Hart

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 57 cm, 23 kg)
Syntymäaika: 3/2020
Tautitestattu: 11/2022
Sijainti: Tampere, Suomi

24.10.2023
Hart löysi kodin Nurmijärveltä.

22.8.2023
Lempeä ja kilteistä kiltein Hart on löytänyt hoitojakson aikana itsestään myös riemukkaan ja leikkisän puolen, jota se mielellään esittelisi myös uudelle kodille.

Yhdeksän kuukautta on kulunut siitä, kun Hart saapui Suomeen ja voi millainen matka sen kanssa onkaan kuljettu. Hoitojaksoon on kuulunut suuria harppauksia eteenpäin, mutta matkaan on toki mahtunut myös haasteita ja taaksepäin otettuja askeleita. Hartissa tapahtunut muutos on kuitenkin mieletön. 

Tarhalla kiusatuksi tullut Hart pelkäsi alkuun kovasti vieraita koiria, mikä esiintyi epävarmuutena etenkin vieraita koiria ohittaessa. Ajan kuluessa tämä pelko on jäänyt taka-alalle ja ohittamiseen liittyvät ongelmat ovat siinä samalla poistuneet. Nykyään Hart innostuu leikkimään tutuiksi tulleiden koirien kanssa ja ottaa iloisesti vastaan satunaiset nelijalkaiset yövieraat. Hart tuntuukin ottavan paljon esimerkkiä muista koirista ja tukeutuu etenkin hoitoperheen omaan, rauhalliseen ja turvalliseksi todettuun, koiraan, jonka vanavedessä Hart on uskaltanut tutustua lukemattomiin uusiin asioihin ja ihmisiin. Koska Hart selvästi tukeutuu lajitovereihinsa tässä ihmeellisessä ihmisten maailmassa, olisi tärkeää, että myös uudessa kodissa odottaisi koirakaveri tai useampi.

Kun vielä muutama kuukausi sitten Hart piilotteli turvapaikassaan aina, kun kotihoitajien luona vieraili muita ihmisiä, ottaa Hart nykyään vieraat vastaan riemuisasti häntäänsä heiluttaen aina ovikellon äänen kuullessaan. Toisinaan se jopa hypähtää sohvalle tutuksi tulleen vierailijan viereen ja naama hymyssä suin katselee tyytyväisenä kotihoitajaansa, joka kyyneleitä pidätellen seuraa ylpeänä vierestä. Suuri harppaus pojalle, joka aiemmin pelkäsi kovasti vieraita ihmisiä! Hartille on kuitenkin tärkeää, että sillä on yhä sen oma turvapaikka, jossa se saa oleilla rauhassa ja ilman ihmisten häiriötä. Omalle paikalle onkin kerääntynyt iso kasa Hartin lempileluja, joiden ympärillä on mukavaa ja turvallista. Turvattomana tarhalla eläneelle Hartille turvallisuus on ehdottoman tärkeää.

Varovainen Hart etsii herkkiä koiria ymmärtävää kotia rauhalliselta alueelta. Vaikka kerrostalossa eläminen onkin sujunut ongelmitta, aiheuttaa vilkas ympäristö haasteita ja liiallista stressiä Hartille. Ulkoilu on Hartista nykyään jännittävää, ja kun se säikähtää tai sillä tulee muutoin kiire kotiin, pitää hihnan toisessa päässä olla voimaa pidellä hihnasta kiinni. Helposti stressaantuva Hart ei sovellukaan kaupunkiympäristöön eikä muutoinkaan vilkkaalle alueelle. 

Kotikoiran taidot alkavat olla Hartilla hallussa. Se on sisäsiisti, antaa nätisti tehdä hoitotoimenpiteet, kulkee hienosti autossa, jää rauhallisena kotiin ihmisten lähtiessä eikä ole koskaan tuhonnut mitään lelujen lisäksi. Hihnassakin Hart kulkee kivasti, mikäli ympäristö vain on Hartille riittävän rauhallinen. Hart rakastaa leluja, juoksemista ja herkkuja. Se on elementissään päästessään aidatulle alueelle juoksemaan ja voikin juosta itsekseen tuntikausia. Välillä se unohtuu syömään ruohoa ja piipahtaa ihmisten luona silitettävänä, mutta sitten se jo painelee omia menojaan juosten sydämensä kyllyydestä ja nauttien. Mikään ei tee sitä iloisemmaksi kuin juokseminen, pehmoiset vinkulelut, jotka toki vinkuvat Hartin käsittelyssä vain minuutin tai kaksi, ja aamuisin kotihoitajien viereen käpertyminen. Kiltimpää koiraa saa hakea ja tuntuukin käsittämättömältä, että sopivaa kotia ei vieläkään ole näin ihanalle pojalle löytynyt.

