Lohtu

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 1/2019
Tautitestattu: 3/2023

21.4.2023
Sympaattinen Lohtu muutti omaan kotiin Helsinkiin.

31.3.2023
Ensimmäinen hoitoviikko on takana ja kotiutuminen monen tarhavuoden jälkeen on sujunut hyvin. 

Hoitaja kuvailee Lohtua tasapainoiseksi tytöksi. Hihnassa kulkeminen sujuu eivätkä ohiajavat autot, polkypyörät, lastenrattaat tai vastaan juoksevat lapset silityspyyntöinen ole kauhistus sille. Toisista koirista sen sijaan Lohtu ei ole suuremmin välittänyt. Lohtu on sisäsiisti ja tarpeet tulevat toistaiseksi vain omalle pihalle. Yksinolot ovat sujuneet hyvin ja Lohtu on paljastunut hellyydenkipeäksi tytöksi.

24.3.2023
Lohtu sai hoitopaikan ja jatkaa kodin etsimistä Suomesta käsin. Lohdun hoitopaikka on rivitalokodissa ainoana koirana.

Ennen Suomeen tuloa Lohtu tautitestattiin. Siltä löytyi positiivinen Mycoplasma haemocanis, muut 7 vektorivälitteistä tautia (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, ihomato Dirofilaria repens ja sydänmato Dirofilaria immitis) olivat PCR-testeissä negatiiviset.

Lohtu valikoitui testattavaksi yhdistyksen toteuttamissa pistokokeissa, joissa selvitetään koirien rabiesvasta-ainetasoja. Tulos valmistuu myöhemmin.

8.2.2023
Lohtu on asunut Elenan tarhalla syntymästään saakka, jo neljä pitkää vuotta. Tiiviin pulloruokinnan ansiosta tästä pörheäturkkisesta kaunokaisesta on kasvanut ihmisrakas tyttö, joka ilahtuu kovasti vieraistakin.

Helmikuussa 2019 Elenan tarhalle päätyi koditon, hyvin arka narttukoira, joka oli viimeisillään tiineenä. Se synnytti seitsemän pentua ja hylkäsi ne samantien. Vaikka emo oli arka, saivat pennut olla syntymästään saakka ihmisten kanssa tekemisissä. Kovasta yrityksestä huolimatta kaikki pennut eivät selviytyneet.

Lohdusta kasvoi siskonsa Mollan tapaan ihmisiä kohtaan luottavainen tyttö, mutta harmillisesti sen elämä on tähän saakka kulunut 200 koiran tarhalla eikä se osaa uneksia paremmasta.

Olemme tavanneet Lohdun useammalla tarhakäynnillä talven mittaan. Se ilahtuu kovasti vieraista, hyppää vasten aitausta ja haluaa että joku tulisi sitä edes hetkeksi rapsuttelemaan. Vieraiden saapuminen tarhalle aiheuttaa aina valtaisan haukkukuoron koirissa. Vaikka rapsutukset ovat toivottuja, kova meteli ja keskipihalla edestakaisin suhaavat koirat saavat Lohdun katseen huolestuneeksi. Lohtu ja sen aitaustoverit puetaan varusteisiin ja ne pääsevät kaikki mukaamme tarhan ulkopuolelle jaloittelemaan ja hengähtämään.

Siihen nähden ettei Lohtu ole montaakaan kertaa elämässään ollut varusteissa saati kävellyt hihnassa, sujuu lenkkeily yllättävän hyvin. Lohtu ei riuhdo eikä panikoidu hihnassa, mutta ei se täysin rentokaan ole. Vaikka ympäristö on rauhallinen, tarkkailee se kaikkea ja kaikkia. Muutamat vapaana kuljeskelevat koirat pelottavat Lohtua ja jos jompi kumpi erehtyy liian lähelle sitä, yrittää Lohtu ajaa sen kauemmas pienillä mutta selvillä eleillä. Lohtu hakee kovasti turvaa ihmisestä hihnan toisessa päässä ja kipittää aivan vierelle, istahtaa kiinni kylkeen ja jatkaa huolestunutta pälyilyään ympärilleen. 

Koska Lohtu on elänyt koko elämänsä tarhalla, etsii se kotia hyvin rauhallisesta ympäristöstä. Se vaikuttaa ihmisiä kohtaan luottavaiselta tytöltä, joka varmasti arvostaisi lämpimiä sisätiloja, rauhaa ja oman ihmisen läsnäoloa. Kotikoiran taidot vaativat tietysti alkuun panostusta, sillä eihän Lohtu ikänsä tarhalla eläneenä ymmärrä sisäsiisteydestä tai yksin olemisesta mitään. Ajan ja lempeän harjoittelun avulla Lohdusta varmasti kuoriutuu vielä ehta kotikoira. 

Lohtu elää samassa aitauksessa kahden uroskoiran kanssa. Reipas koirakaveri voisi vauhdittaa sopeutumista ja antaa Lohdulle tukea uusissa ja jännittävissä tilanteissa, mutta jos asuinalue on tarpeeksi rauhallinen voimme harkita Lohtua myös ainoaksi koiraksi, sillä eniten se tuntui hakevan turvaa ihmisistä eikä välittänyt pätkääkään tutuista koirakavereista ulkona. Ihminen oli Lohdulle selkeästi ykkönen.

Lohtu sterilisoidaan ja tautitestataan ennen Suomeen tuloa.

Viipurin koirat - Lohtu 11.12.2022 & 6.1.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.