Uma

Sukupuoli: narttu (sterilisoitu)
Koko: keskikokoinen (n. 50 cm)
Syntymäaika: 6/2016

14.10.2017
Uma sai kodin Helsingistä.

30.9.2017
Arkuus vähenee Umasta kuin syksyiset lehdet puiden oksilta. Umasta on tullut kaunis ja sutjakka nuori neitonen.

Kerrostaloelämä ja kissan kaverina olo sujuu hienosti uudessa hoitopaikassa ilman koirakaveriakin. Uma on herkkä sielu, joka ei vaadi huomiota ruokakuppia kolistelemalla tai ovenpieliä kynsimällä. Jos on asiaa, se ilmaistaan kevyesti kuonolla tuuppaamalla. Uma osaa istua, antaa tassua, juosta metsässä tai koirapuistossa vapaasti ja tulla luokse kutsuttaessa. Sisään tullessa Uma odottaa eteisessä kiltisti, että tassut pyyhkäistään kuiviksi ja sitten vasta mennään peremmälle. Kotona Uma osaa olla ilman ihmisseuraa hiljaa. Se ei ulise, vikise eikä hauku naapuruston äänille eikä pode eroahdistusta. Yksin ollessaan se nukkuu omalla paikallaan tai järjestelee lelukopan sisällön ympäri asuntoa.

Uudessa kodissa on hyvä huomioida tämä mahdollinen omin päin askartelu jättämällä Umalle puruluita tai leluja saataville päivän ajaksi. Ulkoilemme Uman kanssa enimmäkseen kuntopoluilla kytkettynä sekä latupohjilla ja umpimetsässä irti pitäen. Uma ei ole aloitteellinen sen enempää ihmisten kuin koirienkaan suhteen. Pyöräilijät ja lenkkelijät ohitetaan joko väistäen tai hoitajan jalkatuntumalle hakeutuen. Mikään remmirähjä tai tappelupukari Uma ei todellakaan ole. Ohiajavat moottoriajoneuvot sen sijaan ovat pelottavia. Uma kyyristyy ja vetää voimakkaasti päästäkseen pois autotien läheisyydestä ja pyrkii kulkemaan ojanpohjia pitkin, silloin kun se on mahdollista. Stressaantuneena se ei huoli namuja eikä kuuntele ohjeistusta, joten liikenteen sekaan menoa on harjoiteltava pieninä annoksina.

Arkuudestaan huolimatta Uma ei ole voimakkaasti panikoiva koira. Se ei poukkoile hillittömästi tai laske alleen säikähtäessään. Säikähtäminen aiheuttaa säpsähdyksen tai sivuloikan, mutta perusluonne on utelias ja rohkea ja Uma jääkin katsomaan, mikä se oikein oli. Ohjaajalta tuleva rohkaisu ja kannustus auttaa eteenpäin.

Uma motivoituu ruoan ja kehujen avulla, joten lenkille lähtiessä kakkapussien lisäksi namuja mukaan. Kannustavaa ohjausta ja kiittävää palautetta anteliaasti jakaminen auttaa Umaa ymmärtämään, mitä siltä toivotaan. Uma on aloittanut RallyToko-opinnot. Tavoitteena on toistaiseksi vain sosiaalistaminen ja ympäristöön totuttelu (kurssi on isolla parkkipaikalla) mutta Umassa on kyllä potentiaalia hyväksi harrastuskaveriksi vaikka kuinka pitkälle, kunhan ohjaaja ymmärtää, että lähes kaikki on tälle kaunottarelle vielä toistaiseksi uutta ja tuumaustaukoja tarvitaan useasti.

Umasta tulee jollekin täydellinen koira, se on varmaa. Täydellinen perhe Umalle on hellämielinen, rakastava ja sitoutuva aikuinen tai perhe, jossa ei mielellään ole ihan pieniä lapsia tai montaa vähän isompaa. (koska tottumaton pieniin ja isompien lasten riehakkuus voi aralle koiralle olla liikaa) Ihan vilkkaimpaan kaupungin hälinään en myöskään Umaa suosittele, sillä liikennepelon vastapainoksi Uma rakastaa luontoa ja sen monipuolista hajumaailmaa.

16.9.2017
Uma on oppinut hienosti kotikoiran tavoille ja odottaa omaa kotiaan hoitopaikassa Mikkelissä.

26.7.2017
Uma kävi esbl- ja mrsp-testeissä, ja sai molemmista puhtaat paperit. Neiti on siis valmis muuttamaan uuteen kotiin!

24.7.2017
Ihana Uma reipastuu hoitopaikassa hyvää vauhtia. Yhteiselämä sujuu myös koirakaverin kanssa.

Tarhalta kovin ujona saapunut Uma on oppinut kotikoiran tavoille jo aika hyvin. Kerrostaloelämä ja yksin kotiin jääminen sujuvat hyvin. Uma tulee juttuun kissakaverin kanssa, samoin toiset koirat ovat neidille mieluisia kavereita. Autossa matkustaminenkin on tullut tutuksi ja onnistuu hienosti.

