Vellamo

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 62 cm, 24 kg)
Syntymäaika: 8/2019
Tautitestattu: 10/2020 & 9/2021

6.3.2022
Vellamo sai kodin Kemijärveltä.

9.1.2022
Vellamo on kotihoidossa oppinut hienosti kotikoiran tärkeimmät taidot! Vellamosta saa mainion lenkkikaverin ja tietysti myös köllöttelijän kainaloon.

Vellamon uusimpia kuulumisia kotihoidosta:
"Olen Vellamo, kohta 2,5 vuotias kaunis koiraneito. Muutin Suomeen kotihoitoon syyskuun lopussa. Olen siis asunut lähes koko elämäni Viipurissa koiratarhalla. Minut hylättiin sinne pentuna kun emoni, joka oli kotikoira, teki vahinkopentueen. Voikin sanoa ihan perustellusti, että syyskuussa koko elämäni mullistui. 

Olen oppinut hurjasti kotikoiran taitoja. Osaan kävellä hienosti hihnassa, tosin välillä kaikki ne ihanat tuoksut pistävät pääni pyörälle ja saatan vetää, mutta kukapa ei joskus innostuisi. Olen sisäsiisti, paitsi jos syön hirveästi lunta (rakastan lunta), saattaa joskus pissa tulla työpäivän aikana. Hoitomamma opettaa minua pois lumen syömisestä, mutta välillä se vaan on liian kivaa hommaa. Osaan odottaa hienosti omaa ruokaani, kun koirakaveri saa ruuan ensin. Muutenkin olen sisätiloissa aika rauhallinen eläjä. Ulkona rakastan juoksemista ja haistelua, sisällä tykkään järsiä leluja (pehmolelut eivät minulla kauan kestä)  ja nukkua lempipaikassani sohvan nurkassa. Tai koirakaverin pedissä. Tai hoitomamman kainalossa. On minulla omakin peti, mutta siinä käyn lähinnä vain syömässä herkkuja. 

Oma ihminen on minulle kaikki kaikessa.  Tykkään olla lähellä, työntää pään kainaloon ja vain olla. Vieraita ihmisiä arastelen alkuun ja saatan myös haukkua, mutta koska olen utelias, niin hyvin pian menen haistelemaan ja tekemään tuttavuutta. Minulle pitää vain antaa aikaa. Muutenkin olen aika kovaääninen eläjä, sanoo hoitomamma. Vahdin pihalla ja sisälläkin haukun, jos kuulen ulkoa jotain epämääräistä. Kovia ääniä pelkään: tässä yksi päivä ihmiset ampuivat raketteja ja se ääni sai minut ihan vapisemaan. 

Olen kaikkiruokainen, kaikki ruoka on hyvää! Paitsi kerran pihistin hedelmävadista appelsiinin, siitä en tykännyt. Minulla on myös hyvä vatsa sanoo hoitomamma. Ei ole mennyt sekaisin mistään. Ei edes silloin kun pelkäsin raketteja!

Minulla on kolme kivaa koirakaveria, joiden kanssa leikin ja juoksen. Narttuja ja uroksia, tulen kaikkien kanssa toimeen. Isompia koiria saatan alkuun pelätä, mutta jos he ovat kilttejä minulle, olen heti valmis juoksukilpaan. 

Hoitotoimet annan tehdä mukisematta. Kynnet minulta saa leikattua kun saan lätköttää selällään hoitomamman sylissä ja hoitomamma antaa herkkuja, se on ihan parasta.  

Etsin siis omaa kotia ja ikiomaa ihmistä. Sellaista, joka rakastaa minua kaikkine vikoineen ja antaa rakkautta ja rapsutuksia ja ohjaa minua lempeästi elämässä eteenpäin. Olen vain yksi pieni koira, mutta lupaan rakastaa sinua elämäni jokaisena päivänä. Olla lojaali ja lähelläsi aina kun minua tarvitset. Ja vähän muulloinkin. Eli aina. 

Kiitos kun luit loppuun. 

PS. Hoitomamma sanoo, että olen aivan ihana ja hoitomamma on aina oikeassa!"

31.12.2021
Leikkisälle ja iloiselle Vellamolle lisättiin uusia kuvia.

Tuoreimmat kotihoitokuulumiset näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Vellamo kotihoidossa 12/2021

16.11.2021
Vellamon tuoreimmat kuulumiset kotihoidosta näet uudelta videolta:

Viipurin koirat - Vellamo kotihoidossa 16.11.2021

7.11.2021
Vellamolle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Vellamo kotihoidossa 7.11.2021

1.11.2021
Vellamo on rohkaistunut kotihoidossa. Oman ihmisen läheisyys, metsälenkit ja kotipihalla touhuaminen ovat tämän tytön mieleen.

Vellamo pitää lenkkeilystä; suosikkeja ovat metsälenkit. Aidatulla pihalla se touhuaa vapaana ja käy aina välillä hoitajan luona nuolaisemassa kättä ja tarkastamassa, että kaikki on kunnossa. Vellamo tukeutuu paljon hoitokodin toiseen koiraan, mutta uskaltaa jo lähestyä itsenäisestikin vierasta ihmistä, kunhan saa tehdä tuttavuutta omassa tahdissa. Koirakaverin kanssa se on selkeästi reippaampi.

Pihalla Vellamo vahtii jonkun verran ja haukkuu epäilyttäviä ääniä.

Oma ihminen on Vellamolle tosi tärkeä. Se tykkää läheisyydestä ja on myös kovin leikkisä. Vellamo on lähes sisäsiisti, ainoastaan työpäivän aikana saattaa joskus hädät tulla alustalle. Vellamo osaa olla nätisti työpäivät koirakaverin kanssa eikä hermostu myöskään jäädessään ihan yksin, ilman kaveria.

