Castor

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi/suureksi
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 12/2022

17.2.2023
Castor sai kodin hoitopaikastaan.

17.12.2022
Ihana Castor oli onnekas, kun se löysi hoitopaikan Suomesta.

Castor tutkittiin ennen matkustamista kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

15.11.2022
Hei, miten tämä nyt näin menee? Castor on sisarussarjansa reippaimpia pentuja mutta se ei meinaa millään löytää tietänsä Suomeen.

Castor pääsi kanssamme viettämään pientä hengähdystaukoa tarhaelämästä, kun se otettiin jaloittelemaan hihnaan veljensä Atlaksen kanssa. Kaulapanta ja kiristyvä hihna eivät aiheuttaneet tällä kertaa niin suurta jännitystä kuin ensimmäisellä kerralla. Omat jalat kantoivat, ja vauhdikkaasti kantoivatkin. Castor oli aivan innoissaan kaikesta ympärillään eikä komea poika malttanut millään asettua hetkeksikään paikoilleen. 

Veljet yksi toisensa jälkeen katoavat viereltä ja lähtevät Suomeen. Castorilla ei kuitenkaan ole hoitopaikkaa eikä kotia tiedossa. Yhtä palavasti sekin tahtoisi jättää pienen aitauksensa ja päästä lämpöiseen kotiin, ihmisen kainaloon.

Viipurin koirat - Castor 12.11.2022

26.9.2022
Aitauksessa Castor on yksi reippaimmista sisaruksista, mutta kyllä siltäkin jalat katosivat ensimmäisellä hihnakävelyllä.

Voi Castoria. Iso ja ystävällinen poika on innoissaan ihmisistä, mutta se huomaa jotain epäilyttävää olevan tekeillä. Castor antaa kiltisti pukea varusteet päälle ja se kannetaan sisarustensa kanssa tarhan takana sijaitsevalle pienelle aukiolle metsän laitaan. Hajuja ja tutkittavaa olisi vaikka kuinka, ja kyllä Castor muutaman askeleen ottaakin, mutta sitten se katsoo parhaimmaksi leiriytyi suojaisaan pusikkoon. Siellä Castor sitten makaa, katselee ympärilleen ja nakertaa ruohonkorsia. 

Tarjotut namit saavat sen hännän vispaamaan ja se nousee ylös jaloilleen. Pikkuisen sitä ehkä sittenkin uskaltaa lähteä katselemaan ympäristöä? Castor-rukka on saanut osumaa naamaansa sisarusten välisissä painileikeissä tai sitten kyse ei ole ollut edes leikistä. Olot ovat kovat ja kilpailu resursseista todellista - myös pentujen kohdalla. 

Castor kuuluu pentueensa reippaimpiin pentuihin ja tykkää kovasti ihmisistä. Se tulee kuitenkin tarvitsemaan paljon aikaa tottuakseen käsittelyyn ja muihin jännitystä aiheuttaviin asioihin. Ellei Castor pian pääse pois tarhalta on mahdollista, ettei toista mahdollisuutta enää tule. Ihmiskontaktien puutteessa hiukankin varovaiset pennut usein aristuvat ajan kuluessa. Castor tarvitsee nyt kovasti oman kodin tai hoitopaikan kun sillä olisi vielä mahdollisuuksia reipastua. 

Huomaako kukaan Castoria? Castor punnittiin tällä tarhareissulla ja painoa sillä oli noin 17 kiloa.

Viipurin koirat - Castor 24.9.2022

31.8.2022
Castor on ystävällinen ja symppis pentu, joka haluaa sekin tulla hakemaan osaansa tarjolla olevasta huomiosta.

Kesäkuun alussa Snezhannan puhelimeen kilahti video, jota katsoessa rintaa alkoi puristaa. Liikkuva sterilointiklinikka oli löytänyt Pesochnoen kylästä emokoiran pentuineen. Arviolta kuukauden ikäisiä pentuja taapersi ulkona epämääräisen rojun keskellä siellä täällä. Rokottamattomia pienokaisia ei voinut viedä suoraan tarhalle eikä Snezhannalla ollut heti tiedossa mitään hoitopaikkaa yhdelletoista pennulle. Pentuja ei kuitenkaan pystytty jättämään oman onnensa nojaan vaan emokoiran steriloinnin jälkeen liikkuva sterilointiklinikka keräsi piipittävät koiravauvat mukaansa. Kaikeksi onneksi tarhan eläintenhoitajan luona asuneet vanhemmat pennut olivat valmiita siirtymään riittävän rokotussuojan turvin tarhalle, ja eläintenhoitaja-Lena otti vastaan uudet avun tarpeessa olleet tulokkaat.

