Turo

Sukupuoli: uros (kastroitu)
Koko: pienehkö (11 kg)  
Syntymäaika: 2/2018
Tautitestattu: 11/2019
Sijainti: Helsinki, Suomi

4.5.2020
Turo sai kodin Jyväskylästä.

26.3.2020
Turo on nyt elänyt hoitopaikassaan reilun kuukauden ja monet kelpo kotikoiran taidot ovat hallussa. Turo on sisäsiisti, se nukkuu yönsä rauhassa, ei rieku sisällä, mutta ulkona se on innokas lenkkeilijä.

Turo jää työpäivän ajaksi kiltisti kotiin koirakavereidensa kanssa. Se tulee mainiosti toimeen hoitopaikan koirien ja kissojen kanssa. Kissat pitävät Turosta, sillä se on hienokäytöksinen ja rauhallinen koira, joka antaa kissoille niiden tarvitseman tilan. Turo ei tuhoa mitään, eikä edes vahingossa pureskele mitään ”luvatonta”. Kaikki hoitotoimet kynsien leikkuuta myöten sujuvat ongelmitta.

Ulkona lenkillä Turo haluaisi tavata jokaisen vastaan tulevan koiran, kaikki ovat kivoja koosta, sukupuolesta ja iästä riippumatta. Turo tervehtii niistä jokaista, jos saa luvan, mutta leikkimään se ei vielä tohdi jäädä, vaan matka jatkuu nopeasti uusien ihanien hajujen perässä.

Valmis kotikoira siis? No, ei aivan, sillä Turolla on yksi ominaisuus, joka tekee siitä viehättävän ja omanlaisensa, mutta vähän vaativan sijoitettavan. Turo kun on arka koira. Ja arkuudella emme nyt tarkoita sitä, että koira olisi pikkuisen ujo, tai arastelisi bussiin nousemista tai kummastelisi pesukonetta tai telkkaria. Turon arkuus tarkoittaa sitä, että se on pelokas. Turo pelkää ja säikkyy monia asioita ja etenkin ihmisiä. Säikähtäessään Turo säntää pakoon, hoitopaikassa se onkin saanut lempinimen Maantiekiitäjä. Turo lähes lentää yli esteiden – alkuaikoina hoitopaikassaan Turo kiisi ja sinkoili vähän väliä, pöydän taakse, yläkertaan 3 rappusta kerralla, naulakon taakse. Pelätessään jotain Turo ei – onneksi – puolustaudu, vaan se väistää.

Kaikista pelottavimpia Turolle ovat vieraat ihmiset. Jos Turo joutuu tilanteeseen, jossa se ei pääse väistämään vieraan ihmisen kosketusta, se vetäytyy ja käpertyy, mutta ei puolustaudu. Turo onkin tavattoman kiltti koira, mutta emme halua sen joutuvan tilanteisiin, joissa se joutuu pelkäämään ja alistumaan. Pelkäävä koira ei opi – paitsi ehkä pelkäämään lisää.

Kotihoitaja, se naisihminen, on Turon luottohenkilö. Hoitopaikan miespuoliseen ihmiseen Turo on opetellut kaikessa rauhassa reilun kuukauden ajan. Alussa miehen jokainen liike (kuten tuolista nouseminen, hidas kävely, jopa puhe) pelotti ja Maantiekiitäjä singahti pöydän taakse tai yläkertaan. Parin viikon kuluttua Turo jo uskaltautui loikomaan samalla sohvalla miehen kanssa, hoitomamman ja koirakavereiden välissä. Seuraava askel oli namien hakeminen miehen kädestä. Ja nyt, reilun kuukauden kuluttua, Turo on ottanut henkisen benji-hyppynsä: Turo hakeutui itse miehen luo ja rapsutettavaksi! Turon luottamuksen saa, mutta siihen kuluu aikaa ja tähän tulevan kodin tulee varautua.