Hart kävi hetki sitten eläinlääkärissä, jossa Hartilta röntgenkuvattiin niin selkä, lonkat kuin kyynärät. Hart kokeilee tällä hetkellä kipulääkekuurin vaikutusta, sillä selästä löytyi pieni muutos, joka voi mahdollisesti aiheuttaa Hartille kipua tai sitten ei. Muutoin kuvista ei löytynyt mitään huolestuttavaa. Hartin kotiehdokkaat saavat nähtäväksi sekä röntgenkuvat että lääkärikäyntien selosteet.

10.5.2023
Melkein puoli vuotta sitten Hartin jalat ensimmäisen kerran osuivat Suomen maankamaralle. Jostain kumman syystä omaa kotia ei kuitenkaan vieläkään ole löytynyt.

Hartista itsestään ei aina vain jatkuva kodittomuus voi johtua, niin ihana poika se on. Puoleen vuoteen on mahtunut paljon asioita. Yksi tarhakaverikin kävi kotihoidossa vierähtämässä, mutta muutti jo omaan kotiin. Hart sen kuin odottaa.

Hart on kotiutunut hienosti. Se halaa kotihoitajia yhä ihanalla omalaatuisella tavallaan työntäen päänsä rintaa vasten. Hoitotoimenpiteet sujuvat helposti, vaikka suihkussa käynti ei kuulukaan Hartin lempipuuhiin. Aktivointipallot ja nuolumatot se hoksasi nopeasti ja ei tarvitse kahta kertaa pyytää, kun Hart jo juoksee olohuoneeseen pallon äänen kuullessaan. Hart rakastaa ruokaa yli kaiken ja omatoimisesti käykin nykyään myös vieraiden taskuilla nameja metsästämässä. Lelut tulevat hyvänä kakkosena, niiden suolistaminen on Hartin mielestä parasta. Se oppii namien motivoimana helposti. Pyynnöstä se osaa hienosti istua ja mennä maahan, tunnistaa nimensä ja kiiruhtaa ulkona nopeasti apajille kuullessaan "otatko namin". Vieraita ihmisiä se pelkää vähemmän, kunhan tutustuminen tehdään täysin Hartin omassa tahdissa.

Hart hyppää itse autoon ja matkustaa lähtökohtaisesti rauhallisena. Tunnelit ja pimeällä ohi valahtavat katuvalot kuitenkin jännittävät sitä kovasti. Kevään tullen ulkoiluun on alkanut liittymään myös paljon pelottavia asioita - ohi sujahtavat sähköpotkulaudat, skeittilaudat ja lapset pyörineen stressaavat Hartia. Näiden tullessa vastaan Hart jännittyy ja alkaa vetämään pois tilanteesta. Myös taloyhtiön pihalla leikkivät lapset ovat Hartille kauhistus eikä sitä luovutetakaan lapsiperheeseen.

Hartin tuntevat ihmiset eivät voi kuin miettiä, miksi ihmeessä Hart yhä on omaa kotia vailla. Eikö kukaan näe varovaisen ulkokuoren sisällä asustavaa herkkää ja lempeää Hartia? Tuota rakastettavaa poikaa, joka jo niin ansaitsisi päästä omaan kotiin. 

1.3.2023
Hartin tuoreimmat kotihoitokuulumiset näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Hart kotihoidossa 27.2.2023

8.2.2023
Arki Hartin kanssa sujuu hienosti. Aamut aloitetaan halimalla ja päivisin lenkkeillään, lepäillään ja leikitään. Halikaveriksi kelpaa nyt myös hoitoperheen miespuolinen henkilö!

Hart on ikäisekseen melko rauhallinen poika, mutta toki vauhtiakin riittää aina, kun se sille päälle sattuu. Paino on alkanut nousta ja lihakset ovat päässeet ruuan ja liikunnan avulla kasvamaan. Se näyttääkin paljon terveemmältä - ja niin kovin komealta!

