Noa

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: keskikokoinen-suurehko (n. 55 cm)
Syntymäaika: 8/2013
Tautitestattu: 4/2021

3.6.2022
Noa sai kodin hoitopaikastaan.

27.4.2022
Pitkään tarhaoloissa elänyt Noa-koira on kotihoidossa oppinut hienosti luottamaan ihmiseen ja kotikoiran taitoja. Noa etsii kotia rauhallisesta ympäristöstä.

Kahdeksan vuotta koiratarhalla elänyt Noa on viettänyt Teiskon maaseudulla kotihoidossa jo melkein kokonaisen vuoden. Vuohien, hevosten, kanojen, koirien ja kissojen seurassa Noa on täysin kotiutunut hoitopaikkaansa ja nauttii kotikoiran elämästä. Alkuvaiheiden jännittyneisyys ja levottomuus on vaihtunut rentoon ja rauhalliseen olemukseen. Noa hakeutuu mielellään  oma-aloitteisesti kotihoitajan läheisyyteen, esimerkiksi seurailemaan työskentelyä tietokoneen äärellä, säilyttäen kuitenkin pienen etäisyyden. 

Hoitopaikan toisten koirien kanssa Noa tulee hyvin toimeen ja koiralauma viettääkin mielellään yhdessä aikaa sohvalla lepäillen. Ruokailut sujuvat ongelmitta koirakavereiden seurassa niin sisällä kuin ulkona. Puruluiden jäystäminen on hauskaa puuhaa, samoin kuin ruuan syöminen erilaisilta virikealustoilta.  Suhtautuminen kissoihin on rauhallisen neutraalia, kohteliaasti kissaa väistävää, joskus hieman nuuhkivaa. Kotihoitopaikassaan Noa on haukkunut vain hyvin vähän ja silloinkin lähinnä aamuisin odottaessaan innoissaan ulkoilua. Noa onkin aina innolla lähdössä ulos. Liikkuminen on leppoisaa kävelyä hihnassa tai kuljeskelua vapaana aidatulla alueella. Vapaana ollessaan Noa juoksee muiden koirien kanssa pieniä hetkiä ja loikoilee tyytyväisenä pihalla. Auringon ottaminen omassa korituolissa on erityisen mukavaa. Noa ei ole kovin aktiivinen, mutta viihtyy ulkona haistelemassa ja tutkimassa ja reagoi nimeensä ottamalla kontaktia.  

Koneiden, kuten kaivinkoneiden ja traktorien, äänet eivät ole herättäneet Noassa pelkoa sen enempää kuin muutkaan maaseudulla kuuluvat äänet. Jos lenkkipolulla esimerkiksi mönkijä tulee lujaa vauhtia vastaan, Noa väistää ja jatkaa matkaa eikä juokse pakoon.  Yksinolo (ilman ihmistä) sujuu hienosti koiraseurassa. Ilman koiraseuraa Noa ei ole viime aikoina ollut yksin, mutta alkuvaiheessa se jäi toisten koirien ulkoilujen ajaksi yksin kotiin ja tällöinkin yksinolo sujui hyvin. Vieraita Noa käy yleensä haistelemassa ja ottaa herkkuja kädestäkin sisätiloissa. Hoitotoimet, kuten esmerkiksi kynsien leikkaaminen, onnistuu, mutta hoitotoimissa on vielä harjoiteltavaa. Lapsista Noalla  ei ole kokemusta. 

Kotihoitopaikka sijaitsee hyvin rauhallisella maaseutualueella. Kaupunkimatkat ovat toistaiseksi rajoittuneet eläinlääkärikäynteihin, jotka ovat sujuneet hyvin. Kaupunkiympäristö olisi kuitenkin Noalle liian vaativa asuinpaikka. Näin ollen tulevan kodin tulee sijoita maaseutumaisissa olosuhteissa, mieluiten aidatulla pihalla varustetussa omakotitalossa, rauhallisessa aikuisperheessä. Koirakaveri olisi Noalle myös toivottavaa.

Ylipäänsä varsin monet asiat ovat Noalle edelleen uusia ja ehkä pelottaviakin, mikä tulevassa kodissa on tärkeä ymmärtää.  Kotihoitaja kuitenkin painottaa sitä, että Noa on taustaansa nähden hyvin tasapainoinen ja hyväntuulinen kaveri. Vajaan vuoden aikana pennusta asti tarhaoloissa elänyt Noa-koira on oppinut luottamaan ihmiseen ja oppinut hienosti kotikoiran taitoja.

