Mörkö

ERITYISADOPTIO
Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: n. 60 cm/30 kg
Syntymäaika: 2010
Tautitestattu: 10/2020
Sijainti: Turun seutu, Suomi

13.11.2020
Mörkö-pappa kuuluu Viipurin Koirien aktiivien suosikkikoiriin. Se etsii kotia Turun seudulta käsin.

Keväällä 2019 Irinan (nyk. Snezhannan) tarhalle ilmestyi alakuloiselta vaikuttava pappakoira, joka sai suomalaisilta nimekseen Mörkö. Mörön turkki ja iho olivat hurjassa kunnossa: turkki oli niin huopaantunut että muistutti huopatossua. Onneksi Mörkö tykkää rapsuttelusta ja harjaamisesta, eikä pahastu muustakaan parturoinnista, joten hiljalleen turkkia saatiin selviteltyä. Yksi ikävännäköinen hammas Möröltä myös poistettiin tarhalle tulon jälkeen Viipurin Koirien pyynnöstä ja suomalaisten lahjoittajien avustuksella.

Mörkö osaa kävellä hihnassa ja vaikuttaa muutenkin kotikoiralta. Mikä epäonni lieneekään Mörköä kohdannut, kun se päätyi niin hoitamattomassa kunnossa kodittomien koirien tarhalle.

Mörkö tykkää kovasti ihmisseurasta ja viihtyisi rapsuteltavana vaikka kuinka pitkään. Sille kelpaavat kaveriksi kaikki ihmiset iästä ja sukupuolesta riippumatta. Koirakavereihin Mörkö suhtautuu pääasiassa leppoisasti mutta on tarkka resursseistaan. Erityisesti ruokaa se vahtii niin, että sen on turvallisinta syödä eri huoneessa kuin hoitopaikan muut koirat. Mörkö taitaakin tuumata, että on jo riittävästi joutunut sietämään nuorempien koirien riekkumista tarhalla. Kaikkein parhaiten Mörkölle sopisikin asua ainokaisena koirana.

Mörkö matkusti Suomeen marraskuun alkupuolella ja etsii nyt kotia sijaiskodista käsin. Mörkö testattiin ennen Suomeen tuloa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi ja sydänmato (Dirofilaria immitis) olivat negatiivisia. Ihomato (Dirofilaria repens) sekä hemoplasmoosi eli Mycoplasma haemocanis olivat Möröllä positiivisia. Mörkö on aloittanut Advocate-kuurin ihomatoa vastaan. Lääke annostellaan kuukausittan 6 kk ajan. Ikänsä vuoksi Mörkö kävi myös sydänultrassa ennen matkaa. Sydämestä löytyi pieniä muutoksia mutta ei mitään sellaista, joka olisi estänyt sen matkan Suomeen.

Mörkö kävi lääkärissä myös pian Suomeen tulon jälkeen, sillä sen kävely vaikutti jäykältä ja se ontui toista etujalkaa. Lääkäri totesi näin:

”Yleistutkimuksessa Mörkö on rauhallinen. Hampaissa hieman kulumaa ja hammaskiveä. Ei muuta poikkeavaa yleistutkimuksessa. Sydän- ja hengitysäänet siistit. Ei normaalista poikkeavaa niskan taivutuksessa eikä rangan tunnustelussa. Ontuu hieman vasenta etujalkaa, varaa kuitenkin painoa kaikille jaloille. Kyyristyy hieman, kun vasen etujalka nostetaan ilmaan ja paino menee oikealle etujalalle. Vasemmasta kyynerpäästä tunnustelussa hieman rutinaa. Oikean etujalan uloin varvas hieman aristava ja rutiseva. Takaraajojen lihaksisto hieman heikentynyttä, myös takajalkojen asentotuntoreaktiot hitaat. Ei muuta normaalista poikkeavaa raajojen tunnustelussa.

Vasemman puolen uhkausvaste, kasvohermotunto ja palpebraalirefleksi heikentyneet. Oikean takajalan patellarefleksi puuttuu.

Virtsanäytteestä tutkittiin ominaispaino ja pikastix. Ei glukoosia virtsassa, ei muutakaan normaalista poikkeavaa.

Verinäytteestä tutkittiin perusverenkuva ja sisäelinarvot. Maksan entsyymi ALKP koholla, ei muuta normaalista poikkeavaa. 

Mörkön eturaajat, selkä ja lantio kuvattiin röntgenillä. Ei nivelrikkoon viittaavia löydöksiä. Vasemmassa kyynärässä hieman epätasaisuutta, mahdollisesti nivelrikkoa. Ei muita löydöksiä. On mahdollista, että oireilu on hermostoperäistä kipua, varsinkin, koska hermoston toiminnassa havaittiin puutoksia. Aloitetaan Mörkölle hermokipulääkitys.” 

Mörkön sporttisimmat päivät ovat takana mutta se nauttii silti ulkoilusta ja haistelee ja merkkailee puskia suurella antaumuksella. Korkeasta iästä huolimatta toivomme, että ihanalle Mörkölle löytyisi vielä oma koti, jossa sitoudutaan lääkitsemään sen kremppoja ja tarjotaan sille ansaitsemansa hyvät eläkepäivät. Mörkö etsii kotia erityisadoptiokoirana ja sen kulukorvaus on alennettu.

Viipurin koirat - Mörkö 2019 & 2020

Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus