Hessu

Sukupuoli: uros
Koko:
Syntymäaika: 8/2012

26.11.2013
Hessun kuulumisia:

"Hessu voi hyvin. Giardian aiheuttama krooninen ripuli ja murtunut jalka ovat vain ikäviä muistoja.

Hessu on bodannut itsensä aika äijämäiseen kuntoon. Se kasvoi vielä kesällä ja nyt on jo säkäkorkeudeltaan 61 cm, ja painoa on noin 30 kg. Lihaksia tuli lisää, kun Hessu vietti kuumaa futiskesää mökillä. Se sai juosta mökillä vapaana peräti 6 viikkoa. Hieno homma oli se, että Hessu pysyi pihassa, hoiti vahtikoiran hommia, leikki aktiivisesti ja piipahti metsässä kakalla. Se ei livistänyt eikä tehnyt pahojaan (jos yksiä kumisaappaita tai kukkapenkkiä ei lasketa).

Me ollaan jo toisella koirakurssilla Hessun kanssa. Oli pakko mennä, ihan Hessun omankin turvallisuuden takia, koska vauhtia ja vaarallisia tilanteita tuppaa olemaan vähän liikaakin. Eka kurssi oli toukokuussa (pentujen perustottis), ja nyt ollaan teinikoirakoulussa yhdessä siskon Hissun kanssa. Hessu ja Hissu pärjäävät kurssilla mainiosti. Katsekontaktin nämä Viipurin villikot osaavat ja oppivat temppuja älyttömän nopeasti. Molemmat ovat todella kilttejä ja hyväluontoisia.

Hessun kanssa on erityisen mukava mennä koirapuistoon, koska se tulee kaikkien kanssa superhienosti toimeen. Leikit on villejä, mutta riitaa ei ole tullut mistään. Jos muille tulee rähinää, Hessu lähtee tilanteesta heti pois. Hirmuisaa impulsiivisuuttaan ja ampaisutapojaan se toivottavasti oppii vielä jarruttelemaan, kunhan aikuistuu. Itsehillinnän myötä Hessu on täydellinen koira ja herrasmies."

9.9.2013
Kesäterveisiä Hessulta:

"Hessu voi hyvin ja on vahvistunut kesän aikana. Korkeutta on noin 58 cm ja kiloja 23. Lihaksia tuli lisää mainion mökkikesän ansiosta. Hessu on juossut ja pelannut futista niin, että ruohotupsut ovat lennelleet. Järvessäkin on kahlattu ja kuoppia kaivettu. Hessu sai viettää mökillä peräti 6 viikkoa ja juosta vapaana. Hieno homma oli se, että Hessu pysyi pihassa, hoiti vahtikoiran hommia, leikki aktiivisesti ja piipahti metsässä kakalla. Se ei livistänyt eikä tehnyt pahojaan (jos yksiä kumisaappaita tai kukkapenkkiä ei lasketa).

Hessu alkaa aikuistua ja sillä on enemmän kärsivällisyyttä. Enää se ei kimpoile eikä tempoile niin pahasti kuin pari kuukautta sitten. Pentujen perustottis-kurssi toukokuussa auttoi ja antoi eväitä.

Ihanaa Hessussa on se, että se tulee kaikkien koirien kanssa hyvin toimeen. Jos tulee riitaa ja murinaa, Hessu väistyy heti, mutta ei pelokkaasti. Sen mielenkiinto vaan lopahtaa. Mikään sohvakoira Hessu ei ole. Liikkumista ja tehtäviä Hessu kaipaa ja tarvitsee. Nyt harrastetaan vielä kotikonstein, mutta syksyn aikana Hessulle pitää löytää harrastus - semminkin kun takajalka on nyt vahva ja terve."

27.3.2013
Hessun kuulumisia:

"Hessun sääriluu on luutunut kuukaudessa, ja nyt tehdään kävelylenkkejä. Ei kovin pitkiä, mutta aikaa vieviä. Päätarkoitus on vahvistaa Hessun kuntoa ja tarjota aivoille aktivointia. Enimmäkseen keskitytään remmissä kävelyn opiskeluun. Siinä onkin emännällä oppimista. Kananpaloja kuluu desilitroittain. Emäntä ei vielä hallitse palkitsemisen ajoitusta ihan täsmälleen, se kun on sekunnista kiinni. Välillä Hessu kävelee upeasti vierellä ja kiskomatta. Välillä siltä lähtee "mopo käsistä", kun ihmisiä, koiria ja kaiken maailman ärsykkeitä on liikaa.

