Dusya

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50-55 cm, 18 kg)
Syntymäaika: 5/2020
Tautitestattu: 12/2021

3.6.2022
Dusya sai kodin Lohjan seudulta.

16.5.2022
Dusyalla on kotiehdokas, eikä siitä oteta enää vastaan hakemuksia.

10.4.2022
Sympaattiselle Dusyalle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Dusya kotihoidossa 03/2022

30.1.2022
Dusya on reipastunut ja rentoutunut kovasti. Sisällä tyttö ottaa rennosti, tykkää rapsutuksista ja sohvalla köllöttelystä.

Dusya jää nätisti kotiin koirakavereiden kanssa, kun hoitotäti lähtee asioille. Ulos lähdetään mielellään eikä valjaiden laitto enää pelota. Dusya ulkoilee hienosti hihnassa, myös ilman koirakavereita. Oravat ja muut pikkuotukset saavat sen innostumaan. Dusya uskaltaa hakea nameja jo vierailta ihmisiltä, myös miehiltä, kunhan saa tulla tutustumaan omaan tahtiinsa. Kynsien leikkuu sujuu, vaikka kovasti jännittää.

4.1.2022
Katso suloisen Dusyan tuoreimmat kotihoitokuulumiset uudelta videolta:

Viipurin koirat - Dusya kotihoidossa 3.1.2022

28.12.2021
Varovainen mutta utelias Dusya on hoitopaikassa osoittautunut rauhalliseksi ja hiljaiseksi tytöksi. Dusyan toiveissa on koirakaverillinen koti rauhalliselta alueelta, jossa tytön kotiutumiseen voidaan antaa aikaa.

Kosketusta Dusya vielä jännittää, mutta tulee jo itsekin hoitotädin rapsuteltavaksi ja nauttii siitä. Se kuitenkin säikähtää herkästi äkillisiä liikkeitä ja vetäytyy kauemmas. Aamulla tyttö tervehtii iloisesti ja on valmis lähtemään ulos. Valjaiden pukemista täytyy vielä vähän kierrellä ja kaarrella, mutta lopulta Dusya tulee luokse ja antaa pukea valjaat kiltisti.

Ensimmäisen viikon ajan ulkoilu tapahtui lähinnä hoitopaikan pihassa, mutta sittemmin lenkkeilykin on alkanut sujua. Nyt neiti lenkkeilee häntä heiluen minne vain, nuuskuttelee hajuja ja juoksemaankin tekisi mieli. Välillä hihna menee solmuun ja iskee pieni paniikki, mutta pääasiassa Dusya kulkee varsin nätisti tien laitaa. Kaikki liikenne ulkona saa tytön kuitenkin pysähtymään ja seuraamaan tilannetta, kunnes kulkija on mennyt ohi: niin autot, jalankulkijat kuin pyöräilijätkin. Dusya on hoidossa rauhallisella omakotialueella, jossa liikennettä on varsin vähän. Vieraat koirat kiinnostavat Dusyaa, mutta haukkuvat koirat pelottavat. Silloin tytölle tulee kiire ja häntä menee koipien väliin.

Dusya on ollut alusta asti sisäsiisti, ainostaan jokunen hätäkakka on tullut sisälle yksin ollessa. Yksin jääminen on aiheuttanut pientä hätääntymistä, mutta koirakaverin seura tuntuu rauhoittavan Dusyaa jonkin verran. Mikään syötävä ei ole turvassa Dusyan ulottuvilla ja tavaratkin saattavat vaihtaa paikkaa, kun silmä välttää. Leluista Dusya ei toistaiseksi ole ollut kiinnostunut.

Dusya on tullut hyvin toimeen hoitokodin kahden koiran kanssa. Resurssien vartiointia ei ole ilmennyt. Ruoka-aikaan tyttö odottaa annostaan rauhallisesti ja hiljaa, ja on muutenkin nuoreksi koiraksi varsin rauhallinen. Vieraisiin ihmisiin Dusya suhtautuu rauhallisesti, mutta ei uskaltaudu silitettäväksi. Hoitopaikassa käyneitä vieraita Dusya kävi haistamassa, mutta ei kaivannut sen enempää tutustumista.

Dusya etsii kotia, jossa se voisi rauhassa sopeutua uusiin asioihin ja näyttää, millainen kultainen tyttö ujon kuoren alle kätkeytyykään.

17.12.2021
Ujoa Dusyaa onnisti vihdoin ja se pääsi Suomeen jatkamaan kodinetsintää.

Dusya tutkittiin ennen Suomeen tuloa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla negatiivisiksi anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi ja hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis). 

Viipurin Koirat testasi Dusyan rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

26.4.2021
Dusya on edelleen vähän ujo, mutta kovin utelias ja ystävällinen ihmisten suhteen. Löytäisipä partakaunotar oman kodin tai hoitopaikan. Kurkkaa video Dusyasta!

Viipurin koirat - Kurt, Kamilla, Dusya & Casper 25.4.2021

15.1.2021
Kaunis, mutta ujo Dusya etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä. Ujouden vuoksi kodissa tulisi olla koirakaveri odottamassa.

Parrakas Dusya saapui Snezhannan tarhalle keväällä sisarustensa kanssa. Pennut oli löydetty kadulta ja tuojat sanoivat niitä sisaruksiksi. Sivuillamme kotia etsivä Casper oli samassa porukassa, joten Casper ja Dusya saattavat olla sisaruksia. 

Snezhanna kuvailee Dusyaa varovaiseksi tytöksi. Se tulee ujosti katselemaan ihmisiä, mutta on kuitenkin arka ihmisten seurassa. Mutta tämä ei ole mikään ihme, eihän se ole elämässään juuri muuta ehtinyt nähdä kuin meluisan tarhan ja sen hyväntahtoiset, mutta kiireiset työntekijät.

Dusya etsii omistajaa, joka haluaa rakentaa luottamuksen tämän kauniin tytön kanssa askel kerrallaan. Aluksi se voi tarkoittaa sitä, että Dusya ihmettelee uutta kotia ja sen ihmisiä piilopaikassaan, kunnes rohkeus riittää sisätiloihin tutustumiseen. Ulkoileminen tulee takuulla olemaan hyvin jännittävää ehkä pitkäänkin, mutta kun senkin on valmis tekemään Dusyalle tutuksi sen omaan tahtiin edeten, oppii Dusya varmasti nauttimaan siitäkin. Tärkeää on kuitenkin, että uudessa kodissa on oma piha, jossa ulkoilua ja hihnassa kävelemistä voi harjoitella pienissä erissä turvallisesti.

Tarhalla kasvaneelle, ujolle koiralle on toisen koiran tuki ja malli aina korvaamaton apu kotiutumisessa. Tämän vuoksi Dusya etsii kotia, jossa olisi koirakaveri jo odottamassa. 

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.