Untamo

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 60 cm, 25 kg)
Syntymäaika: 8/2022
Tautitestattu: 3/2023

26.12.2023
Untamo sai kodin Lappeenrannasta.

9.10.2023
Untamo on kasvanut pitkäsääriseksi pojankoltiaiseksi, joka rakastaa juoksemista, herkkupaloja ja hoitomammaa. Se on kiltti ja hiukan kaino koirapoika, jonka katse tuikkii ystävällisyyttä.

Kävimme tervehtimässä Untamoa eli Unskia hoitopaikassa lokakuun alkupuolella. Unski oli pihalla vastassa ja haukahti muutaman kerran vieraalle autolle, mutta otti meidät ystävällisen uteliaasti vastaan. Pian talon ohi kulkee ihminen koiran kanssa, mutta koska ne ovat Unskille tuttuja, ei se sano mitään. 

Unski arkailee jonkin verran vieraita ihmisiä ja saattaa säpsyä äkkinäisiä liikkeitä. Se tulee hakemaan namit kädestä muttei ihan ensimmäisellä minuutilla tohdi jäädä vieraan siliteltäväksi. Uteliaisuus tuo kuitenkin pojan uudelleen ja uudelleen nuuhkuttamaan vieraiden tuoksuja ja kun Unski huomaa, että nameja on tarjolla, tulee se mielellään niitä hakemaan. Unski arkailee miehiä enemmän kuin naisia, mikä on melko tavallista. Tuttua hoitomammaa se ei kuitenkaan arastele lainkaan ja tämä saa silitellä ja halitella Unskia niin paljon kuin haluaa. Hoitoperheen isä on Unskin mielestä edelleen hiukan arveluttava mutta aikuinen poika on valloittanut Unskin sydämen, ja Unski viihtyykin erinomaisesti tämän sylissä ja vieressä rapsuteltavana. 

Sen verran ujopiimää Unskissa on, että sille toivotaan kotia suhteellisen rauhalliselta alueelta. Kodissa saisi mielellään olla koirakaveri, joka tykkää leikkimisestä ja juoksemisesta. Unskin vauhdissa ei ihan joka koira pysykään ja sillä on pitkät sääret, joilla todella kelpaa juosta. Unskin hoitopaikassa asuu myös pieni koirarouva, josta Unski kovasti tykkää mutta joka ei oikein vastaa Unskin leikkiinkutsuihin. Unski tykkää ylipäätäänkin muista koirista ja viihtyy esimerkiksi koirapuistossa. Toisten koirien ohitukset sujuvat Unskilla hyvin.

Unski on venähtänyt yli 60-senttiseksi. Se on kuitenkin melko kevytrakenteinen ja painaa tuskin enempää kuin 25 kiloa. Voi olla, että massaa tulee vielä hiukan, kun Unski aikuistuu ja miehistyy. Nyt se on kuitenkin sopivissa mitoissa: ei liian laiha eikä painoa ole myöskään liikaa.

Unski tykkää käydä kävelyillä ja nauttii kovasti mielenkiintoisista tuoksuista. Ajokoiran geeneillä varustettua Unskia ei oikein tohdi laskea irti mutta se ulkoilee mm. pitkässä liinassa. Ollessaan innostunut Unski vetää hihnassa mutta se osaa myös kävellä nätisti vierellä. Alueella on kauriita ja vaikka Unski on niiden hajuista toki kiinnostunut, ei se intoudu niistä kuitenkaan mahdottomille kierroksille. Lelun tai pallon perässä Unski kyllä juoksee ja sen bravuuri on kiitää aidattua pihaa ympäri silkasta juoksemisen ilosta. 

Unski on ohutturkkinen, joten on todella hyvä, ettei se joudu ottamaan tulevaa talvea vastaan tarhaoloissa. Oma koti kuitenkin vielä puuttuu ja Unski onkin pentueestaan viimeinen, jolla ei vielä sellaista ole. Unski odottaa hakemuksia Salon seudulla!

Viipurin koirat - Untamo kotihoidossa 8.10.2023

31.5.2023
Untamolle lisättiin video.

Viipurin koirat - Untamo kotihoidossa 5/2023

23.4.2023
Kerrassaan komea Untamo on kotihoidossa reipastunut jo mukavasti! Untamo etsii kotia, jossa mieluusti olisi toinen koira leikkikaveriksi ja näyttämään mallia uusissa tilanteissa.

Kotihoitaja kertoo, että hänen seurassaan Untamo eli Unski on kanssa rento ja rauhallinen. Perheen miespuoliset jäsenet jännittävät kuitenkin Unskia edelleen, mutta luottamusharjoitukset etenevät ja Unski rohkaistuu myös miesten seurassa päivä päivältä. Muutenkin Unski saattaa vielä säikähtää kovia ääniä tai nopeita liikkeitä.

Unski on hoitopaikassaan ainoa koira, mutta se on saanut jo muutamia koirakavereita naapurustosta ja leikkiminen onkin osoittautunut huippukivaksi jutuksi! Kiva koirakaveri auttaisikin varmasti Untamoa reipastumaan entisestään myös uudessa kodissa. 

Yksinoloja on harjoiteltu pienissä erissä ja niissäkin Unski edistyy. Sisäsiisteys etenee myös koko ajan, vaikka vahinkoja voi sisälle silti vielä sattua. Käsittely, kuten kynsien leikkaaminen ja peseminen, ovat sujuneet hyvin. Kaikkiaan Unski on siis ollut kiltti ja mukava poika.

