Aria

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi (nyt noin 50 cm, 19 kg)
Syntymäaika: 1/2022
Tautitestattu: 11/2022

6.3.2023
Aria sai kodin Suonenjoelta.

12.2.2023
Touhukas Aria on sopeutunut kotikoiran elämään hienosti: lenkkeily on mieluisaa, sisäsiisteys hallussa ja hoitotoimet sujuvat.

Aria suhtautuu uusiin asioihin avoimen uteliaasti eikä säiky turhia. Kaikenlaisiin kotiaskareisiin saa tästä tytöstä seuraa ja tassujen töpsötys seuraakin ihmistä huoneesta toiseen. Aria on ystävystynyt kissojen kanssa ja pienet kehruukoneet ovat sen mielestä kivoja tyyppejä.

Aria on hyvin hellyydenkipeä tyttö, ja sen intohimona on pungeta syliin ja hukuttaa ihminen tai toinen koira helliin pusuihin. Se onkin tehokas pusumasiina, josta piirteestä lauman muut koirat välillä kokevat väsymystä. Nykyään se osaa kuitenkin jo antaa vanhemmille koirille myös niiden pyytämän tilan.

Aria tunnistaa hyvin nimensä ja kaikkien muidenkin perheen koirien nimet. Kun ketä tahansa kutsutaan, Aria on ensimmäisenä paikalla ja hyppää onnessaan ihmistä vasten. Se pitää hienosti kontaktia ihmiseen ja oppisikin varmasti nopeasti vaikka mitä. Pörröinen kippurahäntä heiluu taukoamatta kun  Arialle juttelee, se rakastaa olla huomion keskipisteenä! 

Lapsia Aria tarkkailee ensin vähän epäillen, mutta nameilla ystävyys lämpenee melko nopeasti. Sama resepti pätee kaikkiin vieraisiin ihmisiin: Aria on herkkusuu ja jännittäväkin ihminen muuttuu makupalojen myötä nopeasti kivaksi.

Ulkoilu on Arian mielestä ihaninta, se pyyhältää eteenpäin topakkana häntäkieppi selän päällä keikkuen ja haistelee mielenkiinnolla muiden eläinten kuulumisia. Kutsusta tyttö juoksee viivana luokse, ja välillä ihan muutenkin vaan kertomaan miten mahtavaa ulkoilu oikeastaan onkaan. Ariasta saisikin varmasti kaverin pitkille lenkeille ja mikseipä johonkin koiramaiseen harrastukseenkin. Arian kaunis sudenharmaa turkki on hyvin tuuhea ja säänkestävä.

Aria ei juurikaan hauku edes muiden koirien mukana. Se osaa rauhoittua hyvin yksin kotiin koirakavereiden seurassa mutta ihan yksin se ei ole vielä jäänyt. Hoitajan kotiintulo on iloinen hetki ja silloin saattaa suusta kuulua kimeää ujellusta. Tunnemylläkässä suuhun voi eksyä myös hanska tai sukka, joita sitten lennätellään pitkin huoneita.

Aria on iloinen positiivari ja hyvän mielen koira, joka toiveikkaana odottelee että oikea ihminen huomaisi sen. Tytöllä on tällä hetkellä korkeutta noin 50 cm ja painoa 19 kg.

4.12.2022
Kaunis Aria, 11 kk, on tepsutellut valkoisissa nilkkasukissaan Suomen kamaralla nyt viikon päivät. Kotikoirailun alkeet on otettu hienosti haltuun, tyttö on sisäsiisti ja hihnakävelyn ABC hyvällä mallilla. 

Seikkailut kotipiirin ulkopuolelle Aria toteuttaa vielä visusti hoitajan jalan vierellä. Pysähdyttäessä se painautuu tiukasti ihmiseen kiinni ja mielellään kiipeäisi syliin asti turvaa tankkaamaan. Tuskin menee kuitenkaan kauaa, kun alkujännitys on karistettu ja lenkillä nähdään reipasta vauhtia viipottava ja hepulikohtausten kourissa sinkoileva nuori koira.  