Turon pitää aina pystyä väistämään pelottavia tilanteita ja ihmisiä. Turo on utelias ja seurallinen koira, joten kauaa se ei halua piilotella ja ajan kanssa ja reippaan koirakaverin ja luottoihmisensä tukemana Turo oppii uskaltamaan. Ensimmäiset lenkit hoitopaikassa olivat säntäilyä, mutta heti kun hoitopaikan vanha narttukoira tuli mukaan, Turo rentoutui ja lenkit rupesivat sujumaan hyvin. Edelleen ihmiset ulkona jännittävät sitä, mutta vähän myös kiinnostavat. Välillä Turo kääntyy ohikulkeneen ihmisen perään nuuhkimaan ja joskus lähtee jopa seuraamaan meidät ohittanutta ihmistä.

Turo etsii kotia, jossa sitä odottaa ystävällinen ja reipas koirakaveri. Kodin pitäisi sijaita rauhallisella alueella, kaupungin keskustat eivät ole Turoa varten. Turosta ei myöskään ole kerrostaloasujaksi, sillä vaikka se haukkuu harvoin, sen ääni on aika vaikuttava noinkin pieneksi koiraksi. Oma aidattu piha olisi myös suuri apu ainakin alkuaikojen sopeutumisessa uuteen kotiin. Turoa ei luovuteta lapsiperheeseen, sillä se pelkää lapsia.

Turo on Nasu-tyyppi: pieni ja pelokas, mutta myös hyvin rohkea (sillä pienelle maailma on arvaamaton ja outo, mutta silti sinne mennään ja lopulta häntä heiluen).

Turon yhteyshenkilönä toimii Susanna.

3.2.2020
Turo on viehättävä ja tavattoman kiltti nuori koira. Se on harjoitellut kotikoiran elämää reilun viikon ja on oppinut ja oivaltanut jo monta asiaa.

Turo kävelee mallikkaasti hihnassa ja on melkein sisäsiisti. Kaikki hoitotoimet onnistuvat vaivatta, kynsien leikkuu, korvien putsaus, hampaiden tarkistus – kunhan vain tuttu ihminen ne tekee.

Kotihoitajasta on tullut Turolle tuki ja turva ja kotioloissa, tutun ihmisen kanssa, Turo on jo iloinen hännänheiluttaja. Vieraita ihmisiä Turo sen sijaan väistää ja välttelee parhaansa mukaan. Turo ei kuitenkaan pakene piiloon, sillä ihmiset ovat kyllä hyvin jännittäviä, mutta myös kiinnostavia. Turo haluaisi mennä tutustumaan tai edes vähän nuuhkaisemaan, mutta siihen rohkeus ei vielä riitä. Jos vieras antaa Turon olla, rauhoittuu Turokin. Se saattaa vaimeasti etäältä urahtaa vieraalle, mutta sen enempää ääntä se ei päästä.

Turo jää työpäivän ajaksi kiltisti kotiin. Hoitopaikassa Turon seurana ovat kissat, joiden kanssa se tulee hyvin toimeen. Turo väistää kissoja ja siksi se onkin kissojen mielestä ihan ok ja harmiton tyyppi.

Turo on elänyt nuoresta iästään suuren osan tarhalla, jossa se nöyränä koirana jäi helposti muiden riehakkaimpien koirien jalkoihin. Tarhaolot ovat koetelleet Turoa muutenkin, se on aika laiha ja ohut turkki ei ole antanut tarpeeksi suojaa ja lämpöä talven kelejä vastaan. Nyt Turo selvästi nauttii hoitopaikan lämmöstä, rauhasta, omasta pedistä ja nojatuolista, hyvästä ruuasta ja etenkin hoitajan huomiosta ja hoivasta.

Tarhalla koiran elinpiiri rajoittuu aitaukseen, koirakavereihin siellä ja tarhalla käyviin ihmisiin. Monet tavallisilta tuntuvat asiat ovat Turolle uusia, outoja ja jännittäviä, kuten autot ja vastaantulevat ihmiset. Auton tai ihmisen kohdatessaan Turo saattaa hypähtää syrjään tai väistää pientareelle, ja sitten hipsiä hoitajan taakse turvaan. Turo on kuitenkin utelias koira ja niinpä se ihmettelee tulijaa hetken ja sitten matka voi taas jatkua. Jännittävätkin asiat ovat Turosta pikkuisen kiinnostavia. Jos vain uskaltaisi mennä niitä tutkimaan! Turo on nokkela ja oivaltava koira, ja stressitasojen laskettua se varmasti oppii uusia asioita helpostikin. Silti Turosta tuskin tulee harrastuskoiraa, rauhallinen elämä kotikoirana taitaa olla sen toiveena.

