Bessi

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi (nyt 60 cm, 30 kg)
Syntymäaika: 8/2021
Tautitestattu: 6/2022

8.8.2022
Bessi sai kodin Kangasalta.

21.6.2022
Sinisilmäinen kaunotar Bessi on nyt hieman yli viikon asustellut kotihoidossa omakotitalossa maalla ja onkin osoittautunut täysin valmiiksi kotikoiraksi.

Alusta alkaen Bessi on ollut täysin sisäsiisti. Bessi on hyvin avoin ja sosiaalinen koira, joka rrrrrakastaa kaikkia ihmisiä, niin suuria kuin pienempiäkin, miehiä, naisia ja lapsia. Kovin pienten lasten perheeseen neiti ei kuitenkaan sovi, sillä on melko suurikokoinen ja vauhdikas, eikä aina oikein ymmärrä kokoansa, jolloin pienemmät jäävät helposti jalkoihin. Hoitoperheen mies on selvästi sulattanut Bessin sydämen täysin ja aina töistä tullessaan mies saakin kolmekymmentä kiloa täyttä rakkautta sylin täydeltä.

Bessi on huskymix, joten uuden kodin täytyy varautua siihen, että energiaa riittää ja jos sitä ei pääse purkamaan se saattaa näkyä ei-toivottuna käytöksenä. Kotihoidossa Bessi asustelee kuuden muun koiran kanssa, niin narttujen kuin urostenkin ikähaarukalla 8 kk-7 vuotta ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Selkeästi leikit kuitenkin sujuvat mieluummin kahden nuoren uroksen kanssa.

Bessi nauttii kovasti kun saa leikkiä toisten koirien kanssa ja varmasti toivoisi myös uudessa kodissa olevan koirakaveri tai vaikka useampikin, joka jaksaa painia tämän noin 30 kiloisen neitokaisen kanssa. Vaikka Bessillä riittää virtaa, osaa neiti hienosti rauhoittua sisälle.

Hoitomamman tehdessä ulkona hommia Bessi mielellään toimii apurina mukana touhuissa, etenkin jos tekemiseen liittyy vesi. Koirien uima-allas onkin lämpöisinä päivinä ollut Bessille mieluisa paikka. Jonkinmoinen vesipeto neidistä saattaa siis kuoriutua.

Kuluneen viikon aikana hoidossa ollessaan Bessi ei ole tuhonnut mitään, mutta huonona tapana mainittakoon, että koirien lelut tai roskiksesta löytyvät ruokien kääreet ja nenäliinat ovat neidin mielestä syötävää. Tämä huono tapa onneksi kuitenkin yleensä helpottaa ajan kanssa. Ruoka onkin neidille mieleen ja painoa on hiukan liikaa kertyneenä vyötärölle.

Yksinoloja on harjoiteltu pikkuhiljaa pienissä pätkissä ja pisin aika on ollut nyt neljä tuntia ja hyvin on mennyt, ainakin kun on ollut muita koiria seurana.

Lenkille Bessi lähtee mielellään, mutta sen verran virtaa ja voimaa löytyy tuosta pienestä höyryveturista, että kuntoilusta käy myös hihnan toisessa päässä olijalle. Lenkkeily vaatii siis vielä koulutusta, mutta kysessä on fiksu ja nameilla hyvin motivoitavissa oleva koira, joten eiköhän ne lenkkeilytkin siitä ala sujumaan ajan ja harjoituksen myötä.

Bessi ei juurikaan hauku turhia. Ulkona aidatulla pihalla saattaa ilmoittaa, jos naapurissa jotain erityistä tapahtuu mutta harvemmin sitäkään. Yleensä silloin jos muu lauma haukkuu naapuriin niin yhtyy kuoroon. Sisällä ei ole haukkunut juuri ollenkaan. Toisen naapurin hevosia piti pari päivää haukkua varmuuden vuoksi hieman enemmän, mutta eipä ne sieltä mihinkään menneet vaikka kuinka haukkui, joten saavat nekin nykyään olla rauhassa.

Bessi on äärettömän kaunis, fiksu, iloinen, kaikkia täydellä sydämellä rakastava jästipää. Tulevan omistajan onkin syytä varautua siihen, että sohvalla ei kovin montaa sekuntia tarvitse yksin istua, kun tämä pienenä itseään pitävä, suurta rakkautta täynnä oleva neitokainen tulee jo lentäen syliin.

