Ostin

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 7/2022
Tautitestattu: 1/2023

16.3.2023
Ostin sai kodin Tampereelta.

2.3.2023
Ystävällinen, leikkisä ja touhukas Osku on viihtynyt Suomessa nyt kuukauden päivät.   

Osku rakastaa ihmisen kanssa puuhastelua, rapsutuksia ja hellyyttä. Aamuisin kotihoitajaa odottaakin yöuniltaan kömpivä lämpöinen, nappisilmäinen hupsu pieni pusuttelija. Osku on oppinut nukkumaan rauhassa omalla paikallaan, ja se on ehtinyt viettää jo yhden hotelliyönkin, eikä vieraassa paikassa nukkuminen tuottanut ongelmia. Päivisin Oskua pitää muistuttaa rauhoittumisen tärkeydestä ja ohjata päiväunille, jos alkaa käydä ”ylikierroksilla” eikä malta itse rauhoittua.

Kotihoitopaikan koirakaveri on Oskulle tärkeä turva ja leikkikaveri, mutta leikkikavereiksi ovat sopineet myös naapuruston muut pennut sekä ystävälliset aikuiset koirat, joihin Osku on alun haukahtelujen jälkeen tutustunut reippaasti. Naapurin tanskandoggi oli alussa hurjan pelottava, nyt kelpaisi jo painikaveriksi. Tästä syystä Osku pärjäisi varmasti myös ainoana koirana, kunhan kodissa olisi tarjota sille riittävästi puuhaa, leikkimahdollisuuksia ja huomiota. Osku onkin todella kova leikkimään kaikenlaisilla leluilla (joskus myös omatoimisesti hankituilla kuten vaikkapa koristetyynyillä!) ja noutaa mielellään palloa. Myös kaikenlainen aktivointi on Oskulle mieleen.  

Kissaan Osku ottaa hetkittäin liian innokkaasti kontaktia. Oskun mielestä kissa olisi oiva leikki- ja painikaveri siinä missä koiratkin. Tästä syystä Oskua on vielä valvottava kissan kanssa samassa tilassa oleskellessa. Kissakoti ei ole täysin poissuljettu, mutta on tärkeää, että kodissa olisi kissalle tarjolla omaa rauhaisaa tilaa esimerkiksi luukullisen koiraportin takana tai eri kerroksessa ja perheessä kokemusta koiran totuttamisesta kissaan. Kissaton koti voisi kuitenkin olla ensisijainen vaihtoehto Oskulle.

Sisäsiisteyttä opetellaan vielä. Kakat tulevat poikkeuksetta ulos, pissatkin kunhan Osku vaan pääsee ulos säännöllisesti vähintään 2-4 tunnin välein. Pidempiä aikoja Osku ei vielä jaksa pidättää valveilla ollessaan, etenkään jos innostuu jostakin tai päällä ovat leikit. Sisällä tekee pissat pissa-alustoille, aina samaan paikkaan asunnossa.

Osku on kehittynyt ja reipastunut paljon etenkin ulkoilussa. Pidemmätkin lenkit vaihtelevissa ympäristöissä metsästä kaupunkiin ovat alkaneet innostaa Oskua. Koirakaverin kanssa Osku vetää hihnassa jonkin verran yrittäessään pysyä pitkäsäärisemmän kaverinsa vauhdissa mukana. Yksin lenkkeillessä vetämistä tapahtuu vähemmän, ja Osku on alkanut nopeasti hoksata että eteenpäin ei mennä hihnan ollessa kireällä.

Uusiin asioihin ulkona Osku reagoi haukahtelemalla, mutta namien avulla ollaan jo aika pitkällä ohitusharjoituksissa. Pitkät, tummiin pukeutuneet ulkoilijat pelottavat Oskua etenkin hämärällä, mutta päiväsaikaan Osku saattaa jo mennä oma-aloitteisesti tutustumaan rauhallisiin vastaantulijoihin ja koirakoihin – etenkin, jos näillä on nameja tarjolla. Ohitettu on myös pyöräilijöitä, lumiauroja, sauvakävelijöitä, roska-autoja ym. Osku osaa ottaa kontaktia ulkoiluttajaan ja istuu pyynnöstä tien sivuun päästämään pelottavat asiat ohitseen pienen matkan päästä.

Koirapuistoilemaan Osku on päässyt muutaman kerran, ja leikit ovat sujuneet vallan mainiosti mukavien kavereiden kanssa. Vaikka autoon nouseminen on vielä hieman jännittävää, Osku matkustaa pidempiäkin matkoja ilman ongelmia, auton takapenkillä turvavöissä joko yksin tai koirakaverin kanssa.

Yksinolo sujuu Oskulta mainiosti. Osku on ollut yksin kotona enimmillään jo noin 6 tuntia. Kerrostalon äänistä Osku ei ole liikoja välittänyt, joskus saattaa haukahdella huomatessaan ikkunasta ulkona liikkuvia koiria. Ovikellolle haukkuu, mutta hiljenee nopeasti. Rappukäytävä ei ole enää lainkaan pelottava paikka, Osku lähtee häntä pystyssä ja tarmokkaana lenkille.

Ruoka maistuu Oskulle todella hyvin, poika on perso kaikille herkuille. Namien kanssa Oskua on myös helppo opettaa ja kouluttaa. Osku osaa jo istua ja antaa tassua sekä ymmärtää sanat ”ei” ja ”alas” (jos yrittää hyppiä pöydille/keittiötasoille). Osku ja hoitokodin koira syövät omissa tiloissaan portin eri puolilla, koska molemmat ovat varsin ahneita. Riitaa ruuasta ei kuitenkaan ole tullut, ja kotihoitajan valvovan silmän alla ovat pystyneet syömään puruluita myös samassa tilassa. Eläinlääkärissä on käyty kerran, Oskua jännitti mutta namien ja rohkaisun avulla tutkimus ja pieni hoitotoimenpide onnistuivat ongelmitta. Kynnet Osku antaa leikata hienosti.

Osku todella ansaitsisi itselleen ikioman kodin, jossa riittäisi aikaa, hellyyttä ja huolenpitoa tälle pentumaisen touhukkaalle, oppivaiselle, luottavaiselle ja rakastavalle koirapojalle. 

Painoa on nyt 15 kg.

Viipurin koirat - Ostin / Osku kotihoidossa 2.3.2023

4.2.2023
Suloinen ja iloinen Ostin (lempinimeltään Osku) on viihtynyt kotihoidossa nyt viikon verran. Kotona Oskulle pitävät seuraa hoitokodin omat lemmikit eli 5-vuotias tyttökoira ja seniori-ikäinen, koiriin tottunut kissa.

Osku on ensi hetkistä alkaen suhtautunut sekä koira- että kissakaveriinsa ystävällisesti ja reippaasti. Koirakaverista Osku ottaa paljon mallia, kissan kanssa on jouduttu muutaman kerran rajaamaan liian innokkaaksi käyneitä leikkiyrityksiä. Välillä kaikki kolme pötköttelevät sulassa sovussa samalla pedillä, välillä pistetään koirakaverin kanssa painileikit pystyyn.

Ruoka maistuu Oskulle hyvin, kerjäämisen alkeetkin on jo otettu haltuun (ihan kaikesta ei tarvitsisi siis ottaa koirakaverilta mallia!). Osku on hyvin leikkisä, mieleen ovat sekä pallot että kaikenlaiset pehmo- ja vinkulelut. Osku puuhailee mielellään itsekseenkin lelujensa kanssa. Välillä suuhun eksyy myös sukka tai joku muu ”kielletty” ihmisten juttu, mutta mitään ei ole tuhonnut. Osku osaa myös hienosti rauhoittua nukkumaan ja lepäilemään omalle pedilleen. Yöt on pissatuksia lukuun ottamatta nukuttu täysin rauhassa ja levollisesti.

Yksinoloharjoitukset ovat sujuneet mallikkaasti. Osku jää rauhassa kotiin joko koirakaverin kanssa tai ilmankin. Asunnosta ei ole kuulunut ulvontaa, tuhoja ei ole tehty – ainoastaan lelut ovat saaneet kyytiä. Yksinolojen pituus on ollut vielä maltillinen, muutama tunti kerrallaan.

Osku rakastaa rapsutuksia ja läheisyyttä, viihtyy ihan lähellä ihmistä, ja nukahtaa nopeasti hellittelyhetken aikana. Kotona on tähän mennessä käynyt vain yksi rauhallinen aikuisvieras, jonka Osku otti alun hämmästyksen jälkeen ystävällisesti ja uteliaasti vastaan.

Hoitopaikka on kerrostalossa, rappukäytävä jännittää Oskua vielä jonkin verran, mutta namien kanssa tai koirakaverin esimerkkiä seuraten Osku kävelee itse hissiin tai portaissa. Osku ei ole vaikuttanut erityisen haukkuherkältä, ei ole reagoinut kerrostalon tai kodin ääniin. Ovikellolle haukahtelee, ja Oskun haukku onkin varsin kumea ja kunnioitusta herättävä. Osku viihtyisi pitkäänkin asunnon lasitetulla parvekkeella tarkkailemassa ulkomaailmaa.

Osku on alusta asti tehnyt kakat pelkästään ulos, pissankin suhteen sisäsiisteyden opettelu on hienolla mallilla, kunhan pääsee ulos riittävän usein. Osku jaksaa pidätellä pissaa n. 3-4 tuntia, öisin hieman pidempään. Osku on selkeästi hoksannut, että tarpeet on tarkoitus tehdä ulos, vaikka joskus leikkihetken tai päiväunien jälkeen saattaakin vielä lipsahtaa.

Ulkoilu on ollut Oskulle vielä varsin pelottavaa. Valjaiden pukeminen ja muu ulkoiluun valmistautuminen sujuu hyvin, mutta Osku ei ole halunnut poistua hoitopaikan asunnon välittömästä läheisyydestä tutkimaan ympäristöään. Koirakaverin kanssa rauhalliseen aikaan myöhään illalla tai aikaisin aamusta Osku on ollut hieman rohkeampi myös pihalla, muutaman kerran laittanut jopa leikiksi. Eniten jännittämistä ulkona aiheuttavat vastaantulevat ihmiset tai vieraat koirat, mm. autoihin tai erilaisiin ääniin Osku on jo alkanut tottua.

Harjaamisesta Osku nauttii, tosin harja olisi myös ilmeisen mukava leikkiväline. Pakolliset pesut eivät olleet Oskun mieleen, mutta sieti ne ilman suurempia vastalauseita. Muita hoitotoimenpiteitä tai peruskäskyjä ei ole vielä alettu harjoitella. Osku on kuitenkin nopeasti oppinut mm. seuraavia arjen taitoja: Pöydille ei saa hyppiä, kissan hiekkalaatikkoa ei saa tonkia, ruokaa pitää malttaa odottaa, ihmisen kädestä ei saa ottaa ruokaa, ihmisen käsiä ei tule pureskella, kissaa ei saa jahdata edes leikin varjolla.

Kokonaisuudessaan Osku on aivan ihana, nappisilmäinen ja kultaturkkinen pieni pojannaskali, joka tulee varmasti antamaan tulevalle ikiomalle perheelleen kaiken ystävyytensä ja rakkautensa sekä rutkasti mahtavaa yhteistä tekemistä ja kokemista. 

Ostinin yhteyshenkilönä toimii Pirjo.

27.1.2023
Iloinen Ostin pääsi Suomeen! Ostin odottaa kotiehdokkaita hoitopaikassaan Hyvinkäällä.

23.1.2023
Pieni Ostin valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen vektorivälitteisten tautien osalta negatiiviset. Ostin kävi myös kastroitavana.

15.12.2022
Minä olen Ostin, kuka sinä olet? Viisikuinen Ostin ei jää muita huonommaksi, kun kisaillaan tarhalle saapuneiden ihmisvieraiden huomiosta, vaan nostaa valkosukkaiset etutassunsa tulijoita vasten.

Tässäpä vasta oivallinen veljestrio: Ostin, Oskar ja Oula! Kolmikko on kotoisin Kamenkasta (suom. Kaukjärvi), jossa ne syntyivät kodittomalle koiralle. Veljesten elämän alkuaskelista ei tiedetä muuta kuin että kylän lapset kiikuttivat pentuja ympäri kylää ja jättivät ne milloin mihinkin. Aikuiset halusivat laittaa touhulle stopin ja niinpä pennut laitettiin laatikkoon ja kuskattiin tarhalle. Veljekset saapuivat Snezhannan hoiviin syyskuun loppupuolella noin kahden kuukauden ikäisinä.

Tapasimme nämä touhukkaat natiaiset pikaisesti tarhalla joulukuun alussa. Ne asuvat samassa aitauksessa vanhempien pentujen kanssa, mutta viettävät yöt eri tilassa lukitun oven takana pienempien pentujen kanssa. Suloinen kolmikko vaikutti tulevan hyvin juttuun muiden, niin isompien kuin pienempienkin pentujen kanssa. Leikit olivat niillä päällimmäisenä mielessä, kuten tämän ikäisillä pennuilla kuuluukin.

Ostin on veljeksistä pienikokoisin, vaikka ei sekään miksikään kirpuksi ole jäämässä vaan on veljiensä tapaan ruumiinrakenteeltaan tanakkaa mallia. Ostin viipotti reippaasti etunenässä tutkimassa, keitä kumman vieraita aitaukseen saapui. Onhan vieraiden saaminen kylään sentään huomattava tapaus, ja puhuvat vielä jostakin Suomesta. Mikä se sellainen on, ei Ostin tiedä, mutta ottaisi kyllä mielellään siitä selvää. Samoin leluista, koiranpedeistä, lenkkipoluista ja muista kotikoiran elämään kuuluvista mukavuuksista, joista tarhakoira voi vain haaveilla. Eihän Ostin tarhalle pieneen aitaukseen halua loppuelämäkseen jäädä kököttämään, vaan ansaitsisi niin paljon enemmän.

Ostin etsii kotia, jossa on kärsivälliset ja kannustavat perheenjäsenet opastamassa untuvikkoa ihmisten tavoille: minne sopii tehdä tarpeensa ja mihin esineisiin upottaa hampaansa. Miksipä ei kodissa voisi olla mukava koirakaverikin, jonka tassunjäljissä pienen tutkimusmatkailijan olisi hyvä tutustua kaikkeen uuteen ja ihmeelliseen. Uuteen ympäristöön muuttaminen voi aluksi olla Ostinille järkytys, sillä kovin paljoa se ei ole elämässään ehtinyt kokea, mutta ajan kanssa uteliaisuus varmasti voittaa ja Ostinista tulee uusille ihmisilleen mahtava perheenjäsen.

Veljekset olisivat valmiita tammikuun koirakuljetukseen Suomen puolelle, jos vain luppakorviin kantautuisi viesti omasta kodista.

Viipurin koirat - Ostin 4.12.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.