Valpuri

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm, tällä hetkellä 16 kg)
Syntymäaika: 10/2014
Tautitestattu: 1/2020
Sijainti: Mynämäki, Suomi

6.6.2020
Valpurin odotus päättyi ja se muutti omaan kotiin Porin seudulle.

9.5.2020
Valpuri etsii loppuelämän kotia omakotitalosta rauhalliselta alueelta, jossa olisi reipas koirakaveri odottamassa.

Valpuri on nyt ollut kotihoidossa reilu 3kk. Valpuri on reipastunut kotihoidossa ollessaan, mutta on edelleen arka. Kotihoitoperheen miestä Valpuri arastelee edelleen. Kun mies ei ole paikalla Valpuri liikkuu sisällä vapautuneemmin ja uskaltaa tulla keittiöön ja olohuoneeseen. Valpuri ei selkeästi ole tottunut miehiin sillä kaikki muut perheenjäsenet, jotka ovat naisia, Valpuri päästää lähelleen. 

Kotihoitoperheessä on kuuden koiran lauma ja Valpuri tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa, niin pienten kuin isojen, urosten ja narttujen. Yksinolot sujuvat ongelmitta ja rauhallisesti. Valpuri on alun opettelun jälkeen ollut sisäsiisti ja tekee tarpeensa ulos. Hoitotoimet sujuvat ongelmitta, kunhan niissä edetään Valpurille sopivalla tahdilla. Valpuri nauttii läheisyydestä ja hellittelystä ja nukkuu yönsä mieluitenkotihoitajan kyljessä kiinni. 

Valpuri rakastaa ulkoilua niin pihassa kuin lenkillä, Valpuri kulkee kauniisti ja rauhallisesti hihnassa, eikä reagoi vieraisiin koiriin millään lailla. 

Tutussa ympäristössä Valpuri suhtautuu vieraisiin ihmisiin paremmin kuin vieraassa ympäristössä. Tutulla lenkkireitillä vastaan tulevat ihmiset eivät aiheuta reagointia, mutta vieraassa paikassa ihmiset ovat alkuun arveluttavia. Valpuri kuitenkin sopeutuu ajan kanssa ja rauhallisella ohjauksella uusiin tilanteisiin. Koska Valpuri on elänyt viisi vuotta tarhalla ovat useimmat asiat hänelle vieraita ja uusia ja kotikoirana elämisen opettelu on vasta alkutaipaleella. Valpuri on kiintynyt kotihoitajaansa ja tukeutuu monessa asiassa tuttuun ja turvalliseen ihmiseen, Valpuri vastaa hyvin rauhalliseen ohjaukseen ja tottuu uusiin asioihin ajan kanssa. Valpuri on totutellut autoiluun ja pikkuhiljaa myös sosiaalisemmaksi koiraksi. Valpuri on hyvin helppo ja mutkaton, kunhan ihminen ymmärtää sen arkuutta ja antaa aikaa tottua uusiin tilanteisiin.

Valpurin yhteyshenkilönä toimii Ayla.

9.3.2020
Ujo Valpuri etsii kotia omakotitalosta rauhalliselta alueelta, jossa olisi reipas koirakaveri odottamassa.

Viisi lyhyttä viikkoa Valpuri on ollut kotihoidossa. Viisi viikkoa on hyvin lyhyt aika verrattaessa niihin viiteen vuoteen mitkä Valpuri vietti tarhalla ennen Suomeen tuloa.

Valpurin kotihoitaja kertoo:

"Näissä viidessä viikossa on tapahtunut hurjan suuria muutoksia ja Valpuri on kuin toinen koira. Harmaa eloton turkki on muuttunut tuuheaksi ja kiiltäväksi, askel on kevyt, luiden ympärille on saatu massaa. Ruoka maistuu hyvin ja lenkille Valpuri lähtee aina iloisin mielin oli sää mikä tahansa. Hihnassa tyttö kulkee rauhallisesti enempiä vetämättä. Vastaantulevat ihmiset eivät enää aiheuta niin suurta paniikkia, varsinkaan jos heillä on koira mukana.

Hoitotoimenpiteet sujuvat rauhallisesti, Valpuri on pesty ja harjattu, myös kynnet leikattiin ja sekin sujui ongelmitta ja rauhallisesti.

Luonteeltaan Valpuri on hyvin mutkaton, leikkisä, iloinen ja utelias. Öisin Valpuri uskaltautuu leikkimään leluilla ja on pihassakin paljon vapautuneempi ja uskaltaa rentoutua vaikka ihminen olisikin lähellä.

