Mali

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pieni (n. 30 cm)
Syntymäaika: 2011

3.3.2013
Malin (nyk. Valma) kuulumisia kodistaan:

"Meillä on sujunut oikein mukavasti, Valma on kertakaikkisen hurmaava tyttö, joka on kietonut minut täysin tassunsa ympärille. :) Aluksi se tuntui huumaantuneen täysin vapaanaolosta isolla pihalla ja puista ja pikkulinnuista, se vietti fanaattisesti aikaa kuusenlehvien alla kyttäämässä tai tiirailemassa viereiseen metsään kuulematta mitään tai ketään, ja mietin jo, että mitähän tästä tulee. Nyttemmin sitä on kuitenkin alkanut kiinnostaa viettää aikaa pihalla myös yhdessä, ja se on toisen pojista ohella tosi kova leikkimään frisbeellä ja pallolla ja tulee myös kutsuttaessa, ainakin ennemmin tai myöhemmin. ;)

Tuon alun peruja en kuitenkaan vielä uskalla pitää sitä aidatullakaan pihalla irti ilman valjaita, jotta olisi jokin tarttumakohta tarpeen vaatiessa, enkä kävelylenkeillä irti tietenkään ollenkaan, vaikka onkin pikkuhiljaa selkeästi enemmän mukana pelkän ympäristön ihmettelyn sijasta. Se on kuitenkin edelleen ilmeisen kiinnostunut metsän- ja riistanhoidosta. ;) Saa nähdä, tuleeko siitä vielä aikoihin sellaista koiraa, jota uskaltaisi pitää irti, toivottavasti joskus. Mökille täytynee miettiä jotain juoksuköysiviritystä, vaikka sielläkin on pihaa aidattu. Se kuitenkin vaikuttaa hyvin vietikkäältä, on tosi valpas ulkona ja kuulee pienet risauksetkin ja tutkii mielellään vajan alustaa, eli varmasti on tunkemassa itsensä helposti joka kivenkoloonkin, jos ei ole tarkkana ja niitähän mökillä riittää. Lisäksi se on selvästi arka ja saattaa säikähtää autoja yms. ja toisekseen on kovin kiinnostunut muista ihmisistä ja koirista ja haluaisi päästä tutustumaan kaikkiin, eli siksikin täytyy olla sen kanssa vielä tarkkana. Kevät ja lumien sulaminenkin tuo taas mukanaan monta uutta kiintoisaa hajua, eli uusi rumba taitaa olla sitten edessä. ;) Ohjelmassa on heti lumien alettua sulaa aidan tarkka läpikäyminen ja vahvistaminen ja korottaminen tarpeellisissa paikoissa.

Sisällä se onkin sitten täysin toinen koira. Mahdoton sylinkäinen <3 ja aikamoinen sohvaperunakin, vaikka aina on myös valmiina leikkiin, kun vain houkuttelee. Mitään luvatonta se ei ole kotona tehnyt, vaikka ovat olleet kotona yksin/kaksin/kolmin poikien kanssa. Silloin nukutaan kiltisti kukin tahoillaan. Meillä on iso lelukoppa ja sen sisältö on tutkittu tarkkaan ja suolistettu muutama vinku- ja pehmolelu, mutta se on ihan sallittua. No joskus on aamutossu löytynyt kopasta, mutta muutoin koskemattomana. Valma on tosi kova ja ahnas syömään, ehkä se joku päivä vielä tajuaa, että ruoka ei lopu, vaikka ottaisi vähän rauhallisemmin. ;) Pikkuhiljaa alkaa onneksi mennä perille, että ruokakupit ovat jokaisella omat. :)

Yksi pitempi autoretki tehtiin, ja tyttö voi huonosti, sillä tuntuu hiukan olevan taipumusta siihen. Kuinkakohan selvisi matkan Viipurista ilmeisesti kuitenkin oksentamatta? Parilla lyhyemmällä automatkalla ollaan pärjätty, kun ei ole annettu syötävää ennen matkaa, mutta sain nyt lääkäriltä kokeiltavaksi matkapahoinvointilääkkeitä seuraavaa pitempää matkaa varten. Lappiin lähtöä on suunniteltu, mutta mennään varmasti Valman kanssa sitten lentokoneella, kun ajomatka on sille kyllä vielä turhan raskas.