Ulkoillessa suuren maailman ihmeet vielä jännittävät, ja sisälläkin vieraammat asiat saavat Uman arkailemaan. Neiti tarvitseekin vierelleen turvallisen omistajan joka jaksaa opastaa uusien asioiden äärellä ja tukee koiraa hankalissa paikoissa. Uma vaikuttaa hyvin oppivaiselta tytöltä, joten rauhallisella harjoittelulla jännittävätkin asiat tulevat varmasti vielä tutuiksi.

Umalta on otettu mrsp/mrsa-testi, joka oli negatiivinen. Esbl-testin tuloksia odotellaan vielä, ne valmistunevat lähiaikoina.

11.6.2017

Uma pääsi Suomeen ja odottaa omaa kotia hoitopaikassaan Jyväskylässä.

8.4.2016
Uma on kaunis ja kiva tyttö, joka on siskoaan Ulpukkaa aavistuksen reippaampi. 

Se tulee mielellään vieraankin rapsuteltavaksi ja ottaa kiitollisena namit vastaan. Uma vaikuttaa tasapainoiselta tyttöseltä, josta joku voisi saada hyvän ystävän itselleen.

Viipurin koirat - Uma 25.3.2017

20.1.2017
Ihana Uma pääsee jatkamaan kodinetsintää. 

Viipurin koirat - Uma 20.1.2017

11.10.2016
Kirkkaat mustat silmät katselevat herkeämättä vierailijaa ja pieni musta kirsu nuuhkuttaa Olgan pentuaitauksen aidan raosta.

Suuresta pentulaumasta erottuu kaksi mustaa palleroa jotka ovat ilmestyneet tarhalle aivan hiljattain, syyskuussa. Sisarukset Uma ja Ulpukka syntyivät maailmaan mitä ilmeisimmin ei-toivottuina. Eräänä syyskuun päivänä ne olivat ilmestyneet puulaatikossa Olgan portin taakse. Niinpä ne päätyivät Olgan hoiviin etsimään sitä ikiomaa kotia.

Uma-tyttö oli ensimmäisellä tapaamisella hieman ujo ja kovasti ihmeissään Olgan pentulauman vilskeen keskellä. Se ei paennut ihmisiä mutta ei myöskään hakeutunut seuraan, vaan yritti vetäytyä pentutalon perälle ja löytää rauhallista paikkaa jossa levätä. Muutaman viikon kuluttua alkujärkytys oli kuitenkin jo selätetty ja Uma tepasteli tarhassa reippaasti. Nyt kelpasi jo ihmistenkin seura, ja pikkutyttö kipaisi hakemaan rapsutuksia toisten pentujen mukana. Uma vaikuttaa todella mukavalta pennulta, sillä se on melkoisen reipas, mutta silti rauhallisempi kuin vilkkaimmat viikari-pennut. Uma tuntuukin olevan parasta mahdollista kotikoira-ainesta!

Kuten niin usein löytöpentujen kohdalla, myös Uman menneisyys on hämärän peitossa. Emme tiedä onko se koskaan saanut asua sisällä ihmisten kanssa, vai onko se syntynyt ulkokoiran pentueeseen. Uman adoptoijan on siis varauduttava siihen, että kaikki kotikoiran taidot on opeteltava uudessa kodissa alusta alkaen. Sisäsiisteys ja hihnakävely onnistuvan varmasti ajan mittaan, mutta vaativat rauhallista ja kannustavaa harjoitusta.

Olgan tarhalla Uma on tottunut monenmoisiin koirakavereihin, ja myös kotioloissa koiraseura varmasti kelpaa. Kissoihin suhtautumisesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta Uma on vielä niin nuori että voisi hyvin oppia elämään myös kissakaverin seurassa.

Jos harkitset Uman adoptoimista, niin mieti elämää eteenpäin: tämä koiranpentu kasvaa ensin teini-ikäiseksi koiratytöksi, ja lopulta noin keskikokoiseksi aikuiseksi koiraksi joka tarvitsee päivittäin liikuntaa, hyvää ruokaa ja ihmisen seuraa. Sairastuessaan Uma tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Uma ansaitsee omistajan joka sitoutuu koiraystäväänsä koko sen elämän ajaksi, ja lupaa pitää tytöstä hyvää huolta aivan jokaisena päivänä, pentuiästä vanhuuteen. Tästä tytöstä saa vielä joku rakastava ihminen mitä parhaimman perheenjäsenen!

Viipurin koirat - Uma 11.9.2016

Huomioithan, että koirien kuvaukset on kirjoitettu niitä tarhaoloissa tarkkailemalla, ja niiden käyttäytyminen saattaa muuttua uuteen kotiin kotiutumisen myötä. Tutustu ensin huolellisesti adoptio-ohjeisiin kodin tarjoamista harkitessasi ja täytä sitten adoptiohakemus.