Fiinu

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 3/2012
Sijainti: Snezhannan tarha, Viipuri

24.9.2020
Vuosien odotuksen jälkeen Fiinu sai kodin, missä sitä odotti ihka oma velipoika Faro.

1.3.2020
Fiinun rabiesvasta-aineiden määritys osoitti, että sillä on riittävä rokotussuoja tartuntaa vastaan. 

Fiinu testattiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Fiinun testeistä negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi sekä sydänmato (Dirofilaria immitis). Positiivisia olivat ihomato (Dirofilaria repens) sekä Mycoplasma haemocanis. Fiinu aloitti lääkityksen ihomatotartunnan vuoksi.

18.10.2019
Kaunis Fiinu on viime aikoina päässyt harjoittelemaan hihnakävelyä. Se olikin Fiinulle uusi ja ihmeellinen asia.

Kun on yli kuusi vuotta asunut tarhalla, vain aitauksesta toiseen vaihtaen, on melkoisen jännittävää, kun pääsee kokeilemaan hihnassa kävelemistä aitausten ulkopuolella. Fiinulle se oli täysin uusi asia, joka aiheutti jännitystä, mutta samalla myös uteliaisuutta ja iloa: miten maailma avartuukaan, kun pääsee tarhan metelistä ja tylsyydestä pois.

Fiinu on edelleen varovainen tyttö, joka hakee mielellään herkut käsistä, mutta ei jää kuitenkaan siliteltäväksi. Vuodet ovat hioneet Fiinusta kulmikkuutta pois, eikä se enää esimerkiksi vahdi ruokaansa muilta koirilta samalla tavalla kuin nuorena. Fiinu asuu tällä hetkellä ison uroskoiran kaverina ja ne tulevat erittäin hyvin toimeen. Toisen tyttökoiran kaveriksi emme Fiinua varmuuden vuoksi suosittele, mutta rauhallinen poikakoira auttaisi varmasti Fiinua sopeutumisessa. Ainoaksi koiraksi Fiinu ei halua muuttaa, sillä tarhalla kasvaneelle koiralle toiset koirat ovat suurin tuki ja turva muutostilanteessa.

Fiinu

15.6.2019
Fiinulle lisättiin uusi video:

Viipurin koirat - Fiinu 15.6.2019

30.12.2018
Fiinu on ystävällinen, mutta ujohko tyttö, joka on asunut tarhalla jo vuosia.

Fiinu on yksi pisimpään kauttamme kotia etsineistä koirista. Se on asunut Irinan tarhalla pian kuusi pitkää vuotta, eikä sinä aikana sille ole sopivaa kotiehdokasta löytynyt. Fiinu ei vaadi mahdottomia: se tarvitsee kuitenkin omistajan, joka ymmärtää arkaa koiraa ja osaa antaa sen sopeutua omassa tahdissaan. Pitkä aika tarhalla on varmasti jättänyt Fiinuun jälkensä, ja vaikka oma koti olisi sille todellinen lottovoitto, tulee sopeutumiseen varata aikaa ja pitkäjänteisyyttä.

Fiinu on ihmisille ystävällinen ja se tule uteliaasti tarkistamaan, onko tulijoilla herkkuja tuomisina. Fiinu osaa pitää puolensa toisten koirien kanssa, joten yleensä sen aitauskaverit antavat Fiinun kiltisti ottaa ensimmäiset herkut ja tulevat sitten vasta hakemaan oman osansa. Koska Fiinu osaa olla myös topakka tyttö, etsimme sille kotia, jossa sillä olisi leppoisa uroskoira kaverina. Kodin tulisi myös sijaita rauhallisella alueella ja siinä tulisi olla oma piha, sillä hihnassa käveleminenkin tulee olemaan Fiinulle valtavan iso harjoiteltava asia. Tarhalla Fiinu ei juurikaan hauku ja muutenkin se on varsin rauhallinen tyttö.

Jos harkitset kodin tarjoamista Fiinulle, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

3.10.2017
Fiinun ystävälliset mutta ujohkot silmät katselevat aitauksen sisäpuolelta, kun lähestyn ja pujahdan aitaukseen.

Reippaammat aitaustoverit ryntäävät paikalle hakemaan huomiota. Fiinu asettuu katselemaan vierailijaa hieman kauempaa ujostellen mutta kuitenkin selvästi kiinnostuneena. Namisäkin avauduttua rohkaistuu Fiinukin lipaisemaan namit kädestä asti. Kuinkahan paljon tyttö rohkaistuisikaan, mikäli sillä olisi ihmisestä seuraa jatkuvasti, eikä vain silloin tällöin satunnaisesti.

