Malta

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (nyt 55 cm, 22 kg)
Syntymäaika: 8/2021
Tautitestattu: 8/2022

14.11.2022
Malta sai kodin Äänekoskelta.

11.11.2022
Maltalla on kotiehdokas eikä siitä oteta toistaiseksi hakemuksia vastaan.

3.11.2022
Maltan elämä hoitopaikassa on asettunut uomiinsa. Reipastumista on tapahtunut yhä ja Malta on hienosti oppinut kotikoiraksi.

Muutama kuukausi sitten Suomeen tullessaan Malta säikkyi helposti ja häntä koipien välissä saattoi pissata alleen. Turvallinen ympäristö, reipas koirakaveri ja lempeät ihmiset kuitenkin auttoivat nopeasti ja nyt Malta on hyvin tasapainoinen, reipas ja hyvän itsetunnon omaava nuori koira, joka nauttii rapsutuksista, kävelyistä ja kunnon leikeistä.

Toisinaan Malta herättää ihmiset ääntelyllään hieman liian aikaisin ja lopulta hypähtää viereen pusuja tarjoamaan. Öisin se nukkuu pää tyynyllä ja välillä kuorsaa niin, että kotihoitajan on vaikea saada unenpäästä kiinni. Niin hellyttävä se kuitenkin on, ettei sitä malta siirtää. Eihän sitä aina tarvitse kunnon yöunia nukkua.

Rutiinit ovat tulleet Maltalle hyvin tutuiksi ja monet taidot on sillä jo takataskussa – yksinolot sujuvat hienosti, ruuan odottaminen luonnistuu jo kivasti ja hihnassa se kävelee reippaasti, vaikkakin pentumaiseen tapaan vielä hieman poukkoillen ja liian innokkaasti. Tutussa ympäristössä Malta on ihanan reipas ja vieraammassakin paikassa yleensä uteliaisuus voittaa.

Maltan tuntevat voivat vain ihmetellä, kuinka tällainen ihanuus on yhä ikiomaa kotia vailla. Omat ihmiset ovat sille tärkeitä ja koirakaverin kanssa yhteiselo sujuu mainiosti. Malta on aina valmis retkeilemään metsässä, juoksemaan ja painimaan koirakaverin kanssa sekä käpertymään viereen sohvalle lelu suussa. Kamerasta Malta sen sijaan ei voisi vähääkään välittää eikä se piittaa moiselle kapistukselle hymyillä. Tosielämässä se kuitenkin on mitä onnellisimman oloinen ja näköinen koira, jonka kauneutta ei voi olla ihailematta.

23.9.2022
Malta on päättännyt reipastua oikein harppauksin! Tarhaväsymys on suurimmilta osin takanapäin ja energiaa on viimein riittämiin, aivan kuten nuorella koiralla kuuluukin.

Lelut ovat viimeisten viikkojen aikana saaneet kyytiä ja kotihoitaja on joutunut kuiskimaan perheen omalle koiralle, että hankitaan uusia tuhoutuneiden tilalle. Lelujen lisäksi Malta ei ole kuitenkaan tuhonnut muuta, ei edes yksinjäädessään. Yksinolot sujuvatkin koirakaverin kanssa todella hienosti, mutta täysin yksin Malta ei ole vielä jäänyt. Kotiin tullessa vastassa odottaakin unesta herännyt, iloisesti häntää heiluttava ja jutteleva ihana Malta.

Kotihoitajat ovat selvästi Maltalle tärkeitä. Nukkumaan mennessä se hyppää sänkyyn ja kaivaa itselleen paikan jalkojen välistä. Nykyään se tulee myös halittavaksi ja puskee päällä, mikäli rapsutukset loppuvat liian nopeasti. Aamut alkavat pusuttelulla, kun ihmiset vihdoin heräävät eikä Maltan ilosta meinaa tulla loppua.

