Mörkö

ERITYISADOPTIO
Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen-suurehko (n. 60 cm/30 kg)
Syntymäaika: 2010
Tautitestattu: 10/2020

11.2.2021
Mörkö sai kodin Vantaalta.

2.1.2021
Kultainen Mörkö on reipastunut kotihoidossa huomattavasti.

Kaikki ihmiset ovat Mörkön ystäviä, ja onnellisimmillaan se on pää ihmisystävän sylissä rapsutuksista nautiskellessa. Erityisesti Mörkö tykkää lapsista. Toisiin koiriin Mörkö suhtautuu ystävällisesti, mutta ruuasta se on tarkka ja vahtii sitä muilta koirilta. Sen suurinta herkkua on juusto, ja jääkaapilla rapistellessa Mörkö onkin heti salamana paikalla.

Mörkö rakastaa lenkkeilyä, ja on aina innoissaan lähdössä kaikkialle mukaan. Hihnassa kävely on selvästi tuttua hommaa, eikä vilkkaampikaan liikenne häiritse. Lenkit mennään nykyään reippaasti hölkötellen, kuitenkaan hihnassa vetämättä. Erityisesti lumesta Mörkö tykkää, ja innostuu leikkimään. Kotiin jääminen sujuu myös rauhallisesti ilman ongelmia. Mörkö on hiljainen kaveri, eivätkä kerrostalon äänet häiritse sitä. Autoilukin on Mörköstä oikein mukavaa.

Mörkö ei vaadi paljoa elämältä. Pappa on tyytyväinen kun on pehmeä paikka nukkua, ruokaa kupissa ja oma ihminen rapsuttamassa. 

Mörkö etsii kotia erityisadoptiona. Se on Suomeen tullessaan ollut hyvin rauhallisen, väsyneen ja apean oloinen. Tähän on nyt tuntunut auttavan sille kokeiltu kilpirauhaslääkitys mieltä piristävästi. Mörkö myös ontuu lievästi toista etummaista jalkaansa, mille ei ole löytynyt eläinlääkärillä syytä, ja epäilläänkin että kipu olisi hermostoperäistä. Mörkö saa hermokipulääkettä eikä ontuminen näytä haittaavaan menoa, päin vastoin pappa on innoissaan ottanut jo ensimmäisiä juoksuaskeliaan.

Eläinlääkärikäynneillä yhä etsitään syytä Mörkön runsaalle juomiselle ja siitä johtuvalle virtsankarkailulle.

11.12.2020
Mörkö kävi lääkärissä maksa-arvokontrollissa. Lisäksi pohdittiin syytä sen rusaalle juomiselle.

Mörköstä otettiin näytteet lisäkilpirauhasarvoja ja kilpirauhasarvoja varten. Mörkö jatkaa kipukynnystä nostavan gabapentiini-lääkkeen syöntiä.

5.12.2020
Katso Mörön kuulumisia kotihoidosta tuoreelta videolta:

Viipurin koirat - Mörkö kotihoidossa 4.12.2020

26.11.2020
Mörkö vaihtoi hoitopaikkaa ja asustelee nyt ainokaisena koirana. Mörkö odottaa hakemuksia Helsingissä.

13.11.2020
Mörkö-pappa kuuluu Viipurin Koirien aktiivien suosikkikoiriin. Se etsii kotia Turun seudulta käsin.

Keväällä 2019 Irinan (nyk. Snezhannan) tarhalle ilmestyi alakuloiselta vaikuttava pappakoira, joka sai suomalaisilta nimekseen Mörkö. Mörön turkki ja iho olivat hurjassa kunnossa: turkki oli niin huopaantunut että muistutti huopatossua. Onneksi Mörkö tykkää rapsuttelusta ja harjaamisesta, eikä pahastu muustakaan parturoinnista, joten hiljalleen turkkia saatiin selviteltyä. Yksi ikävännäköinen hammas Möröltä myös poistettiin tarhalle tulon jälkeen Viipurin Koirien pyynnöstä ja suomalaisten lahjoittajien avustuksella.

Mörkö osaa kävellä hihnassa ja vaikuttaa muutenkin kotikoiralta. Mikä epäonni lieneekään Mörköä kohdannut, kun se päätyi niin hoitamattomassa kunnossa kodittomien koirien tarhalle.

