Rita

Sukupuoli: narttu
Koko: kasvaa keskikokoiseksi
Syntymäaika: 3/2019

21.12.2019
Rita muutti omaan kotiin Vantaalle.

10.11.2019
Pari kuukautta on vierähtänyt kotihoidossa ja Ritasta on kuoriutunut todella herttainen ja leikkisä kaveri! Rita on tavattavissa Helsingissä.

Rohkeutta ja itseluottamusta on karttunut lisää eivätkä uudet ja pelottavat asiat enää tarkoita palaamista reipastumisprosessin lähtöruutuun, vaan niihin voidaan suhtautua uteliaasti tarkastelemalla. Ulkoilut kaduilla, jotka olivat Ritalle alkuun kauhistus, ovat edistyneet hienosti eivätkä yksittäiset autot tai ihmiset enää saa paniikkia aikaan, kunhan Rita pääsee väistämään hieman sivummalle ja tarkkailemaan ohikulkijoita turvallisen etäisyyden päästä. Vaikka selvää tottumista kaupunkiympäristöön on tapahtunut, nauttii Rita selvästi enemmän metsäpoluilla ja hiljaisilla hiekkateillä samoilusta. Rita etsiikin kotia rauhalliselta alueelta, jossa jokaisen ulkoilun ei tarvitse tarjota ylenmäärin ärsykkeitä herkälle mielelle.

Vieraiden ihmisten suhteen Rita on alkuun epäilevä ja luottamuksen saaminen vaatii hieman aikaa, mutta tuttujen kanssa Rita on kovin hellyydenkipeä kainalokaveri. Koirakavereita tavatessa Rita ilostuu ja saattaa innoissaan käydä tervehtimässä täysin vierasta vastaantulijaakin. Lapset ovat Ritan mielestä edelleen sen verran epäilyttäviä, että luultavasti elo samassa taloudessa ala-asteikäisten tai nuorempien lasten kanssa osoittautuisi liian stressaavaksi.

Toiset koirat ovat parasta mitä Rita tietää ja toiveena olisikin että tulevassa kodissa odottaisi koirakaveri, jonka tuella sopeutuminen uusiin ihmisiin ja ympäristöön sujuisi helpommin. Mieluiten Rita leikkisi toisten koirien kanssa, mutta tyytyy myös lelujen riepotteluun jos kaveria ei ole saatavilla. Suosikkilelua ei ole vielä valikoitunut, vaan Ritalle kelpaa niin pallot, pehmoeläimet, köysilelut ja kumiset vinkulelutkin. Lelujen lisäksi etenkin sukkia ja toisinaan kenkiäkin kanniskellaan edelleen sängylle, mutta ihan kaikkea ei sinne enää tarvitse yrittää siirtää, vaan Rita on jo oppinut että tavarat pysyvät tallessa ihan siellä missä ne ovatkin.

Ritan hoitopaikka on kerrostalossa ja Rita on sopeutunut tähän asumismuotoon hyvin. Rita ei juuri hauku, mutta postinjakaja saisi kyllä jättää postit jakamatta, jos Ritan mielipidettä kysytään. Joskus malttamattoman pennun täytyy myös hoputtaa kotihoitajaa ruoanjakelussa pienellä haukahduksella. Yksinolot sujuvat mukavasti koirakaverin kanssa ja ilman. Myös sisäsiisteys on hallussa, vaikka toisinaan kovasti touhutessa ei ehditäkään ulos, mutta silloinkin pissat käydään tekemässä alustalle. Suurempia tihutöitä ei Rita touhutessaankaan ole tehnyt ja osaa myös rauhoittua hienosti. Rita vaikuttaa olevan nopea ja erittäin innokas oppimaan ja kotikoiran perustaitojen lisäksi hallussa on mm. luoksetulo, istuminen, maahanmeno ja tassun ojennus.

