Ida

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi (n. 12 kg)
Syntymäaika: 4/2023
Tautitestattu: 10/2023
Sijainti: Helsinki, Suomi

15.11.2023
Valloittavan Idan kotielämä on käynnistynyt mukavissa merkeissä kahden aikuisen, alakouluikäisen lapsen ja koirakavereiden yhteistaloudessa. 

Idan mielestä kaikki ihmiset ovat ihania, ja Ida onkin osoittautunut varsinaiseksi syliperunaksi ja kainalokaveriksi. Ida rakastaa ihmisen läheisyyttä ja rapsutuksia, joita on oppinut pyytämään topakasti lisää tassulla niiden uhatessa loppua. Tärkeä kotikoiran taito sekin.

Idan hoitaja kertoo, että Ida on nukkunut yönsä hyvin ja ollut päivisin pentumaisen villi keppostelija. Pitkänä tyttönä Ida on tarkistellut tilanteita myös kodin eri tasoilta, ja suuhun on tällöin saattanut tarttua asioita joita ei oltu Idalle alunperin suunniteltu.

Hoitopaikan muiden koirien kanssa Ida on tullut toimeen hyvin ja ollut alistuva. Kylään tulleen vähän vanhemman pennun kanssa Ida pisti ranttaliksi ja meno äityi riehakkaaksi.

Ulkoilu on tällä hetkellä Idan suurin haaste. Hihnassa ulkoilu on rajatuissa tarhaoloissa kasvaneen tytön mielestä hyvin jännittävää, ja mieluiten Ida pyrkisikin mahdollisimman pian takaisin sisään. Hoitopaikan omalla aidatulla pihalla Ida on viime aikoina viihtynyt paremmin, mutta lenkkeily valjaissa on ollut haastavaa vaikka tuttu koirakaveri onkin ollut tukena. Ulkoilun sujumiseen tuleekin menemään varmasti vielä aikaa, ja Ida tarvitsee sen harjoitteluun sitoutuneisuutta ja kärsivällisyyttä. Sisäsiisteys on ulkoiluhaasteiden takia vielä alkutekijöissään.

Ida toivoo tulevalta kodiltaan reipasta koirakaveria tukea antamaan, ja ulkoilun sujumiseksi melko rauhallista sijaintia. Asuinmuodoksi voisi sopia omakoti- tai rivitalo.

Idan säkäkorkeus on tällä hetkellä noin 50 cm.

3.11.2023
Idan elo tarhalla tuli päätökseen. Nyt Ida odottaa hakemuksia hoitopaikassa Helsingissä.

Idan yhteyshenkilönä toimii Helena.

2.11.2023
Idalle on luvassa hoitopaikka Suomesta! Ida valmistautui matkaan käymällä tautitesteissä.

Kaikki 8 vektorivälitteistä tautia olivat negatiivisia. Idalta tutkittiin anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis.

27.9.2023
Ida on niin kovin suloinen pieni tyttö, mutta elämän alkutaival on ollut ankea. Paras mahdollisuus omaan kotiin olisi käsillä juuri nyt, mutta löytääkö Ida sellaista ajoissa..?

Kesäkuussa paikallinen rankkurifirma kävi poimimassa talteen pentuja useammasta eri kylästä. Pesochnoen, Pobedan (suom. Kanneljärvi), Kirillovskoyen (suom. Perkjärven asemakylä) ja Kirpichnoen (suom. Perkjärvi) kylistä saapui eläinlääkäriklinikka Aurikaan 11 pelokasta pentua. Pentuja oli useammasta pentueesta eikä niiden emoista ollut tietoa. Kaikki pennut löytyivät ulkoa. Osa pennuista oli heikossa kunnossa saapuessaan ja monella oli paha kirpputartunta. Yrityksistä huolimatta kolmen pennun eteen ei ollut tehtävissä mitään ja ne menehtyivät.