Valpuri osoittaa kiintymystään ihmiseen hyvin hellyyttävästi, saan aina iloisen laulun ja tanssin kun tulen kotiin, Valpuri hakeutuu öisin nukkumaan mahdollisimman lähelle ja on hyvin iloinen kun herään aamulla. Vieraisiin ihmisiin Valpuri suhtautuu varauksella ja tuntuu siltä, että tytölle riittää tällä hetkellä yksi luottoihminen, uskon että tämä muuttuu ajan kanssa, kun ihmisestä tulee vähempi vieras asia.

Valpuri tarvitsee ihmisen joka ymmärtää ettei se ihan vielä ole täysin valmis, ihmisen joka ymmärtää, ettei siitä välttämättä koskaan valmista tulekaan, ihmisen joka hyväksyy sen juuri sellaisena kuin se on. Niitä ihmisiä ei ole montaa, onneksi yksi riittää."

Valpurin elämää sijaiskodissa voi seurata Facebookissa sivulla La Casa de Keno.

17.2.2020
Valpurin kuulumisia kotihoidosta:

"Valpuri on nyt ollut kotihoidossa reilut kaksi viikkoa. Valpuri oli tullessaan hyvin arka ja ihmiseen tottumaton, arka tyttönen on edelleen, mutta on edistynyt huimasti lyhyessä ajassa. Hoitomamma on tärkeä tuki Valpurille ja luottamusta on selkeästi syntynyt, Valpuri nauttii hellittelystä ja viihtyy hoitomamman lähellä. Muihin perheenjäseniin on myös tehty tuttavuutta ja väistöliikkeen aiheuttaa enää perheen ainut mies. 

Valpuri asustelee maalla seitsemän muun koiran laumassa ja tulee moitteettomasti toimeen kaikkien kanssa, ei ole dominoiva, mutta uskaltaa pitää puolensa. Lauman tuki on ehdottoman tärkeä ja Valpuri hakeutuukin mielellään muiden koirien seuraan. Valpuri on mieluinen leikkikaveri muille koirille ja tyttöä haetaan tiuhaan mukaan iloitteluun. 

Luonteeltaan Valpuri vaikuttaa lempeältä, leikkisältä ja hyvin uteliaalta. Ajan kanssa selviää tarkemmin minkälainen persoona tytöstä kuoriutuu. Pehmeät pedit saavat aikaan ilohepuleita samoin kuin ruokailuhetket. Valpuri on myös iloisesti vastassa kun kotihoitoperheen väki saapuu kotiin. 

Valpuri on sopeutunut hyvin kotikoirana olemiseen ja sisällä elely sujuu ongelmitta. Hihnakävelyä vielä harjoitellaan, mutta sen opettelussa ei pidetä kiirettä, vaan tyttö saa rauhassa tottua kotikoiran rooliin ja tutustua kotihoitoperheeseen. Aivan ihana tyttö <3."

30.1.2020
Viiden vuoden tarhaelon jälkeen Valpurin onni kääntyi vihdoin ja se matkusti sijaiskotiinsa Varsinais-Suomeen.

2.1.2019
Valpuri testattiin kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki taudit olivat negatiivisia.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, hepatozoonoosi, leishmanioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens) ja Mycoplasma haemocanis.

15.8.2019
Ujo ja varovainen Valpuri odottaa aina vain, että joku sen huomaisi. Valpuri tarvitsee omistajan, jolla on kokemusta hyvin aroista koirista.

Puolen vuoden päästä on kulunut viisi vuotta siitä, kun Valpuri-pentu saapui Irinan tarhalle. Viisi pitkää vuotta, jotka Valpurin silmin katsoen ovat olleet toinen toistensa kaltaisia. Välillä aitauskaverit ovat vaihtuneet, välillä on ollut pakkasta, välillä hellettä. Aina joskus joku kiva on tuonut erityisen hyviä herkkuja, ja aina joskus Valpuri on uskaltautunut vähän tutustumaan näihin vieraileviin ihmisiin.

Mutta pääosin Valpuri on muuttunut niin araksi, ettei se juurikaan halua hakea kontaktia. Joskus se tekee sen namien voimalla ja jää lähelle hetkeksi oleskelemaan, joskus ei. Selvää on kuten ennenkin, että Valpuri tarvitsee aivan erityisen kodin. Sellaisen, jossa todella ymmärretään, millaista on elämän aran, tarhalla kasvaneen koiran kanssa. Ja jossa Valpurille ei aseteta mitään muita odotuksia kuin se, että se saa olla oma itsensä ja edetä elämässään siinä tahdissa, kuin mihin se itse on valmis.