Mörkö tykkää kovasti ihmisseurasta ja viihtyisi rapsuteltavana vaikka kuinka pitkään. Sille kelpaavat kaveriksi kaikki ihmiset iästä ja sukupuolesta riippumatta. Koirakavereihin Mörkö suhtautuu pääasiassa leppoisasti mutta on tarkka resursseistaan. Erityisesti ruokaa se vahtii niin, että sen on turvallisinta syödä eri huoneessa kuin hoitopaikan muut koirat. Mörkö taitaakin tuumata, että on jo riittävästi joutunut sietämään nuorempien koirien riekkumista tarhalla. Kaikkein parhaiten Mörkölle sopisikin asua ainokaisena koirana.

Mörkö matkusti Suomeen marraskuun alkupuolella ja etsii nyt kotia sijaiskodista käsin. Mörkö testattiin ennen Suomeen tuloa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi ja sydänmato (Dirofilaria immitis) olivat negatiivisia. Ihomato (Dirofilaria repens) sekä hemoplasmoosi eli Mycoplasma haemocanis olivat Möröllä positiivisia. Mörkö on aloittanut Advocate-kuurin ihomatoa vastaan. Lääke annostellaan kuukausittan 6 kk ajan. Ikänsä vuoksi Mörkö kävi myös sydänultrassa ennen matkaa. Sydämestä löytyi pieniä muutoksia mutta ei mitään sellaista, joka olisi estänyt sen matkan Suomeen.

Mörkö kävi lääkärissä myös pian Suomeen tulon jälkeen, sillä sen kävely vaikutti jäykältä ja se ontui toista etujalkaa. Lääkäri totesi näin:

”Yleistutkimuksessa Mörkö on rauhallinen. Hampaissa hieman kulumaa ja hammaskiveä. Ei muuta poikkeavaa yleistutkimuksessa. Sydän- ja hengitysäänet siistit. Ei normaalista poikkeavaa niskan taivutuksessa eikä rangan tunnustelussa. Ontuu hieman vasenta etujalkaa, varaa kuitenkin painoa kaikille jaloille. Kyyristyy hieman, kun vasen etujalka nostetaan ilmaan ja paino menee oikealle etujalalle. Vasemmasta kyynerpäästä tunnustelussa hieman rutinaa. Oikean etujalan uloin varvas hieman aristava ja rutiseva. Takaraajojen lihaksisto hieman heikentynyttä, myös takajalkojen asentotuntoreaktiot hitaat. Ei muuta normaalista poikkeavaa raajojen tunnustelussa.

Vasemman puolen uhkausvaste, kasvohermotunto ja palpebraalirefleksi heikentyneet. Oikean takajalan patellarefleksi puuttuu.

Virtsanäytteestä tutkittiin ominaispaino ja pikastix. Ei glukoosia virtsassa, ei muutakaan normaalista poikkeavaa.

Verinäytteestä tutkittiin perusverenkuva ja sisäelinarvot. Maksan entsyymi ALKP koholla, ei muuta normaalista poikkeavaa. 

Mörkön eturaajat, selkä ja lantio kuvattiin röntgenillä. Ei nivelrikkoon viittaavia löydöksiä. Vasemmassa kyynärässä hieman epätasaisuutta, mahdollisesti nivelrikkoa. Ei muita löydöksiä. On mahdollista, että oireilu on hermostoperäistä kipua, varsinkin, koska hermoston toiminnassa havaittiin puutoksia. Aloitetaan Mörkölle hermokipulääkitys.” 

Mörkön sporttisimmat päivät ovat takana mutta se nauttii silti ulkoilusta ja haistelee ja merkkailee puskia suurella antaumuksella. Korkeasta iästä huolimatta toivomme, että ihanalle Mörkölle löytyisi vielä oma koti, jossa sitoudutaan lääkitsemään sen kremppoja ja tarjotaan sille ansaitsemansa hyvät eläkepäivät. Mörkö etsii kotia erityisadoptiokoirana ja sen kulukorvaus on alennettu.

Viipurin koirat - Mörkö 2019 & 2020

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus