Umka

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm, 23 kg)
Syntymäaika: 9/2020
Tautitestattu: 6/2022

24.7.2022
Umka sai kodin Valkeakoskelta.

11.7.2022
Kuukausi sitten kotihoitoon tulleesta ylistressaantuneesta, pelosta lamaantuneesta ja kyyristelevästä koirasta ei ole enää jälkeäkään.

Nykyään Umka juoksee ensimmäisenä ovelle, kun valjaat otetaan esiin, herättää kotihoitajan häntä vispaten nuolemalla korvat ja naaman sekä kipittää lenkillä häntä heiluen joukon edessä. Umka on selvästi päättänyt ottaa kaiken menetetyn ajan takaisin. Ja voi kuinka onnelliselta tämä hellyttävä hymynaama vaikuttaakaan.

Umka on reipastunut hämmästyttävän paljon. Monet alkuun pelottaneet asiat ovat muuttuneet rutiineiksi - rappuset se juoksee alas häntä heiluen tietäen, että muutaman askelman päässä odottaa hajuja täynnä oleva maailma, kävely luonnistuu hihnassa myös vilkkaimpina aikoina ja tietyömaatkin ohitetaan nykyään muitta mutkitta. Uimassa on muutamaan kertaan käyty, eikä sitä riemua voi katsoa hymyilemättä. Koirakavereitakin Umka on jo saanut ja hoitoperheen oman koiran kanssa on löydetty yhteinen sävel.

Vaikka Umka on reipastunut hirmuisesti, on sen sisällä kuitenkin kovia kokenut hieman säikky poika. Esimerkiksi lapsia se jännittää kovasti ja toisinaan etenkin tummiin pukeutuneet miehet yhä laittavat pojalta korvat kyyryyn ja heitä täytyy tarkkailla välimatkan päästä. Säikähtäessään Umka hakeutuu kotihoitajan luokse turvaan ja tarvittaessa hieman vilauttaa purukalustoaan varmistaakseen, että sille osataan antaa tilaa. Hampaiden esittely on kuitenkin tapahtunut vain tilanteissa, joissa Umka on unesta herätessään säikähtänyt eikä ole ehtinyt reagoimaan muulla tavalla.

Lelujen päälle Umka ei vielä ymmärrä, mutta välillä kotihoitajan paidan helma päätyy suuhun Umkan innostuessa. Puistossa kavereiden kanssa kirmailu on myös sen mielestä ihanaa. Hoitotoimenpiteet sujuvat yhä hienosti ja autosta on tullut mukava paikka, pääseehän sillä luontopoluille ja koirametsään. Hihnassa Umka kävelee todella nätisti, se on täysin sisäsiisti ja rauhoittuu sisällä helposti. Rapsutuksia se rakastaa enemmän kuin mitään muuta ja yötkin nukkuu useasti kotihoitajien välissä.

Kuukauden aikana tämä herttainen poika on sulattanut sydämen jos toisenkin, mutta omaa kotia ei vielä ole löytynyt. Koska Umka vielä selvästi pelkää lapsia ja säikkyy helposti, ei se sovellu lapsiperheeseen. Asuinmuodoltaan se ei ole kovinkaan nirso, mutta koirakaveria se toivoo kovasti. Toiveikkaana se odottaa uuden kodin löytymistä Tampereella.

21.6.2022
Umkaa ei todella voi kehua kylliksi. Se on uskomattoman killti, hellyttävä ja ihmisiä suuresti rakastava nuori poika.

Aikaa kotihoidossa on vierähtänyt vasta reilun viikon verran, mutta poika on reipastunut ihan silmissä. Kotihoitoon saapuessaan Umka lamaantui helposti kaikesta uudesta ja jännittävästä, mutta ihmekös tuo, kun koko elämä mullistui täysin yhdessä yössä. Nyt Umka ottaa aina vain useammin itse kontaktia hoitoperheen omaan suurehkoon koiraan, joka alkuun pelotti kovasti. Ulkoilukin sujuu jo huomattavasti rennommin ja lähes kaikki tarpeet ovatkin tulleet ulos yhtä parvekkeelle sattunutta pissaa lukuunottamatta.

Perheen kaksi aikuista sen sijaan ovat olleet Umkan mieleen ihan ensimmäisestä päivästä saakka. Hellyydenkipeä poika viihtyy yhä turvapaikassaan sohvalla, mieluiten pää jommankumman ihmisen sylissä. Stressitasot kuitenkin ovat lähteneet selvästi laskuun ja samalla riippuvuus ihmisten seurasta on vähentynyt. Rapsutuksia ja läheisyyttä tämä poika kuitenkin rakastaa koko sydämensä kyllyydestä - vaatimattomasti Umka siirtyy sohvalla lähemmäs, laittaa pään olkapäälle, tuhahtaa tyytyväisenä ja sulkee silmät.

Umka on kotihoidossa kerrostalossa kahden ihmisen ja yhden vanhemman uroskoiran taloudessa. Umka ei ole piitannut rappukäytävästä kantautuvista äänistä laisinkaan eikä ole käyttänyt ääntään ollenkaan. Hoitotoimenpiteet sujuvat todella hienosti; Umka nauttii harjaamisesta, antaa leikata kynnet ja korvatkin on jo puhdistettu. Hihnassakin Umka kulkee nätisti, mutta vielä hyvin lähellä kävelyttäjän jalkoja.

