Uki

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 7/2021
Tautitestattu: 12/2021
Sijainti: Snezhannan tarha, Viipuri

17.12.2021
Ukia onnisti ja se löysi oman kodin Kuopion kupeesta.

Uki tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Siltä testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis), jotka olivat kaikki negatiivisia.

Viipurin Koirat testasi Ukin rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta.

13.11.2021
Pieni musta vilperi tässä on Uki. Uki on sosiaalinen ja reipas pentu, joka toivoisi joulupukilta omaa kotia. Pukilla onkin tänä vuonna tärkeä toive toteutettavaksi.

Ukin ja Aljanan tarina on se vanha tuttu. Perheellä oli koira, mutta joko rahat eivät riittäneet sen leikkauttamiseen tai sitten asia ei pahemmin heitä kiinnostanut. Antaa lisääntyä jos on lisääntyäkseen. Ja kyllähän sen tietää, kuinka käy, kun leikkaamaton tyttökoira ulkoiluttaa kylillä itse itsensä. Pentuja. Herranjumala. Pitäisi varmaan jollekin soitella, kun emmehän me nyt lisää koiria tarvitse, tuumasi omistaja. Snezhanna kävi toteamassa tilanteen, sterilisoi emon ja otti neljä pientä pentua mukaansa. Pentujen emon Snezhanna uskoo olevan jotain sukua bordercollielle, mutta tähän tietoon kannattaa suhtautua varauksella. 

Ukin venäläinen nimi on Ugaljok (tarkoittaa hiiltä/hiillosta), mutta koska nimi istuu hivenen huonosti suomalaiseen suuhun ja näyttää siltä kuin kissa olisi kävellyt näppäimistön yli, lyhennettiin se Ukiksi. Olisi se voinut olla myös Ukaljokki. Uusi omistaja saa täydet vapaudet ottaa vanhan kutsumanimen käyttöönsä, siitä saa helposti monta hauskaa lempinimeä.

Miten sympaattinen ja liikuttava katse tältä pojalta löytyykään. Snezhanna kertoo Ukin olevan reipas, sosiaalinen ja iloinen pentu. Päivät tarhalla ovat ankeita ja yksitoikkoisia. Pieni nälkä on kaverina aina ja vuoden lähestyessä loppuaan märkyys ja koleus vavisuttavat ohutkarvaista pentua anturoista korvan kärkiin. Kaivattua ihmisseuraa on tarjolla heikosti. Aina välillä kuitenkin tapahtuu, ja seurusteluhetken koittaessa pieni Uki voi edes hetkeksi unohtaa ympäröivän tarhan. Vapaaehtoisten vierailu aina sunnuntaisin on tietysti viikon paras päivä, kun monta rapsuttavaa kättä saa tuntea ympärillään. Uki on päässyt siskonsa tavoin kokeilemaan myös hihnassa kulkemista tarhan ulkopuolella. Aika jännittävää touhua se oli, mutta ensi kerralla menee varmasti jo paremmin.

Ensimmäiset viikkonsa Uki asui emonsa kanssa, ja tarhalle sisarukset muuttivat elokuun lopussa. Uki on elänyt kodissa, mutta vain ensimmäiset elinviikkonsa pentulaatikossaan piipertäen. Tulevan omistajan onkin varustauduttava Ukin tuloon huolellisesti, sillä kaikkia kotikoiran taitoja on lähdettävä opettelemaan nollasta. Uki olisi jo kovin mielellään kipuamassa Suomeen ajavan rekan kyytiin, jos tälle suloiselle mustiaiselle vain löytyisi ottaja.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Koska emme itse pääse nyt tapaamaan pentuja tarhoilla, suhtaudumme jokaiseen pentuun tai nuoreen koiraan siten, että se tulee olemaan kotioloissa vähintään aluksi arka. Siksi luovutamme suoraan tarhoilta tulevat pennut ja nuoret koirat ainoastaan koteihin, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. Jos kriteerit eivät täyty kohdallasi, tutustu Suomessa sijaiskodeissa oleviin koiriimme. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.