Talia

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pieni keskikokoinen (n. 43 cm, 16 kg)
Syntymäaika: 1/2020
Tautitestattu: 1/2023

22.6.2023
Tali löysi kodin Lempäälästä.

25.5.2023
Talia on iloinen, kiltti, hiljainen, reipas ja uskollinen seuralainen. Kotihoitaja kertoo, että elämä Talian kanssa on vaivatonta ja mukavaa.

Talia olisi jo melko valmis paketti – vain oma koti enää puuttuu. Talia ei hauku sisällä turhaan, eikä siten häiritse etätyöskentelyä. Toki se ilmoittaa vieraista, kun ovikello soi. 

Ulkoilu Talian kanssa sujuu hyvin. Jopa juoksulenkki onnistuu, kunhan Talia saa välillä pysähtyä haistelemaan mielenkiintoisia tuoksuja. Talia reagoi ulkona hiukan joihinkin koiriin, jos nämä tulevat liian lähelle. Tätä asiaa harjoitellaan vielä. Niiden koirien kanssa, jotka ovat tulleet kylään, on samassa tilassa oleminen sujunut hyvin.

Taliassa on riistaviettisyyttä, varsinkin oravat ja rusakot kiinnostavat ja se lähtisi mielellään niiden perään. 

Viime aikoina Talia on alkanut itsenäistyä, eikä se ole enää joka hetki hoitajan vieressä vaan viihtyy myös pihalla tai yksinään toisessa huoneessa. Mutta illalla on päästävä sänkyyn viereen, ainakin hetkeksi.

Kellonajat Talia osaa hyvin: se tulee aina kuonolla tökkimään, jos hoitaja ei huomaaa, että on lounasaika tai että päivän työt ovat jo, Talian mielestä, tehty.

Talia syö allergisten koirien erikoisruokaa ja käyttää edelleen kutinaa hillitsevää lääkettä. 

1.4.2023
Hoitaja kuvailee Taliaa hyvin kiltiksi, herkäksi, iloiseksi ja hiukan jääräpäiseksi. Tätä tyttöä ei käskemällä ohjailla vaan palkitsemalla ja kehumalla.

Muutos arasta tarhakoirasta kotikoiraksi on ollut hienoa seurattavaa. Alussa Talia pelkäsi esimerkiksi omaa heijastustaan peilissä, erilaisia ääniä, autoja, lintuja, tuulenpuuskia, pyöräilijöitä, hiihtäjiä.... Mutta ei enää. Parissa kuukaudessa Taliasta on tullut rohkea ja utelias, ja se ulkoilee nyt innoissaan häntä pystyssä. Autoilukin on nykyisin Talian lempipuuhaa. Enää Taliaa ei tarvitse nostaa autoon tai kantaa ovesta ulos.

Talia asuu ainoana koirana rivitalossa ja tällainen elämä sujuu siltä nykyisin paremmin kuin hyvin. Ongelmat yksin jäämisessä ovat jääneet taakse ja ahdistus laantui muutamaksi haukuksi oven mennessä kiinni. Yhteiselämä Talian kanssa on nykyisin sujuvaa ja helppoa. Talia rakastaa pitkiä lenkkejä, maharapsutuksia sekä puruluita.

Talia on seurallinen: missä oma ihminen, sieltä löytyy myös tämä suloinen karvanaama.

Sopiva asuinmuoto Talialle on omakoti-, rivi- tai luhtitalo. Aivan kaupungin ytimeen Talia ei halua muuttaa.

30.3.2023
Talialla on ollut pieniä terveyshuolia ja se on käynyt lääkärissä uudelleen. Korvatulehdus parani mutta kutina jatkui, ja Talialla todettiin ihon bakteeritulehdus, joka oli luultavasti vaivannut sitä jo pitempään.

Talia tutkittiin varmuuden vuoksi moniresistentin MRSP-bakteerin varalta ja tulos oli negatiivinen. Ihotulehdus on saatu lähes kokonaan parannettua ahkerilla lääkeshampoopesuilla. Pesuja jatketaan vielä viikoittain. Talia on saanut muutaman viikon ajan kutinaa vähentävää Apoquel-lääkitystä, jonka rinnalle on nyt annettu myös Cytopointia pistoksena. Toivomme, että kutinasta ja rapsuttelusta päästään ihotulehduksen paranemisen myötä eroon, mutta koska se on jatkunut jo pitkään, saattaa taustalla olla joko ruoka-aineallergia tai atopia. Jos kutina ei helpota, Talian kannattaa kokeilla erityisruokaa ja eliminaatiodieettiä, jonka avulla allergisoivaa ruoka-ainetta selvitellään.

Pikkuinen Talia on suhtautunut pesuihin ja lääkärikäynteihin loputtoman kärsivällisesti. Se käyttäytyy vastaanotolla kiltisti ja rauhallisesti ja hyppäsi jopa eläinlääkärin tutkimuspöydälle pyydettäessä.  

Dirofilaria repensin hoitoon määrättyä Advocatea Talia on saanut kolmen kuukauden edestä. 

1.3.2023
Iloiselle Talialle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Talia kotihoidossa 22.2.2023

22.2.2023
Talia käväisi eläinlääkärissä hakemassa reseptin Advocate-lääkitystä varten. Sen avulla saadaan Dirofilaria repens häädettyä.

