Belka

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 30 kg, 55 cm)
Syntymäaika: 2019
Tautitestattu: 6/2022

25.7.2022
Belka sai kodin hoitopaikastaan.

28.6.2022
Belka on oikea kaunotar ja lempeäkatseinen nappisilmä. Ja se katse ei petä, sillä Belka on kaikkien ihmisten ystävä heti ensitapaamisesta lähtien.

Kaikenikäiset lapset, miehet ja naiset ovat Belkan mielestä mukavia. Jokaisen vieraankin ihmisen luo Belka kävelee luottavaisena, nojautuu vasten ja katsahtaa silmiin ystävyyden merkiksi. On lähes uskomatonta, että ihmisen taholta julmaa kohtelua kokenut koira voi olla näin luottavainen ja ihmisrakas.

Muiden koirien kanssa (urosten ja narttujen) Belka tulee toimeen mutkattomasti. Tosin tärkeitä asioita, kuten omaa ruokakuppia, ei muiden tarvitse turhan läheltä havitella. Tämä ei olekaan mikään ihme, kun tietää Belkan taustan ja aiemman aliravitsemuksen. Myöskään ylenpalttinen höseltäminen ei miellytä rauhallista tyttöä. Ihmisten lempeänä ystävänä Belka voisikin viihtyä myös perheen ainokaisena koirana ja silmäteränä. 

Belka osaa jäädä hienosti yksin kotiin.  Se on jo oppinut luottamaan, että ihminen aina palaa kyllä. Belka ei ole myöskään askerrallut mitään yksin ollessaan. Belka on myös täysin sisäsiisti.

Belka osaa kävellä nätisti hihnassa vetämättä. Metsässä hajun saadessaan se saattaa kuitenkin hetkellisesti tempoa lujaakin ja haukuskella, kun se ei pääse metsäneläinten perään.

Belka lenkkeilee vaihtelevasti: joinain päivinä se jää mieluummin kotitarhaan ja seuraavana lähtee reippaasti mukaan. Tähän saattaa vaikuttaa takajalkojen lievä jäykkyys ja hieman ulkoneva asento. Pehmeät nukkumisalustat ovat kovasti Belkan mieleen ja sisätiloissa sen yleisimmin löytääkin nukkumasta joko sängystä tai sohvalta.

Kissoihin Belka suhtautuu suvaitsevaisesti ja isommat eläimetkin (hevonen, lammas) se on muutaman päivän haukuskelun jälkeen hyväksynyt. Belkalla on napatyrä, mutta se ei vaivaa sitä millään tavalla. Toki sen tilanne on hyvä tarkistaa seuraavalla eläinlääkärikäynnillä.

Belka etsii kotia perheestä, jossa siitä halutaan huolehtia koko sen loppuelämä - ettei sen tarvitse enää ikinä olla ulkona yksin ketjussa ja palella ja olla nälissään. Ettei sen syvää luottamusta ihmiseen enää petetä.

11.6.2022
Belka pääsi Suomeen! Belka odottaa hoitopaikassa oman kodin löytymistä.

Belka tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

Viipurin Koirat tutkitutti myös Belkan rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

2.5.2022
Belka-polo eli hirvittävissä olosuhteissa, kun sen omistaja oli jättänyt sen lyhyeen ketjuun datšalleen. Ruokaa tuotiin suunnilleen kerran viikossa.

Belka löydettiin Semiozeryen kylästä kesämökkialueelta viime lokakuussa. Datšan pihalla eli kaksi koiraa ketjuissaan. Niiden suojana oli kyhäelmä lautoja, kopin palasia, rääsyjä ja romua. Ketjut olivat lyhyet, koirat elivät ulosteen ja virtsan keskellä. Omistaja kävi ruokkimassa niitä kerran viikossa, muuten koirat olivat oman onnensa nojassa. Löydettäessä molemmat koirat olivat hyvin, hyvin laihassa kunnossa. Saatuaan koirista tiedon Snezhanna ei voinut jättää niitä sinne vaan haki tarhalleen.

Toinen koirista, Belka, on arviolta noin 3-vuotias ystävällinen ja hyväkäytöksinen tyttö. Se osaa joitakin käskyjä ja on tottunut kulkemaan hihnassa. Belka tulee hyvin muiden koirien kanssa toimeen. Se jakaa tällä hetkellä aitauksen kahden uroksen kanssa, joista toinen on samasta paikasta tullut koira.

Belka on sterilisoitu jossain vaiheessa elämäänsä, muistoksi siitä on jäänyt leikattu korvankärki. 

Tarkkoja tietoja Belkan elämänvaiheista ei ole. Se on saattanut asua pitkään, kenties useamman vuodenkin ketjussaan, mutta ihmisiin se on selvästi hyvin tottunut. On tavallista, että ihmiset ottavat pentuja datšoilleen, mutta kesämökkikauden loppuessa ja ihmisten palatessa kaupunkiin koirat jäävät pärjäämään keskenään. Ilmiö on verrattavissa kotimaiseen kesäkissaongelmaan. Belka ei välttämättä ole koskaan saanut asua sisätiloissa eikä sillä ole hihnakävelyä lukuunottamatta muita taitoja hallussaan. Tulevan omistajan onkin varauduttava lempeästi opettamaan Belkalle puuttuvia taitoja, kuten sisäsiisteyttä ja yksinoloa. 

Kunpa joku ihana ihminen huomaisi Belkan ja tarjoaisi sille todellista huolenpitoa, rakkautta ja onnellisen koiranelämän. Kaiken sen, mistä se on tähän saakka jäänyt paitsi.

Viimeisessä kuvassa on röttelökyhäelmä, missä Belka ja toinen koira asuivat. Belkasta näkyy kuvassa oikealla vain vilaus.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus