Dumle

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 7/2020
Tautitestattu: 1/2021
Sijainti: Hyvinkää, Suomi

27.3.2021
Dumle sai kodin Oulusta.

22.3.2021
Dumlella on kotiehdokas, eikä uusia hakemuksia oteta enää vastaan.

14.3.2021
Terveisiä Dumlelta ja kotihoitajalta:

"Kun Dumle tuli helmikuun lopussa meille hoitoon, ajattelin, että tässä on tyypillinen rescuekoira, joka ei ole oikein tottunut ihmisiin eikä oikein mihinkään muuhunkaan. Pyrki piiloon, jähmettyi valjaissa, epäili jopa ruokaa. Mutta olin täysin väärässä. 

Jo parin päivän päästä Dumle alkoi seuraata minua, ja alakoululaisenkin kanssa tykkäsi kulkea hihnassa aidatulla pihallamme. Dumle on ollut alusta asti kiinnostunut myös aidan ulkopuolisesta elämästä, vaikka hetken kesti, ennen kuin pääsimme portin ulkopuolelle. Ja nyt hän menee istumaan portille. Lenkillä kulkee rennosti ja haistelee tarkasti kaikki hajut, vaikka täällä maalla aika vähän muiden koirien merkkejä onkin.

Dumle on itsenäinen, eikä piittaa kahdesta narttukoirastamme. Se tekee myös selväksi, ettei seuraa kaivata, joten pihalla se saakin ulkoilla ilman koiraseuraa. Lenkillä Dumle kulkee nätisti muun koplan kanssa, mutta tutkien hajumerkkejä, ei koirista tukea hakien. Uskoisin olevan parhaimmillaan ainokaisena. 

Dumle on erittäin aktiivinen, ihmisrakas, kontaktihakuinen ja oppivainen. Muutamasta toistosta oppi istumaan, tietää sanat ulos, sisään, odota, alas, etsi (nameja) - ja nimensä. Tulee kutsusta luokse, vaikka tietenkin kaikkea em pitää harjoitella vielä ja välillä muu kiinnostaa enemmän.

Dumle tarvitsee paljon aktiviteettia, nenätyötä, leikkimistä, liikuntaa - ja rapsutuksia. Muutoin se käyttää energiansa vaikka tavaroiden varasteluun ja repimiseen. Dumle rakastaa hepulijuoksua, joten jo parissa viikossa heikot lihakset ovat vahvistuneet, ja jäniksenloikat muuttuneet koiralaukaksi. Vaikka Dumlella on löysät lonkat, tämän muutoksen perusteella näyttää kehitys hyvältä. 

Joku saa hänestä rakkaan, aktiivisen ja älykkään kaverin, joka haluaa olla omalle ihmiselleen se ainut oikea. Omalla dumlemaisella tavallaan."

12.3.2021
Terveisiä Dumlelta, joka on nyt ollut pari viikkoa Suomessa! Kotihoitajan mukaan Dumle on kova poika leikkimään ja puuhaa mielellään pihalla hangessa.

Se on myös helposti oppiva, motivoituva ja kaipaa virikkeitä, kuten nenätyötä. Dumle ottaa hyvin kontaktia ihmiseen ja osaa jo sanat sisälle, ulos, odota, alas.

Dumlen sijaiskoti on maaseudun rauhassa ja siellä on Dumlen lisäksi kaksi aikuista koiraa. Dumle vaikuttaa siltä, että se pärjäisi ainoanakin koirana. Yöt Dumle on nukkunut yksin, ja vaikka perheessä ollaankin nyt paljon kotona, on se pärjännyt muutaman tunnin yksikseen. Dumle on myös saanut tottua perheen alakouluikäiseen lapseen.

27.2.2021
Dumle pääsi Suomeen ja odottaa hakemuksia sijaiskodissaan Hyvinkäällä.

4.2.2021
Viipurin Koirat testasi Dumlen rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta. 

28.1.2021
Dumle pääsee Suomeen kotihoitoon ja se tutkittiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. 

Dumlelta testattiin PCR-tutkimuksilla negatiivisiksi anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) sekä leishmanioosi. Hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis) oli Dumlella positiivinen.

Koska Darwin-veljellä on löysät lonkat, Dumle kävi ortopedisessa tutkimuksessa viipurilaisella klinikalla, missä sen lonkat tutkittiin ja kuvattiin mahdollisen löysyyden varalta. Dumlella todettiin lonkissa löysyyttä ja sen Ortolani-testi oli lievästi positiivinen. Niinpä Dumlekin alkaa heti kotihoitoon päästyään syödä valmistetta, joka tukee nivelruston ja -nesteen tervettä kehitystä. Dumlen tuleva koti saa kopiot röntgenkuvista.

23.11.2020
Dumlen toiveissa on koirakaverellinen koti rauhallisella sijainnilla.

Dumle sisaruksineen tuotiin Snezhannan tarhalle Poljanyn kylästä. Kylä sijaitsee Karjalan kannaksella noin 40 km Viipurista kaakkoon ja oli aikaisemmin nimeltään Uusikirkko. Dumlella on yhteensä 9 sisarusta: Daisy, Darwin, Delta, Den, Dexter, Diego, Dita, Dolly ja Donovan. Pentujen historiasta ennen tarhalle tuloa tiedetään se, että niiden emo oli hylätty tiineenä ollessaan ja se synnytti pennut ulos. Perhe asui ulkona kunnes emo kuoli, kun pennut olivat noin kaksikuisia. Tässä vaiheessa pennut toimitettiin tarhalle.

Dumlea Snezhanna kuvailee ujoksi, kiltiksi ja rauhalliseksi pennuksi. Ehkä siitä kuitenkin kuoriutuu normaali pentuhuligaani, kun se pääsee kotiin ja saa kerättyä rohkeutta.

Dumle kastroidaan ja tautitestataan ennen Suomeen tuloa.

Tarhoilla kasvaneet pennut ovat olleet aiempaa vähemmän erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä, koska pandemia on rajoittanut niin suomalaisten kuin venäläistenkin vapaaehtoisten käyntejä tarhoilla. Pentujen sosiaalistuminen ihmisiin ja muihin asioihin jää silloin tavallista heikommaksi. Tämä aiheuttaa lähes poikkeuksetta arkuutta koirissa - ja vaikka koira tarhalla vaikuttaisikin reippaalta, voi se Suomeen tullessaan muuttua hyvin araksi, koska sen sosiaalistuminen on tarhaoloissa ollut puutteellista. Erityisesti miehet ja lapset aiheuttavat koirissa usein jännitystä ja pelkoa.

Koska emme itse pääse nyt tapaamaan pentuja tarhoilla, suhtaudumme jokaiseen pentuun tai nuoreen koiraan siten, että se tulee olemaan kotioloissa vähintään aluksi arka. Siksi luovutamme suoraan tarhoilta tulevat pennut ja nuoret koirat ainoastaan koteihin, jotka täyttävät seuraavat ehdot:

-koirakaveri odottamassa
-rauhallinen asuinympäristö
-aikuiskoti
-oma, aidattu piha (mieluiten omakotitalo)

Lähetäthän hakemuksen ainoastaan silloin, jos voit tarjota em. kriteerit täyttävän kodin. Jos kriteerit eivät täyty kohdallasi, tutustu Suomessa sijaiskodeissa oleviin koiriimme. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.