodostuu sidekuodoksinen valenivel. Leikkauksen jälkeen Topan kuntoutumisessa on tärkeää fysioterapia, joka rohkaisee raajan käyttöön, parantaa valenivelen liikelaajuutta sekä lihasten kuntoutumista. Topa leikataan 7.12.

Koska Topa jää aikuisena siroksi keskikokoiseksi, on korjausleikkauksen ennuste hyvä. Uuden omistajan tulee kuitenkin ymmärtää, että Topasta ei koskaan tule esimerkiksi agilityyn sopivaa koiraa. Monipuolinen liikunta on lihaskunnon ylläpidon kannalta kuitenkin tärkeää.

18.11.2022
Topa muutti Suomeen! Topa jatkaa oman kodin etsintää hoitopaikastaan Vantaalta. 

Topan yhteyshenkilönä toimii Ayla.

8.11.2022
Topa on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun puolivälin jälkeen. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä. 

Topan tuloket olivat kaikkien muiden tutkittujen vektorivälitteisten tautien paitsi Mycoplasma haemocaniksen osalta negatiiviset. Topalta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

26.9.2022
Tapasimme Topan elokuussa ja uudelleen syyskuun loppupuolella. Kaunin harmaa Topa on hiukan ujo ja joutuu miettimään hetken, luottaako vieraisiin vai ei.

Topa sisaruksineen on poimittu talteen ulkoa. Pentue on peräisin Pesotshnojen kylästä Suomenlahden rannalta, karjalan kannakselta. Niiden emo on arka ja ihmisiin tottumaton, eivätkä pennutkaan oppineet luottamaan ihmisiin sen kanssa asuessaan. Olgan piha-aitauksessa ne ovat nyt asuneet elokuun alusta saakka. 

Pentueen tyttöjä ovat TaiaTaiga, Tama ja Tuuki. Pojat ovat nimeltään Topa ja Tarasik.

Tähän sisarussarjaan kuuluu yhteensä kuusi pentua. Harmaat ovat reippaampia, laikukkaisiin on lorahtanut joukkoon melkoinen määrä ujopiimää. Vieraan sylissä on Topan mielestä jännittävää mutta se ei pyri karkuun ja antaa rapsuttaa. Topa painaa päänsä vieraan kainaloon ja on siinä pitkään hiljaa.

Topalla on elämässään vielä paljon opeteltavaa ja sen mahdollisella kodilla paljon luottamusta rakennettavana. Topa tarvitsee mielellään kodin, jossa on reipas koirakaveri näyttämässä mallia. 

Näiden pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin on jäänyt tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Topan ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Topa 24.9.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.