Untamo ulkoilee mielellään ja kävelee hihnassa nätisti vetämättä. Joskus ulkona voi jokin asia jännittää ja silloi Unski jää lenkin sijaan mieluummin omalle pihalle touhuamaan. Reipastumisen myötä lenkitkin varmasti vielä muuttuvat aina mukaviksi. Naapurit ja vastaantulevat ihmiset Unski ohittaa aina hienosti reagoimatta, samoin vastaantulevat koirat. Unski kuuntelee hihnan päässä tulevaa ihmistä mukavasti ja pysähtyy ottamaan kontaktia lenkin aikana.

Unski etsii kotia, jossa olisi oma piha ja joka sijaitsee kohtuullisen rauhallisella alueella. Koirakaveri olisi toivottavaa reipastumisen edistymiseksi.

16.4.2023
Untamon tuoreimmat kotihoitokuulumiset näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Untamo kotihoidossa 10.4.2023

25.3.2023
Iloinen Untamo sai onnenpotkun ja pääsi jatkamaan kodin etsintää Suomesta käsin. Untamolle etsitään koirakaverillista kotia ja toistaiseksi asuinmuoto saisi olla jokin muu kuin kerrostalo.

22.3.2023
Untamolle on luvassa hoitopaikka Suomesta. Se valmistautui Suomen-matkaan käymällä kastroitavana ja tautitesteissä. Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis) olivat Untamolla negatiivisia.

24.2.2023
Untamosta ihmiset ovat erityisen ihania. Sunnuntait ovatkin Untamolle varsinaisia juhlapäiviä, sillä poika pääsee viettämään aikaa vapaaehtoisten kanssa ja leikkimään.

Untamo on reipas poika, joka ei näytä hätkähtävän vaikka ympärillä pyörii lähemmäs 20 ihmistä koirineen. Vapaaehtoiset tulevat sunnuntaisin lenkittämään ja viettämään aikaa koirien kanssa. Nyt Untamokin pääsi osalliseksi ja nautti kovasti. Mukana oli myös pieniä lapsia ja miehiä, joihin Untamo suhtautui ihan yhtä luottavaisesti kuin naisväkeen.

Viipurin koirat - Untamo 19.2.2023

23.1.2023
Untamo kastroitiin Viipurin Koirien tuella.

15.1.2023
Untamo on reipas pentu, joka todettuaan vieraat mukaviksi kyhnää vieressä jatkuvasti häntä väpättäen ja silmät tuikkien.

Erään huoltoaseman läheisyydestä kuului syksyn alussa piipitystä. Autonromun alta kurkisti yhdeksän pientä pentua ja paikalla pyöri myös niiden emo. Pentuja ja emoa seurattiin tovi, mutta kun pennut lähtivät liikkeelle ja alkoivat tutkimaan enemmän ympäristöä, haettiin ne turvaan eläinlääkäriklinikka Aurikaan. Pentujen emo sterilisoitiin samalla.

Pennut asuivat eläinlääkäriklinikalla jonkin aikaa, kunnes siirtyivät Olgan tarhalle marraskuun alussa. Olgan tarha, jos sitä nyt voi enää tarhaksi edes kutsua, muodostuu Olgan kotitalosta ja tontilla olevasta muutamasta aitauksesta. Olgalla on rauhallista eikä siellä ole paljon koiria, mutta erakkoelämää viettävä Olga suljettuine pihapiireineen ei tarjoa hyviä sosiaalistumismahdollisuuksia pennuille. Olgan olikin tarkoitus toimia vain väliaikaispaikkana ja kun Snezhannan tarhalta vapautui tilaa, muuttivat pennut joulukuun lopussa sinne.

Kaksi pennuista löysi kodit, mutta jäljellä olevat seitsemän odottavat vielä koteja. Poikia ovat Untamo, Urho, Usko ja Utte. Tyttöjä ovat Ulpu, Usva ja Uuttu.

Untamo on sisaruksista reippaimpia ja se myös erottuu väritykseltään muista. Pieni Untamo jää muutenkin hyvin mieleen, sillä se on utelias poika ja haluaa kovasti tehdä tuttavuutta. Vaikka se seuraakin innoissaan edestakaisin juoksentelevaa sisaruslaumaa, viihtyy se pääsääntöisesti ihmisten jaloissa odottamassa rapsutuksia. 

Pentujen emo muistuttaa paljon venäjänajokoiraa. Isästä ei ole tietoa. Emolla on omistaja, mutta se taitaa suurimmaksi osaksi elellä jonkun yrityksen tai liikkeen pihalla. Viimeisimpien tietojen mukaan emo ei kuljeskele enää vapaana, omistaja on laittanut sen ketjuun. Mikäli emo osoittautuu ystävälliseksi koiraksi, jolla voisi olla kodinsaantimahdollisuuksia, yritetään omistajaa saada luopumaan siitä onnellisemman elämän toivossa.

Suurin osa Untamon sisaruksista on matkustamassa Suomeen tammikuun lopussa, mutta Untamo on yhä paikkaa vailla. Tammikuun kuljetus on jo täynnä, mutta helmikuussa tämän pojan olisi mahdollisuus valloittaa oma perhe Suomesta - jos sellainen jostain vain löytyisi.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.