Aikku

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 19 kg)
Syntymäaika: 8/2019
Tautitestattu: 8/2021

4.4.2022
Aikku eli Koala sai kodin Tampereelta.

10.3.2022
2-vuotiaan Aikun, nykyiseltä nimeltään Koalan, yhteiselo perheen narttukoirien kanssa ei onnistu ja Koala palautuu etsimään uutta kotia.

Koala on leikkisä tyttö ja tykkää juoksennella itsekseen aidatulla kotipihalla, jota se myös vähän haukkuen vartioi. Koala on asunut rauhallisessa maaseutumaisessa taajamassa puoli vuotta. Koala pitää ulkoilusta ja lenkit sujuvat hyvin. Vieraisiin koiriin Koala tutustuu hihnassa nätisti eikä lähde mihinkään rähinöihin mukaan. Vieraat ihmiset ja lapset kadulla jännittävät, ja Koala saattaa hetkeksi pysähtyä paikoilleen katsomaan mikä tilanne on, mutta jos omistaja on rauhallisena vieressä eikä reagoi tilanteeseen, se pääsee jännityksestä yli ja jatkaa matkaansa. Lähemmin Koala ei ole lapsiin tutustunut. Miehiä Koala jännittää enemmän kuin naisia.

Koala on energinen, mutta kotioloissa rauhoittuu hyvin lepäämään eikä ole tehnyt mitään tuhoja. Lempipaikka nukkua on sängyssä ihmisen vieressä. Myös tyynyistä ja ihmisen vaatteista koottu pehmeä peti on Koalan mieleen. Se kuljettaa jotakin ihmisen vaatetta aina mukanaan nukkumapaikkoihinsa. Koala on suuri masurapsutusten ystävä, ja pusuja antaa silloin tällöin. Vinkuvat pehmolelut ovat hyvin mieleisiä, joskaan ne eivät kestä kauan Koalan käsittelyssä.

Koalalla on hyvä ruokahalu ja namit sekä puruluut ovat myös mieleisiä. Koala taitaa myös ruoan varastamisen pöydältä, jos ihmisen silmä välttää.

Vaikka Koala rakastaakin olla ihmisen vieressä, syliin se ei tule. Ulkona hihnassa se kyllä antaa nostaa syliin esim. autoon saamiseksi. Auto on kuitenkin edelleen pelottava asia. Uusi vuosi meni hienosti, siitä Koala ei ollut moksiskaan.

Koala on suurimmaksi osaksi sisäsiisti, mutta joskus öisin tulee pissat sisälle sekä välillä jännittävissä tilanteissa, kuten imuroidessa, tai kun sähkömies tulee korjaamaan kotia.

Yksin olemiseen Koala on tottunut, ja se tykkää esimerkiksi katsella ulos ikkunasta. Myös ihmisen tuoksuisten vaatteiden jättäminen sen petiin auttaa rauhoittumisessa. Kissojen kanssa Koala ei sovi yhteen, ja nykyisen kodin narttukoirien kanssa on myös ollut hankalaa. Koala on hyvin tarkka resursseista ja puolustaa esim. sänkyä ja leluja toisilta koirilta. Koala on rokotettu tämän vuoden tammikuussa, ja hampaat on juuri hoidettu kuntoon.

Koala etsii uutta kotia taajamasta tai maalta rivi-, pari- tai ok-talosta. Koala luovutetaan vain aikuisperheeseen. Koalan uuden kodin tulee olla kissaton ja resurssiriitojen välttämiseksi Koala sopisi parhaiten kodin ainoaksi koiraksi. 

25.8.2021
Aikku sai kodin Porin seudulta.

1.11.2020
Aikku kaipaa kotia rauhallisesta ympäristöstä. Koirakaverikin olisi oltava jo kodissa odottamassa, että ujo Aikku saa siitä tarvitsemaansa tukea.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Koska emme itse pääse nyt tapaamaan pentuja tarhoilla, suhtaudumme jokaiseen pentuun tai nuoreen koiraan siten, että se tulee olemaan kotioloissa vähintään aluksi arka. Siksi luovutamme suoraan tarhoilta tulevat pennut ja nuoret koirat ainoastaan koteihin, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. Jos kriteerit eivät täyty kohdallasi, tutustu Suomessa sijaiskodeissa oleviin koiriimme.