Elämä hoitopaikassa sujuu saman kaavan mukaisesti ja arki Hartin kanssa on mutkatonta. Se on aivan yhtä ihana, ellei jopa ihanampi. Reipastumista tapahtuu aina vain ja useampaan kertaan Hartin tavanneet ihmiset saavat poikaa jo silittää. Sen sijaan vieraammat ihmiset yhä ajavat sen pöydän alle piiloon ja etenkin lapset stressaavat sitä kovasti. Muuta säikkymistä tapahtuu vähemmän ja Hart palautuu tilanteista nopeammin. 

Ulkoilusta on tullut kiva yhteinen ajanviete ja hihnassa kulkeminen sujuu hienosti. Lenkkien pituutta on Hartin kunnon kohotessa päästy kasvattamaan ja nykyään lenkit johtavat usein myös koirapuistoon, minne Hart päättäväisesti suuntaa leikit mielessään. Se rakastaa puistossa juoksemista ja tuttujen koirakavereiden kanssa leikkimistä, mutta hienosti se hakee kontaktia myös kotihoitajaansa, jolla tiedettävästi on taskut täynnä herkkuja. Ja etenkin niistä herkuista Hart pitää! Kontaktinottamista onkin myös harjoiteltu paljon, sillä Hartille on toisten koirien ohittaminen ollut hieman hankalaa. Tämänkin suhteen on edistytty, mutta toki harjoittelua tulee jatkaa myös uudessa kodissa.

Hartin hoitopaikkaan saapui toinenkin koira omaa kotiaan etsimään. Uuden tulokkaan Hart otti hienosti vastaan ja varsin mallikkaasti toimii tulokkaan tukikoirana. Hart onkin osoittanut olevansa sopeutuva poika, joka vain tarvitsee riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Koska Hart kuitenkin on herkkä koira, auttaisi kiva koirakaveri varmasti Hartia sopeutumaan uuteen kotiinsa. 

29.12.2022
Hartin elämän ensimmäinen joulu kotioloissa vietetty! Vihdoin Hartkin pääsi herkkuja syömään, lahjoja avaamaan sekä jouluseurueen kanssa pohtimaan, kuinka ihmeessä ei ole näin ihanalle tyypille vielä omaa kotia löytynyt.

Elämä kotihoitopaikassa on asettunut uomiinsa. Kotioloissa Hart on rentoutunut ja onnellisen oloinen poika, joka on kiintynyt omaan hoitoperheeseensä kovin. Illat se makoilee pää sylissä sohvalla, aamun rutiineihin kuuluu sängyssä pyöriminen ennen aamulenkille lähtöä ja ruoka-ajat ovat tulleet tutuiksi. Hart aloittaakin hienosti steppaamisen aamu- ja iltalenkin jälkeen, kun on aika täyttää kuppi ruualla.

Ulkoilu tutuilla reiteillä sujuu hyvin, vaikkakin yllättävät äänet voivat vielä säikäyttää. Tukea onneksi saa hyppäämällä kotihoitajaa vasten tai kiirehtimällä koirakaverin kylkeen kiinni. Lelut ovat saaneet kyytiä ja koirametsässäkin on innostuttu jo spurttailemaan. Liian vilkkaalla alueella ulkoilu aiheuttaa Hartille kuitenkin paljon stressiä, joten kaupungin vilskeeseen ei siitä ole.  Myös lapset pelottavat Hartia vielä kovasti, joten lapsiperhe ei ole sille se sopivin vaihtoehto.

Liikuttavan ihana. Sellainen Hart on. Kotihoitajan mukaan hellyttävämpää koiraa saa hakea, vaikkakin myöntää myös lievän puolueellisuuden. Joka tapauksessa varmaa on, että Hart on sulattanut kummankin kotihoitajan sydämet luonteellaan. Se on kiltti, hurmaava ja helposti käsiteltävä koira. Oma perhe on sille kaikki kaikessa ja Hartin omat ihmiset saavatkin sitä silittää koska vain, missä vain (mielellään vaikka aina) ja hoitotoimenpiteet sujuvat hienosti.

Vieraista ihmisistä Hart ei kuitenkaan juurikaan perusta, vaan usein jännitys vie voiton, jolloin mukavampaa on tarkkailla tilannetta omasta rauhasta. Ajan kanssa saattaa se kuitenkin tarjota mahaansa myös vieraammille ihmisille rapsutuksien toivossa. Onhan maharapsutukset parasta, mitä se tietää. Mitään kaikkien ylintä ystävää siitä ei välttämättä tule koskaan, mutta omat ihmiset saavat siltä kyllä yltäkyllin rakkautta.

