Utu

Sukupuoli: narttu
Koko: pieni keskikokoinen (n. 40-45 cm, 13 kg)
Syntymäaika: 10/2018

4.12.2020
Utu muutti uuteen kotiin.

9.10.2020
Pieni Utu etsii itselleen rauhallista kotia missä sille olisi tarjolla koirakaveri ja rutkasti rakkautta.

Utu on edistynyt sisäsiisteysharjoittelussa ja vahinkoja sattuu enää harvakseltaan. Kun aiemmin pieni Utu saattoi lirauttaa kerran päivässä kotilattialle, ei vahinkoja satu enää kuin muutaman kerran viikossa jos silloinkaan. Utu on kotiutunut paremmin eikä se enää koe jatkuvaa tarvetta haukkua kaikelle uudelle mikä näköpiiriin ilmaantuu. Remmirähjäys on vähentynyt ja Utu on tehnyt vierailun myös koirapuistoon. Vieraita Utu edelleen jännittää alkuun, mutta ihmisestä riippuen siitä saa kaverin melko nopeasti. 

8.9.2020
Pienelle ja suloiselle Utulle etsitään uutta kotia siitä itsestään riippumattomista syistä.

Utu adoptoitiin pentuna Suomeen ja omassa kodissa se ehti asua yli vuoden ajan. Pian 2 vuotta täyttävälle Utulle joudutaan kuitenkin etsimään uutta loppuelämän kotia siitä itsestään riippumattomista syistä. Utu asuu tällä hetkellä hoitopaikassa pääkaupunkiseudulla, minne sitä pääsee sovitusti tapaamaan.

Utu on leikkisä ja iloinen nuori koira. Utu suhtautuu vieraisiin ihmisiin alkuun hieman tuumivaisesti, mutta jo muutamassa päivässä (tai hetkessä) voi huomata kuinka hellyydenkipeä pusuttelija olisi tyrkyllä syliin jokaisesta tarpeeksi pienestä sopukasta. Utulla on hoitopaikassa seuranaan nuori narttukoira, jonka kanssa päivät täyttyvät yhteisistä leikeistä ja kuonomiekkailuista. Utu ei ole milloinkaan elänyt ilman koiraseuraa, ja koska se on luonteeltaan vähän varautunut joitakin asioita/ihmisiä kohtaan, olisi reipas koirakaveri sille tarpeen. Utua ei luovuteta ainoaksi koiraksi.

Hoitoperheen naisväessä ei Utun mielestä ole mitään ihmeellistä, mutta miestä Utu vähän pelkää. Pelko ilmenee haukkumisena. Utu saattaa itse hakeutua miespuolisen henkilön seuraan, mutta tämän lähtiessä liikkeelle Utu säikkyy ja haukkuu. Samoin Utu reagoi tilanteissa, joissa se tulee yllätetyksi eikä esimerkiksi kuule tai näe, että mies ilmestyy samaan tilaan.

Utu ei ole tottunut lapsiin. Utu on tavannut joitakin lapsia, mutta pelkää niitä. Sen vuoksi Utulle etsitään mieluiten lapsetonta kotia tai sitten kotia, missä lapset ovat jo teini-ikäisiä tai vanhempia.

Utu on herkkä tyttö käyttämään ääntään ja päästää ilmoille kimakan räksytyksen, jos näköpiiriin ilmaantuu jotain sen mielestä arveluttavaa. Käytös korostuu stressaavissa tilanteissa, mutta kun Utu on saanut rauhassa tutustua ja kotiutua, ei haukkuherkkyyskään nosta niin paljon päätään. Pieni pihavahti Utussa silti asuu ja se luovutetaan vain sellaiseen kotiin ja ympäristöön, missä haukkuminen ei aiheuta häiriötä. Utu ei siis ole kerrostaloainesta.

Sekä Utun entinen että nykyinen asuinmuoto on omakotitalo rauhallisella alueella. Vilkkaassa kaupungissa Utu on vieraillut, mutta kun on vähän sellainen herkkä maalaistyttösielu, ahdistaa liiallinen trafiikki ympärillä. Utu reagoi hihnassa vastaantuleviin koiriin vaihtelevasti, mutta useimmiten se rähisee.