Kävimme lääkärissä rokotuksissa ja samalla putsattiin hampaat ja poistettiin yksi heiluva alahammas. Valma oli tosi reipas. Kaikista kulmahampaista paljastui kulumat, kuin olisi purrut häkin kaltereita. Olisiko sitten ollut suljettuna joskus häkkiin, sillähän on myös tapa kiertää pientä ympyrää, kun on hämmennyksissään tai innostuksissaan, aina samaan suuntaan. Yritän sitä silloin aina lempeästi rauhoitella ja nyt tuntuukin rauhoittuneen noin yleensä jo paljon. Alussa sai säntäily- ja pyörimishepuleita, joiden aikana saattoi juosta vaikka päin sänkyä ja joista sitä ei oikein saanut rauhoittumaan muuten, kuin ottamalla tiukasti syliin, mutta nämä ovat jääneet pois. Samoin alkaa ymmärtää, että sormia ja varpaita ei pureskella, kiljahdukseni ovat olleet tehokkaita! :) Se on vähän sellainen ylikasvanut pentu joissain asioissa. <3

Lääkärissä käynnin aikoihin sillä oli myös vaiva, joka paljastui aina levon jälkeen; oli epäpuhdas toisesta etutassustaan. Se kuitenkin aina poistui koiran verryttyä ja lääkäri olikin samaa mieltä, että ei ole mitään hälyttävää, todennäköisesti venähdys joka on tullut tuossa uudella lattia-alustalla säntäillessä. Sain ohjeen antaa tulehduskipulääkekuurin, jos tarve vaatii, mutta nyt ei olekaan enää ollut tuota vaivaa, joten se on toistaiseksi jäänyt sitten antamatta.

Kerran Valma on ehtinyt jo olla mukana vuokraamallani koirahallilla, tutustui rohkeasti agilityesteisiin, täytyy vain vielä saada joku mukaan apuriksi osaan esteitä. Hauskaa oli, että hyppeli jopa yksinään pientä pystestettä. :) Tallilla ei ole vielä mukana ollut, lähinnä tuon autopahoinvoinnin vuoksi, mutta se ensivierailu täytynee piakkoin tehdä, on nimittäin selkeästi kiinnostunut hevosen tuoksusta, parkkeeraa itsensä mieluusti tallipyykkiin johonkin loimen mutkaan nukkumaan. :)

Kiitos teille ihanasta rimpsessasta, nyt on kolme niin erilaista koiraa rikastuttamassa arkea, ja samalla Valmassa on kuitenkin juuri niitä toivottuja samankaltaisuuksia russelipoikani kanssa, jotta onnistuu nuo paini- ja vetoleikitkin."

31.1.2013
Mali sai kodin Espoosta.

16.8.2012
Terrieri on... terrieri. Ja Mali on terrieri aidoimmillaan: reipas, iloinen ja ah niin loputtoman energinen!

Mali on nuori tyttö, joka oli hylätty eläinklinikan eteen vasta parin viikon ikäisen pentunsa kanssa. Klinikan lääkäri soitti kiireesti Olgalle huomattuaan yksinäisen emon pentunsa kanssa, ja Olga kiiruhti saman tien noutamaan kaksikon huostaansa. Nyt Malin pieni tyttöpentu Samali on varttunut jo luovutusikään, joten Malinkin on aika etsiä uusi koti.

Jos koiran pitää mielestäsi olla pieni ja pippurinen hyrrä, on Mali sitä mitä etsit. Mali juoksee, hyppii, pomppii, nappaa innoissaan toisia koiria hännästä, juoksee taas, loikkaa seuraavan koiran niskaan, ärisee ja purisee mennessään. Mali on vain niin loputtoman energinen tapaus, että se ei sitten millään saa tarpeekseen riekkumisesta ja touhuamisesta.

Tästä johtuen uuden omistajan on varauduttava siihen, että Malille tarjotaan riittävästi mielekästä tekemistä: muuten voi olla jokseenkin varma, että asunto on sisustettu uusiksi työpäivän aikana. Olgan luona Mali on ollut hienosti yksin, mutta tarhalla Malilla riittääkin seuraa energian purkamiseen. Jos kodissa on koirakaveri odottamassa, tulee koiran olla sellainen, joka jaksaa terrierimäisen vilkasta ja leikeiltään riehakasta kaveria.

Ihmisiä Mali rakastaa, mutta se kaipaa vielä käytöstapojen opettelua sen suhteen, mistä kaikesta ihmiset yleensä pitävät ja mistä taas eivät. Kun Mali on päivän touhunsa saanut purettua, rauhoittuu se syliin nukkumaan: se onkin tytön ehdoton lempipaikka. Hihnassa käveleminen on Malille jo tuttua puuhaa ja kissojenkin kanssa tyttö on tottunut elämään.

Malin energisyydestä johtuen uudelta omistajalta toivotaan aiempaa koirakokemusta ja erityisesti kokemus terrierityyppisistä koirista on iso plussa. Mali voisi muuttaa Suomeen vaikka heti.

Katso video Malista:

Viipurin Koirat - Mali

Huomiothan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi.