Topa

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi (nyt 16 kg)
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 11/2022

2.6.2023
Topa onkin ollut koko ajan kotona, sillä hoitopaikka muuttui omaksi kodiksi.

14.1.2023
Topalla on vierähtänyt pian kaksi kuukautta kotihoidossa. Normaali arki ja rutiinit sujuvat ongelmitta, Topa on täysin sisäsiisti ja osaa loistavasti rauhoittua yksinolojen ajaksi muun lauman kanssa kotiin.

Lenkeillä mennään kovaa vauhtia eteenpäin ja tutkitaan rohkeina ympäristöä. Ohituksia harjoitellaan kovasti, Topa on varovaisen kiinnostunut muista koirista lenkillä. Luoksetuloa on harjoiteltu onnistuneesti - namit kiinnostavat kovasti! Ulkoilut ja pihalla leikkiminen ovatkin kaikista mieleisintä tekemistä juuston syömisen lisäksi.

Topa mallioppii kaiken laumalta ja tukeutuu kovasti laumaan kaikessa tekemisessä. Hän rakastaa kirputtaa, leikkiä, hoitaa ja vain hengailla kotihoitoperheen kissojen ja koirien kanssa. Topasta onkin kuoriutunut hulivili pentu, joka jaksaisi leikkiä loputtomasti. Iltaisin ehtii sitten kirputtaa ja pestä Charlie-kisua ja nukahtaa vierekkäin.

Topa pääsi harjoittelemaan maisemanvaihdosta, kun hoitoperhe matkusti mökille. Tämä ei ole tuottanut mitään ongelmia. Mökillä ollaan niin kuin olisi aina oltukin. Muutos ei stressannut mitenkään tai muuttanut Topan käytöstä. Topa selkeästi nauttii takkatulesta ja seesteisestä ympäristöstä. Mökillä kävi kylässä myös ihana ihmisvieras ottamassa maagisen upeaita valokuvia Topasta. Topa meni reippaasti muun lauman mallia seuraten ottamaan vieraalta namit kädestä ja antoi silittää sekä teki varovaisesti tuttavuutta. Vieraan läsnäollessa kaikki rauhoittuivat silmät kiinni pedeilleen nauttimaan takan lämmöstä.

Seuraava aika fysioterapeutille on tammikuun lopussa. Kuntoutusharjoitteet ovat mukana arjessa ja jalka kuntoutuu mallikkaasti. Topa käyttää jalkaa liikkeessä. Fysioterapeutin mukaan ontuminen levon jälkeen on normaalia, onhan leikkauksesta vasta kulunut kuukausi. Topa tulee tarvitsemaan elämänsä aikana tukihoitoa, jotta hän elää mahdollisimman kivutonta elämää. Uuden kodin on tärkeätä sitoutua hoitamaan jalan kuntoutusta, jotta se paranee malliikkaasti. Topa pystyy lenkkeilemään ja leikkimään täysin normaalin koiran tavoin päivittäin. Kotihoidossa liikutaan ja leikitään hänen oman vointinsa ja halunsa mukaan - Topan ehtoja kuunnellen.

Topa on ehdottomasti osallistuva ja tekevä koiran alku. Sanat ystävällisyys ja hellyttävä kuvaavat täydellisesti tätä aarretta. Silmissä loistaa suunnaton rakkaus kotihoitomammoja ja laumaa kohtaa. Topan kanssa voikin jutella katseiden välityksellä, hänessä asuu rauha ja kiitollisuus. Topan turkki on silkinpehmeä, hellittely ja halailu ovat tärkeä osa arkea. Hän on niin kovin ihmisläheinen koira, aina lohduttamassa sekä jakamassa surut ja ilot parhaana ystävänä perheessä. Tämän täydellisempää koiraa saa etsiä <3

1.1.2023
Topan ensimmäinen joulu sujui rauhallisesti kotihoidossa. Topa on kuntoutunut hyvin jalkaleikkauksesta ja olisi valmis jo muuttamaan omaan kotiin.

Topa tapasi monta vierasta ihmistä sekä lasta. Topa vetäytyi rauhassa muiden koirien kanssa takkahuoneeseen, haisteli vieraiden käsiä ja tutustui rauhassa ihmisiin. Topa ei kuitenkaan jähmettynyt pelosta tai mennyt piiloon. Topa selkeästi halusi tutustua ihmisiin. Ulkoilut sujuvat jo todella reippaasti Topan kanssa, kaikkia ohikulkijoita olisi kiva haistella ja tutustua heihihn tarkemmin. Myös lenkillä muut koirat kiinnostavat kovasti. Tutut reitit, metsälenkit ja rauhassa tutkiminen on erittäin mielekästä puuhaa.