Samalla tutkittiin Talian korvat, jotka ovat kutisseet. Talialle määrättiin kuuri kortisonikorvatippoja.

6.2.2023
Jos kaipaat todella seurallista koiraa, joka on mukana kaikessa mitä teet, niin tässä olisi sellainen. Kotihoitaja kuvaa Taliaa tosi kiltiksi ja lempeäksi koiraksi, joka tykkää ihmisistä.

Varsinkin kotihoitajaan Talia on leimautunut jo täysin, mutta lähestyy häntä heiluen varovasti vieraitakin ihmisiä. Lelut eivät Taliaa ainakaan vielä niin kiinnosta, enemmänkin se ihminen, joka yrittää häntä leikittää.

Alussa Talia vaikutti todella rauhalliselta, mutta pikkuhiljaa on intoa ja vauhtiakin alkanut löytyä yhä enemmän. Jonkun verran itsepäisyyttäkin tytöstä löytyy. Pahin shokki ympäristönvaihdoksesta taitaa olla ohi, sillä koiranluut ovat alkaneet maistua ja pari leluakin on tullut retuutettua. Pikkuhiljaa Talia on alkanut hoksata myös istu- ja tule-komentoja.

Yksin ollessa Talia kuulemma välillä haukkuu, mutta ei kauan. Sisäsiisteyttä ja ulkoilua vielä harjoitellaan. Ulkona Talia pelkää toistaiseksi ääniä, autoja, ihmisiä ja pyöriä, joten Talia sopisi parhaiten rauhalliselle omakotialueelle.

Talian mitat ovat 16 kg ja säkäkorkeus 42–43 cm.

27.1.2023
Mitä kummaa tapahtui? Talia löysi itsensä Suomesta pehmeästä sängystä möyrimästä. Talia odottaa kotiehdokkaita hoitopaikassaan Helsingissä.

23.1.2023
Talia valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä. Talia on Dirofilaria repens -positiivinen ja aloittaa Advocate-kuurin ennen lähtöä. 

11.11.2022
Pieni Talia on ihanan iloinen viipottaja! Tarha on ollut epäonnisen tytön koti jo ainakin 2,5 vuotta, ja tähän se toivoisi kovasti muutosta. 

Pakkaset jo kolkuttelevat ihan ovella. Nuorella Talialla on pakkaskeleistä kokemusta liiakseenkin; se löytyi tammikuussa 2020, kovien pakkasten aikaan, vastasyntyneenä keskeltä metsää Seleznjovosta (ent. Tienhaara) pahvilaatikkoon hylättynä yhdessä seitsemän muun sisaruksensa kanssa. Ihmeen lailla nämä jo pahasti kylmentyneet pienokaiset löydettiin ajoissa. Paikallinen vapaaehtoinen kotihoitaja otti pennut hoiviinsa ja onnistui saamaan ne takaisin elävien kirjoihin. Näillä pennuilla todella oli onni matkassa, sillä pienokaisille löydettiin sosiaalisen median avulla myös sijaisemo, ja ne saivat uuden mahdollisuuden elämään. Ilman näitä onnekkaita sattumia olisi Talian tarina päättynyt hyvin eri tavalla. Se kuitenkin sai kuin saikin toisen mahdollisuuden, ja se on päättänyt ottaa siitä kaiken irti.

Taliaa katsoessa ei voi muuta kuin miettiä, että kukapa ei näin somaa ja ihanaa pientä tyttöä omakseen haluaisi? Talia ilostuu ihmisvieraista mahdottomasti ja yrittää aitauksen pienikokoisempana saada innokkaasti osaansa huomiosta ja rapsutuksista.

Talia pääsi kanssamme hihnakävelylle elokuussa. Hihassa kulkeminen tuskin oli sille entuudestaan kovin tuttua puuhaa, mutta reippaasti häntä heiluen Talia viiletti puskia haistellen ja heinikossa loikkien. Vieressä oli niin tuttuja kuin vieraitakin koirakavereita, joihin kaikkiin Talia suhtautui ystävällisesti. Teimme tuttavuutta toisen kerran paremmin marraskuussa ja tuntui, että tyttö on pienentynyt vain entisestään. Kokoa on vaikea hahmottaa ruudun takaa, mutta livenä Talia on hyvin siro ja pienehkö. Painoa on silmämääräisesti arvioituna n. 15 kg. 

Vaikka Talia on elänyt lähes koko elämänsä tarhalla, se on silti saanut viettää pikkupentuaikaansa ihmiskontaktien parissa ja siitä on kasvanut ihmisrakas koira. Taliaa itselleen haaveilevan on pidettävä mielessä, että monet kotikoiran taidot ovat sille tuntemattomia ja niinpä yksinoloja ja sisäsiisteyttä on varauduttava harjoittelemaan alkeista lähtien. Monet asiat kodin ulkopuolella voivat aiheuttaa Talialle jännitystä, koska se ei ole niihin välttämättä saanut tottua. Reippaasta koirakaverista olisikin varmasti suuri apu Talian sopeutumisprosessissa. 

Tähän sisarusparveen kuuluvat tytöt Talia, Taima, Tara, Thilia, TimjaToriTua sekä ainoa poika Tuure. Tori muutti omaan kotiin jo reilu vuosi sitten. 

Talia sterilisoidaan ja tauti- sekä rabiesvasta-ainetestataan ennen Suomeen tuloa.

Viipurin koirat - Talia 14.8. & 4.11.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.