Aura

SUOMESSA
Sukupuoli: narttu
Koko: keskikokoinen (n. 55 cm, 32 kg)
Syntymäaika: 10/2013

8.7.2017
Ihana Aura löysi viimein uuden kodin ja jatkaa elämää Forssan suunnalla.

9.9.2016
Aura on pörheä 2,5-vuotias kaunotar, joka joutuu etsimään uutta kotia, koska yhteiselo perheen lapsen kanssa ei enää onnistu. Aura asuu Raisiossa.

Auran epävarman käytöksen syyksi paljastuivat kivut. Ne ovat nyt onneksi hoidossa ja Aura on palannut luonteeltaan entiselleen. Auran takalonkat ovat rakenteeltaan löysät, minkä vuoksi takapään lihakset kipeytyvät helposti. Säännöllinen hieronta ja voimakkaan rasituksen välttäminen auttavat pitämään takapään kunnossa. Hyvän lihaskunnon ylläpito on kuitenkin tärkeää, jotta nivelet saavat lihaksistosta tukea.

Auran yhteyshenkilönä toimii Christa.

11.5.2016

Aura muutti Suomeen jo pienenä pentuna ja vietti ensimmäisen kuukautensa kotihoidossa yhdistyksen aktiivin luona. Omaan kotiin Aura muutti noin 5 kk ikäsenä.

Aura asuu tällä hetkellä omakotitalossa rauhallisessa taajamassa. Tulevankin kodin olisi hyvä sijaita omakotitalossa, rauhallisella alueella. Vaikka Aura on pentujoista reipastunut valtavasti, on tyttö edelleen herkkä ja ylimääräinen hälinä aiheuttaa tytölle helposti stressiä. Aura ilmoittaa kuuluvalla äänellään ohikulkijoista, mutta muuten tyttö ei turhia mekasta. Aura lenkkeilee mielellään ja erityisesti metsäretket on tytölle mieluisia. Hihnassa Aura käyttäytyy pääasiassa hyvin ja vapaanakin tyttöä on voinut juoksuttaa syrjäisillä paikoilla. Hieman riistaviettiä tytöltä kyllä löytyy eli mieluusti lähtisi erilaisten eläinten perään.

Vieraista koirista, varsinkaan toisista nartuista, Aura ei erityisemmin pidä. Rauhallisen ja ystävällisen uroskoiran kaveriksi Aura saattaisi kyllä hyvinkin sopeutua. Aura pärjää kuitenkin hyvin myös ainoana koirana. Kissojen kanssa Aura ei ole ollut tekemisissä muuten kuin pentuna kotihoidossa. Alussa omassa kodissa Auralla oli eroahdistusta, joka ilmeni tarpeiden tekemisenä sisälle. Tilan rajaaminen auttoi tähän hyvin eivätkä yksinolot ole olleet ongelma enää pitkään aikaan.

Aura on rauhaa rakastava tyttö, joka kiintyy omistajaansa lujasti. Aura tarvitsee omaa tilaa, säännöllisiä rutiineja ja rinnalleen rauhallisen aikuisen ihmisen. Tästä päästäänkin siihen, miksi Aura joutuu kotia vaihtamaan. Aura stressaantuu eläväisen lapsen seurassa niin, ettei yhteiselosta enää tule mitään. Aura on käyttäytynyt aggressiivisesti lasta kohtaan ja nyt perheen lapsi pelkää Auraa pahasti. Aura on selvästi yhden ihmisen koira, jolle se oma ihminen on kaikki kaikessa. Nykyisessä kodissa Aura on hyvin kiintynyt perheen äitiin. Muuten Aura on aina ollut ystävällinen niin tutuille kuin vieraillekin aikuisille ihmisille. Joitain miehiä Aura hieman aristelee. Aura on käytetty lääkärissä mahdollisten kipujen poissulkemiseksi eikä lääkärissä havaittu kipuihin viittaavaa.

Auran kanssa on käyty koirakoulussa tottelevaisuuskursseilla ja tyttö nauttiikin harjoituksista valtavasti. Kurssien jälkeen harjoituksia on jatkettua osana jokapäiväisiä lenkkejä. Vaikka Aura on kotioloissa hyvin rauhallinen, ei tyttö silti ole mikään pelkkä sohvaperuna, vaan minkä tahansa nuoren koiran tavoin se tarvitsee myös tekemistä ja nauttii yhteisistä puuhista omistajansa kanssa.