Topa käyttää lenkillä kovasti nenäänsä ja tutkii tarkasti kaikki tuoksut. Leikattu jalka kuntoutuu fysioterapeutilta saatujen ohjeiden mukaisesti. Kolmen viikon päästä on seuraava fysioterapia-aika. Fysioterapeutin mukaan Topan jalka kuntoutuu loistavasti. Topa käyttää jo hienosti leikattua jalkaa kaiken aikaa, eikä mitään kipukäytöstä ole havaittavissa.

Topa ulkoilee normaalisti lenkeillä ja pihalla vapaana juosten muun lauman kanssa. Kipulääkkeet eivät myöskään ole käytössä. Topaa kuntoutetaan fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti.

Topa painaa 16 kiloa, on siro ja turkki on silkinpehmeä. Topan suloiset pyöreät korvat ovat kuin nallen korvat. Topa leikkii ja riehuu erittäin rentoutuneena kaikkien kotihoitopaikassa olevien eläinten kanssa. Topa kunnioittaa kissojen omaa rauhaa, mutta nuuskuttelee kissoja iloissaan. Kirputtaa ja pesee koiraystävät ja myös kisut rakkaudella. Topa onkin todella rohkea laumanjäsen ja osaa tulkita erinomaisesti muiden koirien eleitä. Poika lähtee aina leikkiin mukaan eri koirien kanssa, tulkitsee hienosti mikä leikkityyli on mieleinen kaikille.

Sisällä Topa rauhoittuu hienosti muiden kanssa, on täysin sisäsiisti ja nukkuu vaikka 12 tuntia yössä rauhassa omalla pedillä. Yksinoloja on Topan kanssa harjoiteltu rutkasti. Topa ymmärtää jo, että lenkin jälkeen rauhoitutaan omalle pedille. Yksinolot sujuvat ongelmitta. Topa on myös ymmärtänyt ruokinta-ajat ja onkin usein sitä mieltä, että nyt hoitomammat pikkasen vauhtia!

Topa juttelee ja örisee innostuneena. Ulos lähdettäessä poika rientää valjaiden ja takin laittoon muiden esimerkkiä seuraten. Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat mallikkaasti. Topa rakastaa kotihoitajien huomiota, hakeutuu jatkuvasti syliin ja antamaan paljon pusuja! Topalle ensisijaista on leikkikaverit, mutta se on myös äärimmäisen ihmisrakas.

Topa on aarre, täydellinen koira ja täysin valmis löytämään sen oman rakkaan kodin. Topa on semmoinen tunteiden tulkitsija ja sen kanssa voi jutella hyviä keskusteluita vain katseiden välityksellä. Topa on aina valmis rapsuteltavaksi ja rakastaa olla kaikessa mukana. Topa on vienyt hoitomammojen sydämet täysin ja on ihana pentumainen häseltäjä.

8.12.2022
Topa kävi jalkaleikkauksessa.

4.12.2022
Veikeä Topa on reipastunut kotihoidossa huimaa vauhtia. Se on elämäniloinen viikari, joka rakastaa omien ihmisten huomiota.

Topa on reipastunut ja edistynyt aivan huimasti ensimmäisen kahden viikon aikana - pelokkaasta ja arasta koirasta on kuoriutunut varsinainen sydänkäpynen! Topan ilme on muuttunut veikeäksi pennuksi, joka rakastaa rapsutuksia ja huomionosoituksia. Laadukas ruoka ja luut maistuvat mainiosti Topalle ja ruoka-aikaa odotetaankin aina kovasti.

Topa on kotihoidossa ison eläinlauman keskellä. Perheen muut koirat Topa kohtaa rauhallisesti ja kunnioittavasti. Perheen kaksi kissaa ovat myös saaneet tutustua rauhassa Topaan, ja Topa suhtautuu kissoihin ystävällisesti. Välillä Topa kyllä tuumaa, että kissojen kanssa olisi ihana lyödä leikiksi!

Ulkona Topa ottaa paljon mallia ja tukea perheen omista koirista. Topan mielestä ulkona olisikin ihana riehua ja leikkiä ja tunnelma on mukavan vapautunutta ulkoilujen aikana. Topan mielestä maailman paras juttu onkin ulkoilu ja seikkailut. Topa on ulkona hurmiossa, tutkii ympäristöä ja nuuskuttelee uusia tuulia. Topasta saakin aivan mielettömän joka sään seikkailuystävän. Ulkona ei enää jännitä autot ja muu liikenne paljonkaan. Erilaiset ärsykkeet ohitetaan pienen pysähdyksen kautta ja ottamalla laumasta turvaa. Hihnassa kulkeminen alkaa jo luonnistua, vaikka Topa toki pentumaiseen tapaan myös hääräilee ympäriinsä.