Kuukaudessa tapahtunut muutos on ollut mieletön.  Hart on päässyt kasvattamaan itseluottamustaan ja on oppinut nauttimaan elämästä. Autoilu sujuu hienosti, yksinolon kanssa ei ole ollut ongelmia ja sisäsiisteyskin alkaa olla hallussa. Se alkaakin olemaan valmis ihan omaan kotiin! Ja oman kodin se jo ansaitseekin. Asuinmuodolla ei Hartille ole juurikaan väliä, kunhan asuinalue on riittävän rauhallinen. Myös kerrostalossa se on pärjännyt hyvin. Koirakaverista se kuitenkin hyötyisi kovasti, joten Hartin suurimpana toiveena olisi rauhallinen aikuiskoti kera kivan koirakaverin.

Hartin yhteyshenkilönä toimii Jonna.

3.12.2022
Viikko sitten Hartin järkytykseksi se nostettiin Suomeen suuntaavan rekan kyytiin. Kaikki tuttu jäi taakse ja yhtäkkiä se odotti pimeässä rekassa, vieraiden koirien haukkua kuunnellen, vailla mitään tietoa tulevasta.

Voi kunpa olisi tuolle järkyttyneelle pojalle voinut kertoa, mikä onni sitä odottikaan. Viikossa Hart on päässyt pahimmasta järkytyksestään yli. Ensimmäisen yön seinää shokissa tuijottaneesta pojasta on alkanut kuoriutumaan mitä herttaisin poika. Ilme vielä hieman vakavana se hakeutuu vähän väliä kotihoitajien luokse rapsutettavaksi ja suloisesti työntää päätään syliin. Häntääkin Hart on innostunut jo hieman heiluttamaan, etenkin silloin, kun hoitajat saapuvat kotiin tai aamulla vihdoin heräävät. Ahdas tila kirjoituspöydän alla on myös vihdoin vaihtunut ja Hart on lunastanut itselleen paikan olohuoneesta, Hartin omalta pediltä. Ja voi kuinka tyytyväiseltä se näyttääkään siinä nukkuen.

Uni turvallisessa ympäristössä on tehnyt uupuneelle Hartille hyvää. Sen rankka tausta näkyy alipainona, varovaisuutena ja olan yli katsomisena, kun se kävelee kuppien luo juomaan. Päivä päivältä se vaikuttaa hieman reippaammalta ja rohkeammalta, mutta sen sisällä vaikuttaisi kuitenkin elävän herkkä poika. Nyt jo se hienosti uskaltaa puskea päätään ihmistä vasten, vaikka perheen oma koira olisikin samaan aikaan nauttimassa rapsutuksista - koirakaveri on todettu harmittomaksi. Hoitoperheessä elääkin yksi vanhempi uroskoira kahden aikuisen taloudessa. Elämä perheen koiran kanssa sujuu hyvin ja Hart ottaa kaveristaan paljon tukea - kylki kaverin kyljessä uskaltaa Hart jo hieman ulkoillakin. Myös etenkin hoitoperheen naishenkilöön Hart tukeutuu kovasti, mutta on kyllä hienosti alkanut lämmetä myös miespuoliselle hoitajalle.

Kovia kokeneelle Hartille monet asiat ovat yhä jännittäviä ja se säikähtää vielä herkästi. Hoitoperheen yllätykseksi kuitenkin esimerkiksi kynsien leikkuu ja imuri kuitenkin olivat Hartin mielestä todella okei ja ulkonakin sen omat jalat kantaa hienosti tutuksi tullutta pientä reittiä pitkin. Sen sijaan ulkona vieraat ihmiset, äänet ja muut ärsykkeet yhä stressaavat, samoin moni asia sisällä. Kehitystä on kuitenkin tapahtunut ja muutamaa naapuria on jo varovasti jopa haisteltu. Lelujakin se on jo innostunut tutkimaan.

Sisäsiisteyttä harjoitellaan yhä, mutta tarpeita tulee myös ulos. Hart on myös pienissä määrin alkanut vahtimaan muun muassa leluja perheen omalta koiralta, mikä ei Hartin menneisyys huomioiden ole tullut kovin suurena yllätyksenä - onhan sillä ensimmäistä kertaa ikinä oma paikka ja omia aarteita. Perheen oma rauhallinen koira jättää kuitenkin Hartin ärhentelyn omaan arvoonsa ja Hartkin vielä varmasti ajan kanssa alkaa tottumaan siihen, että resursseja riittää nyt kaikille. Ruokarauha taataan kummallekin koiralle ja Hart on innoissaan oppinut odottamaan ruokakuppiaan aamupissan jälkeen. Ääntään Hart ei ole käyttänyt hoitopaikassa lainkaan.