Arialla on hyvä perusluottamus ihmisiä kohtaan: se on alkuun vähän ujo, mutta pian jo kipittää rapsuteltavaksi ja nauttii läheisyydestä.  Muiden koirien seurassa Aria on avoin ja pentumaisen iloinen tyttönen. Kissoihin se suhtautuu ystävällisen kohteliaasti, ja onpa Aria päässyt ihmettelemään hevosiakin. Niitä se katselee pitkään ja mietteliäästi, pukahtamatta kuitenkaan mitään. Muutenkaan Aria ei ole haukkunut turhia, toki ilmoitusluonteiset asiat on tuotu esille.

Arian tuleva koti voisi sijaita rauhallisessa ympäristössä rivi- tai omakotitalossa. Aria toivoo kodiltaan myös kivaa koirakaveria antamaan tukea arjen myötä- ja vastoinkäymisissä.  Kooltaan Aria on siro keskikokoinen, painoa on tällä hetkellä 18 kg.

25.11.2022
Aria muutti Suomeen harjoittelemaan eloa kotikoirana. Aria odottaa hakemuksia hoitopaikassaan Iitin seudulla.

Arian yhteyshenkilönä toimii Helena.

20.11.2022
Aria on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun loppupuolella. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä.

Arian tautitesit olivat tutkittujen vektorivälitteisten osalta negatiiviset. Arialta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

21.8.2022
Tapasimme Arian elokuun puolivälissä. Mikä liikkis, herkkä tyttö!

Aria on hiukan arka, mutta ei varsinaisesti arastele ihmisiä. Se tukeutuu vieraaseenkin ihmiseen jännittävässä tilanteessa. Kun lähdemme kävelylle, Aria pysyttelee visusti taluttajan vieressä, eikä uskaltaudu tutkimaan pusikoita muiden koirien tapaan. Aria tarvitsee selvästi rauhallisen asuinalueen. Kerrostalo- tai kaupunkiasuminen ei tule Arian kohdalla kysymykseen. Mukavinta olisi, jos ulkoilemaan pääsisi myös omalla, turvallisella pihalla.

Viipurin koirat - Aria 13.8.2022

25.7.2022
Upean Arian huolestunut ilme varmasti kirkastuisi oman kodin myötä.

Aria päätyi veljensä kanssa pikkupentuina tarhanpitäjä Snezhannan hoiviin liikkuvan sterilointiklinikan tuomina. Emme tiedä Arian menneisyydestä muuta kuin, että tytön emo on ollut pienemmässä kylässä vapaana elävä katukoira. Pikkupennut pääsivät eläintenhoitaja Lenan luo, ulkotarhaan asumaan. Hetken Lenan luona asuttuaan, Arian veli löysi kodin Venäjältä. Aria puolestaan muutti jokin aika sitten tarhalle odottamaan oman kodin löytymistä.

Kiltiltä vaikuttava Aria on ujo tyttö, joka tarvitsee aikaa uusiin asioihin tutustumiseen. Uteliaana se kuitenkin tähystelee häkin ulkopuolella avautuvaa maailmaa. Ujojen nuorten koirien kohdalla on pelkona, että niistä kasvaa arkoja aikuisia, joiden mahdollisuus omaan kotiin on heikko. Olisikin hienoa, että Aria löytäisi pian oman kodin, joka malttavaisesti ruokkisi tytön uteliaisuutta ja toisaalta tukisi sitä jännittävissä tilanteissa. 

Kauniin ja ujon ulkokuoren ei kuitenkaan saa antaa hämätä. Ariasta todennäköisesti kuoriutuu energinen ja vauhdikas tyttö, jolle kaikki kotikoiran taidot ovat vieraita. Tulevan kodin täytyy varautua opettamaan Arialle millaista elämä kotikoirana on ja lisäksi tarjoamaan riittävästi aktiviteetteja. Kiitoksena Aria tuo varmasti paljon iloa tulevien omistajiensa elämään.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Arian ainoastaan kotiin, jota täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. 

Viipurin koirat - Aria 7/2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.