7.2.2020
Aikku on edelleen sisaruksista ujoimpia. Edessä on silti pyörähtäminen ulkona hihnassa. Kovin montaa askelta tyttö ei uskalla ottaa vaan keskittyy enemmän huolestuneena tarkkailemaan ympäristöä.

Voi Aikkua. Tarhalla eläminen ei tee hyvää varovaiselle pennulle. Kunpa Aikulle löytyisi piakkoin oma koti koirakaverilla tai hoitopaikka, että se pääsisi aloittamaan reipastumisen mahdollisimman pian. Vielä siihen on mahdollisuuksia, mutta jos Aikku jää tarhalle on vaarana että tyttö jää sinne loppuelämäkseen.

Viipurin koirat - Aikku 31.1.2020

30.12.2019
Ihana Aikku on suloinen, mutta vähän varovainen tyttö. Se haluaisi kovasti tutustua ihmisiin, mutta ujous voittaa sen ajoittain.

Loppuvuodesta Snezhannan tarhalle päätyi iso pentujoukko Kamenkan kylästä. Pennut ovat kaikki vähän eri paria, mutta silti se saattavat olla samaa pentuetta. Niin tai näin, iloisia ja hauskoja pentuja ne ovat kaikki, taattua A-luokkaa: AnteroAnttiAattoAsmoAarneAikkuAila sekä Annikki.

Aikku on kovin kaunis pentu. Ihana valkoinen piirto kuonossa tekee siitä suloisen ja persoonallisen. Kun aitaukseen astuu vieras ihminen, ujostuttaa Aikkua selvästi. Se menee kopin oviaukolle kurkkimaan ja varmistaa sieltä, että tilanne on turvallinen. Lyhyen tuumailun jälkeen se tassuttelee kuitenkin ihmisten luokse ja jää pyörimään jalkoihin. Silityksiä se ei oma-aloitteisesti uskalla kuitenkaan hakea.

Sylissä oleminen oli Aikusta kovin jännittävää, mutta rauhallisesti Aikku selvisi siitä. Tarhalla on vain harvoin aikaa sylitellä pentuja, joten ei mikään ihme, että se on monesta pennusta aika outoa ja jännittävää. 

Aikku asuu samassa aitauksessa ison pentulauman kanssa. Aikku tuleekin hienosti toimeen aitauksen muiden pentujen kanssa. Koska Aikku on sen verran ujo tyttö, tulisi sen uudessa kodissa olla reipas koirakaveri odottamassa ja näyttämässä turvallista mallia uusissa tilanteissa. Myös ympäristön tulisi olla rauhallinen.

Emme tiedä, missä Aikku ja muu A-tiimi on kasvanut aivan pienimmän pentuaikansa. Emme siis tiedä, ovatko ne nähneet maailmaa juuri yhtään. Ne ovat sosiaalistuneet ihmisiin, mutta välttämättä eivät mihinkään muuhun. Uudessa kodissa tulee siis varautua siihen, että pentuja ujostuttaa aluksi monikin asia. Rauhallisella totuttamisella ne sopeutuvat ja tottuvat vielä moniin asioihin, mutta kaikki se on tärkeää tehdä pennun ehdoilla ja tahdissa.

Siitä olemme täysin varmoja, että näillä pennuilla ei ole mitään käsitystä kotikoirien perustaidoista: ne eivät tiedä, millaista on jäädä yksin kotiin, miten hihnassa tulisi kulkea tai mitä sisäsiisteys tarkoittaa. Ne eivät tiedä, että suurin osa ihmisistä on kivoja ja että on normaalia, että kotiin tulee vieraita ihmisiä kylään. Ne eivät ole välttämättä koskaan tavanneet lapsia ja voivatkin siksi aluksi ihmetellä, että mitä nämä mini-ihmiset ovat. Mutta jos olet valmis panostamaan yhden tällaisen ihanan pennun kotiuttamiseen ja näyttämään sille, että maailma on täynnä ihania asioita, olet sille pennulle kullanarvoinen!

Viipurin koirat - Aikku 14.12.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.