Odessa

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 2017
Tautitestattu: 1/2023

20.2.2023
Odessa löysi kodin Turengista.

6.2.2023
Ihanalle Odessalle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Odessa kotihoidossa 5.2.2023

3.2.2023
Ihana Odessa on kotihoidossa osoittanut olevansa aivan valmis kotikoira ja lisäksi reipas, mutkaton ja hellyttävä halinalle.

Tarhalla surullinen ja vetäytyvä Odessa on alkanut hoitopaikassa nopeasti tulla esiin kuorestaan. Viikon aikana Odessa on rentoutunut selvästi ja löytänyt hoitokodin lokoisammat nukkumapaikat kuten sohvan, jonka se valloitti omatoimisesti muutaman lattiatasossa makaillun päivän jälkeen.

Kotioloissa Odessa on hyvin rauhallinen ja pääasiassa makoilee ja nukkuu vienosti kuorsaten. Hiljaisesta Odessasta on kuitenkin alkanut paljastua myös topakampi puoli. Jos hoitoväki on laiminlyönyt koirien ruokahuollon ja kehtaa sen sijaan itse syödä ihmisten ruokaa, tekee Odessa asiasta reklamaation. Myös uneliaiden hoitoihmisten aamuherätyksistä Odessa on pitänyt huolen. Jos Odessan aamulauluun ja sängyn laidalle kurkotteluun ei reagoida, asettuu se hetken päästä uudelleen unille. Kotipihalla se on löytänyt sisäisen vahtikoiransa ja kommentoi toisinaan naapurien liikkeitä sekä naapuruston koirien haukkuja.

Odessalla oli heti selvästi taju siitä, että tarpeet tehdään ulos, ja ensimmäisen päivän jälkeen se on ollut täysin sisäsiisti. Odessaa saa muuten silitellä, käsitellä ja harjailla miten vain, mutta kynsien leikkuu on hieman epäilyttävää. Parempi vetää tassut piiloon, tuumii Odessa. Namien avulla ja rauhallisesti edeten kynnet on kuitenkin saatu leikattua ilman ongelmaa. Suihkuun shampoopesulle joutuminen ja läpikotaisin kastuminen oli Odessalle valtava järkytys, joten suihkuun totuttelua täytyy tehdä kärsivällisesti ajan ja namien kanssa.

Ulkona Odessa kulkee hihnassa todella nätisti vetämättä. Vauhti on melko rauhallinen, kun Odessa keskittyy nuuskuttelemaan pientareita ja jättämään käyntikorttejaan. Välillä täytyy kellahtaa selälleen nautiskelemaan lumella tai jäällä kieriskelystä. Odessa ei ole ulkona jännittänyt oikeastaan mitään. Kaikki vastaantulijat, niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin, se ohittaa muina koirina kiinnittämättä niihin suurempaa huomiota. Jos koirakaveri haluaa pysähtyä moikkaamaan vastaantulevia koiria, seisoo Odessa vain rauhallisesti paikoillaan. Autot, bussit, rekat, lastenvaunut tai pyörätkään eivät herätä reaktioita. Oravat ja jänikset kiinnostavat sen verran, että Odessa valpastuu hieman ja saattaa ottaa muutaman vauhdikkaamman askelen, mutta sen suurempaa riistaviettiä Odessalla ei tunnu olevan.

Odessa ei ole ollut kiinnostunut kodin tavaroista eikä tuhonnut mitään. Hoitoihmisten perään se vinkuu jommankumman lähtiessä pois, mutta asettuu hetken päästä nukkumaan. Parin tunnin yksinolo koirakaverin kanssa sujui hyvin ja rauhallisesti.

Kotiin tulevat vieraat Odessa ottaa vastaan hännänheilutuksella ja uteliaasti nuuhkien, sukupuolesta riippumatta. Rapsutukset kelpaavat mainiosti vierailtakin ihmisiltä. Kun ihminen alkaa rapsuttaa, painaa Odessa usein ensin päänsä maahan ja lopulta koko koira seuraa perässä selälleen kierähtäen. Rapsutusten loppuessa pyytää Odessa tassullaan lisää ja hakeutuu muutenkin mielellään hellittelyjen ulottuville. Tätä muhkeaa karvatyynyä kelpaakin silitellä.