Jos harkitset kodin tarjoamista Valpurille, luethan ajatuksella tekstimme aran aikuisen koiran sopeuttamisesta uuteen kotiin.

3.10.2017
Kaunis, mutta niin ujo Valpuri etsii kotia, jossa olisi reipas koirakaveri odottamassa ja näyttämässä neiti ujopiimälle kotielämän ihanuudet.

Hieman huolestunut ilme nousee Valpurin kasvoille, kun sitä yrittää lähestyä. ”Kuka tuo on, uskallanko luottaa? Ehkä kuitenkin varmuuden vuoksi lähden takavasemmalle, vaikka namitkin niin ihanasti nenään tuoksuu.” Ja niin Valpuri pysyy etäämmällä ja seurailee tilannetta.

Joskus tarhaolosuhteissa käy valitettavasti niin, että herkemmät koirat alkavat arkailemaan. Valpuri reipastui jo lupaavasti pentuiässä, mutta nyt on tullut hieman takapakkia rohkeuden kanssa. Tarhalla aitaukset ovat pieniä ja aina ei pystytä koiria sijoittamaan ihanteellisesti. Eikä myöskään antamaan niin paljoa aikaa herkemmille, ettei aristumista tapahtuisi. Se on varsin harmillista, sillä Valpuri vaikuttaa varsin sympaattiselta ja mukavalta koiralta.  

Valpuri on nyt kolmen vuoden ikäinen. Kaunis mustavalkoinen tyttökoira, joka on steriloitu. Valpuri on tottunut tulemaan toimeen sekä narttujen että urosten kanssa. Tytön koti voisi sijaita rauhallisemmassa ympäristössä, kaupungin keskustan tai kerrostaloelämän sijaan. Valpuri tarvitsee sellaista omistajaa, jolla on kärsivällisyyttä kesyttää hieman ujompaa koiraa. Ja jolla on myös ymmärrystä, ettei kaikki käy ehkä käden käänteessä, vaan joihinkin asioihin tarvitaan aikaa. Antoine de Saint-Exupéry sanoin teoksessa Pikku prinssi ”Aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle”. Tämä varmasti sopii myös herkkään Valpuriin.

28.7.2015
Kostea nenänpää nuuhkii kasvoja ja häntä heiluu iloisena. Valpuri on reipastunut valtavasti ja hyppelehtii iloisena ympärillä hakien rapsutuksia!

Valpuri ujosteli pitkään eikä kunnolla uskaltautunut tulemaan aina kosketusetäisyydelle. Nyt tyttö on kuitenkin huomannut, että ihmisten kanssa kannattaa kaveerata: namipalvelu pelaa hyvin ja rapsutukset ovat sittenkin ihan mahtava juttu!

Elo muiden koirien kanssa näyttäisi sujuvan Valpurilta sopuisasti eikä tyttö lähde mukaan turhiin riekkujaisiin. Valpuri on sievä ja siro tyttö, joka haluaisi jo kovasti päästä kokeilemaan miltä elämä rakastettuna perheenjäsenenä tuntuu.

23.2.2015
Omaan kotiin haluavat: oikea korva ylös! Valpurin kanta on selvä: täältä tullaan.

Valpuri joutui Irinan tarhalle alkuvuodesta. Miksi joku tämän kauniin koiranpennun hylkäsi, sitä emme tiedä. Nyt Valpuri haluaa kuitenkin omaan kotiin: sellaiseen, mistä sitä ei koskaan enää hylätä!

Tällä haavaa Valpuri nauttii ihmisistä pidättyvän kiinnostuneesti, mieluiten yhdestä kerrallaan: suurempi joukko vierailijoita sen aitauksessa saa sen hakeutumaan kopin turvaan, muttei kuitenkaan kokonaan - täytyyhän seurata, josko heidän tulostaan seuraisi jotain mukavaakin. 

Muiden pentujen kanssa Valpuri on iloinen ja leikkisä. Jos sen suonissa virtaa laikan verta, kuten ulkonäön perusteella näyttäisi, niin lempipuuhia olisivat lenkit metsässä riistan polkuja seuraten. Kodin ja ympäristön normaalit asiat sen sijaan saattavat herättää suurta ihmetystä, joten niihin totutteluun on syytä varata aikaa. Valpurista kasvanee keskikokoinen, virtaviivainen ja sopusuhtainen koira.

Jos olet varma, ettei vauhtisi hyydy aktiivisen ja iloisen Valpurin tahdissa, eikä intosi koiran kanssa puuhailuun sammu useammassakaan vuodessa, odottaa Valpuri hakemustasi!

Viipurin koirat - Valpuri 13.6.2015

Viipurin koirat - Valpuri 21.2.2015

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.