Comet

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi (nyt n. 17 kg)
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 11/2022

18.12.2022
Comet löysi kodin Tampereelta.

11.12.2022
Cometin uusi elämä alkoi reilu kolme viikkoa sitten, kun se saapui iltamyöhään hoitopaikkaansa, kävi lämpimässä suihkussa, söi vatsansa täyteen ja nukahti pehmeälle pedille.

Comet on tulostaan saakka ihastuttanut kaikkia hurmaavalla luonteellaan. Se pääsi hoitoon yhdistyksen aktiivin luokse lapsiperheeseen, ja poika on ottanut ilolla vastaan uudet ihmiset sukupuoleen, ikään ja kokoon katsomatta.

Comet on osoittautunut äärimmäisen sopuisaksi koiraksi. Hoitoperheessä asuu eri-ikäisiä koiria, niin uroksia kuin narttujakin, ja Comet viihtyy ja tulee toimeen kaikkien kanssa. Höperöityneen ja kömpelön papparaisen vierellä voi ottaa torkut ja kun leikityttää, painiseuraa saa nuoremmista kavereista. Kaksi vanhempaa ja oma arvonsa hyvin tuntevaa seuraneitiä osaavat myös tarvittaessa komentaa innokasta nuorukaista ja Comet tottelee kiltisti ilman vastaväitteitä. Comet jakaa ystävällisesti lelut muiden koirien kanssa ja luovuttaa ihmisille kuuluvat aarteet kiltisti takaisin oikeille omistajilleen.

Comet hoksasi sisäsiisteyden jo ensimmäisistä päivistä lähtien ja pissavahinkoja käy enää korkeintaan muutaman kerran viikossa.

Cometin hoitopaikka on omakotitalossa rauhallisessa taajamassa metsän reunalla. Hihnassa kulkeminen oli alkuun jännittävää ja uutta. Ulkoilun aloittamista helpotti oma, aidattu piha. Alku oli varovaista tepastelua ja kuikuilua, mutta nykyään Comet painaa menemään muiden mukana hillittömissä juoksu- ja painileikeissä. Metsäpolut ovat tulleet sille tutuiksi ja jonkin verran Comet on harjoitellut myös rauhallisilla teillä kulkemista.

Vaikka Cometilla on omat leikkihepulinsa ja riehuhetkensä, voisi sitä kuitenkin kuvailla melko rauhalliseksi pennuksi. Luonteeltaan tämä poika on myös silkkaa kultaa. Comet ei jännitä hoitoperheen ihmisiä eikä ole kertaakaan haukkunut kenellekään. Vaikka se saattaisi pienen hetken jännittää uuden ihmisen tapaamista, se ei hauku. Tutkailee hetken ja tulee muutaman minuutin kuluttua tekemään tuttavuutta. Pian se jo onkin häntä heiluen kiemurtelemassa kainaloon päin.

Comet kävi muutama päivä sitten silmälääkärissä ja lähettää samalla lämpimät kiitokset Tammiston Evidensiaan erinomaisesta palvelusta. Comet-raasu oli tarhalla melkoisen säälittävä näky kirsikkasilmineen. Sille tehtiin Viipurissa ns. cherry eye -leikkaus molempiin silmiin ja rauhaset pussitettiin takaisin paikoilleen. Suomessa Comet vietiin varmuuden vuoksi lääkäriin, kun haluttiin tarkistaa että kaikki on kuten pitääkin. Ja kaikki on kuten pitääkin. Vilkkuluomet saattavat jäädä jonkin verran esille, mutta kyse on pelkästään kosmeettisesta asiasta. Comet istui kiltisti odottamassa omaa vuoroaan lääkärissä, ei välittänyt muista koirista ja suhtautui lääkäriin ja hoitajiin samalla lailla kuin kaikkiin tapaamiinsa uusiin ihmisiin; rauhallisesti ja ystävällisesti. Ei ihme, että kehuja tuli.

Cometin hoitoperheessä asuu myös kissa, johon Comet suhtautuu ystävällisesti. Comet voisi hyvin muuttaa myös kissalliseen kotiin. Yksinolot koiraseurassa sujuvat hyvin. 

Talon ulkopuolisille äänille Comet ei hauku, mutta on yksi asia mikä saa sen reagoimaan: naapurista kantautuva koiran hauke. Siihen Comet vastaa, ja kumealla äänellä vastaakin. Tosin ne äänet alkavat olemaan jo sen verran tuttuja, ettei niihin jaksa läheskään niin usein enää reagoida.