Jännää on huomata, miten Hessu on "taantunut" vauvaksi. Bussit ja rekat pelottavat taas, samoin takaapäin ohikävelevät ihmiset. Hessu menee maahan, eikä edes kananpala aina auta. Varmaan me olemme itse aiheuttaneet tämän, kun olemme olleet arkoja ja huolissaan jalan takia ulkoillessamme. Mutta hiljaa hyvä tulee.

Toukokuun alussa on uusi leikkaus, kun ruuvit ja metallilevy poistetaan (ei ne olekaan titaania, vaan ihan rautakaupan kilotavaraa. Koirilla kun ei ole nikkeliallergiaa). Hessu joutuu sitten olemaan taas hissun kissun pari viikkoa ruuvireikien ja tikkien takia, mutta mitäs pienistä. Jalan paraneminen näin nopeasti ja hyvin oli aivan mahtava uutinen. Syvä helpotuksen huokaus! Me saatiin koiranpentu takaisin palloleikkeineen ja pienine näykkivine hampaineen :)"

8.3.2013
Hessun kuulumisia omasta kodista:

"Hessun alku oli hiukan hankala, mutta muuttui pahemmaksi. Takatassun sääriluu murtui. Spiraalimurtuma tuli, kun se leikki niin rajusti, hyppäsi ilmaan ja putosi jalkansa päälle. Tämä tapahtui tasan 2 viikkoa sitten (22.2.) perjantaina. Meillä oli monta onnea onnettomuudessa. Onnettomuus sattui 50 metrin päässä kotoa, ja sain kannettua Hessun heti kotiin. Laitoimme Hessun omaan koppaan ja äkkiä taksilla eläinlääkäriin. Puolen tunnin päästä onnettomuudesta oltiin jo eläinlääkärissä, ja siitä puolen tunnin päästä Hessu oli nukutettu ja röntgenissä. Hessu leikattiin heti samana iltana, ja nyt käpälässä on titaanilevy ja -ruuvit, ei kipsiä. Hessu pääsi loistavan ortopedin käsiin Hau Mau -eläinlääkärissä Helsingin Hietaniemenkadulla. Se on oikea koirien Mehiläinen - kallis ja laadukas. Leikkaus sujui todella hyvin. Saimme Hessun myöhään illalla kotiin, ja Hessu varasi leikatulle tassulle painoa jo heti seuraavana päivänä. Haavat eivät tulehtuneet yhtään, eikä jalka ole turvoksissa.

Hessu on uskomattoman reipas! Oikea kulta-aarre! Ei voi koiralta enempää pyytää kärsivällisyyttä, kiltteyttä ja reippautta. Tämä on ollut meille, isännälle ja emännälle, paljon pahempi shokki ja stressi kuin Hessulle. Me on itketty ja valvottu öitä Hessun vierellä. Ja Hessu vaan killittelee ruskeilla nappisilmillään muovitötterön uumenista ja rapsuttelee kaulaansa. Kipulääkettä on syötetty varmuuden vuoksi koko ajan, ettei kipu vain kroonistu.

Kannamme Hessun neljän tunnin välein tarpeille takapihalle (onneksi asumme 1. kerroksessa), eikä Hessu ole hetkeäkään yksin. Suljimme olo- ja makuuhuoneen Hessulta, jotta se ei kävele ympäriinsä. Halli, eteinen ja keittiö ovat Hessun elinpiiri. Nukumme hallin lattialla patjoilla Hessun kanssa. Kaksi viikkoa on takana ja maanantaina tikkien poisto. Hessu toipuu kyllä. Murtuma ei ole paha, enkä usko onnettomuuden pahemmin traumatisoineen Hessua. Se on aika rauhallinen - mitä nyt välillä täytyy komentaa aloilleen ja kieltää leikkimästä liikaa, jotta jalka luutuisi hyvin. Kuukausi on oltava ihan hissun kissun. Ruuvit poistetaan sitten aikanaan, kun lääkäri sen parhaaksi katsoo."

2.2.2013
Hessun kuulumisia omasta kodista:

"Hessu tuli meille viiden kuukauden vanhana 23.1.2013. Hessun nimi on edelleen Hessu, ja hänet voi tavata ulkoilemasta Meilahti-Ruskeasuo -akselilla Helsingissä. Hessu löytyi Viipurista roskiksesta kolmen siskonsa kanssa – jonkun roska on toisen aarre. Ja Hessu on aarre!

