Amelia

Sukupuoli: narttu 
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 7/2021
Tautitestattu: 12/2021
Sijainti: Vantaa, Suomi

25.12.2021
Amelialle lisättiin video.

Viipurin koirat - Amelia kotihoidossa

23.12.2021
Amelian stressitasot ovat laskeneet ja asiat, jotka tuntuivat vaikeilta vain muutama päivä sitten, eivät enää haittaakaan.

Amelia on huomannut, ettei taivas putoa päähän, jos ihminen poistuu paikalta. Väki saa mennä ilman sen suurempia reaktioita. Takaisin tuleminen on tietysti ihana juttu ja joskus siinä yhteydessä saattaa lirahtaa pieni ilopissa, vaikka muuten Amelia pystyy pidättämään pitkiäkin aikoja. Ihan yksin Amelia ei ole vielä kotona ollut mutta on esimerkiksi viettänyt aikaa eri huoneessa kuin muut, jopa omasta aloitteestaan. Toinen pelottava asia – toisten koirien haukkuminen – ei sekään tunnu enää niin kamalalta. Alkuun Amelia pelästyi kovasti, jos hoitopaikan toiset koirat haukkuivat, vaikkei haukku kohdistunut siihen itseensä millään tavalla.

Amelia on valtavan kiltti ja pennuksi rauhallinen. Kenties siitäkin vielä kuoriutuu penturiiviö, mutta ainakin toistaiseksi se on jättänyt tavarat rauhaan. Se ei hammastele eikä roiku housunlahkeessa hampaineen. Venäläisessä hoitopaikassa on ilmeisesti opetettu, ettei koiran paikka ole sohvalla tai sängyssä, eikä Amelia ole kertaakaan pyrkinyt niille hyppäämään. Koiranpedeistä se tykkää sen sijaan kovasti. Nyt se pystyy olemaan jo niin rento, että hyvä makuupaikka saattaa löytyä myös keskeltä lattiaa. 

Tutut ihmiset ovat Amelian mielestä ihania. Toisin kuin monien muiden tarhalta hiljattain tulleiden pentujen mielestä, mies ei ole sen silmissä yhtään pelottavampi kuin nainen. Silityksiä on kiva ottaa vastaan kyljellään maaten tai toisinaan kokonaan selällään. 

18.12.2021
Amelia pääsi hoitopaikkaan Vantaalle. Amelialle etsitään toistaiseksi kotia suht rauhalliselta alueelta, ei kerrostalosta.

Kodissa asuminen on Amelialle tuttu juttu, sillä se on saanut asua viimeiset pari kuukautta Antreassa sijaiskodissa. Taaperoikäinen lapsi on tullut siellä asuessa tutuksi, eikä Amelia pelkää myöskään miehiä. Sisäsiisteyskasvatus näyttää kuitenkin jääneen Venäjällä kesken, ja Amelia on oppinut tekemään tarpeensa pissa-alustalle sisällä. Ulkona asiointi on sille vielä uutta. 

Amelia on toisaalta melko reipas ja ihmisrakas mutta toisaalta saattaa myös säikähtää herkästi. Se kiintyy voimakkaasti omaan ihmiseen ja seuraa perässä kaikkialle. Yksinolon opettelu vaatii harjoittelua. 

Hoitotoimenpiteet onnistuvat Amelian kanssa helposti. Se pääsi heti ensimmäisenä iltana suihkuun ja kynnet leikattiin. Ensimmäinen yö hoitopaikassa sujui Amelialla rauhallisesti ja se vietti sen nukkuen pedillään.

Amelian hoitopaikassa on kaksi aikuista koiraa, joihin se on suhtautunut alusta saakkaa ystävällisesti. Se on kuitenkin paljon kiinnostuneempi ihmisistä kuin koirista.

Ensimmäisen vuorokauden perusteella vaikuttaa siltä, että Amelia todennäköisesti sopii lapsiperheeseen. Se tarvitsee kuitenkin kodin, jossa voidaan totutella yksinoloon asteittain. Koska Amelia saattaa vinkua ja haukkuakin, ei kerrostalo ole sille kodiksi paras vaihtoehto.

Amelia tutkittiin ennen Suomeen tuloa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla negatiivisiksi anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi ja hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis). 

Viipurin Koirat testasi Amelian rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

Amelia on leikkaamaton ja sen adoption edellytyksenä on, että uusi koti huolehtii sen sterilisoinnista määräajan kuluessa. 

Amelian yhteyshenkilönä toimii Aino.

21.11.2021
Amelia on sosiaalinen tyttö, joka saa onnekkaasti odottaa oman kodin löytymistä hoitopaikassa. Amelia tulee hyvin toimeen hoitoperheen lasten ja kissojen kanssa.

Emokoira Maroussia ja sen pennut päätyivät tarhalle syksyllä. Kodittoman koiraperheen menneisyydestä ei ole tarkkoja tietoja. Liikkuva sterilointiklinikka oli kyyditsemässä niitä Snezhannan tarhalle, mutta kun tarhalla ei ollut tilaa ohjattiin kuusi pentua ja emokoira Margaritan luokse.

Maroussia-emo on reipas ja ihmisrakas koira, joka osaa kävellä hihnassa. Sillä on hyvinkin saattanut olla koti. Ehkä omistaja väsyi pentujen hoitamiseen ja päätti hankkiutua koko porukasta kerralla eroon. Osa pennuista löysi kodit jo Venäjältä, mutta jäljelle jäänyt nelikko Amelia, Beau, Bentley ja Bugatti toivovat kotien löytyvän Suomesta.

Margarita järjesti pienille pennuille hoitopaikat vähäksi aikaa, jotta ne eivät joutuneet samantien tarhalle. Hoitoperheen kävi sääliksi Ameliaa eivätkä he tohtineet palauttaa Ameliaa tarhalle ja ainakin toistaiseksi tyttö saa odottaa oman kodin löytymistä sijaisperheessä. Voi kuitenkin olla, ettei onni kestä kauaa ja pian Ameliankin on muutettava kodin lämmöstä kylmälle tarhalle. Asuessaan hoitopaikassa Amelia on päässyt harjoittelemaan jo kotikoiran taitoja ja mielellään jatkaisi harjoituksia omassa kodissa Suomessa. Amelia on hoitopaikassaan tottunut myös taaperoikäisiin lapsiin.

Amelia on rokotettu kattavasti ja se sterilisoidaan, tautitestataan sekä rabiesvasta-ainetestataan ennen Suomeen tuloa. 

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.