Abella

Sukupuoli: narttu
Koko: keskikokoinen
Syntymäaika: 9/2016

16.4.2017
Abella muutti omaan kotiin Lohjalle.

26.3.2017
Abella-tyttö on saanut jo hyvän otteen kotikoiran elämästä. Abella asustaa hoitopaikassa Helsingissä.

Kuukauden kotihoidon aikana Abellan suurin stressi uudesta ympäristöstä on helpottanut ja tytön leikkisä ja utelias luonne on alkanut tulla esiin. Kotikoiran taitojen lisäksi Abella osaa myös istua ja antaa tassua. Sisällä Abella ottaa koirakaverista mallia ja enimmäkseen makoilee lempipaikallaan nojatuolissa tai jäystää puruluita. Välillä riepotellaan pehmoleluja tai pompitaan pallon perässä. Sisäsiisteys on ollut alusta asti Abellalle itsestäänselvyys ja kolme päivittäistä lenkkiä on yleensä riittävästi – hädän iskiessä lenkkien välillä, Abellaa osaa kyllä pyytää ulos. Ulkoilun jälkeen mennään kehotuksesta suihkuun pesemään rapatassut. Myös muut hoitotoimet, kuten kynsien leikkaus, sujuvat hienosti. Työpäivien ajan Abella on odottanut rauhassa kotona koirakaverin kanssa ja purkanut ylimääräistä tarmoaan lähinnä omiin leluihinsa.

Vieraisiin Abella suhtautuu edelleen varautuneesti, mutta pari hoitoihmistä on käynyt tutuiksi ja sukuloimassakin Abellan uteliaisuus voitti lopulta jännityksen eikä tyttö viitsinyt jäädä kovin pitkäksi ajaksi pöydän alle piileksimään. Tosin ulkona alkaa edelleen jännittää vähänkään vilkkaammilla alueilla. Rauhallisilla metsäpoluilla Abella ei sen sijaan malttaisi pysyä nahoissaan, kun ympärillä on niin paljon kevättä ja elämää! Välillä tytön korvat onkin viritetty pikkulintujen tai oravien kanavalle ja pitää muistuttaa, että hihnan toisessakin päässä on joku, mutta pääasiassa hihnassa kävellään oikein nätisti.

Abella on osoittautunut kiltiksi ja hellyydenkipeäksi kaveriksi, joka kuitenkin tarvitsee aikaa niin ihmisiin kuin ympäristöönkin tutustuessaan.

28.2.2017
Abella harjoittelee kotikoiran taitoja hoitopaikassa Helsingissä.

Vasta muutamia päiviä Suomessa asunut Abella hämmästelee vielä uutta ympäristöä vilkkaassa kaupunkimaisemassa. Kotikoiruuden opettelu on kuitenkin jo hyvässä vauhdissa; kunhan matkasta ja muutoksesta johtuva jännitys helpottaa, pääsee Abella todenteolla nauttimaan uudesta elämästään. Kotihoitaja kertoo tytön tuoreimmat kuulumiset:

Sisällä Abella jo hieman leikkii kanniskelemalla tavaroita, etenkin leluja ja vaatteita. Yksinolot (0,5-2h) sujuvat rauhallisissa merkeissä koirakaverin kanssa. Myös lyhyitä yksinoloja ilman kaveria on kokeiltu, eivätkä nekään hätkäyttäneet Abellaa. Toistaiseksi sisälle ei ole tullut yhtään vahinkoa, vaan tarpeet on tehty ulos, mutta luultavasti vahinkoja alkaa tulla, kunhan Abellan leikkisä puoli tulee paremmin esiin.

Valjaiden pukeminen oli alkuun kauhistus ja Abella piti kantaa eteiseen, jossa valjaat ujutettiin päälle, kunnes parin päivän päästä tyttö tuli siihen aivan muina koirina ja piti valjaiden laittamista maailman luonnollisimpana asiana. Samoin opiskeltiin portaat: ensin niitä ei suostuttu lähestymäänkään, mutta yhtenä päivänä Abella ryntäsi ne alas ilman suostuttelua ja yhtään epäröimättä.

Ulkoilu ja etenkin lumessa piehtarointi on Abellasta kivaa ja hihnassa kävellään nätisti - kunhan liikutaan rauhallisella alueella. Kaikki liikkuva ja oudot äänet jännittävät Abellaa kovasti.

Abella pelkää etenkin vieraita koiria, ja myös hoitopaikan vanhempaan narttuun Abella reagoi puolustamalla omaa tilaansa murahdellen. Suuria jännitteitä ei ilmassa ole kuitenkaan ollut, ja koirat ovat koko ajan voineet oleilla samassa tilassa. Abella tarvitsee selvästi aikaa ja tilaa toiseen koiraan tutustuessaan.

Kunhan Abella tottuu uuteen ympäristöön, siitä tulee varmasti oikein mukava ja uskollinen ystävä. Jännityksestä huolimatta Abella tuntuu kuuntelevan hyvin ihmistä ja hakevan kontaktia. Jutustelu onkin Abellalle useimmissa tilanteissa tärkeämpää kuin namit.

23.2.2017
Abella pääsi Suomeen harjoittelemaan kotikoiran elämää ja ottaa kotiehdokkaita vastaan Helsingissä.

15.1.2017
Abella on iloinen tyttö, joka juoksee pentulauman kärjessä tekemään tuttavuutta tulijoiden kanssa.

Abella päätyi Olgan hoiviin loppuvuodesta. Se on ehtinyt kasvaa tarhalla iloiseksi veijariksi, joka rakastaa niin tuttuja kuin tuntemattomiakin. Siskonsa Adelan tavoin Abella vaikuttaa hyvin sosiaaliselta ja avoimelta tytöltä.

Abella on sosiaalinen tyttö niin ihmisten kuin toisten koirienkin kanssa. Koska se elää isossa pentulaumassa, joutuu se kilpailemaan ihmisten huomiosta muiden kanssa paljonkin. Reippaana tyttönä Abella ei hetkeäkään epäröi ihan vieraisiinkin tutustumisessa, ja siksi Abellan saa huomata seuraavan aivan kannoilla lähes koko tarhavierailun ajan. 

Abellasta kasvaa aikuisena vähintään keskikokoinen tyttö. Siinä lienee isompikin ripaus saksanpaimenkoiraa mukana, joten todennäköisesti Abella tulee olemaan aktiivinen tyttö aikuisena. Pelkkä sohvanlämmittimen rooli ei Abellaa siis kiinnosta, mutta paikka reippaana lenkkikaverina ja tietysti parhaana ystävänä olisi se Adelan toivekoti. Abellan uudella omistajalla tulee olla myös ymmärrystä nuoren koiran kasvattamisesta ja sellaisen kanssa elämisestä: arkiset taidot on opetettava pitkäjänteisesti ja palkisemalla toivotusta. Jos sohvannurkkaa on joskus järsitty, niin se kuuluu elämään, eikä kenenkään maailma siihen kaadu.

Viipurin koirat - Abella 18.2.2017

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.