Kehuttakoon poikaa vielä sen verran, että se on osallistunut Viipurin Koirien pikkujoulupuistoiluun, missä oli arviolta noin parikymmentä ihmistä koirineen. Ensimmäinen vartti meni ihmettelyyn, loput leikkimiseen. Hoitaja bongasi Cometin useasti jonkun vieraan ihmisen jalkojen juuresta, missä se hieroi tuttavuutta omaan rauhalliseen tyyliinsä. Lisäksi hoitoperheessä on sattunut olemaan jo kahdet lasten synttärikekkerit, joihin osallistuminen on ollut Cometille vapaaehtoista, mutta yleensä Comet on halunnut tulla ihmisten luokse eikä poika ole ollut moksiskaan.

Comet on avoin monenlaisille asumismuodoille ja perheille. Lapsiperhe on myös ok, kunhan lapset ymmärtävät antaa koiralle omaa rauhaa sen niin halutessa. Asuinseutu saisi olla suht rauhallista. Asumismuodoista käyvät lähes kaikki, mutta kerrostaloa joudutaan harkitsemaan Cometin mahdollisen rotuperimän vuoksi. Ja jos rapussa sattuu vielä asumaan muita koiria, voivat koirien väliset kiivaat keskustelut olla liiaksi häiriöksi. Koirakaverin tuki on ulkoilussa Cometille tärkeää, joten siksi sitä ei mielellään sijoiteta ainoaksi koiraksi.

Comet on ihan täydellinen poika. Se etsii omistautunutta kotia, joka ei tingi rakkaan perheenjäsenen hyvinvoinnista vaan haluaa tarjota sille onnellisen elämän <3

Viipurin koirat - Comet kotihoidossa 12/2022

18.11.2022
Ihana Comet matkusti hoitopaikkaan ja jatkaa oman kodin etsintää sieltä käsin.

15.11.2022
Comet on pakannut kassinsa ja muuttaa kotihoitopaikkaan marraskuun puolivälin jälkeen. Se valmistautui Suomeen lähtöön käymällä tautitesteissä, jotka olivat kaikkien tutkittujen vektorivälitteisten tautien osalta negatiiviset.

Cometilta testattiin myös rabiesvasta-ainetasot, jotka olivat riittävällä tasolla ja osoittivat, että sillä on rokotuksista saatu suoja tautia vastaan.

25.9.2022
Comet pääsi kanssamme haistelemaan uusia tuulia kun se otettiin elämänsä ensimmäiselle hihnakävelylle. 

Ensimmäiset askeleet tarhan ulkopuolella olivat huteria, mutta Comet lähti varsin pian jolkottamaan reipasta tahtia eteenpäin häntä heiluen. Kiristyvä hihna aiheutti välillä tenkapoota, mutta muuten Comet selvisi hienosti lyhyen kävelymatkan tarhalta läheiselle pellolle. Toisin kuin kaksi sisarustaan, Comet ei maannut maadoittuneena maassa vaan haisteli uteliaana ympäristöä. Tutkittuaan aikansa uutta ympäristöä valitsi se turvallisen paikan kahden istuvan ihmisen välistä, asettautui siihen pitkäkseen ja alkoi tarkkailemaan mitä ympärillä tapahtuu. 

Comet punnittiin tällä reissulla ja painoa pojalla oli noin 12 kiloa. Nyt, ollessaan noin viisikuinen, Cometista ei mitään jättiä kasva vaan se jää keskikokoiseksi pojaksi. Ruumiinrakenteeltaan Comet ei kuitenkaan ole mikään pitkäjalkainen siro atleetti vaan hiukan raskasrakenteisempaa ja matalampaa mallia. Cometin kirsikkasilmät on operoitu vastikään tarhan klinikalla.

Comet vaikuttaa oikein symppikseltä pojalta, joka iloitsee suuresti ihmisistä. Talvi tekee pian tuloaan eikä Cometilla ole paikkaa tiedossa. Ei hoitopaikkaa eikä kotia. Kuka haluaisi Cometin omakseen?

Viipurin koirat - Comet 24.9.2022

31.8.2022
Voi, miten Comet voisi erottua joukosta ja löytää oman kodin? Comet ei voi muuta kuin toivoa parasta, tarhalle se ei halua jäädä.

Kesäkuun alussa Snezhannan puhelimeen kilahti video, jota katsoessa rintaa alkoi puristaa. Liikkuva sterilointiklinikka oli löytänyt Pesochnoen kylästä emokoiran pentuineen. Arviolta kuukauden ikäisiä pentuja taapersi ulkona epämääräisen rojun keskellä siellä täällä. Rokottamattomia pienokaisia ei voinut viedä suoraan tarhalle eikä Snezhannalla ollut heti tiedossa mitään hoitopaikkaa yhdelletoista pennulle. Pentuja ei kuitenkaan pystytty jättämään oman onnensa nojaan vaan emokoiran steriloinnin jälkeen liikkuva sterilointiklinikka keräsi piipittävät koiravauvat mukaansa. Kaikeksi onneksi tarhan eläintenhoitajan luona asuneet vanhemmat pennut olivat valmiita siirtymään riittävän rokotussuojan turvin tarhalle, ja eläintenhoitaja-Lena otti vastaan uudet avun tarpeessa olleet tulokkaat.