Pikaisilla vierailuilla ujoimmat koirat aitauksessa eivät pysty riittävän paljoa luomaan kontaktia ihmiseen, jotta luottamusta pääsee rakentumaan tarpeeksi. Hieman vaikuttaakin siltä, että Fiinu on jämähtänyt tiettyyn käytösmalliin josta sen on vaikea ponnistaa eteenpäin, kun olosuhteet säilyvät aina samoina. Tarha, aitaus, vierailija silloin tällöin, nopeasti lipaistut herkut kädestä ja vierailija poistuu. Nelisen vuotta Fiinu on jo tarhalla odottanut ja ujous on säilynyt. Fiinu tarvitseekin olosuhteisiin muutosta, lämmintä kotia ja ihmisen seuraa säännöllisesti. Fiinu kaipaa sellaista ihmistä, jolla on jo aiempaa koirakokemusta. Kärsivällisyydellä ja hellästi opastamalla Fiinusta saisi kotikoiran. Sen sijaan, että tytön elämän kohtaloksi jää ikuinen asustaminen koiratarhan ankeissa olosuhteissa.

Fiinun arvioitu syntymäaika on maaliskuussa 2012. Alussa Fiinu ja velipoika Faro elelivät vuoden verran keskenään kadulla ja sieltä pääsivät turvaan Irinan tarhalle. Faro pääsi Suomen puolelle hoitopaikkaan vuonna 2013. Kuinka ollakaan hoitopaikassa ihastuttiin Faroon niin että poika sai sieltä oman kodin. Ja Faro onkin pärjännyt hienosti kotikoirana!

Fiinu on mitoiltaan siro ja keskikokoinen koira. Korkeutta on 50 cm kieppeillä ja painoa 15-20 kg välimaastossa. Fiinulla on erittäin kaunis harmaa turkki. Tytön aitauskavereina elelee muutama narttu- ja uroskoira. Elämänmeno aitauksessa vaikuttaa kohtuullisen sopuisalta koirien kesken.

Fiinun koti voisi sijaita ennemmin rauhallisella alueella kuin kaupungin hälinässä. Esimerkiksi maaseutu, rauhallinen taajama tai vastaavat voisivat olla sopivia paikkoja. Fiinun mieleen olisi reipas koirakaveri näyttämään mallia, että uudet asiat ovat ihan ok, eikä niitä tarvitse edes pelästyä. Tarhalla pitkään asustaneilla koirilla on ihmeteltävää niissä tavanomaisissakin asioissa, joihin kotikoirat ovat tottuneet. Fiinu hämmästynee pedin pehmeydestä, kodin lämmöstä ja rauhasta. Tyttö tulee tarvitsemaan hellää opastusta sisäsiisteyden suhteen. Aikuisille koirille on usein helpompaa opettaa sisäsiisteys kuin pennuille, koska niillä on parempi pidätyskyky. Fiinu tarvitsee myös opastusta hihnakävelyyn ja muihin kotikoiran elämään liittyviin asioihin. Kärsivällisyydellä ja palkitsemalla oikeista teoista, varmasti Fiinukin kotikoiran niksit oppii.

21.11.2016
Takapuoli keikkuu niin vimmatusti, kun Fiinulainen saa ihmisiä vieraakseen. Fiinu on odottanut omaa kotia jo pitkään, milloin tytön odotus palkitaan?

Kuukaudesta ja vuodesta toiseen tapaamme Fiinun tarhalla, samassa tutussa aitauksessa. Fiinu juoksee takapuoli keikkuen aidan luokse ja nostaa tassunsa ilmaan. Nenä käy ja kieli lipoo aidan välistä sormia. Sisällä aitauksessa Fiinu juoksentelee edestakaisin ihmisten luota toiselle ja haluaisi kauheasti olla ihmisten kanssa, mutta minkä tyttö ujoudelleen mahtaa. Fiinu on hyvin kaunis tyttö, ja voi vain ihmetellä miten kukaan ei sitä huomaa. Toki Fiinu tarvitsee kokeneen kodin, joka ymmärtää ujoa aikuista koiratyttöä, mutta nyt olisi jo vihdoin Fiinun aika päästä oman ihmisen luokse.

