Nadja

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 4/2022
Tautitestattu: 11/2022
Sijainti: Helsinki, Suomi

16.2.2023
Nadja on 10 kuukauden ikäinen tyttö, joka odottaa omaa kotia hoitopaikassaan Helsingissä. Nadjan toiveissa on rauhallinen aikuiskoti.

Nadja saapui Suomeen marraskuun lopulla ja on pian viettänyt kolme kuukautta hoitopaikassaan kotikoiran elämää ihmetellen ja opetellen. 

Nadja on hoidossa kerrostalossa kahden aikuisen taloudessa ainoana koirana. Nadja on aikamoinen vekkuli. Sillä on iso ja lämmin sydän niitä kohtaan joihin se kiintyy. Se on hyvin kiltti ja rauhallinen. Siinä piilee vanhan sielun kaltaista viisautta. Se on myös aika hönö, ja siitä löytyy hyvinkin kujeileva ja leikkisä puoli. Se on kova tyttö hymyilemään omalla tyylillään, ja on muutenkin todella kaunis ja suloinen koira. Nadja osaa olla kotona itsenäisesti ja rauhallisesti leväten, eikä tähän mennessä ole näkynyt merkkejä eroahdistuneisuudesta. Se on sisäsiisti, ja osaa matkustaa autossa. Nadja on päässyt säännöllisesti tapaamaan muita koiria kodin ulkopuolella ja nauttii kovasti leikeistä niiden kanssa.

Nadja pelkää vieraita ihmisiä. Se on kuitenkin edistynyt niin ulkoilussa kuin vieraidenkin tapaamisessa. Kaupunkiympäristö on silti Nadjalle liian jännittävä asuinympäristö ja sille etsitään kotia hyvin rauhalliselta seudulta, mieluiten maaseutumaisesta ympäristöstä.

Tuleva omistaja joutuu hyväksymään myös sen, ettei Nadja välttämättä koskaan tule tervehtimään vieraita oma-aloitteisesti häntä heiluen. Nadja pelkää lapsia paljon, eikä siksi sovi lapsiperheisiin myöskään siitä syystä että se on hyvin herkkä äänille ja vaatii siksi rauhallisen asuinympäristön. 

Nadja suhtautui ystävällisesti ja uteliaasti sitä kuvannutta ihmistä kohtaan ulkona. Vieras ei ottanut Nadjaan sen kummempaa kontaktia vaan vaihtoi kuulumisia hoitajan kanssa samalla varmistaen, että lihapullan palasia tipahteli kädestä tasaiseen tahtiin. Kuvattaessa Nadjan uteliaisuus ei lopahtanut vaan mustatakkisen, vieraan ihmisen ollessa kyykistyneenä tuli Nadja läiskimään takaapäin tassuillaan ja kiipesi myös tämän päälle häntä heiluen - lihapullien, ei rapsutuksien toivossa.

Nadja etsii aikuiskotia, missä riittää ymmärrystä ja taitoa Nadjan kaltaista, alkuun omiakin ihmisiä jännittävään koiraan. Nadjan kehitys on ollut nopeaa, ja kun Nadja kuoriutuu kuorestaan ja sen luottamuksen voittaa, on se mitä ihanin tyttö! Nadja tarvitsee vain aikaa kasvattaakseen itsevarmuuttaan: Siinä on todellista potentiaalia olla unelmien kotikoira.

Nadjan yhteyshenkilönä toimii Tessa.

16.12.2022
Nadjaan on vaikeaa olla rakastumatta. Tytön päässä on sydämen muotoinen kuvio, ja syystä. Nadjan perusluonne on todella kiltti ja sydän täynnä rakkautta.

Nadjan kotihoitaja kertoo:

"Nadja on sopeutunut meidän kotiin todella nopeasti. Jo heti ensimmäisenä iltana se teki meihin vaikutuksen antamalla meidän käsitellä sitä ja pestä sen turkin kauttaaltaan, vaikka olikin kyseessä jännittävä ja stressaava tilanne. Se jaksoi pelosta ja taustastaan huolimatta uskoa ja luottaa meihin. Jo seuraavana päivänä Nadja oli yhtä hymyä, ja eihän siinä voi itsekään olla hymyilemättä!

Nadjasta alkoi pian näkymään myös sen leikkisä ja vekkuli luonne. Se on aika höntti oikeastaan, ja todella kiltti. On ollut ilo seurata Nadjan nopeatahtista kehittymistä ja kotiutumista. Se osaa rauhoittua nukkumaan, eikä se ole tuhonnut mitään öisinkään ollessaan toisessa huoneessa. Se osaa ottaa ihan lungisti ja on nauttinut laiskottelusta hienossa pedissään. Se ei vahdi ihmistä eikä hätäänny, vaikka jompikumpi lähtisi kauppaan. Häntä heiluen ja leveästi hymyillen se moikkaa ja tulee ihmettelemään ihmisten touhuja.

Kiintyessään Nadja tykkää ihmisistä ja haluaa läheisyyttä ja rakkautta. Vieraita ihmisiä kohtaan se on arka ja pelokas. Luottaessaan se ei ole oikein moksiskaan mistään, hoitotoimenpiteet ovat menneet sujuvasti ja Nadjaa saa halata ja silitellä ihan vapaasti. Se myös ottaa paljon kontaktia ihmiseen tapittavilla silmillään. Tapittavista silmistä ei tosiaan valehdeltu, niihin suorastaan uppoaa! Nadja hakee ihmisestä turvaa, joten on palkitsevaa päästä sen luottamuksen piiriin.