Etsimme siis Auralle kotia aikuisperheestä, jossa ei turhia hössötetä vaan vietetään rauhallista elämää. Aura olisi täydellinen kumppani esimerkiksi maalla asuvalle varttuneemmalle ihmiselle tai pariskunnalle, jolla ei ole pieniä lapsia aivan lähipiirissä. Aura haluaisi viedä tulevan omistajansa pitkille metsäretkille ja nauttia yhteisistä rapsutteluhetkistä sohvalla köllien. Aura toivoisi, että tulevassa kodissa olisi myöskin oma piha, jossa tyttö saisi viettää aikaa. Aura rakastaa istuskella pihalla ja tarkkailla ympäristöä. Tyttö varmasti viihtyisi hyvin mukana puutarhanhoidossa, saunapuiden kantamisessa ja muissa pihapiirin puuhissa.

Aura asuu tällä hetkellä Raisiossa, Varsinais-Suomessa.

7.3.2014
Aura pääsi omaan kotiin.

23.2.2014
Leikkisä Aura on kotihoidossa Turun lähettyvillä Riihikoskella, ja etsii kotia tositarkoituksella.

Auran kotihoitajalla on uusia kuulumisia:
"Aura on ollut hoidossa meillä nyt vähän yli kaksi viikkoa ja on jo aivan eri koira kuin tullessaan. Kotioloissa oman lauman kesken se on jo reipas ja iloinen pentu, joka tarvitsee tekemistä ja tykkää touhuta ihmisten ja muiden koirien kanssa. Aura on jo opetellut istumista namien avulla ja hienosti tyttö laskee peppunsa maahan saadakseen namin. Hoitotoimenpiteet (harjaus, kynsienleikkuu, korvien putsaus) tyttö antaa tehdä hienosti eikä suihkussa käyntikään ollut kovin pelottava juttu. Meillä vanhemmat koirat eivät pahemmin leiki pennun kanssa, joten Aura onkin alkanut aina vain enemmän haastaa ihmisiä leikkiin kanssaan. Toiset koirat ovat kuitenkin korvaamaton apu toimiessaan esimerkkeinä ja rohkaisijoina uusissa tilanteissa. Kotiin tulevat vieraat Aura on ottanut vastaan hyvin ja pienen alkujännityksen jälkeen tyttö rentoutuu äkkiä kunhan vieraat eivät yritä liikaa tehdä tuttavuutta vaan antavat tytön itse tutustua rauhassa. Myös lapsivieraita on käynyt Auraa katsomassa ja hetken ihmettelyn jälkeen Aura innostui leikkimään iloisesti leluilla ihmislapsen kanssa. Kotioloissa vieraiden kohtaaminen ei siis ole enää ongelma, mutta turvallisen kodin ulkopuolella tyttöä vielä jännittää.

Hihnassa Aura on myös opetellut kävelemään. Hihna itsessään ei ole Auralle mikään ongelma, mutta tutulta kotipihalta lähteminen, ulkomaailman äänet ja varsinkin muut ulkoilijat jännittävät Auraa vielä. Rauhallisessa ympäristössä koirakavereiden kanssa Aura kävelee jo reippaasti häntä pystyssä haistellen ja ympäristöä tutkien. Ilman koiraseuraa Aura on selvästi paljon jännittyneempi. Päivä päivältä ulkoilu sujuu aina vain paremmin ja jännittävien asioiden kohtaamisessa edistytään koko ajan. Auran ulkoiluttajalta vaaditaan rentoa ja reipasta asennetta. Tyttöä ei kannata hyssytellä tai maanitella, parhaiten lenkkeily sujuu kun mennään reippaasti eteenpäin tyttöä iloisesti kannustaen.

Vaikka Aura onkin reipastunut paljon, haetaan tytölle edelleen kotia mielellään rauhalliselta alueelta. Keskusta tai vilkas lähiö eivät ole oikeita paikkoja Auralle. Rauhalliseen taajamaan tyttö kuitenkin varmasti sopeutuu. Aura haukuskelee jonkin verran, joten omakotitalo olisi varmasti paras asumismuoto tytölle, mutta toki muistakin vaihtoehdoista voidaan keskustella. Mikään räksyttäjä Aura ei ole, mutta tykkää kertoa mielipiteensä välillä aika kovaäänisesti."

9.2.2014
Auran hoitotäti kertoo:
"Aura on ollut meillä hoidossa vasta muutaman päivän, mutta tyttö on reipastunut jo aivan valtavasti. Ensimmäisen vuorokauden Aura kökötti peloissaan kylpyhuoneen nurkkaan litistyneenä ja pelkkä ihmisten äänten kuuleminen pelotti. Tyttö meni aivan lukkoon heti kun tajusi meidän olevan lähettyvillä. Yksinään hämärässä kylpyhuoneessa tyttö uskalsi käydä tarpeillaan ja syödä ja juoda, mutta heti kun ovi avattiin, maastoitui Aura matalaksi mytyksi nurkkaansa.

