Hotti

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55-60 cm)
Syntymäaika: 10/2019
Tautitestattu: 10/2020
Sijainti: Sastamala, Suomi

17.1.2023
Sympaattinen Hotti etsii kotia rauhalliselta alueelta. Silloin hiukan repaleinen Hotti saisi tuntea olonsa vähän ehjemmäksi ja rohkeammaksi koiratytöksi.

Herkkä ja varovainen Hotti on aloittanut kotikoiran opintonsa haparoivin tassun askelin. Paljon on vielä pelottavia asioita, mutta ihmekös tuo, kun kolme vuotta tarhan pikkuaitauksessa siskojen kanssa oli vähän erilaista elämää kuin Hotin arki nykyään.

Hotti on hoidossa maaseudulla ja sillä on kavereinaan eri-ikäisten urosten ja narttujen sopuisa lauma. Lauma on antanut uudessa tilanteessa hienosti tukensa aralle tulokkaalle ja osaltaan hiukan pehmentänyt muuton aiheuttamaa stressiä.

Hotti antaa pukea valjaat ongelmitta ja lähtee aina mielellään ulkoilemaan. Lenkille lähtö saakin riemun rintaan jopa siinä määrin, että se purkautuu iloisena haukahteluna. Hoitopaikan pihasta aukeavat pellot ja metsät, ja siellä entinen tarhakoira kirmailee ja tuoksuttelee ihania aromeja onnesta pökkyrässä. Nauravaa naamataulua katsellessa ei ole epäilystäkään siitä, etteikö metsä olisi Hotin lempipaikka numero yksi.

Sisälle tuleminen sen sijaan jännittää Hottia kovasti, ja pari kertaa se on joutunutkin paniikkiin siirtymätilanteissa ulkoa sisälle. Paniikki on purkautunut sinkoiluna ja nappailuna joka suuntaan. Omatoimisesti tyttö ei sisälle tulekaan, vaan Hotin ulkoillessa aidatulla pihalla hoitajan täytyy se noutaa pihan perältä.

Sisällä Hotti on rauhallinen, ei juurikaan liikuskele, vaan lähinnä makoilee omalla pedillään. Hotti on herkkä kaikille äänille ja sisällä ollessaan se säikkyy ulkoa näkyviä valoja ja varjoja. 

Leluilla Hotti ei vielä osaa tai uskalla leikkiä. Tutun ihmisen se antaa silittää, mutta on silloinkin jäykkänä. Vastavuoroisuutta ihmisen kanssa ei siis vielä ole. Hotin yksi tapa käsitellä pelottavia asioita onkin ikään kuin sulkea muu maailma ulkopuolelleen ja tuijotella seinää. Näin se on käyttäytynyt myös niinä parina kertana, kun hoitopaikassa on käynyt kylässä vieraita ihmisiä. 

Sisäsiisteys on Hotilla hyvällä mallilla, ainoastaan öisin on lattialle saattanut lirahtaa lätäkkö. Kynsien leikkausta ja harjaamista vielä pikkuhiljaa harjoitellaan. Ruoka on maistunut sille hyvin ja vatsa on ollut koko ajan kunnossa.

Hotin tulevan kodin tulisi sijaita hyvin rauhallisella alueella ja siellä tulisi olla odottamassa kiltti koirakaveri tai useampia. Mahdollisten lasten tulisi olla jo isompia ja elämäntyylin rauhallinen. Hotista tuskin koskaan tulee koiraa, joka kohtaa sujuvasti vieraita ihmisiä tai muutoksia, joten elämänrytmin olisi hyvä olla rauhallinen ja arkirutiinien pysytellä melko samanlaisina. Silloin hiukan repaleinen Hotti saisi tuntea olonsa vähän ehjemmäksi ja rohkeammaksi koiratytöksi.

Luethan myös ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin, jos harkitset Hotille kodin tarjoamista.

17.12.2022
Ujo Hotti pääsi hoitopaikkaan totuttelemaan kotikoiran elämään.

Ennen lähtöä Hotti tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

Hotilta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

Hottin yhteyshenkilönä toimii Helena.

24.10.2022
Vihdoin koitti se päivä, milloin saimme Hotin siskoineen ulos pienestä aitauksesta lähes kolmen siellä asutun vuoden jälkeen.

Hotti on siskoksista kookkain ja varovaisin. Painava tyttö lähti sylikyydillä kahden ihmisen voimin halki Elenan suuren keskipihan kohti tarhan ovea, josta sen olisi kuulunut päästä jo vuosia sitten ulos - omaan kotiin. Edessä avautui täysin uudenlainen maailma, mutta kaikki kolme sisarusta toivat toisilleen paljon turvaa ja tukea ja pienellä avustuksella tarhan melu jäi taaksemme päästyämme hiljaiselle metsätielle. 

Kaikilla kolmella oli omanlaisensa lähestymistapa uusien ja jännittävien asioiden äärellä. Hotti eteni lyhyin ja varovaisin askelin. Se möngersi pitkin pusikoita käyden välillä makaamaan. Toisinaan edettiin ryömien ja välillä uusia hajuja kohti päästiin ihan kaikkien jalkojen voimin. Sisarukset toivat Hotille suurta turvaa ja välillä toistensa perässä ryömivien siskojen menoa oli melkoisen liikuttavaa seurata. Ruohon maiskuttelu oli Hotista mukavaa ja välillä se lähti ujosti heiluttamaan häntäänsä kun sille jutteli ystävälliseen sävyyn. 

Hotin elämä tarhalla on niin surullisen surkeaa. Kohta kolme vuotta samassa, pienessä aitauksessa. Äskeinen tarhan ulkopuolinen hihnakävely oli todennäköisesti siskosten ensimmäinen. Kukapa niitä siellä totuttaisi hihnaan ja ulkoiluttaisi. Kaikki olemassa olevat resurssit menevät yli 200 koiran hoitamiseen, ruokkimiseen, vesien kantamiseen ja aitausten siivoamisiin. Tarhanpitäjä Elenan päivät täyttyvät kaikesta muustakin kuin pelkästään tarhalla olemisesta. Milloin koiria on ajelutettava sinne sun tänne saamaan hoitoa, milloin mikäkin koira on pulassa jossain kylässä ja se on haettava pois.. 

Hotti on varovainen tyttö, mutta kyllä sekin on ihmisistä kiinnostunut. Ei hanskoja sen suhteen voi vielä tiskiin heittää. Se on kasvanut tarhalla, joten se tulee tarvitsemaan erityisen ymmärtäväisen kodin hyvin rauhalliselta alueelta. Maalaismaisema, omakotitalo omalla turvallisella ja aidatulla pihalla, koirakaveri ja aikuisperhe. Hotti ei tiedä paremmasta, mutta miltä siitä tuntuisikaan, kun se saisi vielä jonain päivänä kovan puulattian sijaan käydä nukkumaan pehmeälle pedille? Miltä tuntuisi kun ei tarvitsisi olla nälissään, kylmissään tai kuumissaan pienessä kopissa ympäri vuoden? Ja vuodesta toiseen. Saisi liikkua, juosta. Haistella metsän tuoksuja ja tuntea tassujensa alla hiekkatien, ruohon, lumihangen. Hotti ei tiedä, mutta ehkä jonain päivänä se vielä tietää. 

Viipurin koirat - Hotti 23.10.2022

10.3.2021
Videoterveiset Hottilta ja siskoilta!

Viipurin koirat - Holly, Hotti & Hupsu 6.3.2021

1.11.2020
Hotti testattiin oman kodin toivossa 8 vektorivälitteisen taudin varalta. Testit olivat negatiivisia kaikkien tutkittujen tautien osalta.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) ja Mycoplasma haemocanis.

Hotti etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä. Koirakaverikin olisi oltava jo kodissa odottamassa, sillä ujous voi iskeä uudessa kodissa.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Hollyn ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. 

4.2.2020
Hotti on kovin kiltti, mutta vähän ujo tyttö. Häntä heiluen se tulee tervehtimään, kunhan on hetken saanut seurata tilannetta.