Utu ei ole sisäsiisti. Päivisin sattuu vahinkoja, mutta öisin Utu pystyy pidättämään. Utu pääsee hoitopaikassa usein tarpeilleen ja sisällä asiaan koitetaan puuttua tilaa rajaamalla. Utulla on ollut elämässään paljon muutoksia viime aikoina, kuten kodinvaihdos ja siitä aiheutunut stressi. Lisäksi palautuessaan yhdistykselle Utu oli sterilisoimaton ja sillä alkoi juoksut melko pian hoitopaikkaan muuton jälkeen. Pienen tytön päässä ja kropassa on siis paljon myllerrystä yhtä aikaa.

Hoitopaikan omaan naispuoliseen ihmiseen Utu on hyvin kiintynyt ja osoittanut olevansa mitä hellyydenkipein ja suloisin pieni sylimyyrä. Utu etsii arvoistaan kotia, missä tyttö halutaan ottaa vastaan sellaisena kuin se on: sisäsiisteyden ja hihnaohitusten kanssa on vielä töitä ja jos perheessä on mies, voi luottamuksen saavuttamiseen mennä aikaa.

Tuleva koti sitoutuu sterilisoimaan Utun, mutta yhdistys osallistuu kustannuksiin.

11.4.2019
Utu muutti Helsinkiin toisen viipurilaisen kaveriksi.

25.3.2019
Utulle tehtiin pikatesti sydänmadon sekä punkkivälitteisten tautien varalta (ehrlichioosi, anaplasmoosi ja borrelioosi). Tulos oli kaikkien osalta negatiivinen.

17.3.2019
Herttainen ja kaino Utu haluaa kovasti tehdä tuttavuutta! Vaikka vielä vähän ujostuttaa, ei Utu halua missään nimessä jäädä taka-alalle kun kaivattua ihmisseuraa on tarjolla.

Siskokset Utu ja Lumo päätyivät tarhalle alkuvuodesta. Niiden elämänvaiheista meillä ei ole tarkempaa tietoa, mutta ne tuotiin tarhalle joko jostain löydettyinä tai sitten ne hylättiin tarhalle suoraan kodista. Suurelle koiratarhalle joutuminen on taatusti ollut pelottava kokemus, ja tyttöjen olemuksissa ja katseissa onkin vielä paljon hämmennystä ja jännitystä.

Sievä Utu kirmaa innoissaan ulos kopista katsomaan aitausta lähestyviä ihmisiä! Utu on kovin kiinnostunut vieraista ja pieni kieli lipoo kauhealla vimmalla sormia verkon takaa. Aitauksessa Utu poukkoilee ihmisten ja turvallisen kopin välillä. Se ei tohdi jäädä siliteltäväksi vaan kipittää pois rapsuttavan käden alta sivuun. Pian Utu on kuitenkin taas vieressä iloisesti heiluttamassa häntäänsä valmiina jatkamaan tutustumista ja sormien lipomista. Sylissä Utua jännittää, mutta se antaa kuitenkin nätisti käsitellä itseään ja istuu rauhallisesti paikoillaan. Jännityksestä huolimatta ihminen kiinnostaa Utua sen verran paljon, että ujosti uskalletaan nuuhkutella kasvoja. Siskonsa tavoin myös Utu vaikuttaa todella herttaiselta ja kiltiltä tytöltä, jonka toivoisi saavan nopeasti matkalipun Suomeen omaan kotiin reipastumaan.

Koska Utu on vasta vähän aikaa sitten joutunut tarhalle, se voi vielä muuttua suuntaan tai toiseen. Palavan utelias pentu voi reipastua kunhan pahin järkytys tarhalle joutumisesta katoaa ja se kotiutuu tarhalle paremmin. Toisaalta vähäiset hetket ihmisten kanssa voivat viedä tilannetta myös toiseen suuntaan ja ankeissa tarhaoloissa reipastumisen sijaan tapahtuukin aristumista. Kaikkein parasta olisi, että Utu pääsisi niin pian kuin suinkin mahdollista jatkamaan matkaansa kohti turvallista ja rakastavaa kotiympäristöä.

Ainakin toistaiseksi Utun toiveissa on koirakaverellinen koti vähän rauhallisemmalta alueelta. Sisäsiisteys, hihnassa kulkeminen ja yksin oleminen kuuluvat niihin asioihin, joista Utu ei vielä taida tietää yhtään mitään. Etsinnässä on ihminen, joka ymmärtää että edessä on vielä monenlaisten uusien tilanteiden ja asioiden harjoittelua, valmis kotikoira Utu ei vielä ole. Mutta kärsivällisen, ymmärtäväisen ja lempeän ihmisen avustuksella sellainen koira Utusta vielä varmasti ajan kanssa tulee.

Viipurin koirat - Utu 5.3.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.