Vanilla

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pienehkö keskikokoinen (n. 50 cm)
Syntymäaika: 8/2019
Tautitestattu: 12/2022

21.12.2022
Suoloinen Vanilla ehti olla kotihoidossa Vantaalla alle viikon. Se pääsi jouluksi omaan kotiin Helsinkiin.

3.11.2022
Vanilla on joutunut odottamaan sivuille pääsyä pitkään. Se on iloinen ja mutkaton, viipurilaiseksi pienehkö tyttö, joka olisi jo ihan valmiina muuttamaan omaan kotiin.

Vanilla päätyi sisarustensa kanssa Elenan tarhalle alkuvuodesta 2020. Tapasimme pennut silloin ja veimme ne tarhan ulkopuolelle, missä tutustuimme jokaiseen tarkemmin, kuvasimme ja videoimme ne. Emme tienneet silloin, että tuo reissu oli viimeinen yli kahteen vuoteen, sillä koronapandemia sulki rajat vain joitakin päiviä sen jälkeen kun saavuimme kotiin. 

Vanilla oli reipas pentu ja siitä on kasvanut reipas aikuinen. Tosin, se on viettänyt suurimman osan elämästään samassa pienessä aitauksessa eikä ole nähnyt juurikaan ulkomaailmaa. Vanillan taustasta tiedetään, että se syntyi sisaruksineen vahinkopentuna kotikoiralle. Emäntä oli jo kiikuttamassa pieniä ja rokottamattomia pentuja tarhalle, mutta Elena ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Omistajan kanssa sovittiin, että pennut asuvat kotona emonsa kanssa siihen saakka, kunnes ne on rokotettu kahteen kertaan. Ehtona oli myös, että emo sterilisoidaan. Niinpä, kun rokotukset olivat voimassa, pennut muuttivat tarhalle ja emo sterilisoitiin tarhaa avustavan eläinlääkärin toimesta. Vanillan sisaruksista Suomessa asuvat jo siskot Vilna ja Vellamo. Vertti sai kodin Venäjältä. Veljet Vauhti ja Väinämö odottavat edelleen tarhalla koteja.

Vanilla on päässyt kanssamme hihnakävelylle tarhan ulkopuolelle kahdesti. Elokuussa ja lokakuun lopussa. Se asuu pienessä aitauksessa missä sillä on kavereinaan toinen narttu ja yksi uros. Aitauskavereiden kanssa se näyttää tulevan sopuisasti toimeen. Kun häkin ovi avataan ja Vanilla pääsee ulos aitauksesta, suhtautuu se tarhan isolla keskipihalla vapaana eläviin koiriin ystävällisesti. Osa saa suukkoja, toisia nuuhkitaan uteliaasti häntä heiluen. Osa koirista hämmentyy, pelkää eikä kykene kävelemään, kun pitäisi kävellä aitauksesta keskipihan läpi portille lukuisten vapaana olevien koirien tungetellessa haistelemaan. Vanillalle se ei tuota ongelmia.

Tarhan ulkopuolella rauhallisessa ympäristössä Vanilla ulkoilee reippaasti. Se on kiinnostunut ihmisistä ja ympäristöstä. Kahdelle hihnassa olevalle vieraalle koiralle se kuitenkaan ärähtää, jotka ovat sen lähellä. Voi olla, että hihnakäytöstä joutuu uudessa kodissa harjoittelemaan, jotta rähjäämisestä ei tulisi ongelmaa. Vanilla on kuitenkin kooltaan sen verran pienehkö, että on suht helposti hallittavissa. 

Rauhallisessa ympäristössä Vanillasta voisi olla myös ainoaksi koiraksi. Tarhan maaseutumaisessa ympäristössä se pärjää hyvin. Pikkupentuaikansa se on viettänyt todennäköisesti jossain piha-aitauksessa eikä kokemusta sisällä asumisesta ole. Vanilla on kuitenkin hyvin ihmisrakas ja helposti käsiteltävä koira, ja oletettavasti se on pienenä pentuna ennen tarhalle tuloaan saanut nauttia ihmisten läheisyydestä. Tulevan omistajan on varauduttava harjoittelemaan monia Vanillalle tuntemattomaksi jääneitä taitoja, kuten sisäsiisteyttä ja yksin olemista. Kaunis kajaalisilmä jää tarhalle odottamaan, että tämä talvi olisi sen viimeinen tarhalla. Tai vielä parempaa, oma koti löytyisi jo jouluksi.

Viipurin koirat - Vanilla 14.8.2022

Viipurin koirat - Vanilla 13.3.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.