Sisäsiisteyttä harjoitellaan vielä, mutta pääasiassa kaikki tarpeet tulevat ulos. Ulkoilu sujuu nykyään rennommin, mutta toisinaan hajut vievät tytön mennessään. Tarhaväsymyksestä päästyään Malta on ollut enemmän tietoinen ympäristöstään ja haukkuminen on lisääntynyt jonkun verran. Se saattaa tujottaa ikkunasta ja haukkua ulkona kulkeville ihmisille, naapurista kuuluva koiranhaukku myös provosoi Maltaa vastaamaan haukkuun ja samaten kotioven takana juttelevat ihmiset. Täten sitä voidaan harkita kerrostaloon vain varauksella. Malta on fiksu tyttö ja oppi nopeasti istumaan ja menemään maahan. Malta onkin melko helppo harhauttaa haukkumisesta pyytämällä sitä namien kera harjoittelemaan istumista tai muita temppuja. 

Malta on reipastunut hienosti, mutta moni asia on sille vielä uutta ja jännittävää. Nyt ollaan kuitenkin kynsiä saatu jo nätisti leikata, harjaan ollaan tutustuttu ja valjaat puetaan nätisti päälle, vaikkakin välillä sohvannurkasta turvapaikasta. Maltasta on tullut kotihoitajille todella tärkeä, mutta silti hekin kovasti toivovat, että joku huomaisi tämän hellyttävän ja kiltin tytön - Malta ansaitsee oman kodin.

16.9.2022
Malta on ihana. Kotihoitoa on takana vain vajaa viikko, mutta Malta on ottanut uuden elämän ilolla vastaan.

Malta majailee Tampereella kerrostalossa kahden aikuisen ja yhden vanhemman uroskoiran taloudessa. Yhteiselo kaikkien kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin - Malta ei arastele perheen miespuolistakaan henkilöä ja talouden koiran se totesi harmittomaksi hyvinkin nopeasti. 

Maltaa voisi kehua yllin kyllin. Se kävelee hihnassa nätisti ja tottuneesti, suhtautuu vieraisiinkin ihmisiin pienen tutkailun jälkeen avoimesti ja vaikuttaa hyvin nopeasti sopeutuvalta. Moni asia on alkuun jännittänyt, mutta ensimmäisen uskalluksen jälkeen seuraava kerta on sujunut helposti. Malta on myös todella kiltti ja hellyttävä tyyppi. Ensimmäiset pari päivää meni itkeskellessä ja ihmetellessä uutta ympäristöä ja sen ärsykkeitä. Malta on kuitenkin alkanut kotiutumaan hyvin ja uteliaisuutensa avulla päässyt jo pitkälle. Televisiosta se ei piittaa, tiskikone saa meluta taustalla ja imuriakin se on rohkeasti haistellut. 

Malta on melko herkkä tyttö, joka vielä säikkyy helposti. Nopeat liikkeet, ylhäältä tuleva käsi ja haukkuvat koirat saavat helposti tytön säikähtämään ja aiheuttavat pakene-reaktion. Malta nauttii rapsutuksista, mutta ei ole kovinkaan tottunut käsittelyyn. Se haluaa hirveästi tulla lähelle, mutta esimerkiksi kainaloon asti ei ole vielä kovasta halusta huolimatta uskaltautunut. Valjaiden laitto vie aikaa ja Maltaa se yhä jännittää kovasti, kynsien leikkuuseen vasta totutellaan, mutta pehmeällä harjalla on jo saanut harjata. Suihkussa se jähmettyi häntä koipien välissä paikalleen, mutta pesuhuoneesta päästyään toipui nopeasti. Yöt se kuitenkin nukkuu mieluiten jalkojen välissä tai muuten vain lähellä ja on hienosti oppinut luottamaan uusiin ihmisystäviinsä.

Perheen oman koiran kanssa ei tunnu resursseista olevan mitään ongelmaa. Koirat syövät eri huoneissa, mutta esimerkiksi leluja saa kumpikin käyttää ilman rähinöitä ja luut syövät valvotusti omasta halustaan samassa huoneessa omilla paikoillaan. Sen sijaan ihmisiltä Malta haluaa puolustaa aarteitaan, kuten löytämiään kotihoitajan vaatteita tai juomalasia, jonka se nappasi sohvapöydältä. Maltan kanssa kuitenkin harjoitellaan vaihtokauppaa ja ennakoimalla on aarteista johtuva murina jäänyt vähäiseksi. Autossa se matkustaa nätisti ja ulkoilu sujuu hienosti ainakin yhdessä koirakaverin kanssa. Leluja se rakastaa ja leikkii paljon itsekseen. Koirakaverikin se yrittää toisinaan haastaa leikkiin mukaan, mutta siinä vielä onnistumatta. 

