Moana

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 5/2022
Tautitestattu: 10/2022

8.11.2022
Moana sai kodin Espoosta.

2.11.2022
Moanalla on kotiehdokas eikä siitä oteta hakemuksia vastaan.

8.10.2022
Ihana Moana pääsi Suomeen opettelemaan kotikoiran elämää. Moana odottaa kotiehdokkaita Turussa.

28.8.2022
Vaikka ihmisen sylissä jännittää, muuttuu Moana maahan päästessään iloiseksi tirriäiseksi. 

Moana on hiukan tottumaton käsittelyyn ja vieraan ihmisen syli jännittää. Maassa siitä kuoriutuu kuitenkin utelias ja vilkas natiainen, joka haluaa sekin osansa ihmisten huomiosta ja silityksistä.

Viipurin koirat - Moana 26.8.2022

11.8.2022
Valkosukkainen Moana on yksi tarhan uusimmista asukeista, joka sekin kaipaa jo kovasti omaan kotiin.

Moana ja neljä sen sisarusta – Mana, Maui, Reo ja Rua – haettiin turvaan Kravtsovon eli Hovinmaan maaseututaajamasta. Pentujen tarina on surullisen yleinen: ne syntyivät ei-toivottuina vahinkopentuina kotikoiralle, jonka omistajalla ei ollut halua eikä aikomusta pitää niistä huolta. Pentujen emo oli Snezhannalle valitettavan tuttu, sillä kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun häntä pyydettiin omistajien toimesta noutamaan vastasyntyneet pienokaiset tarhalle. Sterilisaatioon suhtaudutaan vielä pakoittain kielteisesti ja emon omistajat olivat itsepintaisesti kieltäytyneet sterilisoimasta koiraansa, joka oli nyt vain kolmevuotiaana saanut jo kahdet pennut.

Tarhojen tilanne Venäjällä on maailmantilanteen takia hankala. Pulaa on niin lääkkeistä, ruuasta kuin tilastakin. Snezhannalle ajatus siitä, että kyseiset omistajat pyytäisivät häntä puolen vuoden välein hoitamaan uutta pentukatrasta, oli kertakaikkisen kestämätön. Hän piti sinnikkäästi puolensa, vaikka pennut uhattiin jopa tappaa, ja vaati, että pentujen emo tulisi sterilisoida ja vain siinä tapauksessa hän suostuisi ottamaan pennut hoiviinsa. Emo sterilisoitiin ja pennut lähtivät kertaalleen rokotettuina kohti tarhaa odottamaan uusia koteja. Ne kaikki saivat uuden mahdollisuuden eikä niiden emon tarvitse enää koskaan synnyttää ei-toivottuja pentuja.

Moana on hellyttävä nuori, vain noin kolmen kuukauden ikäinen tyttö, joka hieman jännittyneenä mutta kuitenkin uteliaana kurkistaa kohti kameraa. Se on suloinen kuin mikä, mutta mustana koirana sen on valitettavan vaikeaa erottautua satojen koirien joukosta.

Tarhalla ei pienelle pennulle meinaa riittää tekemistä, mutta onneksi sisaruksista saa temmellyksiin seuraa ja hihnakävelynkin alkeet se on päässyt jo aloittamaan. Moana elättelee toivoa, että tarha vaihtuisi pian kodiksi – mieluiten ennen kuin kaikki pentuhampaat ovat tippuneet suusta. Se ilahtuu ihmistä ja on saanut viettää osan pienestä elämästään muualla kuin tarhaympäristössä erilaisiin ääniin ja muihin ärsykkeisiin tottuen, mutta omaan kotiin muuttaminen on kuitenkin varmasti uutta ja ihmeellistä ja Moanalta voi vierähtää tovi jos toinenkin kotikoiran salojen oppimisessa. Uudelta kodilta se toivoo ennen kaikkea ymmärrystä, kärsivällisyyttä sekä huumorintajua.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Viipurin koirat - Moana, Maui, Mana, Rua & Reo 8/2022

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.