Pennut saivat asumuksekseen ulkoaitauksen Lenan pihalla, maatilamaisessa ympäristössä erilaisten kotieläinten keskuudessa vuohista ankkoihin. Pennut asuivat Lenan luona hieman yli kaksi kuukautta, ja kun niillä oli riittävä rokotussuoja, siirtyivät ne hetki sitten Snezhannan tarhalle jolloin tapasimme ne ensimmäisen kerran.

Pentueen urokset ovat nimeltään ApolloAtlas, Altair, Castor, Cosmo, Comet, Solar ja Saros. Narttuja ovat Aries, Cielo ja Celeste.

Löytöhetkellä pennut vaikuttivat reippailta ja olivat sitä myös Lenan luona, mutta muutto tutusta ja rauhanomaisesta ympäristöstä suurelle, meluisalle ja pelottavallekin koiratarhalle on ymmärrettävästi ollut melkoinen shokki. Tavatessamme pennut olivat meistä hyvin innoissaan alkuun, mutta huomattuaan joutuvansa pyydystetyiksi yksi kerrallaan kuvausta varten joutuivat ne pienoisen jännityksen valtaan ja kaikille tuli kova kiire koppiin piiloon.

Järin suuria luonne-eroja ei ollut ainakaan näin ensimmäisen tapaamisen perusteella havaittavissa. Kaikki pennut olivat kiinnostuneita ja ilahtuneita ihmisistä, mutta käsittelyyn sen verran tottumattomia että muuttuivat liikkumattomiksi patsaiksi sylissä.

Comet pomppii muiden sisarustensa tavoin niin että lautalattia tömisee ihmisten astuessa sisään. Samanvärisiä sisaruksia on yhteensä viisi, mutta Cometin tunnistaa, valitettavasti, kirsikkasilmän eli cherry eyen vuoksi. Tulehtunut kyynelrauhanen on tarkoitus operoida pian Viipurissa. Comet kuuluu porukan reippaimpiin pentuihin. Muiden tavoin sekin jännittää ihmisen kosketusta, mutta pörrää kiinnostuneena koko ajan vierellä.

Osa pennuista on aikamoisia möhkäleitä jo nyt ja niistä kasvanee aikuisina kohtalaisen kookkaita. Tosin, ei välttämättä kaikista. Pentujen emon on kerrottu näyttäneen tyypilliseltä sekarotuiselta “perusviipurilaiselta”, korkeudeltaan noin 55-60 cm. Saman pentueen pennuilla voi olla myös eri isät ja vaikkei olisikaan, vanhempien ominaisuudet eivät periydy aina tasan. Ei voida poissulkea, etteikö isokokoisten ja raskasrakenteisten pentujen perimästä löytyisi esimerkiksi laumanvartijoiden geenejä.

Pennuille etsitään sitoutuneita ja ymmärtäväisiä koteja, mistä löytyy aiempaa koirakokemusta. Tulevan omistajan on tärkeää ymmärtää, ettei pennuilla ole kokemusta kotikoirana olosta ja ne tulevat tarvitsemaan paljon aikaa ja kärsivällisyyttä uusien, jännittävien asioiden äärellä. Niiden varhaisista elämänvaiheista emme tiedä, mutta suurimman osan elämästään ne ovat eläneet ulkoaitauksissa rauhallisissa ympäristöissä luonnon läheisyydessä. Ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että ne tulevat tarvitsemaan koirakaverin uudessa kodissaan. 

Pennut kasvavat vauhdilla. Ne kaikki yrittävät ahtautua yhteen koppiin toistensa päälle nukkumaan. Kasan alta kuuluu murinaa ja mörinää, kun jotkut joutuvat muiden tallaamiksi. Pian osa joutuu väkisinkin nukkumaan kopin ulkopuolella kylmenevissä öissä suojanaan vain lyhyt karva. Pennut kasvavat, tila käy koko ajan ahtaammaksi ja vähäiset resurssit tulevat aiheuttamaan riitoja. Olot muuttuvat koko ajan kurjemmiksi. Venäjältä kodin saaminen ei tiedä hyvää tulevaisuutta. Vaikka koiria ei anneta ketjukoiriksi, isoa pentua haluavan on helppo vakuutta muuta ja saada pentu mukaansa, jolloin se hyvin äkkiä löytyy kasvettuaan ketjun päästä loppuelämäänsä siinä viettäen.

Luovutamme pennut ainoastaan kotiin, jossa on aiempaa koirakokemusta ja joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Viipurin koirat - Comet 26.8.2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.