Isoimmat vaikeudet näkyvät ulkoilussa. Kaikki on Nadjalle yhä todella pelottavaa, autot, äänet, ihmiset ja pyörät, koiratkin. Uudelta kodilta vaaditaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, jotta Nadjasta saa todellisen lenkkikaverin. Olemme pian viikon kiertäneet samaa tuttua ja turvallista sisäpihaa. Siellä Nadja tuntee olonsa turvalliseksi, ja on nyt kolmatta päivää oikein hienosti oppinut tekemään molemmat tarpeensa ulos. Kaupunkiolosuhteissa täytyy todella osata lukea Nadjan stressisignaaleja ja mennä tytön ehdoilla, tai se menee paniikkiin ja joko yrittää paeta tai ei suostu enää liikkumaan. Onneksemme se antaa kantaa mukisematta, ja kaikista tilanteista olemme selvinneet lopulta hienosti. Voi olla, että ajan kanssa ja itseluottamuksen kasvaessa Nadja tottuu kaupunkiin, mutta tässä vaiheessa paras paikka sille olisi vähän rauhallisemmalla alueella luonnon äärellä. Uskomme, että Nadja voisi viihtyä perheen ainoanakin koirana.

Nadja on todella nopea oppimaan. Nopeasti se tajusi sisäsiisteyden ja pidättämisenkin. Yksinoloa ei ole vielä harjoiteltu tuntia pidempään, mutta se on mennyt hyvin. Aluksi Nadja oli kauhuissaan rappukäytävästä, ovista ja hissistä, ja ensimmäiset päivät saimmekin kantaa sitä. Aika pian tyttö kuitenkin pääsi jyvälle ja nyt se jo kävelee käytävällä häntä heiluen ihan tottuneena kerrostalon asukkina. Nadja on selvästi halukas oppimaan ja haluaa olla ihmiselle mieleen. Jos vaan jaksaa kouluttaa, Nadjassa on paljon potentiaalia. Työtä se vaatii, mutta se on varmasti sen arvoista. Millainen unelmakoira Nadjasta voikaan oikeissa olosuhteissa vielä kuoriutua!"

Nadjalla on tällä hetkellä painoa 15 kg.

25.11.2022
Nadja pääsi Suomeen! Nadja odottaa hakemuksia hoitopaikassaan Helsingissä.

Ennen Suomeen tuloa Nadja testattiin 8 vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki testatut taudit (anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis) olivat negatiivisia. 

Lisäksi Nadjan rabiesvasta-ainetasot tutkittiin ja nähtiin, että sillä on rokotuksesta saatu suoja tautia vastaan.

12.11.2022
Nadja sterilisoitiin Viipurin Koirien tuella.

5.10.2022
Voi mitkä tapittavat silmät meitä olikaan vastassa. Nadja on yksi tarhan uusista asukkaista, jonka aika tarhalla toivottavasti jää lyhyeen.

Tilanne tarhoilla on jo jonkin aikaa ollut todella huolestuttava – tilaa ei uusille tulokkaille ole eikä ulos hylätyille pennuille meinaa löytyä turvaa. Sen joutui huomaamaan myös suloinen Nadja seitsemän sisaruksensa kanssa. Nämä löytöhetkellä noin 4–6 viikkoiset pikkuiset löydettiin kesäkuussa metsikköön kaivetusta kuopasta Viipurin Lazarevkan kaupunginosasta (suom. Liimatta). Niille yritettiin kuumeisesti etsiä turvapaikkaa siinä kuitenkaan onnistumatta. Snezhannallakaan ei ollut mahdollisuutta ottaa niitä heti hoiviinsa, joten niinpä niistä yritettiinkin parhaan mukaan pitää huolta siellä, mihin ne oli emonsa kanssa jätetty oman onnensa nojaan. Ne rokotettiin, madotettiin, niille vietiin ruokaa ja yritettiin näin pelata aikaa. Yhtenä elokuisena päivänä kaksi ei enää tullutkaan syömään. Yksi löytyi menehtyneenä tienposkesta ja toista ei enää koskaan löytynyt.

Murtuneena pentuja hoitanut paikallinen eläintensuojelija sopi Snezhannan kanssa, että pennut siirtyvät rokotussuojan saavutettuaan tarhalle turvaan. Kahta pentua onnisti ja kodit löytyivät. Nadja, Neo, Nava ja Nori sen sijaan siirtyivät tarhalle ja siellä ne nyt hännät heiluen odottavat yhteydenottoja.

Nadja sisaruksineen kuului siihen onnekkaiden joukkoon, jotka nappasimme syyskuun lopussa kanssamme kävelylle. Nadja pärjäsi hihnassa vallan mainiosti! Sen omat jalat kantoivat sitä eteenpäin ja tuoreiden hajujen nuuskuttelu oli sen mielestä ihanaa. Hihnan toisessa päässä olevat ihmisetkin saivat osansa sen huomiosta ja hellyttävästi se tuli antamaan meille pusun jos toisenkin. Yöt kuitenkin viilenevät ja resurssit tarhoilla sen kuin vähenevät. Vielä on sisaruksista turvaa ja lämpöä, vaikka makuualusta on kylmä ja kova. Tarha ei kuitenkaan ole Nadjan kaltaisen pennun paikka. Toivottavasti joku huomaisi sen ennen hyytävän kylmiä talvipakkasia.

Nadjalla ei ole kokemusta kotikoiran elämästä eikä taidoista. Ei sillä ole kokemusta oikeastaan juuri mistään muustakaan. Uuden kodin tuleekin antaa sille runsaasti aikaa sopeutua ja asettua kodiksi. Uusien taitojen harjoittelussa ei tule kiirehtiä, ja Nadjaan tulee suhtautua riittävällä ymmärryksellä ja kärsivällisyydellä. Näiden keinojen avulla sillä on kuitenkin kaikki edellytykset sopeutua elämään kotikoirana, vain se oma koti puuttuu.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Neon ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Nadja 24.9.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.