20.1.2022
Koiraherra Noa lähettää iloiset terveiset hoitopaikastaan! Toisiko uusi vuosi tullessaan Noalle sen onnenhetken, kun poika voisi painaa pään sohvatyynyyn ja huokaista: vihdoinkin kotona?

Noa leikkii jo ulkona jonkin verran toisten koirien kanssa – vähän kömpelösti edelleen, mutta pieniä jahtausleikkejä ja leikkiasentoja näkyy päivittäin. Noa pärjää tosi hyvin kaikenlaisten koirien kanssa ja syökin ongelmitta koiraseurassa.

Ulkoilu sujuu hyvin, vaikkei Noa pakkasilla oikein ulkona viihdykään. Sohva on sen sijaan pojan mielipaikka. Noa pärjää hienosti ilman ihmisseuraa, mutta koiraseura on sille tärkeää. Eläinlääkärireissut on tosin tehty ilman koiraseuraa, eikä siinäkään ole ongelmia ollut. Täysin sisäsiisti Noa on ollut alusta lähtien.

Noa ei ole haukkuherkkä, mutta aamulla tai joskus ulkona se saattaa haukahtaa innostuksesta. Koneiden ääniin, ilotulituksiin ja vastaaviin se ei reagoi juurikaan. Ilotulitteita Noa kuunteli hetken aluksi, mutta jatkoi sitten nukkumista. Toki maaseudulla pamaukset eivät niin kovina kuuluneetkaan. 

Vieraat ihmiset toki jännittävät, mutta Noa käy kyllä haistelemassa remppamiehetkin. Se ei siis missään tapauksessa ole arimmasta päästä koiria, vaan kaikin puolin mahtava tyyppi.

11.9.2021
Komean ja ystävällisen Noa-pojan askel on kevyt, kun se juoksee iloissaan kotihoitopaikan pihalla.

Kahdeksan vuotta tarhalla elänyt Noa on nyt viettänyt lähes neljä kuukautta Teiskon maatilalla ja rohkeus on pikkuhiljaa kasvanut. Noa tulee ystävällisesti tervehtimään vierailulle saapunutta kummitätiä ja tällä kertaa herkkujen syöminen kädestä onnistuu mainiosti. Noa ottaa jopa oma-aloitteisesti kontaktia ja oivaltaa heti, kuinka herkut etsitään virikematon kätköistä. Toipuminen isosta hammasoperaatiosta väsyttää ja suun seutua aristaa, mutta nyt on eläinlääkärikäynnit tehty ja Noa selviytynyt niistä hienosti. 

Noan karhumaisessa olemuksessa on aivan erityistä herkkyyttä. Tästä hiljalleen kotikoiran elämään totuttelevasta rauhallisesta ja varovaisen kiinnostuneesti ihmisiin suhtautuvasta seniorikoirasta joku saa hienon ystävän.

Noa tulee kotihoitopaikan monipuolisen eläinlauman, myös kolmen koiran, kanssa hyvin toimeen. Uudessa kodissa täytyykin olla koirakaveri rohkaisemassa uusiin kokemuksiin. Noan kotihoitopaikka sijaitsee maaseudulla, kaukana liikenteen vilinästä. Noalle toivotaan rauhallista kotia, mieluiten maaseudulta. Kotia, jossa osataan kunnioittaa koko elämänsä tarhalla eläneen koiran pieniä edistysaskeleita aivan uudessa ympäristössä, kaukana koiratarhan perimmäisen aitauksen yksitoikkoisesta arjesta.

7.9.2021
Noan hampaat röntgenkuvattiin 7.9. ja viisi hammasta poistettiin. Edellisellä eläinlääkärikäynnillä poistettiin hammaskivet ja se oli jo auttanut tulehdukseen paljonkin. Nyt pitäisi suun olla kivuton, vaikka kahta hammasta vielä seurataankin. Niissä on värivirhettä, mutta röntgenissä ei kuitenkaan huomattu mitään sellaista muutosta, että poisto olisi ainakaan vielä tarpeen. 

Noa matkusti hienosti autossa omassa häkissään ja antoi hienosti eläinlääkärin rauhoittaa, vaikka toki jännittikin. Noa on yllättävän rauhallinen uusissa sisätiloissa ja tutkii paikkoja uteliaasti. On selvää, että eläinlääkärissä jännittää, mutta siitä huolimatta Noa on utelias, ei jähmety paikalleen, eikä panikoi. 

Eläinlääkäri, tällä kertaa miespuolinen, kehui Noaa komeaksi, hienoksi rakenteeltaan ja erittäin mukavaksi käytökseltään.