Alku kotihoidossa onkin sujunut todella hienosti. Sopeutuminen on kuitenkin vielä hyvin aluillaan ja Maltan käytös voi vielä muuttua suuntaan jos toiseen. Tässä vaiheessa se kuitenkin tukeutuu vielä niin paljon perheen omaan koiraan ja selvästi nauttii suuresti sen läheisyydestä, että ainakin vielä sille etsitään koirakaverillista kotia. Kerrostalossa se on pärjännyt hyvin, mutta esimerkiksi ovikellosta ja postista ilmoittaa haukahtamalla.

9.9.2022
Upea musta Malta suuntasi Suomeen ja etsii kotia nyt Tampereella.

Ennen Suomeen tuloa Malta testattiin PCR-testillä 8 vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki taudit olivat negatiivisia. Viipurin Koirat testautti myös Maltan rabiesvasta-ainetason, joka oli riittävä antamaan suojan tartuntaa vastaan.

16.8.2022
Ensi katsomalta voisi ajatella, että aitauksen jakavat Minni ja Malta ovat niin samasta puusta veistettyjä, ettei niitä erota toisistaan. Mutta ehei, Minnillä on pystyt korvat kun taas Maltan korvat lerpattavat hauskasti.

Siskoilla on eroavaisuuksia myös luonteissaan. Lyhyen tuttavuuden perusteella voi todeta, että Minni on tytöistä rohkeampi ja itsenäisempi. Siinä missä Minni nuuskii reippaasti pusikoita, seurailee Malta siskoaan hiukan vinkuen ja huolehtii visusti siitä, ettei sisko pääse karkaamaan kovin kauas. Maltalle etsitään siis ainakin toistaiseksi koirakaverillista kotia kun taas Minni saattaisi pärjätä ainokaisenakin koirana. Maltalle on luvassa hoitopaikka Suomesta, joka tietää sitä, että Minni jää tarhalle ilman siskoaan. Molemmat tytöt suhtautuvat luottavaisesti vieraisiinkin ihmisiin.

Viipurin koirat - Malta & Minni 13.8.2022

10.5.2022
Tassut syyhyten Malta kovasti jo odottaa että pääsee kieriskelemään oman ihmisen syliin! Tämä tumma kaunotar ei halua jäädä unohduksiin ja tarhalle.

Malta on peräisin Kravtsovon (suom. Hovinmaa) kylästä, joka sijaitsee lähellä tarhaa. Maatalon koira pyöri kahdeksan pentunsa kanssa alueella. Pennut olivat heitteillä ja huonolla ruualla. Emokoiran omistajan kanssa sovittiin, että emo sterilisoidaan ja pentujen rokotussuojan ollessa valmis ne siirtyvät tarhalle. Kaksi pentua ehti saada kodin ja joulukuussa, pakkasten juuri pahentuessa, tarhalle muutti viisi tyttöä ja yksi poika. 

Tarhalle päätyneistä pennuista kaksi löysi kodit Venäjältä. Nyt esittelemme jäljelle jääneen nelikon, joka etsii kotia kauttamme: Dasha, Malta, Minni ja Mysti.

Ihanaa, ihmisiä! Malta on innoissaan nähdessään tutut naamat jälleen tarhalla. Pentujen elämä on niin kamalan yksitoikkoista ja ankeaa, mutta ihmisten tapaaminen vie Maltan aivan toisiin sfääreihin! Snezhannan mukaan Malta on aktiivinen, sosiaalinen ja ihmisrakas pentu. Juuri sellainen kuin pennun kuuluukin olla. Malta ei ole saanut niin hyvää alkua elämäänsä kuin toivoisi, mutta silti Malta on positiivisella mielellä ja uskoo että joku siitäkin vielä kiinnostuisi. Joohan?

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Luovutamme Maltan ainoastaan kotiin, joka täyttää seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin.

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.