Valli

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55-60 cm)
Syntymäaika: 1/2022
Tautitestattu: 2/2023

17.2.2023
Valli sai kodin Kirkkonummelta.

18.1.2023
Valli on sellainen koira, jonka haluaisi kantaa suoraan autoonsa ja viedä kodin lämpöön nukkumaan. Koira, joka jää mieleen ja liikuttaa.

Valli saapui Snezhannan tarhalle Pobedan (ent. Kanneljärvi) kylästä marraskuun lopulla siskonsa ja kolmannen koiran kanssa. Rankkuri otti ne kiinni osana catch–neuter–release -ohjelmaa. Näimme Vallista ensimmäisen vilahduksen joulukuun alussa, juuri kun se oli tuotu tarhalle. Se istui häkissä tarhan klinikkarakennuksessa karanteenissa. Snezhanna rokotti ja kastroi pojan, mutta melko pian ujon kuoren alta kaunis tiikeripoika alkoi hakea kontaktia ihmisiin ja häntä heilua. Ei Valli mikään villikoira ollutkaan eikä Snezhanna kyennyt lähettämään sitä takaisin löytöpaikkaan talven pakkasiin. 

Valli asuu nykyään ulkoaitauksessa siskonsa ja kolmannen samasta paikasta löydetyn tyttökoiran kanssa. Se seuraa uteliaana ja iloisena kun ihmiset saapuvat aitaukseen. Valli jännittää koskettamista eikä tohdi omaehtoisesti tulla rapsuteltavaksi, mutta se on ihan mahdottoman kiinnostunut vieraista ja seuraa herkeämättä tapahtumia. Välillä se ottaa muutaman metrin etäisyyttä, mutta toisella hetkellä on jo kuono kiinni naamassa nuuhkimassa uteliaana uuden ihmisen tuoksuja. Tutuin ihminen Vallille on tarhanpitäjä Snezhanna, jonka luokse poika uskaltaa tulla jo varovasti hakemaan silityksiä. 

Valli sai meiltä kenties elämänsä ensimmäisen lelun, jota se innostui samantien heittelemään ja pureskelemaan. Varovaisen kuoren alla taitaa asua leikkisä ja iso hauvavauva, joka kaipaa vain kovasti kotiympäristöä ja ymmärtäväistä ihmistä, että pääsisi reipastumaan.

Vallilla on ikää arviolta vuoden verran, mutta se vaikuttaa vielä kasvuiässä olevalta nuorukaiselta. Todellisuudessa Valli saattaa siis olla myös hiukan nuorempi, kuka tietää. 

Toisella tapaamisella Valli on taas reippaampi. Aivan kuin se muistaisi meidät. Päätämme pukea Vallille varusteet ja viedä sen jaloittelemaan tarhan ulkopuolelle. Valjaat ja hihna ovat Vallilla kummastuksia, niitä sillä tuskin on koskaan ollut päällään. Poika lamaantuu kokonaan ja se on kannettava ulos aitauksesta. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä tämän pikkuisen suloisuuden kantoon tarvitaan kaksi ihmistä. Toinen kuljettaa etupäätä, toinen kannattelee arvokasta takapäätä. Painoa saattaa hyvin olla lähemmäs kolmisenkymmentä kiloa. Huh. Valli lasketaan maahan ja se on ihan ihmeissään. Vietämme ulkona pitkän tovin sen kanssa.

Vaikka Vallia jännittää, ei se ole paniikissa. Se katselee ja tarkkailee. Ja namit maistuvat sille koko ajan. Välillä se haluaisi lähteä liikkeelle, mutta jalat eivät vielä kanna joten eteenpäin mennään maata pitkin ryömien. Valli hakeutuu monesti ihmisen vierelle turvaa hakien. Tarhalle saapuu sattumoisin ulkoilureissumme aikana kaksi uutta koiraa, jotka ovat Vallin mielestä hyvin epäilyttäviä. Valli heittäytyy selälleen ja jähmettyy niille sijoilleen. Kun koirat saadaan kauemmas, uskaltaa Valli lähettä parit mörinät uusien tulokkaiden suuntaan. 

Valli on ystävällinen ja kiltti poika, hyvin liikuttava tapaus. Se on tottumaton hihnaan, varusteisiin ja käsittelyyn, mutta ei se nyt aivan ilman ihmiskontakteja ole varttunut. Töitä sen sopeutumisen eteen on kuitenkin luvassa, aivan varmasti. Vallin kaltainen koira tarvitsee rauhallisen ympäristön ja mieluiten omakotitalon aidatulla pihalla, missä ulkoilua voi alkaa harjoittelemaan turvallisesti. Se ei ole välttämättä koskaan asunut sisätiloissa kotona, joten kaikkia kotikoiran taitoja on lähdettävä harjoittelemaan alkeista. Rauhallisesti askel kerrallaan, Vallin omaan tahtiin.

Valli on kooltaan melko jyhkeä poika ja se näyttää siltä että voisi kasvaa lisääkin. Se on upea ja kaunis ilmestys, jonka perimästä saattaa löytyä jotain raskasrakenteisempaa molossirotua. On mahdollista, että Vallin kotiutuessa siitä tulee vielä ihan uskottava vahti, joka ilmoittaa niin kutsumattomista kuin kutsutuistakin vieraista. 

Valli etsii koirakokenutta aikuiskotia, mistä löytyy koirakaveri. Varovainen Valli tarvitsee kotikoiran esimerkkiä ja reippaan kaverin tukea jännittävissä tilanteissa. Vallia ei luovuteta ainoaksi koiraksi, kerrostaloon eikä vilkkaaseen kaupunkiympäristöön. 

Jos kaipaat elämääsi muhkeaa liikkispoikaa, jonka reipastumiseen ja luottamuksen kasvattamiseen löytyy sekä aikaa että halua, on Valli valmis jättämään yksiönsä ja suuntaamaan uteliaan kuononsa kohti Suomea.

Viipurin koirat - Valli 20.12.2022 & 10.1.2023

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.