Hupsu, Honey, Hotti, Holly ja Hiisi syntyivät niin kovin tyypilliseen venäläiseen koiranelämään: emokoira toimitti jonkinlaisen vahtikoiran virkaa viipurilaisen yrityksen pihassa, mutta sen vertaa emosta huolehtiminen ei kiinnostanut, että sitä olisi jaksettu viedä steriloitavaksi. Niinpä eräänä lokakuisena päivänä se synnytti viisi kaunista pentua pihalla olevaan varastoon. Paikalliset eläinsuojelijat kuulivat aikalailla oman onnensa nojassa asuvasta koiraperheestä ja alkoivat kysellä venäläisessä sosiaalisessa mediassa, että voisiko kukaan auttaa pentuja. Pennuille saatiinkin ruokaa ja rokotukset järjestymään. Koiratarhalle niitä ei kuitenkaan kannattanut viedä ennen kuin rokotussuoja oli varmasti riittävän vahva. Elena Svetogorskista lupasi ottaa pennut siinä vaiheessa vastaan, ja niinpä pennut saivat autokyydin Elenan tarhalle vuodenvaihteen tienoilla. Pentujen emo sterilisoitiin Viipurin Koirien tuella ja se jäi asumaan Viipurin Papulassa sijaitsevan yrityksen pihaan. Emosta on kuva alla.

Hotti on pentueen vähän ujompia tyttöjä. Se katselee uteliaana tarhalle saapuvia ihmisiä, ja häntäkin heiluu iloisesti. Aluksi kuitenkin uuden ihmisen lähestyminen on sen mielestä aika jännittävää ja se jää hetkeksi keräilemään rohkeutta kopin ovelle. Kun pieni tovi on kulunut, tulee Hottikin hakemaan osansa tuoduista herkuista ja onnellisen oloisena se jää sen jälkeenkin pyörimään uusien ihmisten lähelle.

Syliin nostaminen saa Hotin kovin totiseksi. Se on sille selvästi aivan uusi juttu, ja siinä riittääkin sitten ihmettelemistä. Miksi nuo ihmiset osoittelevat kameralla ja puhelimella? Mitä on tämä outo huomio, jonka keskipisteeksi Hotti yhtäkkiä joutui? Eihän pieni Hotti voinut ymmärtää, että näistä kuvista on kiinni sen koko tulevaisuus: huomaako kukaan tätä vähän vakavailmeistä tyttöä kotia etsivien koirien joukosta, vai jääkö sen kohtaloksi unohtua koiratarhalle kasvamaan aikuiseksi? Toivomme niin kovasti, että Hottia odottaisi parempi kohtalo kuin vuosien odotus koiratarhalla.

Hotista kasvaa aikuisena keskikokoinen tyttö. Koska sen elämän ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet ensin pihavarastossa ja sen jälkeen koiratarhalla, on selvää, että kaikki kotielämään liittyvä on sille uutta ja ihmeellistä. Se tulee varmasti kummastelemaan ylipäätään sisällä asumista, ja sen lisäksi pitäisi vielä oppia, että tarpeet tehdään ulos ja kotiin on turvallista jäädä yksinkin. Ja ulkona pitäisi sitten ymmärtää, miksi ihminen sitoo narulla pennun itseensä, ja että kadulla voi vastaan tulla niin ihmisiä, koiria, autoja kuin polkupyöriäkin. Siinä kaikessa riittää pienelle pennulle niin paljon pureskeltavaa, että on selvää, että kotiutumiseen ja asioihin tottumiseen pitää varata aikaa ja pitkäjänteistä suhtautumista.

Hotti ei halua sohvankoristeeksi, vaan sopivan aktiiviseen kotiin, jossa koiran kanssa halutaan olla ja touhuta. Hotti toivoo, että kodissa olisi myös kiva koirakaveri, joka toimisi olla apuna uuteen kotiin sopeutumisessa ja helpottaisi kaikkeen uuteen tottumista. Koska Hotti on kasvanut varsin rajatussa ympäristössä, ei se halua muuttaa aivan kaupungin humuun, vaan rauhallinen taajama tai maaseutu olisi sille sopivampi ympäristö.

Viipurin koirat - Hotti 29.1.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.