26.8.2021
Komealle Noalle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Noa kotihoidossa, elokuu 2021

26.7.2021
Noa on totutellut kotikoiran elämään nyt kaksi kuukautta. Noa pääsi myös tapaamaan eläinlääkäriä.

Eläinlääkärikäynnillä Noan luusto kuvattiin ja se todettiin moitteettomaksi. Hampaat sen sijaan vaativat huoltoa, ja ne hoidetaankin kuntoon ensitilassa. Lue lisää Noan kuulumisia eläinlääkärikäynniltä täältä.

8.6.2021
Komea Noa saapui Suomeen, Teiskon maatilalle kotihoitoon 24.5.21.

Jo ensihetkistä oli selvää, että Noa on hyvin tasapainoinen ja mutkaton koira. Se tuntuu kulkevan elämässä eteenpäin kuin juna ja ottaa vastaan sen, mitä elämä antaa. Ottaen huomioon, ettei sillä oli mitään muuta edeltävää kokemusta kuin tarha, se vaikuttaa helpolta koiralta. Hihnakävely sujuu siltä kokemuksen puute huomioiden hyvin ja se tutkii uteliaasti nurmea, uusia hajuja ja uusia nurkkia. Sen kotihoitopaikka sijaitsee paikassa, jossa ei ole muuta liikennettä, joten on vaikea sanoa, miten se autoihin tai pyöriin suhtautuu, mutta sen hyvin vakaa perusluonne on varmasti eduksi erilaisten uusien asioiden omaksumisessa.

Noa on ollut koko ajan sisäsiisti poislukien ripuli, jonka se sai paikanvaihdon yhteydessä. Kotihoitopaikan vuohilauma ja kanaparvi eivät sitä jaksa hetkauttaa, se tarkkailee muunlajisia hetken ja jatkaa sitten omaa touhuiluaan. Kissaan se suhtautuu samoin. On toki mahdollista, että sopeutumisen edistyessä Noassa ilmenee piirteitä, jotka eivät vielä näy, mutta se on kohtuullisen varmaa, että Noa on peruskallion tyyppinen rauhallinen koira, joka vieraiden ihmistenkin läsnäollessa kuorsaa autuaasti viereisessä huoneessa.

Vaikka Noan ei ole kuultu haukkuvan Suomessa, se on käyttänyt ääntään tarhalla, eikä sitä siksi voi sijoittaa kerrostaloon. Rauhallisena koirana Noa etsii rauhallista kotia ja kotiympäristöä ja jossa olisi jo ainakin jonkin verran kokemusta sosiaalistamattomista koirista. Arka Noa ei kuitenkaan ole, vaikka pohtiikin ennenkuin tekee.

24.5.2021
Vuosia tarhalla asunut Noa pääsi Suomeen ja totuttelee kotikoiran elämään Tampereen seudulla.

Noan rabiesvasta-ainetasot mitattiin ennen Suomeen tuloa ja ne olivat riittävällä tasolla (yli 0,5 IU/ml).

21.4.2021
Noa tutkittiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki testit olivat negatiivisia. 

Noalta testattiin PCR-tutkimuksilla anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja ihomato (Dirofilaria repens), leishmanioosi sekä hemoplasmoosi (Mycoplasma haemocanis). 

21.4.2019
Komea Noa on asunut tarhalla jo vuosia. 

Noassa on edelleen ripaus ujoutta. Pienen tuumaustauon sekä parin haukahduksen jälkeen Noa uskaltautuu hakemaan herkut kädestä. Noa käyttää sen verran herkästi ääntänsä, että oikea asuinmuoto Noalle lienee omakotitalo.

Viipurin koirat - Noa 20.4.2019

30.9.2017
Rauhallisen ja karismaattisen oloinen herrasmies Noa tarkkailee tyynesti aitauksessaan elämänmenoa.

Pentuhöpsötysajat ovat Noalla jo selän takana. Mutta ei kuitenkaan vielä niin kaukana, että poika mikään ikäloppu olisi. Ei ollenkaan, kaverihan on mitä mainioimmassa iässä! Noalla on ikävuosia vasta neljä. Siinä iässä on jo järki päässä ja tunteetkin sen verran rauhoittuneet, ettei enää turhia höselletä. Noa onkin olemukseltaan herrasmiesmäinen tyyni, joka ei itsestään turhaan numeroa tee. Noassa on hitunen ujoutta, eikä se ryntää paikalle ensimmäisenä. Vaan ikään kuin lipuu muiden vanavedessä luokse. Tarhaolosuhteissa ihmisten kanssa seurustelu on aika satunnaista ja räväkimmät persoonat ovat yleensä eturivissä huomion haussa.

