Heta

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pieni (8,5 kg)
Syntymäaika: 2017

9.4.2020
Heta löysi oman kodin Vantaalta.

3.4.2020
Hetan polvileikkaus on takana ja alkaa olla aika etsiä omaa kotia.

Hetalla todettiin molemmissa takajaloissa 2–3 asteen patellaluksaatio, joka vaati leikkauksen. Heta pääsi hoitoon lahjoittajien avulla ja alkaa nyt olla toipunut operaatiosta. 

Leikkausaikaa odotellessa Heta kävi vielä uudelleen hammaskiven poistossa. Vaikka edellisestä puhdistuksesta oli vain nelisen kuukautta, oli uudelle käynnille tarvetta. Heta tarvitseekin tulevassa kodissaan puruluita ja säännöllistä hampaiden harjausta, jotta hampaat pysyvät puhtaina.

Heta on solahtanut hyvin sijaiskotinsa elämään. Perheessä on kaksi muuta koiraa, joiden kanssa Heta tulee hyvin toimeen. Uroskoiran kanssa on kiva leikkiäkin, vaikka kokoeroa on. Heta tykkää leikkiä myös itsekseen ja mieluisimpia leluja ovat pienet pehmolelut ja villasukat. Myös pallo kelpaa. Se viihtyy muutenkin melko hyvin itsekseen ja vetäytyy välillä omalle paikalleen yläkertaan. Pienten päiväunien jälkeen jaksaa taas seurustella ja ulkoilla. Kävelyt ovat Hetan mielestä kiva juttu ja se tutkailee puuhakkaasti tienvieriä. Heta kävelee hihnassa nätisti. Vaikka Heta kävelee mielellään pitkäänkin, vauhti ei ole sen mielestä ykkösasia vaan kaikkein mukavinta on, kun saa aina välillä pysähtyä haistelemaan paikkoja.

Alkuun Heta arasteli kiinni ottamista ja syliin nostamista. Se saattoi vetäytyä syrjemmälle ja painautua maahan. Nyt se on jo reippaampi, ehkä siksi, että ollaan tutumpia, tai siksi, ettei sen jalkoihin enää satu. Vieraita ihmisiä Heta haluaa edelleenkin katsella alkuun kauempaa, eikä tykkää, jos nämä kävelevät suoraan luokse silittämään. Perheen miestä se väisti alkuun enemmän kuin naista, mutta nyt se tykkää molemmista yhtä paljon ja tulee häntä heiluen pyörimään jaloissa ja hakemaan rapsutuksia. Heta antaa tehdä hoitotoimenpiteet ilman ongelmia, kunhan se ei vaan ole kipeä. Jalkaleikkauksesta toipuessa siitä löytyi myös pippurinen puoli. 

Heta sopii sekä ainoaksi koiraksi että toisen koiran kaveriksi. Uroskoira saattaisi olla kaverina mieluisampi kuin narttu, mutta sillä ei ole ollut minkäänlaista riitaa tai resurssiongelmaa myöskään sijaiskodin nartun kanssa. Kissaan se suhtautuu vaihtelevasti: jos kissa on lattialla, se on ok, mutta pöydällä kävelevä kissa on sen verran kummallinen juttu, että sille Heta haukkuu.

Heta harrastaa haukkumista kahdessa tilanteessa: innostuessaan ja kohdatessaan ulkona jotain pelottavaa. Innostushaukku syttyy esimerkiksi silloin, kun kotihoitaja saapuu kotiin. Ulkona vieras narttukoira tai kummallisesti käyttäytyvä ihminen saattaa saada haukut peräänsä. Heta ei hauku usein, mutta silloin kun se haukkuu, se saattaa räksyttää pitkäänkin. Tämä on asia, jota täytyy työstää, mikäli Heta muuttaa kerrostaloon. Heta reagoi myös kuullessaan toisten koirien haukkumista (esim. televisiosta).

Heta on hurmaava pikkukoira ja joku saa siitä mahtavan ystävän.

23.1.2020
Hetan huomattiin ontuvan toista takajalkaansa. Koska Heta on mahdollisesti leikkaushoidon tarpeessa ja kivulias, se päätettiin tuoda Suomeen.

14.12.2019
Heta sai uuden videon.

Viipurin koirat - Heta 14.12.2019

9.11.2019
Heta testattiin oman kodin toivossa kahdeksan vektorivälitteisen taudin varalta. Kaikki tautitestit olivat negatiivisia.

Negatiivisia olivat anaplasmoosi, babesioosi, ehrlichioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis), ihomato (Dirofilaria repens), Mycoplasma haemocanis, Hepatozoon canis ja leishmanioosi.

24.10.2019
Heta kävi klinikalla hampaidenhoidossa. Hammaskivet poistettiin ja hengitys on nyt raikas. Kiitos Parane Pian -keräykseen lahjoittaneille!

Viipurin koirat - Heta 24.10.2019

25.9.2019
Heta-emo ja sen kaksi pentua löytyivät kesällä ulkoa. Kukaan lähitienoon ihmisistä ei ollut kiinnostunut niistä, joten ne korjattiin parempaan talteen ja tuotiin Irinan tarhalle.

Kolmikko eli pitkään omassa aitauksessa keskenään tarhan syrjässä, mutta toisen pennuista saatua kodin Viipurista Huuko-poika sijoitettiin pentuaitaukseen ja Heta-äiti aikuisten pikkukoirien seuraan. Ihmisiä kohtaan Heta on ystävällinen ja kiltti, mutta tarhaympäristö stressaa sitä selvästi. Hetalla on pääasiassa aitauskavereinaan aikuisia, mukavaluonteisia pikkukoiria, mutta joukkoon mahtuu nuori villikko pojankoltiainen, johon Hetalla on mennyt pahasti hermot. Ja ymmärrettävistä syistä. Ei ole mukavaa, että joku on koko ajan hyppimässä niskaan tai haastamassa riitaa. Heta-parka.

Heta on päässyt muutaman kerran hihnakävelylle, mutta hihnassa kulkeminen lienee sille uusi asia. Ulkona Hetaa jännittää eikä se uskalla ottaa kovinkaan montaa askelta. Sylissä Heta istuskelee ihan tottuneesti ja antaa käsitellä itseään nätisti. Kurkkaus suuhun ja pieni vinkaisu paljastavat, että tytön suu on kipeä. Suussa on ientulehdusta ja hammaskiveä runsaat määrät. Hetan hammashuolto onkin tarkoitus pikimmiten aloittaa jo Viipurissa.

Heta on arvioitu 4-5-vuotiaaksi, mutta todellista ikää on mahdotonta varmuudella tietää. Niinpä Heta voi olla arvioitua nuorempi tai vanhempi. Heta etsii itselleen rauhallista asuinympäristöä. Kiva ja rauhallinen koirakaveri voisi auttaa Hetaa sopeutumisessa, mutta kovin riehakkaan sielun kaveriksi Hetasta ei ole. Emme tiedä, onko Heta koskaan saanut asua sisätiloissa, joten erilaisiin taitoihin aina sisäsiisteydestä hihnakävelyyn on varauduttava opettamaan sille. Vaikka hampaiden hoito aloitetaan Viipurissa, on tulevan omistajan valmistauduttava siihen, että hoitoa on jatkettava Suomessa. 

Viipurin koirat - Heta 22.9.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.