Lisa

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 6/2021
Tautitestattu: 11/2021

3.1.2021
Lisa sai kodin Helsingistä.

19.12.2021
Lisasta on tullut runsaasti hakemuksia eikä enempää oteta enää vastaan.

6.12.2021
Lisa on ehtinyt harjoitella kotikoiran arkea reilun viikon Turussa. Tässä ajassa tyttö on rohkaistunut paljon ja vaikuttaa iloiselta ja reippaalta pennulta ja intoutuu monesti leikkimään kotihoitajan kanssa.

Lisan käsittely sujuu hienosti ja esimerkiksi valjaiden pukeminen käy ongelmitta. Lisan lempipaikka hoitopaikassa on sohva, jolle se mielellään kömpii nukkumaan tai viereen silitettäväksi. Lisa kävelee jo reippaasti lenkillä, vaikka lenkin alussa se saattaakin kulkea aluksi hieman hitaammin ja pysähdellä ihmettelemään – käpälään saadaan kuitenkin nopeutta esimerkiksi namien avustuksella. Välillä lenkillä saatetaan hetkeksi pysähtyä ihmettelemään esimerkiksi ohikulkevia lastenrattaita, mutta Lisa ei suhtaudu muihin ulkoilijoihin tai ohiajaviin autoihin pelokkaasti. Muut vastaan tulevat koirat Lisa ohittaa hienosti ulkoiluttajan rinnalla. Selvästi eniten Lisa nauttii metsälenkeistä, joilla se viipottaa taluttajan edellä, mutta tyttö kävelee myös esimerkiksi autotien vieressä ja asuinalueiden läpi, vaikka toisinaan tarvitseekin vielä hieman rohkaistusta namin muodossa. Vahinkoja sattuu edelleen sisälle, mutta suurin osa tarpeista tehdään ulos.

Lisa on ehtinyt hoitojaksonsa aikana kulkea kertaalleen autossa (takapenkillä turvavöissä) eikä autoilu vaikuta stressaavan sitä. Hoitopaikassa on käynyt myös vieraita, joita Lisa on tyytynyt tarkkailemaan turvallisen välimatkan päästä esimerkiksi oman häkin turvasta, mutta namien avustuksella Lisa on rohkaistunut myös tekemään lähempää tuttavuutta ja jopa kömpimään viereen sohvalle rapsutettavaksi. Miehiä Lisa ei aristele.

Lisa on harjoitellut yksin jäämistä muutamaan otteeseen lyhyitä aikoja ja yksinolo on sujunut ongelmitta. Hoitopaikassa ei ole muita koiria.

Lisan hoitopaikka on kerrostalossa rauhallisella alueella kaupungin liepeillä. Toistaiseksi Lisa ei ole kerrostalon äänistä välittänyt, naapurista kantautuva koiran haukunta on saanut tytön korkeintaan kallistamaan päätään. Vaikka Lisa vaikuttaa sopivan kerrostaloon, sille ihanteellinen asuinpaikka olisi kuitenkin sivussa kaupungin vilskeestä, joko taajamassa tai kaupungin liepeillä, puiston tai metsäisten lenkkipolkujen läheisyydessä. Lisa kaipaa vielä vähän rohkaisua joissain asioissa, mutta ymmärtäväisessä kodissa siitä kasvaa varmasti oikein mainio kotikoira. Lisasta saisi itselleen varmasti hyvän kaverin esimerkiksi nose work -hommiin.

26.11.2021
Suloinen Lisa pääsi Suomeen ja odottaa hakemuksia hoitopaikassaan Turussa.

22.11.2021
Lisan rabiesvasta-ainetaso testattiin oman kodin toivossa ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

Lisa tutkittiin myös kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla negatiivisiksi anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi ja hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis).

28.10.2021
Pieni ja ihmisrakas Lisa syntyi kodittoman emon pennuksi ja löydettiin ulkoa. Omaa kotia Lisalla ei vielä koskaan ole ollut - voisitko sinä tarjota sille sellaisen?

Lisa ja kolme muuta pentua päätyivät syyskuun alussa liikkuvan sterilointiklinikan tuomina Snezhannan tarhalle. Ei ole selvää, ovatko kaikki kyydissä olleet pennut sisaruksia, mutta turvaa niistä ainakin on ollut toisilleen kun uusi elämä tarhalla on alkanut. Toivottavasti elo tarhalla ei kuitenkaan kestä kauaa vaan pikkuisille olisi tiedossa vielä ikiomat kodit Suomen puolella.

Lisan päivät kuluvat muiden kohtalotovereiden kanssa leikkien, syöden ja nukkuen. Snezhannan mukaan Lisa pitää kovasti ihmisistä ja on reipas. Tarhalla käy vapaaehtoisia ulkoiluttamassa koiria ja viettämässä niiden kanssa aikaa. Lisan ja monien muiden ihmisrakkaiden pentujen mielestä vierailupäivät ovat viikon kohokohtia, kun palavasti kaivattua läheisyyttä ja huomiota on kerrankin tarjolla - edes hetken aikaa. Kotikoiran elämästä Lisa ei tiedä mitään, mutta on enemmän kuin utelias ottamaan siitä selvää. Kasa omia leluja, hyvää ruokaa ja yöt oman mamman kainalossa, voiko enempää edes toivoa. Toki sopeuttamisprosessiin kuuluu uusien asioiden opettelua, sillä eihän Lisa tiedä sisäsiisteydestä, yksin olemisesta tai hihnassa kulkemisesta mitään. Niitä taitoja on oltava valmis Lisan kanssa harjoittelemaan. Lisasta kasvaa aikuisena keskikokoinen kaunotar.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.