9.10.2021
Leikkisälle Vellamolle lisättiin video kotihoidosta:

Viipurin koirat - Vellamo kotihoidossa 7.10.2021

3.10.2021
Vellamo on ollut nyt reilun viikon kotihoidossa. Se nauttii sisällä pehmeästä pedistä ja sohvalla köllöttelystä.

Vellamo leikkii leluilla ja omii niitä itselleen hoitopaikan toiselta koiralta. Myös yhteinen leikki kotihoitajan koiran kanssa on alkanut vähitellen löytyä. Ulkoilu vilkkaammalla alueella jännittää Vellamoa, mutta metsässä se menee jo rennosti haistellen. Vellamo ulkoilee myös ilman koirakaveria eikä pelkää pimeää.

Sisäsiisteyttä vielä harjoitellaan. Vellamo tekee hädät pissa-alustalle samaan paikkaan. Valjaiden ja hihnan laitto ei enää pelota niin paljon kuin aluksi, kunhan sen tekee rauhallisesti ja kyykyssä. Ylitse kumartuvat ihmiset jännittävät Vellamoa. Vieraat ihmiset ovat myös alkuun pelottavia, mutta kun Vellamo saa tulla omaan tahtiin tutustumaan, voi se jo tulla rapsuteltavaksi.

Vellamolla on kiillevaurioita takahampaissa. Sille etsitään koirakaverillista kotia alueelta, joka ei olisi kovin vilkas.

27.9.2021

Vellamo odottaa omaa kotia Oulussa.

23.9.2021
Vellamo pääsee pian Suomeen! Vellamo tutkittiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

1.11.2020
Kaunis Vellamo etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä, ja koirakaverikin olisi oltava jo kodissa odottamassa.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Koska emme itse pääse nyt tapaamaan pentuja tarhoilla, suhtaudumme jokaiseen pentuun tai nuoreen koiraan siten, että se tulee olemaan kotioloissa vähintään aluksi arka. Siksi luovutamme suoraan tarhoilta tulevat pennut ja nuoret koirat ainoastaan koteihin, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. Jos kriteerit eivät täyty kohdallasi, tutustu Suomessa sijaiskodeissa oleviin koiriimme.

10.10.2020
Vellamo tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta Suomeen pääsyn toivossa. Kaikki testit olivat negatiivisia. 

Vellamolta testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis).

16.3.2020
Kaunis Vellamo vaikuttaa ihmisrakkaalta ja lempeältä tytöltä. Vellamon elämä pienessä aitauksessa on surullista ja surkeaa, ja ainoa mahdollisuus parempaan elämään on kodin löytyminen Suomesta.

Elena kertoo, että Vellamo sisaruksineen syntyi vahinkopentuna kotikoiralle. Emäntä oli jo kiikuttamassa pieniä ja rokottamattomia pentuja tarhalle, mutta Elena ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Omistajan kanssa sovittiin, että pennut asuvat kotona emonsa kanssa siihen saakka, kunnes ne on rokotettu kahteen kertaan. Ehtona oli myös, että emo sterilisoidaan. Niinpä, kun rokotukset olivat voimassa, pennut muuttivat tarhalle ja emo sterilisoitiin tarhaa avustavan eläinlääkärin toimesta. Vellamon sisaruksia on VerttiVauhtiVäinämö, Vilna ja Vanilla.

Vellamo on iloinen tyttö, joka sisarustensa tavoin toivoisi saavansa myös pienen osan tarhalle saapuneista ihmisistä. Hetki rapsutuksia, läheisyyttä ja huomiota. Onko se liikaa vaadittu? Vellamo vaikuttaa hyvin ihmisrakkaalta tytöltä ja se pääsee kanssamme tarhan ulkopuolelle. Kaulapanta ja hihna ovat sille uusia asioita, mutta varsin nätisti Vellamo kulkee omituiset tamineet yllänsä. Vellamo on innostunut ja utelias uudesta ympäristöstä. Ihmisten kanssa on mahdottoman mukava seurustella, mutta toisaalta pieni juoksuspurtti velipojankin kanssa olisi kivaa. Vihdoin olisi tilaakin vähän irrotella ilman että seinät tulevat vastaan. Muutamat vapaana kuljeskelevat vieraat aikuiset koirat eivät ole Vellamon mielestä pelottavia, päinvastoin, se on niistä kiinnostunut ja tekee nätisti tuttavuutta niiden kanssa. Kaiken kaikkiaan Vellamo vaikuttaa oikein mukavalta tytöltä, ja olisi sääli, jos sen elämä valuisi hukkaan tarhalla.

Vaikka Vellamo on syntynyt kotikoiralle, on sen asumuksena toiminut ilmeisesti pelkkä piha-aitaus. Oikeaa kotikoiran elämää Vellamo ei liene nähnytkään eikä sellaisesta siksi mitään ymmärräkään. Niinpä Vellamo tarvitseekin ymmärtäväisen omistajan, joka haluaa opastaa tyttöä kotikoiran tavoille ja on valmis antamaan kunnolla aikaa sopeutumiseen. Vellamo vaikuttaa sosiaaliselta tytöltä, niin ihmisten kuin muiden koirienkin suhteen.

Vellamolla on tällä hetkellä korkeutta n. 50 cm ja se taitaa jäädä mukavan keskikokoiseksi koiraksi. Aikuisen Vellamon paino lienee lähempänä 25 kuin 30 kiloa. 

Viipurin koirat - Vellamo 13.3.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.