Nyt parissa päivässä Aura on kuitenkin edennyt aimo harppauksin ja ujosta tytöstä on alkanut kuoriutua reipas riiviö, joka repii villasukkia ihmisten jaloista, leikkii leluilla ja juoksee villisti pitkin pihaa. Auralla on täällä seuranaan useita vanhempia koiria ja toisten koirien seura onkin Auralle hyvin tärkeää. Tulavassa kodissa pitäisi myöskin olla reipas koirakaveri näyttämässä esimerkkiä ja antamassa tukea ja turvaa. Kissoihin Aura on myöskin täällä tutustunut.
Meitä Aura jännittää edelleen jonkin verran, mutta suurimman osan ajasta on jo rentoutunut ja uskaltaa jopa syödä meidän nähden. Ihmisten liikkuminen saa Auran edelleen kipittämään turvaan kylpyhuoneeseen, mutta aina vain rohkeammin tyttö pysyy tuvassa muiden seurassa. Aura on kova tyttö leikkimään ja isojen koirien hermot ovatkin välillä koetuksella pennun kanssa. Meidän ihmistenkin kanssa Aura intoutuu jo leikkimään leluilla.

Vaikka Aura on reipastunut valtavasti, etsitään tytölle silti kotia rauhalliselta alueelta. Aura ei ole nähnyt ulkomaailmasta vielä muuta kuin meidän pihan, joten tytöllä on vielä paljon nähtävää ja opittavaa. Aura ei vielä kävele hihnassa, mutta vapaana aidatulla pihalla ulkoilee mielellään. Oma piha olisikin Auralle mieleen ja hyödyksi myös kun tyttöä opettaa kulkemaan hihnassa. Jos Auraa alkaa ulkona jännittää, se yleensä jähmettyy paikoilleen, mutta ei kuitenkaan pyri pakoon. Sisäsiisteyttä harjoitellaan kovin ja useimmiten tarpeet tulevat joko ulos tai sisällä lehden päälle.

Auralle etsitään kokenutta omistajaa, joka ymmärtää sen että uudet tilanteet ja ihmiset kauhistuttavat Auraa varmasti vielä pitkään. Aura on kuitenkin osoittanut, että se pystyy voittamaan pelkonsa ja tytöstä tulee päivä päivältä iloisempi ja eloisampi pentu. Vaikka Aura on arka, pitää sille silti asettaa selvät rajat ja säännöt. Aura tarvitsee ehdottomasti myös koirakaverin."

30.1.2014
Pörröturkkinen Aura on valtavan kaunis, mutta hyvin ujo ja kaino tyttö.

Aura ja sen sisarukset Ania ja Aarni löydettiin metsästä. Pentuparat oli hylätty sinne ja jätetty täysin oman onnensa nojaan. Onneksi paikalliset eläinsuojelijat kuulivat asiasta ja hakivat pennut turvaan. Nyt sisarukset odottelevat koteja Irinan tarhalla.

Kaunis Aura on ujo tyttö. Vieraat ihmiset jännittävät tyttörukkaa vielä kovin eikä Aura lähesty ihmisiä tai edes näyttäydy vapaaehtoisesti. Emme aluksi edes huomanneet Auraa pentutalossa käydessämme. Tyttö oli käpertynyt aivan kopin perimmäiseen nurkkaan toisten pentujen taakse piiloon ja sieltä se varovaisesti pälyili kun isot vieraat ihmiset kömpivät koppiin sisälle. Aura osoittautui kuitenkin todella kiltiksi eikä tyttö tehnyt lainkaan vastarintaa kun se nostettiin kopista esiin ja kuvattavaksi. Sylissä Aura kökötti hämmentyneenä, mutta ei yrittänyt pyristellä pois. Kun Aura laskettiin maahan, kipitti se heti takaisin turvapaikkaansa kopin nurkkaan.

Koska Aura on nähnyt maailmaa vasta vähän, tulee se tarvitsemaan hyvin kärsivällisen ja rauhallisen omistajan, joka jaksaa pennun tahtiin totuttaa sitä elämässä vastaantuleviin asioihin. Aura on vielä nuori ja tottuu varmasti kaikkeen tarpeelliseen, kunhan sitä jaksetaan opastaa ja rohkaista pitkäjänteisesti. Kaikkein rohkeinta jokapaikanhöylää Aurasta tuskin koskaan tulee, mutta kyllä tytössä varmasti kuoriutuu vielä mallikas perheenjäsen rauhalliseen kotiin. Reippaan lajitoverin tuki ja esimerkki auttaisivat Auraa varmasti paljon uuteen maailmaan sopeutumisessa, joten kodissa voisi hyvin olla koirakaveri odottamassa.

Viipurin koirat - Aura

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.

,