Pennut saivat asumuksekseen ulkoaitauksen Lenan pihalla, maatilamaisessa ympäristössä erilaisten kotieläinten keskuudessa vuohista ankkoihin. Pennut asuivat Lenan luona hieman yli kaksi kuukautta, ja kun niillä oli riittävä rokotussuoja, siirtyivät ne hetki sitten Snezhannan tarhalle jolloin tapasimme ne ensimmäisen kerran.

Pentueen urokset ovat nimeltään ApolloAtlas, Altair, Castor, Cosmo, Comet, Solar ja Saros. Narttuja ovat Aries, Cielo ja Celeste.

Löytöhetkellä pennut vaikuttivat reippailta ja olivat sitä myös Lenan luona, mutta muutto tutusta ja rauhanomaisesta ympäristöstä suurelle, meluisalle ja pelottavallekin koiratarhalle on ymmärrettävästi ollut melkoinen shokki. Tavatessamme pennut olivat meistä hyvin innoissaan alkuun, mutta huomattuaan joutuvansa pyydystetyiksi yksi kerrallaan kuvausta varten joutuivat ne pienoisen jännityksen valtaan ja kaikille tuli kova kiire koppiin piiloon.

Järin suuria luonne-eroja ei ollut ainakaan näin ensimmäisen tapaamisen perusteella havaittavissa. Kaikki pennut olivat kiinnostuneita ja ilahtuneita ihmisistä, mutta käsittelyyn sen verran tottumattomia että muuttuivat liikkumattomiksi patsaiksi sylissä.

Castor loikkii innoissaan sisarustensa vanavedessä kun ihmiset astelevat aitaukseen. Sillä on joihinkin sisaruksiinsa verrattuna paljon pidempi ja suipompi kuono, mutta iso ja painava poika sekin on. Sylissä istuminen on jännittävää ja päästyään maan tasalle on Castor syvän hämmennyksen vallassa. Miten nyt pitäisi toimia? Uskaltaako tästä liikahtaa? Mutta pian Castor näkyy jälleen ympärillämme eikä se malta kauaa kopissa lymytä kun ihmisseuraakin olisi tarjolla. Castor lähestyy useasti meitä pomppien ja häntä heiluen.

Osa pennuista on aikamoisia möhkäleitä jo nyt ja niistä kasvanee aikuisina kohtalaisen kookkaita. Tosin, ei välttämättä kaikista. Pentujen emon on kerrottu näyttäneen tyypilliseltä sekarotuiselta “perusviipurilaiselta”, korkeudeltaan noin 55-60 cm. Saman pentueen pennuilla voi olla myös eri isät ja vaikkei olisikaan, vanhempien ominaisuudet eivät periydy aina tasan. Ei voida poissulkea, etteikö isokokoisten ja raskasrakenteisten pentujen perimästä löytyisi esimerkiksi laumanvartijoiden geenejä.

Pennuille etsitään sitoutuneita ja ymmärtäväisiä koteja, mistä löytyy aiempaa koirakokemusta. Tulevan omistajan on tärkeää ymmärtää, ettei pennuilla ole kokemusta kotikoirana olosta ja ne tulevat tarvitsemaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä uusien, jännittävien asioiden äärellä. Niiden varhaisista elämänvaiheista emme tiedä, mutta suurimman osan elämästään ne ovat eläneet ulkoaitauksissa rauhallisissa ympäristöissä luonnon läheisyydessä. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että ne tulevat tarvitsemaan koirakaverin uudessa kodissaan. 

Pennut kasvavat vauhdilla. Ne kaikki yrittävät ahtautua yhteen koppiin toistensa päälle nukkumaan. Kasan alta kuuluu murinaa ja mörinää, kun jotkut joutuvat muiden tallaamiksi. Pian osa joutuu väkisinkin nukkumaan kopin ulkopuolella kylmenevissä öissä suojanaan vain lyhyt karva. Pennut kasvavat, tila käy koko ajan ahtaammaksi ja vähäiset resurssit tulevat aiheuttamaan riitoja. Olot muuttuvat koko ajan kurjemmiksi. Venäjältä kodin saaminen ei tiedä hyvää tulevaisuutta. Vaikka koiria ei anneta ketjukoiriksi, isoa pentua haluavan on helppo vakuutta muuta ja saada pentu mukaansa, jolloin se hyvin äkkiä löytyy kasvettuaan ketjun päästä loppuelämäänsä siinä viettäen.

Luovutamme pennut ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Castor 26.8.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.