Kotihoidossa ollessa Bessin takajalkojen askelluksen on huomattu olevan löysähkö. Bessi ei toistaiseksi oireile mitenkään ja kyseessä voi olla nuoren koiran normaalia löysyyttä, mutta tulevan omistajan on kuitenkin syytä tutkituttaa lonkkien tilanne eläinlääkärissä Bessin aikuistuttua. On myös varauduttava siihen, etteivät Bessin lonkat ole priimaa ja vaativat niveltukivalmisteiden ja laadukkaan ravinnon lisäksi liikuntaa pehmeällä alustalla. Sen vuoksi Bessi etsii kotia rivi-, pari- tai omakotitalosta, mistä metsäpoluille on lyhyt matka. Kerrostaloa luonnonläheisessä ympäristössä voidaan harkita, mutta asflattiviidakko kaupungin keskustassa ei sovi Bessille.

Bessi on korkeudeltaan n. 60 cm ja painoa sillä on arviolta kolmisenkymmentä kiloa. Korkeutta tuskin enää kasvaa ja painoakin saisi neiti hieman pudottaa.

Viipurin koirat - Bessi kotihoidossa 7/2022

Bessin yhteyshenkilönä toimii Laura M.

11.6.2022
Bessi matkasi hoitopaikkaan opettelemaan kotikoiran taitoja. Bessi on tavattavissa Jokioisilla.

Bessi tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

Viipurin Koirat testasi myös Bessin rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

13.5.2022
Bessi on niitä koiria, jotka saivat kodin kauniin ulkonäön vuoksi, mutta kun siitä alkoi kasvaa aikuinen oli ihastelut ihasteltu ja koira hylättiin surutta tarhalle.

Bessi asuu tällä hetkellä Elenan tarhalla Svetogorskissa, jonka ääriään myöten täyteen ahdetut aitaukset pursuavat koiria. Kodissa asuneelle koiralle tämä on kova järkytys. Pieni häkinomainen aitaus jaetaan muiden koirien kanssa, ruokaa ja vettä tuodaan kerran päivässä. Ihmisten kanssa seurustelua on äärimmäisen harvoin, sillä koiria on niin paljon. Lenkille pääsee joskus - jos koskaan.

Bessin kerrotaan asuneen lapsiperheessä Viipurin keskustassa. Se otettiin alunperin perheeseen lasten toiveesta. Kun lapset eivät enää kyenneet ulkoiluttamaan vetävää koiraa ja koira teki tuhoja asunnossa oli tuomio selvä. Koira saa lähteä. Huskyt ja erilaiset huskymixit ovat kovassa suosiossa Venäjällä (kuten myös muualla maailmassa) ja kaunis pentu otetaan usein harkitsemattomasti. Tapakasvatukseen ei juuri panosteta eikä koiran kanssa jakseta liikkua. Ihmiset joko antavat koirien ulkoilla itsenäisesti tai sitten niitä pidetään ketjussa tai aitauksessa. Kunnollista liikuntaa tarjotaan harvoille koirille, mutta samaan aikaan koirien odotetaan olevan nätisti kotona suurimman osan päivästä ihmisten ollessa poissa.

Elena kertoo Bessin olevan reipas, sosiaalinen ja hyvin ihmisrakas tyttö. Se tulee toimeen aitauskavereidensa kanssa eikä mekkaloi tai jäystä häkin verkkoa - on vain. Hihnassa kävely on Bessille tuttu juttu. 

Bessille etsitään sitoutunutta kotia, missä tämä ihmisrakas tyttö pääsee osaksi perhettä ja sen hyvinvointiin ollaan valmiita panostamaan. Bessi tarvitsee kunnollista liikuntaa, aivan kuten kaikki muutkin koirat. Koska se on asunut kaupungissa ja on reipas, saattaa se soveltua myös vilkkaammalle seudulle. Emme tiedä mitä kotikoirantaitoja Bessillä on hallussaan, joten tulevan kodin täytyy varautua treenaamaan myös sisäsiisteyttä ja yksinolemista.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.