Kun tulee namin jaon tai silitysten aika Noakin tulee mielellään hakemaan oman osansa saatavista. Ja nauttimaan pienistä hellyyden murusista, mitä tarhaolosuhteissa on mahdollista saada. Onkin helppo uskoa että Noassa asustava hitusen ujopoika tulisi karisemaan kotioloissa. Kun se saa tottua lämpimän kodin ihanuuteen ja omiin rakkaisiin ihmisiin.

Noa ja siskonsa Nao olivat jo pentuina päätyneet tarhalle. Syy tarhalle saapumiseen oli jäänyt tuntemattomaksi. Sisko Nao sai kodin vuonna 2014, mutta Noalla ei käynyt yhtä hyvää tuuria. Noa onkin asustellut tarhalla lähestulkoon koko ikänsä. Tarhan ulkopuolinen maailma ei ole kovinkaan tuttua. Muuta sitäkin tutumpaa on itse tarhalla olo. Ahtaat aitaukset, vaihtuvat koirakaverit, jatkuva hälinä, kylmä, kosteus ja kova kopin lattia jossa nukkua. Moni tarhalta päässyt koira arvostaakin pehmeää petiä ylikaiken. Luulenpa että niin myös Noa tulee tekemään.

Pojalla on varmasti kotielämään totutellessa montakin uutta asiaa hämmästeltävänä. Aikuiselle koiralle sisäsiisteys on useimmiten helppo opettaa hyvän pidätyskyvyn ansiosta. Kovin montaa kertaa Noa tuskin on päässyt hihnassa kävelemään elämänsä aikana. Rauhallisella opastuksella Noa varmastikin huomaa, että panta ja hihna ovat kivat kaverit, aina pääse lenkille. Monet tarhalta kotiin päässeet koirat, ovat jo osoittaneet, että rauhallisella ja lempeällä tavalla opastetut kotikoiran taidot opitaan hyvin. Joten miksipä ei opettelu myös tyyneltä Noalta hyvin sujuisi.

2.8.2014
Noa on varttunut jo melkein aikamieheksi, täyttihän se jo yhden vuoden. Erittäin hienoilla korvilla varustettu Noa on yhä ujo ja tulee haistelemaan vasta tuumaustauon jälkeen.

Viipurin koirat - Noa 17.11.2016

Viipurin koirat - Noa 6.7.2015

Viipurin koirat - Noa 2.8.2014

5.3.2014
Suuresti ihmettelemme, miksei kukaan ole vielä halunnut Noa-poikaa itselleen. Voiko tämän suloisempaa koiranpentua olla?

Noa on ujo, mutta kuitenkin kovin ystävällinen, ja häntä vipattaen se yrittää uskaltautua ihmisten luokse. Tarhalla ihmiset ovat harvinaista herkkua, joten tottumattomuus ujostuttaa pentuja.

Viipurin koirat - Noa

Viipurin koirat - Noa

22.12.2013
Noa-poika saa sydämesi sykkimään ihastuksesta! Suloinen poika katselee mustien silmänympärys-rinkuloidensa läpi tarhavieraita niin liikuttavalla ilmeellä, että eihän sitä voi kukaan vastustaa.

Noa ja sen sisko Nao päätyivät tarhalle tuntemattomasta syystä. Noa vaikuttaa hivenen siskoaan ujommalta, mutta kuitenkin tarkkailee kiinnostuneena ympäristön tapahtumia. Valokuvattaessa pentuja, pikku Noa aistii oman vuoronsa tulleen ja kipittää vikkelästi sisälle pentumökkiin. Rapsuttelen poikaa rauhallisesti sisällä pentumökissä, ja kovin kiltisti se antaa itseään silitellä vaikka sitä silminnähden jännittääkin.

Noa toivoisi onnensa kääntyvän ja jonkun mukavan ihmisen huomaavan sen. Maailman paras joululahja pikkuiselle Noalle olisi oma rakastava ja huolehtiva koti, lämmin peti ja kunnollinen ruoka. Muutama lelukaan ei olisi pahitteeksi. Noasta kasvaa varmasti kunnon poika, kunhan tapakasvatuksesta ja riittävästä liikunnasta huolehditaan. Vastalahjaksi Noa tarjoaa elinikäistä ystävyyttään ja pientä sydäntään.

Viipurin koirat - Noa

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.