Minttu

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 60 cm, 27 kg)
Syntymäaika: 10/2018
Tautitestattu: 5/2019 + 8/2020

20.1.2021
Minttu sai oman kodin Jyväskylän seudulta.

29.11.2020
Ujo Minttu on kerännyt kotihoidossa rohkeutta. Vieraat ihmiset jännittävät Minttua edelleen, mutta muuten se on iloinen tyttö.

Kotihoitaja kertoo Mintusta:
"Minttu on ihan tavallinen ja leikkisä koira kotioloissa. Se leikkii leluilla sekä koirakaverin kanssa. Se keppostelee ja varastelee sukkia ja tossuja, muttei ole vielä rikkonut niitä, vain kuljettanut. Se saattaa napata matalalta pöydältä kynän, joka voi hajota vahingossa hampaiden välissä.

Minttu on täysin sisäsiisti. Se antaa leikata kynnet hienosti yhtään hermoilematta ja sen pesu ja harjaus sujuvat myös loistavasti. 

Minttu asuu yhden henkilön taloudessa, jossa sen lisäksi asuvat hoitopaikan omat eläimet, 3 koiraa sekä kissa. Niiden kaikkien kanssa Minttu tulee toimeen hienosti. Kissa kiinnostaa kovin, mutta vain kaverimielessä. 

Minttu osaa olla rennosti kotona ”yksin” eli ilman ihmistä. Nyt yksinjäämistä on harjoiteltu 3 tuntiin saakka ja Minttu vain oikeastaan nukkuu, kuljettaa lelua tai päivystää portilla kyljellään maaten sen ajan. 

Minttu syö itsekseen olohuoneessa portin takana perheen erittäin ahneen koiran vuoksi, joka syö huomattavasti nopeammin kuin Minttu. Minttu ei ole ruoalle ahne ja se saattaa jopa jättää ruokaa, jos vatsa tulee täyteen.

Kotihoitajaa Minttu pyytää usein viereensä sängylle, se rakastaa läheisyyttä ja rapsutuksia! Minttu ei kuitenkaan ole mustasukkainen, vaikka sängylle pelmahtaisi kaikki muutkin perheen koirat.

Mintun ainoa varsinainen haaste ovat vieraat ihmiset. Jos kotiin tulee vierailijoita, Minttu piiloutuu sängyn alle vierailun ajaksi. Ulkona se ilmenee siten, että Minttu jännittää kaukaakin näkyviä ihmisiä ja haluaa kiireesti kotiin. Asiaa harjoitellaan Mintun sallimissa rajoissa. Toisinaan se on hyvinkin vastaanottavainen ja malttaa jäädä katsomaan kaukana kulkevaa ihmistä, mutta toisinaan se ei kestä niitä ollenkaan.

Remmissä kävely sujuu kivasti, eikä Minttu kisko kuin silloin tällöin, kun nenään on tullut kiintoisa tuoksu. Kun ulkona on rauhallista eikä muita liikkujia näy, malttaa Minttu nuuskutella rauhassa. Minttu innostuu pupuista ja peuroista, ei rynni perään mutta tanssahtelee innostuneena."

Mintun voimakkaasta vieraiden ihmisten pelosta johtuen sille etsitään aikuiskotia, joka sijaitsee hyvin rauhallisella alueella. Minttu tarvitsee vielä aikaa ja rauhallista totuttamista, että se pääsee pelostaan yli. Arkaa Minttua ei luovuteta kerrostaloon vaan ihanteellinen asumismuoto olisi omakotitalo aidatulla pihalla. Rivi- ja paritaloakin voidaan harkita. Minttu muuttaa vain sellaiseen kotiin, missä sitä odottaa koirakaveri tai useampi. Ainoaksi koiraksi Minttu ei sovi.

18.10.2020
Ujo Minttu on ottanut harppauksia hoitopaikassa. Vielä se jännittää monia asioita, mutta samaan aikaan siitä on kuoriutumassa utelias ja liikunnallinen nuori tyttö.

Minttu alkaa pikkuhiljaa tottumaan kotielämään. Se uskaltaa jo liikkua asunnossa ja nukkua jopa sängyllä, tosin vielä ilman ihmisseuraa. Omalla porukalla Minttu alkaa jo aikalailla tuntua ihan tavalliselta kotikoiralta.  Toisaalta Minttu viihtyy vielä paljon turvapaikassaan sängyn alla, mutta koko ajan kuitenkin vähemmän. Se liikkuu enemmän tutkimassa paikkoja ja jopa käy pyytämässä rapsutuksia tutuilta ihmisiltä.

Mintun ulkoilut ovat alkaneet sujumaan hienosti, mutta se ei kuitenkaan kestä vielä häiriötekijöitä, kuten ihmisiä ja muuta liikettä lähinäköpiirissä. Minttu on kuitenkin utelias ja siitä on paljon hyötyä, sillä se on jo innokas lähtemään ulos. Ulkona Minttu nuuskuttelee paljon ja kuittailee toisten koirien jättämiä viestejä. Lenkit on vielä kävelty kodin ympäristössä, ja siellä Minttu liikkuu reippaasti mutta kevyesti, eikä säntäile tai kisko.

Kotihoitopaikassa Minttu on osoittanut tulevansa hienosti toimeen niin toisten koirien kuin kissojenkin kanssa. Sisäsiisteyskin on Mintulla jo hallussa.