Herkuista ja luista Odessa tykkää. Ruoka on maistunut ja vatsa toiminut hyvin. Odessa osaa jo istua ruokakupin tai herkun saadakseen, ja muidenkin taitojen opettelussa namit toimivat hyvänä motivaattorina. Nykyisistä mitoistaan Odessa saisi hieman hoikistua, mutta tämä asia korjautunee pian itsestään runsaamman liikunnan ja kunnollisen ruokavalion myötä.

Odessa pärjäisi varmasti mainiosti perheen ainokaisenakin koirana. Yhteiselo hoitopaikan hieman vanhemman narttukoiran kanssa on sujunut muuten oikein sopuisasti, mutta puruluista tuppaa tulemaan koirien kesken riitaa. Muuta resurssien vahtimista Odessalla ei ole ilmennyt. Odessa on alkanut esittää kaverille leikkiinkutsuja, mutta koirakaveri ei ole Odessan ehdotuksille vielä lämmennyt.

Reipas ja rauhallinen Odessa voisi sopeutua monenlaiseen kotiin eikä se turhia kursaile asuinympäristönkään suhteen. Paksuturkkinen neiti varmasti nauttisi siitä, jos kodissa olisi oma piha ja mahdollisuus viettää aikaa ulkosalla sohvalla loikoilun lisäksi. Tärkein olisi kuitenkin oma ihminen tai omat ihmiset, jotka ovat valmiita sitoutumaan Odessaan niin myötä- kuin vastoinkäymisissä.

27.1.2023
Odessan tarhavuodet ovat takana – tyttö matkusti Suomeen hoitopaikkaan! Suru Odessan silmistä alkaa hiljalleen katoamaan.

23.1.2023
Odessa valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä. Mycoplasma haemocanis oli Odessalla positiivinen, muut 7 olivat negatiivisia. 

7.11.2022
Tarhalla vietetyt vuodet ovat saaneet Odessan ilmeen vakavaksi. Lyhyen vierailumme aikana saimme kuitenkin todistaa hetkeä, jolloin häntä alkoi hiljalleen heilumaan. 

Odessa on päätynyt tarhalle jo vuosia sitten. Tämä kaunis tyttö oli hylätty juna-asemalle Sovetskyn kylän lähettyville, mistä Elena sen lopulta löysi. Kenties sen omistaja hyppäsi junaan ja päätti jättää Odessan pärjäämään omillaan. Niin tai näin, omistajaa ei enää koskaan löytynyt eikä kukaan kaivannut kaunista Odessaa.

Tällä tytöllä on mitä varmemmin ollut joskus oma ihminen ja jonkinlainen koti, niin luottavaisesti se ihmisiin suhtautuu. Odessa on hyvin kaunis koira, mutta sen silmistä paistaa suru ja huoli. Tarhaelämä on ankeaa. Aina on joko liian kylmä tai kuuma, aitauksissa on ahdasta ja meluista, muita koiria joutuu varomaan eikä resurssit ikinä riitä kaikille. Ei siis mikään ihme, ettei Odessa hypi tarhalla riemusta.

Tapasimme Odessan ensimmäistä kertaa marraskuun alussa. Vastassa ei ollut iloisesti häntää heiluttava tai meitä vasten hyppivä intoilija vaan surullisilla silmillään tapittava vaisu, mutta hyvin kaunis koira. Otimme Odessan kanssamme kävelylle tarhan ulkopuolelle, missä se osoitti osaavansa kulkea hihnassa todella nätisti. Jopa häntä alkoi hiljalleen heilumaan. Uskommekin, että omassa kodissa Odessan silmien suru ja huoli muuttuisi vielä iloksi ja onneksi. Löytyisipä sille koti.

Odessa on hyvin rauhallinen ja melko huomaamaton koira. Se ei tee itsestään isoa numeroa, mutta vaikuttaa mitä ihanimmalta koiralta. Kiltti Odessa on Elenan mukaan tullut hyvin toimeen myös muiden tarhalla asuvien koirien kanssa ja viihtyykin hyvin koiraseurassa. Oman kunnollisen ihmisen löytyessä voisi Odessa kuitenkin mahdollisesti pärjätä myös ainoana koirana.

Ihanalla Odessalla on kokemusta elämästä myös tarhojen aitojen ulkopuolella. Aika on kuitenkin vierähtänyt ja arviolta noin 5-vuotias Odessa on viettänyt tarhalla aivan liian monta vuotta. Omaan kotiin muuttaminen onkin sille varmasti stressaava kokemus, ehkä jopa järkytys. Se tulee kaipaamaan rutkasti aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta voisi soveltua monenlaiseen kotiin. 

Viipurin koirat - Odessa 4.11.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.