Vilna

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (23 kg)
Syntymäaika: 8/2019
Tautitestattu: 2/2021
Sijainti: Salo, Suomi

12.6.2021
Vilna löysi oman kodin pääkaupunkiseudulta!

6.4.2021
Vilnasta on kuoriutunut valloittava Pikku Myy: iloinen, innokas ja kujeileva viikari, joka rakastaa leikkiä ja jonka häntä heiluu herkästi.

Arkuus perheen miestä kohtaan unohtui nopeasti, ja nykyään mies on ennemminkin Vilnan suosikki. Etenkin sisällä vieraat ihmiset, usein juurikin miehet, herättävät Vilnassa kuitenkin vielä vähän ristiriitaisia tunteita: kovasti kiinnostaisi mennä tutustumaan, mutta samalla vähän jännittää, ja lopputuloksena on sekoitus intoa ja epävarmaa haukkua. Tyttö menee kuitenkin nopeasti tekemään tuttavuutta, jos vierailta löytyy syötäviä tuliaisia. Vilna vaikuttaa myös perusluonteeltaan niin reippaalta ja kiinnostuneelta ihmisistä, että harjoittelemalla epävarmuudet varmasti karisevat. Lenkillä ohitukset sujuvat useimmiten aika mukavasti, ja ulkona Vilna on muutenkin rennompi myös vieraiden seurassa. Vilna on tavannut myös muutamia lapsia ja sekin on sujunut hyvin.

Vilna on aktiivinen koira, joka tykkää monenlaisesta tekemisestä. Juoksulenkki ja retki kansallispuistoon sujuivat Vilnalta kuin vanhalta tekijältä, eikä tyttö vaikutakaan ihan pienestä väsyvän. Vilna suhtautuu uusiin paikkoihin yllättävän uteliaasti ja reippaasti, ja hienosti ovat menneet myös muutamat vierailut kaupunkiin. Todennäköisesti Vilna sopeutuisi kuitenkin parhaiten melko rauhalliselle alueelle.

Sisäsiisteyden idean Vilna hoksasi muutamassa päivässä, ja sen jälkeen sisään on tullut vain joitain vahinkoja.

Ruokaa rakastava tyttö on paljastunut myös innokaaksi imuriksi, joka saattaa hyvinkin maistella pieniä esineitä tai roskia, jos jotain on pudonnut tai jäänyt lojumaan. Vilna ei kuitenkaan ole ruoastaan tai löytämistään aarteista resurssiaggressiivinen ja vaihtaa ne mieluusti herkkuun, jos sellaista tarjotaan. Vilna painaa noin 23 kiloa. Ylipäätään Vilna on niin hyvin ruoalla motivoitavissa ja sen verran innoissaan yhteisestä tekemisestä, että tytöstä saattaisi kenties halutessaan saada kaverin johonkin harrastukseenkin.

Vilnan yhteyshenkilönä toimii Saila.

10.3.2021
Innokas ja iloinen musta pantteri Vilna on asustellut puolitoista viikkoa omakotitalossa maaseudulla kahden aikuisen ja hieman Vilnaa vanhemman uroskoiran kanssa. Kotihoitaja kertoo:

"Vilna on yllättänyt reippaudellaan, ja hän on ollut alusta asti innoissaan omista ihmisistä: häntä alkaa vispata heti, kun tuttu ihminen astuu näköpiiriin, ja tyttö tykkää tulla lähelle ja kurkottaa pussailemaan. Perheen miestä Vilna tosin arastelee yhä vähän, mutta kyllä hänellekin muutama suukko liikenee. Aamuisin Vilna on suorastaan riemuissaan, kun ihmiset heräävät! Yksinoloharjoitukset koirakaverin kanssa ovat sujuneet nekin hienosti. Sen sijaan pesulla käymistä saa vielä harjoitella, siitä tyttö ei tykkää. Ruoka on hoikalle tytölle tärkeä asia, ja tyttöä onkin helppo motivoida nameilla. 

Pienen alkujärkytyksen jälkeen Vilnasta ja perheen koirasta on tullut innokkaat leikkikaverit, eikä Vilna kaihda rajumpiakaan painileikkejä. Etenkin ulkona Vilna myös seuraa ja matkii koirakaverin menoa mielellään. Lenkeillä Vilna on ylipäätään pääosin utelias ja innokas. Hihnakävelyn taitojen opettelu on lähtenyt hyvin alkuun, vaikka harjoiteltavaa toki on yhä. Vilna osaa myös hienosti rauhoittua kotona lepäämään, mutta hän vaikuttaa kuitenkin aktiiviselta tapaukselta, joka varmasti nauttisi monenlaisesta tekemisestä oman ihmisen kanssa. Leluista ja luista Vilna tykkää kovasti – toistaiseksi luut ovat olleet turvallisempi vaihtoehto, sillä Vilna nakertaa nopeasti leluista paloja ja pistelee nekin poskeensa, jos vain saa mahdollisuuden.