Hessu on todella kiltti ja luottavainen. Omia pikku pelkoja oli ensi alkuun, kuten ovista kulkeminen, ohiajavat bussit ja rekat, haukkuvat koirat ja kiljahtelevat lapset ja teinitytöt. Hessun tapa pelätä on mennä maahan makaamaan ja panna korvat lukkoon. Maanittelu ei auta. Hessun on ”maissa ja kuuro”, kunnes pelko väistyy. Pitää odottaa kärsivällisesti ja kehua, kun se taas avautuu ulkomaailmalle. Hessu on kuitenkin hyvin utelias, mikä on helpottanut uusiin asioihin totuttelua. Ison työn luottamuksen rakentamisessa teki sijaiskodin emäntä, kun Hessu sai  opetella sisällä asumista ja ihmiselämää kaksi viikkoa ennen meille tuloa. Ilman sitä olisimme varmasti saaneet paljon aremman Hessun, mutta yhtä kultaisen pojan.

Paras tapa houkutella Hessua tekemään se, mitä ihminen tahtoo, on makupaloilla. Ulko-ovista kulkeminenkin toimi ensi alkuun vain nakkelemalla herkkupaloja kynnyksen toiselle puolelle. Hihnasta kiskomalla mikään ei toimi. Pitää vain päättää, ettei ole kiire ja että voidaan seistä tässä vaikka 10 minuuttia. Sitten mennään, kun Hessu on valmis.

Vatsa Hessulla on ollut sekaisin. Joka toinen päivä on ok ja joka toinen päivä löysällä tai ripulilla. Siirryimme riisiin ja raejuustoon ja lisäsimme broileria, maitohappobakteereja ja nyt canicuria. Toinen madotus on kohta käsillä. Hessu on etuoikeutettu, kun sen ei tarvitse olla yksin kotona lainkaan, kun vatsakin temppuilee. Toki on tärkeää opetella olemaan yksin ja sitä on tehty pieninä annoksina. Menty kauppaan ja roskia viemään.

Hessu on myös siitä ”erikoinen”, että se oli täysin sisäsiisti alusta asti. Hessu osaa pyytää ulos, kunhan sitä osaa vain tulkita. Hessu ilmoittaa pissa- ja kakkahädästä "remuamalla". Se kantaa kenkiä olohuoneeseen, vetelee tavaroita lattialle ja puree sohvaa. Se on Hessun tapa ilmoittaa, että olen turhautunut, vatsaa kiertää ja tahdon ulos. Sitten mennään, kerran yössä ja 4-5 kertaa päiväsaikaan.

Hessu on meille kolmas koira ja vasta nyt tuntuu, että osaamme kuunnella ja tulkita koiraa. Se on valtavan tärkeää. Eläimet, kuten lapsetkin, tekevät asioita sitten, kun ne ovat siihen valmiita. Hoputtaa ei pidä, eikä missään nimessä pakottaa. Voi vain kannustaa. Se on meidän aikuisten tehtävä."

24.1.2013
Hessu oli hetken aikaa kotihoidossa ja sai sitten kodin Helsingistä.

19.11.2012
Hessu on sisarusparven hassuttelija: siskot saavat usein tuntea pojan kepposet nahoissaan, vaikka lopulta hyväntahtoisempaa pentua saa silti etsiä.

Eräs viipurilainen nainen oli saanut yllättyä kovin ikävästi: heittäessään roskapussia jäteastiaan tuijotti häntä laatikon pohjalta neljä pelokasta silmäparia. Neljä lähes identtistä sisarusta, Hetta, Henni, Hissu ja Hessu, oli julmasti hylätty roska-astiaan. Pentujen onneksi ne huomattiin ennen jäteauton tuloa, ja Irina joutui taas täyttämään tarhaansa neljällä uudella kodittomalla pennulla.

Hessu on pentueen ainoa uros ja mielellään laittaakin siskojaan vähän järjestykseen. Mutta Hessua hyväntahtoisempaa pentua saa silti etsiä: heti kun siskot vähän kyllästyvät pojan kolttosiin, palaa Hessu äkkiä ruotuun ja häntä vipattaen alkaa hyvitellä siskojaan.

Hessu on tavallisen iloinen viikari, jolla ei tunnu olevan menneisyydestään huolimatta huolen häivää mielessä. Hessu kaipaakin aktiivista ja reipasta kotia, jossa kunnon metsälenkit ja pieni tapakasvatuskin ovat tulevaisuuden harrastuslistalla koiran kanssa. Hessun arvioidaan syntyneen elokuun puolessa välissä, ja koko sisarusparvi olisi valmis muuttamaan omiin koteihinsa marras-joulukuun vaihteen tienoilla.

Katso video Hessusta:

Viipurin koirat - Hessu

Kotihoidossa olevien koirien kyselyihin vastaavat Noora ja Susanna. Yhteystiedot ja soittoajat löytyvät yhteystiedot-sivuilta. Tutustuthan myös adoptio-ohjeisiin.