Todennäköisiä sisaruksia ovat tytöt Ida, Iina ja Inez sekä pojat Ilmari, Iivari ja Iivu.

Teimme pentuihin paremmin tuttavuutta ensimmäisen kerran heinäkuun lopussa. Suurin osa arasteli vieraita ihmisiä, mutta tutumman ihmisen seurassa monen häntä uskalsi ottaa muutaman iloisen heilahduksen. Kopista syliin kaapattu Ida oli kyllä melkoisen surkea ilmestys isoine lerppuvine korvineen ja pelokkaine sinisilmineen. Pentupolo, jonka kuono osoitti jähmettyneenä välillä kohti taivasta. Ida tuskin on elämänsä aikana saanut tottua ihmisten sylittelyyn ja käsiteltävänä olemiseen, ja varsinkin kun vieras oli vielä asialla, oli siinä jännää kerrakseen. Ruoka-ajan koittaessa näimme kuitenkin pikkutassuissa vipinää ja häntäkin kohosi ylös eikä silloin haitannut, että vieras seisoi vieressä.

Syyskuussa tapasimme jälleen. Ida pääsi veljiensä kanssa tarhan ulkopuolelle pellolle seurustelemaan kanssamme. Varusteet olivat Idan päällä varmasti ensimmäistä kertaa sen elämässä eikä Ida-rukka osannut juuri muuta tehdä kuin maata pää tutun työntekijän sylissä. Namit kiinnostivat hiukan, mutta jännityksestä johtuen ne eivät kulkeutuneet huulia pidemmälle. Ida istuskeli kyllä välillä muuallakin kuin tuttuun työntekijään liimautuneena, mutta pälyili varoen ympärilleen päätään juuri liikauttamatta. Panikoitumaan ja riuhtomaan Ida ei alkanut, ja kaikilla sisaruksilla näyttikin olevan yhteinen tyyli nököttää vain hiljaa paikoillaan.

Vaikka Ida on hyvin kaunis, on se silti vaarassa jäädä tarhalle varttumaan ja aristumaan. Varovainen Ida ei ole joka kodin koira vaan tarvitsee tietynlaisen ympäristön - ja omistajan - pärjätäkseen. Jos Ida jää tarhalle, on sille aikuisena arkana tyttönä vielä vaikeampi löytää kotia. Kunpa se ei olisi Idan kohtalo.

Meillä ei ole pentujen taustasta tarkempaa tietoa. Ne ovat saattaneet syntyä ulos tai sitten päätyneet sinne ihmisen toimesta. Aivan ihmisiin tottumattomia ne eivät ole. Ne ilahtuvat tutuista ihmisistä, ottavat omaehtoisesti kontaktia ja hakeutuvat näiden luokse. Jännityksestä huolimatta niitä on myös helppo käsitellä, mutta isoimmat pennuista alkavat jo painaa ihan kiitettävästi ja niiden kanniskelu tarhan alueelta ulos ja takaisin sisään saa yhden jos toisenkin hikikarpalon otsalle. Pentujen perimästä saattaa löytyä ripaus huskya, mutta joukossa on varmasti muutakin.

Kaikki pennut ovat enemmän tai vähemmän arkoja, ja ne tulevat tarvitsemaan paitsi ymmärrystä ja osaamista - myös oikeanlaisen elinympäristön. Kaupungin kadut eivät olekaan Idaa varten vaan se haluaa löytää mukavan rauhallisen asuinympäristön luonnonläheisyydestä, missä sitä odottaisi kiva koirakaveri. Tai miksei useampikin. Ainoaksi koiraksi Idaa ei luovuteta. Toiveissa on ennen kaikkea löytää ihminen, joka ymmärtää että pikku arkajalan kanssa on edettävä rauhassa vailla kiirettä ja että kotiutumisprosessi saattaa kestää pitkään.

Viipurin koirat - Ida 29.7. & 9.9.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.