Asja

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 60 cm)
Syntymäaika: 12/2020
Tautitestattu: 2/2023

17.2.2023
Asja löysi kodin Savonlinnasta.

7.12.2022
Tarhan pihan sekalaisessa koiralaumassa kuljeskelee eksyneen oloisena musta pitkäsäärinen kaunotar Asja. Elämä isolla koiratarhalla on Asja-reppanalle rankkaa. 

Asjalla on kotikoiran tausta ja tuore kokemus hylkäämisestä oman kodin lämmöstä kolkolle tarhalle. Parivuotias Asja otettiin pikkupentuna talteen talvipakkasesta yhdessä sisarustensa kanssa Kravtsovon kylästä eli Tienhaaran Hovinmaalta. Elämänsä ensimmäiset viikot se vietti koirien turvakodissa Viipurissa. Sieltä se adoptoitiin paikalliseen kotiin, mutta oman kodin turvasta Asja ehti nauttia vain puolisentoista vuotta. Viime elokuussa omistajat, nuori tyttö isänsä kanssa, toimittivat Asjan Elenan tarhalle ja menivät menojaan. Nyt ilmeikäs isokorva tähyilee kysyvänä ympärilleen, ihmetellen käännettä, joka paiskasi sen osaksi satojen kodittomien koirien surullista joukkoa.

Asjaa ei ole raaskittu laittaa ulko-aitaukseen vaan se saa nukkua yöt lämpimässä tuvassa yhdessä eri-ikäisten koirien kanssa. Päivät se viettää tarhan keskipihalla muiden kaltaistensa seurassa. Koiria on paljon, olot talven tultua yhä lohduttomammat. Kukaan ei ehdi kiireensä keskellä huomioida hiukan syrjään vetäytyvää mustaa silkkiturkkia. 

Asja tulee muiden koirien kanssa toimeen mutta ei se isossa koiralaumassa mitenkään kotonaan ole. Vieraat ja liian päällekäyvät koirat hiukan pelottavat tyttöä. Asja itse on hienotunteinen koira eikä häsellä, rieku tai hakeudu riitatilanteisiin.

Olemme tavanneet Asjan usempaan kertaan syksyn tarhareissuillamme. Kerran se pääsi kanssamme hihnaan tarha-alueen ulkopuolelle. Hihnassa kulkeminen sujuu Asjalta tottuneesti, eikä se säiky turhia. Istuminen pyynnöstä käy kuin vanhalta tekijältä ja saattaapa Asjalla olla muitakin kotikoiran temppuja takataskussaan. Omalle ihmiselleen Asja näyttäisi mielellään kaikki osaamansa taidot ja fiksuna tyttönä oppisi varmasti tukun lisääkin. Kunpa joku huomaisi Asjan ja muuttaisi sen surullisen kohtalon, tällä kertaa lopullisesti. Asja olisi valmis unohtamaan menneet ja luottamaan taas omaan ihmiseensä, niin kuin koirat vain osaavat.

Vaikka Asjalla on kotikoiran taustaa, toivoo se silti ymmärrystä ja kärsivällistä opastusta mikäli uudet asiat ja tilanteet joskus saisivat sen hämilleen. Ihan vilkkaimpaan kaupungin sykkeeseen Asja tuskin kaipaa, mutta muuten se voisi punnita asumismuotoja melko joustavasti. Ihmisten ystävänä Asja voisi viihtyä ihan ainoanakin koirana, tai mahdollisen koirakaverin olisi hyvä olla melko rauhallinen.

Viipurin koirat - Asja 16.11.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.