Turo etsii kotia rauhalliselta alueelta aikuisperheestä. Ystävällinen ja rohkea koirakaveri kodissa olisi iso etu. Tärkeintä on kuitenkin ymmärtäväinen ja lempeä omistaja, joka arvostaa Turoa sellaisena kuin se on ja antaa sille aikaa ja tilaa reipastua omaan tahtiinsa ja sopeutua uuteen elämään kotikoirana.

23.1.2020
Turo pääsi Suomeen ja odottaa kotia Tampereella.

9.11.2019
Pieni Turo testattiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki tautitestit olivat negatiivisia.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), Mycoplasma haemocanis, Hepatozoon canis ja leishmanioosi. Viipurin Koirat testasi myös Turon rabiesvasta-ainetason ja se ylitti tarvittavan 0,5 IU/ml. 

Viipurin koirat - Turo 14.12.2019

30.8.2019
Vuodenvaihteessa Irinan tarhalle päätynyt arka Turo on reipastunut paljon ja sille voidaan nyt alkaa etsiä omaa kotia.

Turon menneisyydestä ei ole tietoa. Se oli saapuessaan hyvin arka eikä uskaltanut lähestyä vieraita. Pieni nenänpää kurkisteli usein mökin kätköistä kun tarhavieraat astuivat aitaukseen, mutta kyllä poika välillä tepsutti ihmistenkin ilmoille. Vieraat ihmiset Turo koki kuitenkin aina niin jännittäviksi, että livahti jokaisen lähestymisyrityksen yhteydessä turvapaikkaansa hämyiseen koiramökkiin.

Koirakaverit Turon ympärillä ovat vaihtuneet lukuisia kertoja, samoin aitaus ympärillä. Turo asui kesällä pentuaitauksessa ja siellä sen herännyt uteliaisuus ja rohkeus huomattiin ensimmäisen kerran. Kun ympärillä oli pelkkiä reippaita ja ihmisrakkaita pentuja, uskaltautui Turo niiden vanavedessä tekemään tuttavuutta vieraisiin. Ja sehän osoittautui ihan mukavaksi puuhaksi. Vähän rapsutuksia ja nameja, ei hullumpaa. Turo on jatkanut samalla reippaammalla linjalla ja se ilahtuu nykyään kovasti vieraista. Se on päässyt muutaman kerran kävelemään hihnassakin ja kas kummaa, ihan kuin se olisi ollut sille tuttua puuhaa. Arvelimme, että kun pojan laskee maahan nököttää se siinä lähes lamaantuneena. Mutta ei, Turo nostikin komeasti koipea heti ensimmäiseen puskaan ja lähti häntä ylhäällä kohti seuraavaa. Se oli yllättävän reipas ja tutustui myös uteliaana vieressä ulkoileviin vieraisiin koiriin.

Vaikka Turo on reipastunut alkuajoista, monet asiat jännittävät vielä sitä. Turo tarvitsee rauhallisen asuinympäristön ja kärsivällisen ihmisen tuekseen, jolla riittää ymmärrystä ja aikaa varovaiselle koiralle. Reipas koiraseura auttaisi Turoa varmasti sopeutumaan ja toimisi muutenkin hyvänä esimerkkinä ja tukena jännittävissä tilanteissa. Vaikka Turo on ollut arka, on se aina antanut käsitellä itseään hyvin nätisti. Tällä hetkellä Turo asustaa kahden isomman nartun kaverina. Se on tullut tarhalla hyvin toimeen muiden koirien kanssa ja vaikuttaa sopuisalta pojalta. Turo on vielä nuori ja ikää sillä on arviolta n. 1,5 vuotta. Turo on punnittu elokuun puolessa välissä tarhalla ja painoa sillä oli silloin n. 11 kg. Turo onkin mainiota sylissä helposti menevää mallia. Varovaisten mutta hyvin sympaattisten ja kilttien partasuiden ystävä, missä olet?

Viipurin koirat - Turo 17.8.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.