Topa ei reagoi kotona ääniin. Se osaa olla rauhallisesti kotona ja selkeästi mukautuu muiden koirien päivärytmiin eli rauhoittuu hyvin niiden mukana. Yöt Topalla sujuvat nätisti yksin rajatussa tilassa nukkuen ja tarpeitakin se jaksaa pidätellä yön ajan. Topa selkeästi pyytää ulos ja haluaa tehdä tarpeet reippaasti ulos.

Lasten ääniä ja liikettä Topa on seuraillut sivusta. Pulkkamäen ohittaminen pelotti sitä vielä aikamoisesti. Topa vaikuttaa kuitenkin koiralta, joka pääsee tilanteista yli positiivisen vahvistamisen avulla, sillä namit kiinnostavat sitä kovasti. Topa ottaakin kontaktia omaan ihmiseen jatkuvasti. Vieraita ihmisiä Topa ei kuitenkaan ryntää suin päin tapaamaan vaan käy varovasti nuuskaisemassa.

Topa voisi hyvin asua rivi- tai omakotitalossa, ehkä myös kerrostaloon totuttelu onnistuisi, kunhan talossa on hissi. Topan perheessä voi olla muita koiria, kissoja ja isompia lapsia ja erityisesti kiva koirakaveri olisikin toiveissa. Topa on aktiviinen koira, joka kaipaa tekemistä. Jonkinlainen hajuharrastus, kuten nosework, olisi Topasta varmasti oikein mielekästä!

Topan tullessa Suomeen havaittiin pian, että se käyttää toista takajalkaansa huonosti. Topa pääsi ortopedin tutkittavaksi ja valitettavasti selvisi, että sen vasemman reisiluun kaula on surkastunut vanhan murtuman seurauksena. Onneksi oikea lonkka on terve, joten vasen jalka kannattaa korjata leikkauksella. Hoitosuosituksena on reisiluupään poistoleikkaus, joka poistaa kivun ja tilalle muodostuu sidekuodoksinen valenivel. Leikkauksen jälkeen Topan kuntoutumisessa on tärkeää fysioterapia, joka rohkaisee raajan käyttöön, parantaa valenivelen liikelaajuutta sekä lihasten kuntoutumista. Topa leikataan 7.12.

Koska Topa jää aikuisena siroksi keskikokoiseksi, on korjausleikkauksen ennuste hyvä. Uuden omistajan tulee kuitenkin ymmärtää, että Topasta ei koskaan tule esimerkiksi agilityyn sopivaa koiraa. Monipuolinen liikunta on lihaskunnon ylläpidon kannalta kuitenkin tärkeää.

18.11.2022
Topa muutti Suomeen! Topa jatkaa oman kodin etsintää hoitopaikastaan Vantaalta. 

8.11.2022
Topa on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun puolivälin jälkeen. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä. 

Topan tuloket olivat kaikkien muiden tutkittujen vektorivälitteisten tautien paitsi Mycoplasma haemocaniksen osalta negatiiviset. Anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis olivat negatiivisia. Topalta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

26.9.2022
Tapasimme Topan elokuussa ja uudelleen syyskuun loppupuolella. Kaunin harmaa Topa on hiukan ujo ja joutuu miettimään hetken, luottaako vieraisiin vai ei.

Topa sisaruksineen on poimittu talteen ulkoa. Pentue on peräisin Pesotshnojen kylästä Suomenlahden rannalta, karjalan kannakselta. Niiden emo on arka ja ihmisiin tottumaton, eivätkä pennutkaan oppineet luottamaan ihmisiin sen kanssa asuessaan. Olgan piha-aitauksessa ne ovat nyt asuneet elokuun alusta saakka. 

Pentueen tyttöjä ovat TaiaTaiga, Tama ja Tuuki. Pojat ovat nimeltään Topa ja Tarasik.

Tähän sisarussarjaan kuuluu yhteensä kuusi pentua. Harmaat ovat reippaampia, laikukkaisiin on lorahtanut joukkoon melkoinen määrä ujopiimää. Vieraan sylissä on Topan mielestä jännittävää mutta se ei pyri karkuun ja antaa rapsuttaa. Topa painaa päänsä vieraan kainaloon ja on siinä pitkään hiljaa.

Topalla on elämässään vielä paljon opeteltavaa ja sen mahdollisella kodilla paljon luottamusta rakennettavana. Topa tarvitsee mielellään kodin, jossa on reipas koirakaveri näyttämässä mallia. 

Näiden pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin on jäänyt tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Topan ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Topa 24.9.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.