Hart etsii kotia rauhalliselta alueelta ja koirakaverin tuki on sille ehdoton. Sen kanssa on tapahtunut hurjasti edistymistä, mutta paljon on vielä tehtävää. Kotikoiran taitoja ei vielä hirveästi olla ehditty harjoittelemaan, onhan se vasta ihan juuri uskaltautunut ulos piilostaan. Hart on kuitenkin mitä sympaattisin ja ihanin poika, joka ansaitsisi jo päästä omaan kotiin.

Hart painaa tällä hetkellä 20 kg, mutta joutanee saada vielä useamman kilon lisää painoa. Säkä on 57-58 cm.

25.11.2022
Kovaa tarhaelämää kokenutta Hartia onnisti, kun se matkusti Suomeen hoitopaikkaan Tampereelle.

20.11.2022
Hart on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun loppupuolella. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä.

Hartin tautitesit olivat muiden vektorivälitteisten tautien paitsi Dirofilaria repensin osalta negatiiviset. Hart aloittaa Advocate-kuurin sen häätämiseksi jo Viipurissa. Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, Mycoplasma haemocanis sekä ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis.

Hartilta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

11.11.2022
Hart sinnittelee tarhalla. Saimme videoterveisiä paikallisilta vapaaehtoisilta ja Hartilta.

Viipurin koirat - Hart 10/2022

8.9.2022
Voi kurjuus, Hartin elämä tarhalla on vaikeaa. Se on joutunut muiden koirien kiusaamaksi.

Vieraillessamme tarhalla elokuun lopussa jättäytyi iloinen Hart taka-alalle kun muut aitauksen koirat rynnivät ihmisten ympärille hakemaan rapsutuksia ja huomiota. Hartkin olisi halunnut tulla moikkaamaan, sen katse oli ystävällinen ja häntä heilui kovasti. Kun sitä vihdoin lähestyttiin, ehti se nauttia rapsutuksista vain muutaman sekunnin kun aitauksessa asuva toinen uroskoira kävi sen kimppuun. Tämä koira oli selvästi sitä mieltä, ettei ihmisten huomio kuulu Hartille. Saatuamme koirat erilleen painui Hart kopin nurkkaan. Otimme riitapukarin ulos hihnakävelylle ja mukaan lähti vielä yksi toinenkin aitauksen koira. Hart oli kuitenkin niin shokissa tapahtuneesta, ettei se palautunut ollenkaan enää omaksi itsekseen.

Tarhanpitäjä Snezhanna tuli eläintenhoitajan kanssa tarkistamaan Hartin voinnin ja se päätettiin yhteistuumin siirtää toiseen aitaukseen.

Vieraillessamme syyskuun alussa seuraavan kerran tarhalla, on Hart iloisena uudessa aitauksessaan. Aitauksessa asuu sen lisäksi yksi narttu ja uros. Astuessamme sisään aitaukseen, piiloutuu Hart kuitenkin koppiin. Ehkä se on oppinut varomaan tilanteita, mihin liittyy muiden koirien ja ihmisten kohtaaminen ja piiloutuu suosiolla ettei mitään ikävää tapahdu. Voi Hartia. Kunpa sille löytyisi oma koti.

19.4.2021
Löytyisikö ihmisrakkaalle Hartille kotia? Kesä, syksy ja talvi meni tarhalla, mutta jospa nyt kevään koittaessa tarhalle saisi jättää hyvästit? Hartille lisättiin video.

Viipurin koirat - Hart 18.4.2021

6.12.2020
Hart toivoisi kovasti poispääsyä tarhalta omaan, rakastavaan kotiin. Etsinnässä on koirakaverellinen koti rauhallisella sijainnilla.

Pieni pahvilaatikko ilmestyi kesällä Snezhannan tarhan edustalle. Sisältä löytyi kolme pentua. Pennut toimitettiin Marian ja Alexanderin pentukaranteeniin, mistä ne siirtyivät myöhemmin tarhalle. Sisarukset Hart, Helga ja Hloya toivovat, että jonain päivänä ne saisivat elää kunnollista kotikoiran elämää Suomessa hyvin hoidettuina ja rakastettuina perheenjäseninä. 

Snezhanna luonnehtii Hartia ihmisrakkaaksi ja sosiaaliseksi pojaksi.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.