Mintun tulevien omistajien pitäisi nauttia liikkumisesta, sillä Minttu on isokokoinen ja sporttinen koira, joka haluaa ja tarvitsee paljon liikuntaa. Koska Minttu on vielä monissa tilanteissa arka ja säikky, etsii se kotia rauhalliselta alueelta, ilman isoja häiriötekijöitä. Minttu on elänyt tähän astisen elämänsä koiralaumassa, joten jatkossakin Minttu edellyttää, että kodissa olisi ainakin yksi reipas koirakaveri odottamassa. Minttu kaipaa kokenutta omistajaa, joka ymmärtää, että arka koira tarvitsee paljon aikaa, rauhallista etenemistä ja rutiineja, jotta kaikki arkiset asiat tulevat sille tutuiksi. Pienten lasten perhe ei tule olemaan Mintulle sopiva koti, vaan Minttu etsii perhettä, jossa mahdolliset lapset ovat jo vähintään teini-ikäisiä.

24.9.2020
Arka Minttu matkusti hoitopaikkaan Espooseen ihmettelemään ja opettelemaan kaikkea uutta.

Mintun elämää hoitopaikassa voi seurata kotihoitajan blogista.

12.8.2020
Koska Mintun tautitesteistä on aikaa, se testattiin uudelleen kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki testit olivat Mintulla negatiivisia.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) sekä hemoplasmoosi eli Mycoplasma haemocanis.

27.1.2020
Voi ujoa Minttua, mistä löytyisi arkoja koiria ymmärtävä perhe, joka haluaisi Mintun omakseen.

Minttu katselee kauniilla silmillään nykyisin hieman rohkeammin, ja uskaltaa jo pysyä vieraiden tullessa paikoillaan, muttei kuitenkaan päästä lähelle vaan juoksee etäämmälle. Minttu on arka koira, joka on kasvanut Olgan tarhan seinien sisäpuolella siitä lähtien, kun se pentuna sinne tuli. Ulkomaailma onkin jäänyt aralle koiralle varsin tuntemattomaksi.

Minttu tulee tarvitsemaan kodin, joka on valmis sitoutumaan arkajalkaan ja etenemään asioissa hitaasti koiran kykyjen mukaan. Koirakokenut aikuisperhe, rauhalliselta alueelta, oma pihalla ja kivalla koirakaverilla varustettuna olisi Mintun tarvitsema koti. Mintusta tuskin koskaan tulee hurjan rohkeaa rämäpäätä, mutta perheelleen ujosta Mintusta saattaa tulla hyvin rakas ja uskollinen kumppani.

Jos harkitset kodin tarjoamista Mintulle, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

30.5.2019
Minttu kävi sterilisoitavana.

10.5.2019
Kaikki Mintulta testatut vektorivälitteiset taudit olivat negatiivisia. 

Mintulta testattiin anaplasmoosi, erlichioosi, borrelioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja Dirofilaria repens, babesioosi ja leishmanioosi. Viipurin Koirat testautti myös Mintun rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0.5 IU/ml, joka suojaa koiraa tartunnalta.

9.5.2019
Kaunis mutta ujo Minttu toivoo kovasti pääsyä pois tarhalta, sillä muut koirat kiusaavat sitä. Mistä löytyisi hoitopaikka/koti Mintulle?

16.4.2019
Minttu on ujo kaunokainen Olgan tarhalta, joka löydettiin sisarustensa ja useamman aikuisen koiran kanssa talvella metsätieltä.

Talviselta metsätieltä korjattiin alkuvuodesta koirajoukko pentuineen. Ne asustelivat lähellä erästä louhosta työntekijöiden parakkien läheisyydessä. Aikuiset koirat steriloitiin ja ne saivat jäädä asumaan sinne, mutta heikossa kunnossa olleet pennut pääsivät Olgalle. Valitettavasti Minttu oli ainoa, joka pennuista selviytyi.

Mintusta on kasvanut kovin kaunis tyttö, mutta Olgalle saapuvia vieraita se ei uskalla oikein lähestyä vaan seurailee tilannetta sivusta. Olgaa Minttu ei pelkää, mutta Mintun luottamus on ansaittava ja siihen tarvitaan paljon aikaa. Lyhyillä tarhakäynneillä siihen ei ole kummoisiakaan mahdollisuuksia vaan Minttu tarvitsisi sen ihan ikioman kodin sekä taitavan ja ymmärtäväisen omistajan. Minttu on elänyt koko elämänsä muiden koirien parissa ja olisi kovin tärkeää, että tulevassa kodissa sitä odottaisi reipas koirakaveri, josta ottaa mallia ja tukea. Minttu etsii kotia rauhalliselta asuinalueelta, hektinen kaupunki ei ole tätä kaunotarta varten. 

Sylissä Minttu istuu rauhallisesti vaikka tilanne onkin sille jännittävä. Minttu antaa käsitellä itseään, mutta päästyään vieraan sylistä pois hipsii se kiireesti turvallisen välimatkan päähän. Vaikka Minttu arastelee vieraita, uskaltaa se silti heittäytyä leikkimään toisten pentujen kanssa vieraiden läsnäollessa. Minttu vaikuttaa hyvin sopuisalta tytöltä, joka tulee hienosti toimeen erilaisten koirien kanssa isossa laumassa. Kotikoiran elämästä Minttu ei ymmärrä mitään ja kaikki perustaidot hihnakävelystä sisäsiisteyteen kuuluvat harjoiteltavien asioiden listalle. Kunpa jostain löytyisi arkaa tyttöä ymmärtävä koti, ettei Mintun kohtaloksi jäisi Olgan tarhalle jämähtäminen loppuelämäkseen.

Viipurin koirat - Minttu 2.4.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.