Tilia

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm)
Syntymäaika: 2018

10.4.2020
Tilia sai kodin tutusta hoitopaikasta Helsingistä.

30.3.2020
Reipas ja leikkisä Tilia, kotoisammin Tilli, on harjoitellut kotikoiran elämää Helsingissä kerrostalossa nyt kahden kuukauden verran.

Tilian kotihoitaja kertoo:

"Tilli on yksi ihmisrakkaimmista koirista, joita olen koskaan tavannut. Se selkeästi nauttii ihmisten läsnäolosta, rapsutuksista, sylissämakaamisesta sekä yhteisistä leikeistä. Kotiin saapuvat vieraat otetaan reippaasti vastaan ja välillä niiden syliin on kiva kiivetä ja suukotella naamaa.

Tilli etsii itselleen aktiivista kotia, jossa on mahdollista päästä päivittäin juoksemaan vapaana koirapuistossa tai omalla aidatulla pihalla. Parasta puuhaa ovat myös puruluut ja kongit sekä kaikenlainen touhuaminen ja temppujen tekeminen ruokapalkalla. Monenlaisia käskyjä ja temppuja Tilli jo osaakin. Hoitotoimenpiteet täytyy tehdä Tillin ehdoilla, rauhassa, muuten se tuntee olonsa epämukavaksi. Toimenpiteissä on harjoiteltu muun muassa omaehtoisuutta strarttinappulalla. Sisäsiisteys muutamaa vahinkoa lukuunottamatta on hallussa.

Tillin rotusekoituksessa on mahdollisesti ainakin huskya ja se näkyy muun muassa energiatasoissa. Yöt Tilli nukkuu pääsääntoisesti rauhassa. Tilli ei sisällä ole muutenkaan mikään mahdoton häsääjä. Myöskään superäänekäs koira Tilli ei ole ihmisseurassa, joskus asioista ja rapun hiippareista täytyy hieman ilmoitella mutta ei mitenkään liioin. Seinänaapureiden ja pihan melskeisiin Tilli osaa olla ottamatta osaa.

Koirapuistossa ja hihnassa ulkona muiden koirien kanssa erittäin hyvin toimeen tuleva Tilli ei ole lainkaan sietänyt hoitopaikan toista koiraa sisätiloissa. Hoitopaikan toisen koiran kanssa välit tulehtuivat ensimmäisenä päivänä, koska Tilli pelkäsi alkuun toisia koiria. Ei siis ole takeita siitä, että se tulee muiden koirien kanssa toimeen sisällä, joten ensisijaisesti Tillille etsitään kotia, jossa se saa olla kodin ainoa prinsessa ja huomion keskipiste. Voi kuitenkin olla, että kun se saa ulkona rauhassa ajan kanssa tutustua toisen koiran kanssa, sisälläkin yhdessäoleminen voi alkaa sujumaan. Kissoista tai pienistä lapsista Tillillä ei ole sisätiloissa kokemusta. Koska Tilli on ihmisrakkaana välillä hieman rajummanpuoleinen, olisi ehkä parempi, ettei uudessa kodissa olisi alle kouluikäisiä lapsia.

Kaupunkihulina ei ole Tilliä pelottanut vaan se reippaana haistelee kaikkialla ja nauttii ulkoilusta. Muutaman matkan Tilli on matkustanut myös julkisissa kulkuvälineissä. Automatkailu on vielä hieman stressaavaa. Vilkkain kantakaupunki ei ole innokkaalle Tillille paras kotiympäristö, sillä hihnassakulkemisessa on vielä parantamisen varaa. Tilli tykkäisi haistella menemään hihna kireänä pitkin ojia ja pientareita. Vetämisenestoharjoitukset namien avulla ovat olleet käynnissä alusta alkaen. Monissa tilanteissa Tilli on osoittautunut kaikenkaikkiaan melko lujahermoiseksi, ei rähjää remmissä ja osaa usein kiinnittää huomion taluttajaansa namien avulla ja tarkkailee monia tilanteita kiltisti sivusta seuraajana. Riista kiinnostaa Tilliä kovasti, jolloin korvat saattavat kadota mutta monista tilanteista selvitään herkuilla.

Ihmisiä niin kovasti rakastava Tilli ei vielä pärjää pitkiä aikoja yksin kotona, joten tulevan kodin on sitouduttava työstämään alusta alkaen yksinoloharjoituksia, joiden perusteet olisi hyvä olla hallussa etukäteen. Tällä hetkellä Tilli pärjää lyhyiden harjotusten lomassa noin reilun tunnin verran itsekseen rauhassa. Eroahdistus ilmenee haukkumisena ja joskus jotain ei-toivuttuja asioita voi päätyä tuhottavaksi. Tämän vuoksi tulevan kodin olisi parempi sijaita omakoti- tai rivitalossa.

Maailman upeimmasta Tillistä saa itselleen aivan täydellisen koirakaverin, jonka rakkaus omaa ihmistä kohtaan ei tule loppumaan <3 Tilli odottelee hakemusta juuri siltä oikealta, hieman koirakokemusta omaavalta tyypiltä, jolla olisi antaa reilusti ajastaan tälle ihmeellisen ihanalle koiralle."

Tilia on sterilisoitu Suomessa 1.4.2020

Tilian yhteyshenkilönä toimii Ayla.

30.1.2020
Tiliaa onnisti ja tyttö matkasi sijaiskotiinsa pk-seudulle odottamaan oman kodin löytymistä. 

24.1.2020
Viipurin Koirat testasi Tilian rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml, joka suojaa tartunnalta. 

10.1.2020
Tilia testattiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki tautitestit olivat negatiivisia.

Tilian testeistä negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) sekä Mycoplasma haemocanis.

13.12.2019
Tilia on avoin ja ihmisrakas nuori tyttö, joka päätyi Elenan tarhalle Svetogorskiin Kamenkan (ent. Kaukjärvenkylä) kylästä kesällä.

Hyväntuulinen Tilia tervehtii ihmisiä reippaasti pienen pienestä aitauksen osastaan. Se katselee vieraita utelias ja ystävällinen pilke silmissään ja hyppää vasten verkkoa antamaan pusuja. Kun aitaukseen astuu, ei Tilia tiedä miten päin olisi kun on niin ilahtunut ihmisistä. Sen elämä on yksinäistä ja ankeaa, sillä 150 koiran tarhalla muutaman työntekijän aika kuluu aitausten siivoamiseen, ruokkimiseen ja vesien kanniskeluun. Varsinainen seurustelu ja ajan viettäminen koirien kanssa jää olemattomaksi. Tilia vaikuttaa tulevan aitauskavereidensa kanssa sopuisasti toimeen, joista toinen on ainakin uros. 

Tilia on nuori ja se on arvioitu noin 1-1,5-vuotiaaksi. Sen pikkupentuaika ei ole kulunut tarhalla, joten se on todennäköisesti saanut kokea ja nähdä muutakin maailmaa. Reipas Tilia voisi sopeutua monenlaiseen ympäristöön ja kotiin, mutta kaikkein tärkeintä on että tulevalta omistajalta löytyy ymmärrystä ja aikaa sille. Tilia ei välttämättä ole koskaan asunut sisätiloissa tai kulkenut hihnassa. Sisäsiisteys ja yksin jääminen voivat olla sille vieraita asioita. Tilia haluaakin muuttaa vain sellaisen ihmisen luokse, joka on valmis ottamaan tämän kauniin ja ihmisrakkaan tytön omakseen sellaisena kuin se on. 

Viipurin koirat - Tilia 2.12.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.