Viipurin koirat - Fiinu 16.11.2016

19.6.2015
Fiinu on odottanut kotia jo yli 2 vuotta - olisiko vihdoin sen vuoro päästä omistajansa kainaloon?

Fiinu on edelleen utelias, mutta ujo tyttö. Se kyllä tulee luokse ja tutkii tarkkaan kädet herkkujen varalta, mutta silitykset ovat Fiinulle yhä liikaa. Se pakittaa muutaman askeleen taakse päin, jos herkkujen syönnin ohessa sitä yrittää varovasti koskea. Missään nimessä Fiinu ei kuitenkaan ole aggressiivinen - se ei vain oikein taida tietää, että rapsutukset ovat oikeasti mukava juttu.

Fiinu kaipaa vähän koirakokemusta omaavaa omistajaa, joka ei hätkähdä Fiinun alku-ujoutta eikä luule, että ihmeitä tapahtuu päivässä tai kahdessa. Rauhallisella ja pitkäjänteisellä totuttamisella Fiinusta tulee varmasti vielä hieno kotikoira. Fiinu voisi sopia mukavan uroskoiran kaveriksi,  mutta toisten tyttöjen kanssa se ei aina tule toimeen.

3.6.2014
Fiinu on mitä kaunein susihukkanen. Fiinu ilahtuu kovasti vieraista ja lipoo innoissaan sormia, mutta vaikka halua olisi tulla lähemmäskin, ujostelee tyttö vielä jonkin verran.

Kauniista Fiinusta ei tunnu kukaan olevan kiinnostunut. Vaikka tyttö onkin vähän ujo, on se silti kovin utelias vieraiden suhteen, ja tarhaoloista poispääsy tekisi sillekin varmasti ihmeitä. Fiinu tulee tarvitsemaan alussa varmasti paljon aikaa ja ymmärrystä, mutta uskomme, että jossain on Fiinullekin se oikea ihminen olemassa. 

Viipurin koirat - Fiinu 13.9.2014

8.12.2013
Fiinun veli Faro muutti Suomeen kesällä ja on pärjännyt hienosti kotikoirana. Hauskannäköinen Fiinukin jo jättäisi mielellään tarhan taakseen.

Vähän ujosti Fiinu lähestyy vieraita ihmisiä, mutta ystävällinen katse kertoo, että pienestä jännittämisestä huolimatta Fiinu haluaisi kovasti tehdä tuttavuutta.

Viipurin koirat - Fiinu

26.1.2013
Faro ja Fiinu olivat elelleet kaksin jo jonkin aikaa eräässä viipurilaisessa lähiössä. Kun kukaan ei näistä kahdesta sisaruksesta vaikuttanut pitävän huolta, pyydettiin Irinaa noutamaan ne tarhalle.

Fiinu on veljeään vähän ujompi. Siinä missä Faro tulee hakemaan herkut kädestä, tyytyy Fiinu katselemaan meitä pienen etäisyyden päästä. Mitenkään todella paljon Fiinu ei meitä kuitenkaan pelkää, vaan se vaikuttaa ujoudestaan huolimatta meistä kiinnostuneelta ja ystävällisesti suhtautuvalta.

Perusluonteeltaan Fiinu vaikuttaisi olevan rauhallinen ja kiltti tyttö. Se antaa muiden, nuorempien pentujen hoitaa sähläämisen ja riehumisen tarkkaillen itse vain niiden touhuja.

Vähän arat koirat jäävät tarhalla helposti muiden kiusaamiksi, eivätkä ne pääse tarhalla reipastumaan. Siksi toivomme, että Fiinu pääsisi mahdollisimman pian omaan kotiin totuttelemaan arkisen elämän ihmeellisyyksiin.

Fiinu olisi varmasti onnellinen, jos uudessa kodissa olisi sitä reippaampi koirakaveri jo odottamassa. Fiinu toivoisi myös, että koti sijaitsisi suhteellisen rauhallisella alueella. Uuden omistajan ominaisuuksiin tulisi kuulua pitkäpinnaisuus ja ehdoton sitoutuminen aran koiran mahdollisesti paljonkin aikaa vievään sopeuttamiseen erilaisiin sille uusiin asioihin ja tilanteisiin. Rokotukset ovat tytöllä jo kunnossa, joten pidetään peukkuja, että Fiinun matka Suomeen alkaisi jo pian!

Katso video Fiinusta:

Viipurin koirat - Fiinu ja Faro

Huomiothan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.