Vieraita koiria tai ihmisiä ei ole tullut maalla lenkkeillessä vastaan, mutta autoista Vilna ei vaikuta olevan moksiskaan. Myös kotimatkalla luovutuspaikalta Vilna suhtautui autoiluun tyynesti. Perheen ulkopuolisia on käynyt kylässä hyvin vähän, ja uudet ihmiset selvästi jännittävät tyttöä. Tässä kokemuksen karttuminen ja harjoitukset mukavien ihmisten kanssa todennäköisesti auttavat, sillä pohjimmiltaan tyttö vaikuttaa sen verran ihmisrakkaalta. Kaupungin vilskeestä hänellä ei tietenkään ole mitään kokemusta. Sisäsiisteyden idean Vilna tajusi muutamassa päivässä, eikä ole sen jälkeen tehnyt sisään mitään tarpeita. Sen verran mitä olemme muita perustaitoja ehtineet harjoitella, Vilna vaikuttaa muutenkin olevan nopea oppimaan.

Lyhyesti sanottuna: ihana Vilna vaikuttaa jo näin lyhyelläkin tutustumisella aivan ihanalta koiralta."

27.2.2021
Iloinen Vilna pääsi Suomeen kotihoitoon. Se odottaa omaa perhettä Salossa.

15.2.2021
Vilna pääsee Suomeen kotihoitoon ja se tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki testit olivat negatiivisia. 

Vilnalta testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis).

16.3.2020
Tämä hauska lerppukorva on Vilna. Vilna on asunut jo joitakin kuukausia Elenan tarhalla, ja nyt sekin saa mahdollisuuden omaan, rakastavaan kotiin. Kuka huomaisi tämän tumman kaunottaren?

Elena kertoo, että Vilna sisaruksineen syntyi vahinkopentuna kotikoiralle. Emäntä oli jo kiikuttamassa pieniä ja rokottamattomia pentuja tarhalle, mutta Elena ei suostunut ottamaan niitä vastaan. Omistajan kanssa sovittiin, että pennut asuvat kotona emonsa kanssa siihen saakka, kunnes ne on rokotettu kahteen kertaan. Ehtona oli myös, että emo sterilisoidaan. Niinpä, kun rokotukset olivat voimassa, pennut muuttivat tarhalle ja emo sterilisoitiin tarhaa avustavan eläinlääkärin toimesta. Vilnan sisaruksia on Vertti, Vauhti, Väinämö, Vellamo ja Vanilla.

Voi mahdoton, mikä ihmisrakas lauma portin takana odottaa. Kuusi nuorta koiraa tungeksivat toistensa päällä, kun kaikki haluaisivat saada oman osansa vieraiden huomiosta. Vilna pääsee ensimmäisenä mukaamme tarhan ulkopuolelle. Panta ja hihna ovat sille vieraita asioita, se ei ymmärrä niistä mitään. Siitä on kuukausia aikaa, kun Vilna on viimeksi nähnyt ympärillään muutakin kuin puiset seinät. Vaikka sitä jännittää, on muutos silti mieluinen. Ihminen vieressä on ihana ja voi kuinka hyvältä läheisyys ja huomio tuntuvatkaan. Vilna vaikuttaa hyvin ihmisrakkaalta nuorelta tytöltä, jolla olisi vielä kaikki mahdollisuudet kunnon elämään - jossain muualla kuin koiratarhalla.

Vaikka Vilna on syntynyt kotikoiralle, on sen asumuksena toiminut ilmeisesti pelkkä piha-aitaus. Oikeaa kotikoiran elämää Vilna ei liene nähnytkään eikä sellaisesta siksi mitään ymmärräkään. Niinpä Vilna tarvitseekin ymmärtäväisen omistajan, joka haluaa opastaa tyttöä kotikoiran tavoille ja on valmis antamaan kunnolla aikaa sopeutumiseen. Vilna vaikuttaa sosiaaliselta tytöltä, niin ihmisten kuin muiden koirienkin suhteen.

Vilnalla on tällä hetkellä korkeutta n. 50 cm ja se taitaa jäädä mukavan keskikokoiseksi koiraksi. Aikuisen Vilnan paino lienee lähempänä 25 kuin 30 kiloa. 

Viipurin koirat - Vilna 13.3.2020

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.