Luiza

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 60 cm, 21 kg)
Syntymäaika: 2018
Tautitestattu: 1/2023

10.4.2013
Luiza sai kodin Tampereelta.

6.2.2023
Luizan elo hoitopaikassa on sujunut hyvin! Luiza on sisällä rennon rauhallinen ja seurallinen. Hän tykkää makoilla sohvalla hoitoperheen kanssa, kun ihmiset katselevat telkkaria.

Sisäsiisteys on mennyt huimasti eteenpäin. Luiza on ollut jo monta yötä tekemättä mitään lattialle ja pissa-alustat onkin jo saatu kerätä pois. Luiza osaa näyttää itse olemuksellaan, milloin olisi tarvetta lähteä ulos. Hän ramppaa eteisen ja olkkarin väliä ja jää välillä pönöttämään valjaiden viereen eteiseen, että hei, nyt pitäisi päästä!

Luiza osaa istua pyynnöstä ja paikallaan pysymistä harjoitellaan. Myös jätä-käskyä on alettu harjoitella, kun lenkeillä tytön suuhun tuppaa eksymään kaikenlaista maasta löytynyttä. Lenkeillä Luiza vetää kovasti ihmisiä kohti, joten rauhallista ohitusta harjoitellaan myös. Koirille hän haukkuu, jos vastaantuleva koira räksyttää tai tulee suoraan kohti. Ruokanappuloiden kanssa huomio kuitenkin kiinnittyy taas taluttajaan ja haukkuminen on vähentynyt.

Yksinolot sujuvat Luizalta hyvin, niiden kanssa ei ole mitään ongelmia. Luiza ei hauku eikä tuhoa paikkoja. Tasoille hyppiminen on hävinnyt melkein kokonaan, kunhan ihmiset muistavat pitää kaiken syötäväksi kelpaavan pois näkyvistä, mukaan lukien hedelmät ja muropaketit. Yöt Luiza nukkuu rauhallisesti sohvalla, kun ihmiset nukkuvat makuuhuoneessa.

Luiza rakastaa rapsutuksia ja pyytää niitä mielellään. Tyttö on varmaan kokenut jotain ikävää entisessä elämässään, sillä jos kättä kohottaa tai ojentaa liian reippaasti Luizaa kohti, niin hän luimistaa korvia ja menee kyyryyn. Muutamat vieraat Luiza on tavannut. Osan kanssa Luiza on ollut alkuun epäileväinen, mutta haistelun jälkeen todennut vieraat sen verran kivoiksi, että on antanut silittää. Yökylävieraskin hoitopaikassa oli ja hänen kanssaan Luiza tuli hienosti toimeen!

Luizalle sopisi varmasti mikä tahansa asuinmuoto, eikä ainoana koirana olemisessakaan tunnu olevan ongelmaa.

27.1.2023
Mikä onni, Luiza matkusti Suomeen! Langanlaiha Luiza pääsee nyt keräämään lihaa luidensa ympärille ja harjoittelemaan kotikoirana olemista.

Luiza valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen vektorivälitteisten tautien osalta negatiiviset.

8.12.2022
Luiza on asuttanut Elenan tarhaa jo hiukan yli 1,5 vuoden ajan. Sillä on viipurilaisittain tavanomainen tarina; se asui ketjun päässä teollisuusalueella, synnytti pennut ja sen jälkeen se sai mennä menojaan.

Luizan ystävälliset silmät katselevat verkon takaa vieraita. Se on laiha, mutta todellinen kunto paljastuu vasta sitten kun Luiza otetaan pienestä ja hämärästä aitauksesta asuinkumppaninsa kanssa tarhan ulkopuolelle jaloittelemaan. Luiza on pelkkää luuta ja nahkaa ja sen kylkiluut voi laskea. Myös astetta raihnaisempi samassa aitauksessa asuva uros on laihanpuoleisessa kunnossa. Elenan mukaan ne saavat tavanomaisen annoksen ruokaa siinä missä muutkin, mutta ovat silti laihoja. Tuomisistamme löytyy hyvälaatuista koiranruokaa, jota tarjoamme Luizalle ja urokselle. Molemmat syövät kovalla ruokahalulla.

Laihuudestaan huolimatta Luiza ei vaikuta mitenkään vaisulta. Se on ystävällinen ja reipas ja ilahtuu vieraista. Häntä heiluu ja se haluaisi päästä haistelemaan ja kävelemään. Se suhtautuu vieraisiin luottavaisesti, myös suurikokoiseen mieheen. Ennen lähtöämme vuoraamme Luizan aitauksen kopin eristävällä ja lämmittävällä pehmustilla, jotta koirilla olisi edes jotenkuten siedettävät oltavat kylmällä tarhalla.

Saamme Elenalta myöhemmin kuvan Luizasta milloin se asui vielä teollisuusalueella ketjun päässä. Tyttö seisoo luisevan näköisenä ketjussa, silmiä kiinni pitäen. Eipä sen kunto siinäkään hääviltä näytä. Tuntuu lohduttomalta ajatella, ettei näin ihmisrakkaalla tytöllä ole välttämättä koskaan ollut omaa ihmistä, jolle sen hyvinvointi olisi ollut tärkeää. Mutta tämä asia tulee nyt toivottavasti muuttumaan, sillä Luiza saa mahdollisuuden omaan, rakastavaan kotiin Suomesta.

Saapuessaan tarhalle Luizan mukana matkusti myös sen kolme pentua. Yksi pennuista, ihmisrakas ja iloinen Loulou, on tullut emoonsa ja etsii kotia sivuillamme. Kaksi muuta pentua jäivät ikävä kyllä hyvin aroiksi eikä niille toistaiseksi etsitä koteja.

Koska Luiza on pelastettu ketjun päästä, tiedossa ei ole onko se koskaan asunut sisätiloissa. Pikkupentuaikana se on kuitenkin saanut selvästi nauttia ihmisseurasta, sillä se suhtautuu ihmisiin hyvin luottavaisesti ja jakelee pusujakin ventovieraille. Luizan kodin tulee varautua siihen, että harjoiteltavien asioiden listalla on ainakin sisäsiisteys ja yksin oleminen. Reipas Luiza saattaisi sopeutua elämään ainoanakin koirana, mutta emme tiedä onko se tottunut kovin vilkasliikenteiseen alueeseen. Ainakaan toistaiseksi Luiza ei vaikuta äänekkäältä koiralta, mutta kotiutumisen edetessä sekin voi näyttää itsestään uusia puolia.

Luiza etsii kotia, jolle nelijalkaisen perheenjäsenen hyvinvointi on sydämen asia. Luiza kaipaa kipeästi kunnollista ja laadukasta ruokaa, ja ellei paino lähde nousemaan on sen kanssa lähdettävä lääkärireissulle. Luiza on arvioitu noin kolmen vuoden ikäiseksi.

Luiza sterilisoidaan ja tauti- sekä rabiesvasta-ainetestataan ennen Suomeen tuloa.

Viipurin koirat - Luiza 6.12.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.