Umkan kotihoitopaikka sijaitsee kerrostalossa alueella, jossa tienylityksen jälkeen on mahdollisuus päästä metsään ja järvenrantaan kävelylle. Vilkkaampina aikoina Umkaa yhä jännittää kovasti ja useimmiten ohittavien ihmisten aikana istutaan tienreunassa ja haetaan turvaa tutuista hoitajista. Rappukäytäväkin vielä hieman jännittää, mutta koirakaverin perässä sujahtaa Umka hissiin. Rappusiin se sen sijaan ei halua.

Vaikka Umka onkin reipastunut jo huimasti, ei se kuitenkaan varovaisena poikana sovellu keskustan hulinaan. Kerrostalo rauhallisella alueella voisi kuitenkin mahdollisesti tälle hiljaiselle pojalle sopia. Koirakaverista Umka ottaa sen verran tukea uusissa tilanteissa, että vielä tässä vaiheessa uuden kodin suhteen toiveissa olisi rauhallinen ja lempeä koiraystävä, jonka jalanjäljissä totutella uuteen elämään Suomessa. 

Joku onnekas saa Umkasta vielä mahtavan, lojaalin ja omaa ihmistään ylikaiken rakastavan ystävän. Niin hieno poika Umka on.

Viipurin koirat - Umka kotihoidossa 6/2022

11.6.2022
Nallekarhumainen Umka pääsi Suomeen jatkamaan oman kodin etsintää.

Umka tutkittiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) sekä leishmanioosi, jotka olivat negatiivisia. Hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis) ja ihomato (Dirofilaria repens) olivat Umkalla positiivisia.

Viipurin Koirat tutkitutti myös Umkan rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

11.5.2022
Margarita ei voi kylliksi kehua Umkaa: se on kiltti ja vaatimaton ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Umka ei ole haastanut riitaa toisten urostenkaan kanssa. 

Umka on aavistuksen ujo ja tarvitsee hetken ennen kuin alkaa luottaa uusiin ihmisiin. Kun luottamus on voitettu, ei Umka saa kyllikseen rapsutuksista ja huomiosta. Se käy maahan, painautuu lähelle ja nauttii silmät kiinni. Umka kuuluu tarhalla käyvien nuorten suosikkikoiriin ja nämä ovat ulkoiluttaneet sitä sekä hihnassa että vapaana.

Umka ei Margaritan mukaan hauku lainkaan. Mikään ei kuitenkaan ole kiveen kirjoitettua ja Umkassa saattaa nousta uusia piirteitä esiin sitten, kun se saa oman kodin ja oman ihmisen. 

Raskas talvi on voitettu ja vaikka paksuturkkinen Umka ei ehkä ole kärsinyt ihan niin paljon kuin moni muu, olisi sen ehdottomasti aika päästä pois tarhalta.

Umka on menossa pian tehosterokotuksille. 

2.5.2022
Umkalle lisättiin uusi video sivuille:

Viipurin koirat - Umka 23.4.2022

4.1.2022
Umka on muuttanut takaisin Kamennogorskin tarhalle, missä käy enemmän vapaaehtoisia ja missä sillä on paremmat mahdollisuudet harjoitella esimerkiksi hihnakävelyä.

Toivotaan, että tämä muutos mahdollistaa Umkalle myös ennen pitkää oman kodin.

15.11.2021
Umka sai sivuilleen videon:

Viipurin koirat - Umka 29.10.2021

28.10.2021
Vuoden ikäinen Umka on hellyttävä, nallemainen poika, joka rakastaa maharapsutuksia!

Umkan menneisyydestä ei ole paljoakaan tietoa. Se on yksi lukemattomista maailmaan ei-toivottuina syntyneistä pennuista, joille ei ole ollut tarjolla muuta paikkaa kuin koiratarhan alkeelliset olosuhteet, missä ihmiskontakteja ja yksilöllistä huolenpitoa on tarjolla hyvin rajallisesti. Umkan päivät ovat täyttyneet leikeistä pentutoverien kanssa tarhan ahtaissa tiloissa ja yksitoikkoisesta odotuksesta.

Umka asui pentuna pienellä Kamennogorskin tarhalla. Siellä se tottui tarhalla vieraileviin ihmisiin, myös lapsiin. Kun toiset koirat purivat Umkalle ison haavan ja tarvittiin eristystilaa, Elena riensi hätiin ja poika muutti Elenan luo.

Elenan mukaan Umka on hyväluonteinen ja kaikin puolin ihana: hyvin kiltti ja tottelevainen, ei lainkaan dominoiva. Se lähestyy ihmistä rauhallisesti, laittaa pään vähän kallelleen ja heiluttaa hiukan häntää: mitä nyt tehtäisiin? Umka rakastaa erityisesti rapsutuksia ja kellahtaa mielellään selälleen maharapsutusten toivossa.

Koska Umkan maailma on tähän saakka koostunut lähinnä koiratarhasta, on muutto Suomeen sille varmasti jännittävä kokemus, joka tuo paljon uutta tullessaan. Voihan olla, että Umka solahtaa kotikoiran arkeen mutkattomasti, mutta parasta on varautua siihen, että monenlaiset uudet asiat ja taidot vaativat rauhallista totuttelua, kärsivällisyyttä ja aikaa. Mutta mikäs kiire Umkalla niiden kanssa onkaan, kun on koko elämä edessä ja vihdoinkin ikioma rapsuttaja vierellä!

Umka on kastroitu ja matkustaa Suomeen sekä tauti- että rabiesvasta-ainetestattuna.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.