15.9.2019
Rita lähettää terveisiä sijaiskodistaan Helsingistä. Ritan kotihoitaja kertoo näin:

"Kaksi viikkoa kotihoidossa viettänyt Rita on sopeutunut kotikoiran elämään kerrostalossa yllättävänkin helposti. Sisällä Rita on hellyydenkipeä ja luottavainen tyttö, joka tykkää köllötellä kainalossa. Muutenkin Rita on melko rauhallisen oloinen pentu, vaikka toki leikit toisten koirien kanssa ovat parasta mitä viisikuinen pentu voi tietää. Yksinolot ovat sujuneet hyvin niin koirakaverin kanssa kuin ilmankin - suljetut ovet osataan tosin aukaista ja niiden takaa paljastuvat aarteet, kuten kengät ja muu lattialla lojuva irtaimisto, kannetaan talteen sängylle. Yrittipä Rita kerran siirtää jopa mattoa aarrekasaansa. Sisäsiisteyskin alkaa olla hallussa, mutta herkkänä tyttönä Ritalta tulee välillä ilo- ja hätäpissoja. Ilopissi tulee helposti silloin kun kotihoitaja tulee kotiin ja hätäpissi saattaa tulla kun talon vanhempi narttu käskee kakaraa olemaan sähläämättä.

Vaikka Rita on sisätiloissa luottavainen tuttuja ihmisiä kohtaan ja pienestä varauksellisuudesta huolimatta suhtautuu uteliaasti myös uusiin ihmisiin, ulkona se kokee muut kulkijat pelottavina. Suhteellisen rauhallisillakaan kaduilla ulkoilu ei vielä onnistu ja toistaiseksi Rita ulkoileekin pääasiassa tutuksi käyneellä metsäpolulla. Sielläkin satunnaiset vastaantulijat toki pelottavat, mutta Rita kuitenkin kykenee kohtaamisten jälkeen rentoutumaan ja jatkamaan matkaa. Siksi Rita etsiikin kotia rauhalliselta alueelta poissa taajamien vilskeestä. Myös oma piha ja koirakaveri helpottaisivat varmasti Ritan sopeutumista uuteen kotiin."

2.9.2019
Ihanaa Ritaa onnisti viimein ja se matkusti sijaiskotiin Helsinkiin harjoittelemaan kotikoiran elämää.

24.7.2019
Kaikki Ritalta testatut vektorivälitteiset taudit olivat negatiivisia. 

Ritalta testattiin anaplasmoosi, erlichioosi, borrelioosi, sydänmato (Dirofilaria immitis) ja Dirofilaria repens, babesioosi ja leishmanioosi.

Viipurin koirat - Rita 22.7.2019

12.7.2019
Pieni Rita viipottaa häntä heiluen jaloissa muiden pentujen mukana, mutta ei aivan tohdi jäädä kosketeltavaksi.

Mutta eiköhän näin kauniilla katseella pian löydykin se oma koti, jossa turhat ujostelut varmasti vaihtuvat koiranpennun ilohepuleiksi?

Neljä pahvilaatikkoon pakattua pentua, Rintintin, Rilke, Rinna ja Rita, tuotiin Olgan tarhan portille kesän alussa. Ne oli löydetty mökkialueelta Viipurin kaakkoispuolelta. Näiden suloisten pentujen ihmiskontaktit ovat jääneet ensimmäisinä elinkuukausina harmillisen harvoiksi ja ne olivatkin ensimmäisellä vierailukerralla selvästi hämmennyksissä aitaukseen astuneista ihmisistä. Sittemmin vierailijoihin on jossain määrin totuttu, mutta silti on turvallisempaa pitää pientä välimatkaa.

Arastelusta huolimatta näillä kolmikuisilla sisaruksilla on ilonpilkettä silmäkulmassa ja toive luottavaisesta suhteesta omaan ihmiseen. Sympaattisen oloinen Rita pyörii häntä heiluen vieraiden jaloissa toisten pentujen mukana. Kosketusta se kuitenkin väistää, mutta ei sitä ehdi kaikessa tohinassa sen kummemmin jäädä pohtimaan eikä karkuunkaan malta pujahtaa, joten Ritan saa helposti napattua syliin. Kun jalat eivät olekaan tukevasti maan pinnalla, alkaa pientä tyttöä vähän pelottaa. Sylissä Rita istuu jännittyneenä ja on silminnähden helpottunut, kun sylittelyhetki on ohi. Pikkuinen Rita kaipaisi pian omaan kotiin reipastumaan ja opiskelemaan kotikoiran taitoja. Aikaa ja kärsivällisyyttä se toki vaatii pienenkin, vailla kunnollista sosiaalistumista jääneen, pennun kohdalla. Alkutaipaleella kivan koirakaverin tuki ja turva olisikin tärkeää, joten Rita toivoo koirakaverillista kotia.

Viipurin koirat - Rita 9.7.2019

Viipurin koirat - Rita 27.6.2019

Viipurin koirat - Rita, Rilke & Rinna 27.6.2019

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.