Aura

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 2020
Tautitestattu: 3/2023

24.3.2023
​​​​​​​Aura muutti omaan kotiin Lappiin.

30.11.2023
Aura on ihana tyttö. Se viettää aikaa enimmäkseen kopin katolla omassa rauhassaan. Kun sitten ihminen astelee aitaukseen, on Aura ihan onnesta soikeana.

Aura pääsi kanssamme tammikuun lopulla ulkoilemaan. Se oli innoissaan, juoksenteli välillä vauhdikkaasti ja välillä taas istuskeli rapsuteltavana. Taluttajana toiminut mies oli Aurasta kovin ihana ja tyttö jakeli suukkoja tälle vähän väliä. Kunpa Auraa onnistaisi pian, menee ihana koira hukkaan tarhan perällä.

11.12.2022
Ystävällinen ja ihmisrakas huskytyttö Aura juoksenteli useita viikkoja Svetogorskin naapurikylässä ennen kuin se päätyi Elenan tarhalle.

Elenalle laittoi lokakuun lopussa viestiä nainen, joka kertoi huolestuneena Lesogorskissa (suom. Jääski) juoksentelevasta huskysta. Koira oli nähty ainakin jo kolmen viikon ajan kylässä, siitä oli lukuisia postauksia somessa ja sen omistajaa yritettiin tavoittaa - tuloksetta. Nainen pelkäsi, että ellei koiraa saada pian kiinni sille käy huonosti, sillä joitakin koiria oli ammuttu lähiseudulla. Lopulta panta kaulassa jolkotteleva karkulainen onnistuttiin nappaamaan.

Aura oli juuri saapunut tarhalle kun tapasimme sen ensimmäisen kerran. Se oli hyvin ystävällinen, joskin kauhistuneen oloinen tarhalle joutumisesta. Ja kukapa ei olisi, sillä yli 200 koiran tarhalla desibelit paukkuvat ja meno on paikoitellen kaaottista. Aura majaili kerällä kopin katolla, missä se sai olla rauhassa. Olimme paikalla myös marraskuun alussa, kun valtiollinen eläinlääkäri tuli rokottamaan tarhan koiria. Aura antoi vieraan, isokokoisen miehen nätisti käsitellä itseään.

Aura pääsi kanssamme marraskuun puolivälissä hihnakävelylle. Hihnassa se käveli tottuneesti, oli reipas eikä pelännyt ohi ajavia autoja. Se oli kiinnostunut ympäristöstä, mutta myös ihmisistä. Sillä oli hassu tapa hakeutua rapsutuksille viereen, katsoa muutama sekunti silmiin ennen kuin hyppäsi salamannopeasti suikkaamaan pusun naamalle. Toisen, itselleen vieraan nuoren narttukoiran kanssa kävelyllä se tuli hyvin toimeen.

Aura vaikuttaa ihmisiin tottuneelta ja ihmisten parissa eläneeltä koiralta. Sillä on todennäköisesti ollut koti, mutta kuten monilla sikäläisillä on tapana koiria pitää, on Aurankin kohtalo saattanut olla ulkona joko aitauksessa tai ketjun päässä. Se ei siis välttämättä ole koskaan saanut asua sisällä kotona ja monet sellaiset taidot kuin sisäsiisteys ja yksin oleminen voivat vaatia alkuun harjoittelua.

Reipas Aura voisi sopeutua elämään vilkkaammallakin seudulla. Se voisi pärjätä ilman koiraseuraa, mutta tuskin pahastuisi jos kodissa odottaisi kiva leikkikaveri. Toistaiseksi se on kuitenkin ollut melko välinpitämätön muita koiria kohtaan. Aura etsii ulkoilusta nauttivaa ihmistä, jolla on aikaa ja halua liikkua koiransa kanssa. Aura on nuori, mutta koska sen todellinen ikä ei ole tiedossa on iän arvioiminen hankalaa. Aura on arvioitu noin parivuotiaaksi, mutta vuosia voi todellisuudessa olla enemmän tai vähemmän. 

Aura vaikuttaa kaikinpuolin mukavalta koiralta. Se on ihmisrakas, sosiaalinen ja reipas. Se ei ole varttunut tarhalla ja siksi uuteen kotiin sopeutuminen käy todennäköisesti helpommin verrattuna tarhalla kasvaneisiin kohtalotovereihin. 

Aura sterilisoidaan ja tautitestataan ennen Suomeen tuloa.

Viipurin koirat - Aura 16.11.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.