Mona

SUOMESSA
Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: pieni keskikokoinen (45 cm, 15 kg)
Syntymäaika: 2011

6.9.2017
Monasta tuli Oona ja hän sai ikioman perheen Lempäälästä.

2.9.2017
Mainio Mona viettää syyspäiviä hoitopaikassa Tampereen seudulla, mutta muuttaisi jo mielellään ikiomaan kotiin.

Monan ensimmäinen kuukausi Suomessa alkaa täyttyä, ja elämä on sujunut hyvin. Tyttö rakastaa ihmisten seuraa ja rapsutuksia, mutta ei hermostu vaikkei niitä ihan kaiken aikaa olekaan tarjolla. Mona osaa rauhoittua makoilemaan omiin oloihinsa ja kuluttaa myös mielellään aikaa puruluiden parissa. Painoa on edelleen hiukkanen liikaa, mutta koska Mona nauttii myös kävelylenkeistä, voi ylimääräistä sulatella mukavasti metsäretkillä. Hihnassa Mona kävelee kiltisti ja sietää myös muut kulkijat. Hevoset ja moottoripyörät saavat mennä ohi omia aikojaan.

Suomessa Monan olemukseen on tullut iloista riehakkuutta, ja tyttö kirmailee mielellään rallia ympäri pihaa tai painii talouden toisen hoitokoiran, Albertin kanssa. Ulkosalla Mona on kunnostautunut myös pihavahtina ja haukahtelee välillä naapureille. Sisällä Mona ei juurikaan hauku. 

Mona sopisi parhaiten kotiin jossa ihmisillä on mahdollisuus ja halua viettää koiran kanssa aikaa sekä lenkkeilyn että rapsuttelun merkeissä. Koirakaveri kelpaa Monalle varmasti hyvin, mutta se taitaisi olla mielellään myös perheensä ainoa silmäterä. Mona pärjää todennäköisesti myös kissojen seurassa. Mona saapui tarhalle pienten pentujen kanssa ja sillä on jo hieman ikää, joten se on ehtinyt luultavasti kokea jo monenlaista elämänsä aikana. Loppuelämänsä ajaksi Mona ansaitsee turvallisen kodin ja ikioman ihmisen jonka kainaloon käpertyä. Ja joka ei milloinkaan hylkää pientä koiraystäväänsä.

Monan yhteyshenkilönä toimii Maija.

12.8.2017
Mona-tyttö vaihtoi kansalaisuutta ja asustaa nyt hoitopaikassa Tampereen seudulla.

Kun koirakyyti Viipurista saapui, oli Monalla mahdoton kiire autosta ulos. Tarpeidenteon jälkeen se kuitenkin kiipesi oma-aloitteisesti kotihoitajan autoon ja mietti hetken aikaa matkustaako apukuskin sylissä vai petipaikalla auton takaosassa. Sopiva paikka löytyi ja matkan aikana ehtikin hyvin ottaa unoset. Tähän tapaan Monan elämä on Suomessa sujunut: tämä tyttö tietää miten ihmisten kanssa ollaan, miten kotona asutaan ja autossa matkustetaan. Näyttää siltä että Mona on entinen kotikoira, joka jostain syystä joutui hylätyksi ja päätyi pentuineen tarhalle. 

Vaikka Mona on rauhallisen oloinen luonne, on siitä kotihoidossa paljastunut myös iloinen ja riehakas puoli, joka ilmenee painileikkeinä koirakavereiden kanssa ja juoksu-hyppely-pyrähdyksinä pihalla. Ihmiset ovat Monalle hyvin tärkeitä, ja mieluiten se pysyttelee hoitotädin lähellä. Kotiin ja oven taakse Mona jää kuitenkin kiltisti kun ihmiset poistuvat kotoa, eikä ilmoittele itsestään haukkumalla tai ulvomalla.

Parhaillaan Mona on hiukan pyöreässä kunnossa, mutta se lenkkeilee mielellään joten kunnonkohotus varmasti onnistuu. Hihnassa Mona kävelee melkoisen hyvin, vaikka vetääkin välillä päättäväisesti haluamaansa suuntaan. Hihnakävelyn hienosäätöä tyttö harjoittelee varmasti mielellään mukavan ihmisen seurassa.

5.4.2017
Kiltti ja rauhallinen Mona löytyi kahden pentunsa kanssa. Nyt Monan olisi aika etsiä oma koti, ja ihmisrakas ja ystävällinen Mona valloittaakin helposti sydämiä.

Mona ja sen pennut Marina ja Marisa löytyivät tarhan läheiseltä kylältä. Kukaan ei niitä kaivannut tai tunnustanut omikseen, joten ne vietiin turvaan Irinan tarhalle. Pennut ovat muuttaneet jo toiseen aitaukseen ja ihanan Monan matka omaan kotiin voisi alkaa.Mona rakastaa kovasti ihmisiä. Se suhtautuu kuitenkin hyvin rauhallisesti uusiin tuttavuuksiin, ei tuppaa eikä riehaannu, mutta tulee mielellään ihan kylkeen kiinni nauttimaan silityksistä ja rapsutuksista.

Mona pääsi myös hihnakävelylle ja se sujui varsin hyvin. Mona on varmasti joskus ennenkin ollut hihnassa, vaikka se nyt löytyikin hylättynä kylältä. Myös Monan ystävällisyys ja ihmisten seurasta nauttiminen kertoo siitä, että sillä lienee joskus ollut oma omistaja. Ehkä se hylättiin siksi, että se alkoi odottaa pentuja, eikä omistajaa kiinnostanut huolehtia emon lisäksi sen jälkikasvusta.

Mona on tällä hetkellä vähän tukevassa kunnossa, mutta silti se sen verran näppärän kokoinen tyttö, että sen nappaaminen syliin on varsin helppoa. Mona antaakin käsitellä itseään hyvin kiltisti, eikä se ihmettele sen enempää suun tutkimista kuin sylissä tarhan ulkopuolelle kantamista.

Mona vaikuttaa tulevan sujuvasti toimeen myös toisten koirien kanssa. Sen aitaukseen siirrettiin nuorempi narttu, eikä Mona asiaa sen enempää ihmetellyt. Uskommekin, että Mona sopeutuu hyvin ainakin rauhallisen koirakaverin seuraan, ja se pärjää todennäköisesti tarvittaessa myös ainoana koirana. Ainakaan tällä hetkellä Mona ei juurikaan hauku tarhalla, joten kerrostalossa asuminenkaan ei ole poissuljettua.

Mona on hyvin sympaattinen, rauhallinen ja ystävällinen tyttö. Se saattaa toki muuttua jonkin verran, kun pääsee omaan kotiin asti, mutta todennäköisesti siitä ei kuoriudu mitään erityisen aktiivista koiraa. Toki Mona tulee varmasti nauttimaan pitkistä lenkeistä ja yhteisestä puuhastelusta oman omistajansa kanssa, ja sellaista mukavaa yhteiselämää se kaipaakin. Kun vain löytyy joku, joka antaa Monalle uuden mahdollisuuden!

Mona on arvioitu noin 5-7 vuotiaaksi.

Viipurin koirat - Mona 25.3.2017

Viipurin koirat - Mona 2.4.2017

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.